Måndag och ny vecka,
Hoppas ni alla fått en riktigt fin start denna dag, kanske är ni t.om en av vinnarna idag? Nu har jag utsett vinnarna i Extra-tävlingen, så många bra tips ni alla hade för att göra tandborstningen roligare.
Stort Grattis Till
1:a vinst Kristin Öström
2 – 5 :e Linda Karlsson
Anna M Rautila
Kristiina Söderström
Therese J
Vinnarmail är på väg till er och hopps ni svarar med era adresser snart, för snabbare leverans
Tugga för skillnad är ett samarbete mellan Extra och SOS Barnbyar för att stärka barns tandhälsa i Ghana. Förutom intäkterna från boken går ett öre för varje tuggummi svenskarna tuggar under oktober och november till SOS Barnbyar och barns tandhälsa i Ghana.
Jag försöker att uppdatera mina veckomatsedlar tidigt på söndagarna för jag vet att många av er storhandlar just idag. Här är mina förslag till kommande vecka – vill ni hitta mer tips så sök bland kategorierna , bloggen har ett arkiv på 2500 olika recept. Via mobilen söker du genom att trycka på de tre strecken uppe till höger. Och via datorn hittar du kategorierna under texten Damernas.
Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.
Klart.
Stek fisken med salt & dill / eller ännu hellre grilla,
servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Knäckiga Kardemummasnitt
Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Speciellt fransk är denna grytan inte i den bemärkelsen, utan det är dijonsenapen ( den franska senapen) som ger den namnet. Denna lilla ingrediens lyfter fram smaker i grytan, och ger en otroligt fin arom.
Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.
Det här behöver du till denna middag för 4 : 2 styck putsade fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar
Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta
Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.
Hoppas att du har vaknat på bästa humöret min vän. Om inte så blir det säkert bättre efter en kopp kaffe och en god frukost.Jag har förstått att det är väldigt olika det här med vad man äter på morgonen. Själv vaknar jag alltid hungrig med kurrade mage, därför är det svårt för mig att förstå att vissa äter frukost först efter ett par timmar, eller nästan inte äter något alls på morgonen.
Köpte mig en färgsprakande helgbukett redan i onsdag. Hoppas den står sig nu fram till söndag nu.
En riktig färgklick på köksbordet, lika färglatt och vackert som träden utanför.
Pssstt…Tack för alla era film tips- nu vet jag vad vi ska göra i helgen.
Tänkte ta och börja med att ber er om lite filmtips – ni alltid så många bra tips! Ja egentligen får ni gärna tipsa om både film eller en riktigt bra serie- behöver massa förslag 🙂 Komedier eller actionfilmer är det som gillas mest.
Något som också gillas är dessa söta kopparna / muggarna från Gekås. Här inpackade i sitt köksskåp.
Köpte en till alla i familjen, söta även att servera varmchoklad i tänkte jag.
Och några skålar till kex, sockerbitar eller kanske en och annan chokladpralin.
Ni var lite nyfikna på julsakerna på gekås- och nu behövde jag en del till stugan, jag vill inte ha för mycket julprydnader. Utan det blev en och annan julgranskula i rött och silver, en köksduk , halmbock till att ställa under granen. Och så dessa små gulliga:
Vita hjärtan med rödrutigt tyg var så där lagom stora, och inte för krussidulliga, kommer bli fina i köket
Gulligt att duka fram vörtbröd eller pepparkakor i.
Jag har liknande tomtar hemma i huset också – jag är inte mycket för de här porslinstomtarna utan gillar de i tyg och möjligtvis en och annan trätomte.
Söta tomtefar & tomtemor
Nu rusar tiden ifrån mig, dags att göra mig klar för jobbmöte.
Hoppas du får en riktigt fin höstdag.
Jag kikar in på bloggen lite senare med nya inlägg.
Roligt att ni tycker det är roligt att läsa om fynden från igår, jag har passat på att fota flera fynd idag, som kommer på bloggen i dagarna. Men nu till lunchen jag lagade idag, en riktig klassiker : Panerad rödspätta med hemmagjord remouladsås. Så gott det är, nu ska jag påminna mig själv att skriva upp rödspätta på inköpslistan mycket oftare.
Jag köper färsk rödspätta på Lidl.
Det här behöver du till 4 personer :
500 gram ben / skinnfri rödspätta
Salt & citronpeppar
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör
Serveras med kokt potatis Remouladsås
Du behöver till remouladsåsen : 3/4 dl matlagnings yougurt
3/4 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
2 nypor salt
80 gram pickels
dofta ev. cayennepeppar
Gör så här :
Hacka pickelsen ( små inlagda gurkor ) och vänd ihop med creme fraiche , matlagnings yougurt & majonäs. Salta och dofta ner lite cayenne efter smak & tycke och ställ kallt i kylen fram till servering. En kall sås som passar till all fisk – särskilt god till torsk & rödspätta
Gör så här med rödspättan:
Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt. Servera sedan med kokt potatis
Detta är verkligen husmanskost när den är som godast!
Har precis avslutat en telefonintervju med en tidning, och hade lyckats tajma in två denna veckan såg jag. Har ett annat inbokad intervjumöte imorgon med en annan tidning. Jag tycker alltid att det känns lite nervöst, men man kanske vänjer sig- vad vet jag. Jag har packat upp det mesta från Ullared och tyckte inte att det var så mycket trots allt. Haha. Vantar & mössor blev det som vanligt mycket av, jag vet att detta är något som går åt massor nu när vintern närmar sig.
Till mig själv köpte jag denna urgulliga ljuslykta, jag velade lite mellan denna och en annan ( bild på den andra finns på instagram) men tyckte att denna var lite mer speciell.
Dessa doftljus är mina favoriter från gekås, doftar nytvättat.
Sen sprang jag på detta urgulliga armband i silver / rose- som jag också tyckte var ett fynd. Jag kan tycka att man väldigt lätt tröttnar på armband och halsband – och då känns 39 : – rätt lagom att lägga.
Nu ska jag börja med lunchen, så jag hinner äta lite innan det är dags att hämta från skolan. Japp, ett nytt recept ska provas och idag är det en fiskrätt.
Vi hade en trevlig dag i går på Gekås, inte för mycket trängsel eller köer. Det var jag, Ingela & Thelma, hennes kompis Tindra som gjorde denna utflykt. Jag har inte varit där på länge nu – så det hade kommit in en hel del nytt sen jag var där sist. Jag kikade mycket på julsaker eftersom vi ska vara en del i stugan vid jul, och där har jag ingenting. Så jag köpte julgranskulor, ljusslingor och lite små tygtomtar. Jag vet att ni brukar tycka att det är roligt att se lite av vad jag har köpt så jag tänkte ta och fota mina bästaste fynd under dagen.
Blandannat blev det en liten vända på heminredningsavdelningen – och dessa söta burkar fick följa med hem.
Tänkte att vi ha dem i stugan, tror de runda blir söta i köket på vita trähyllorna.
Medan den stora är för tvättmedel, så den kommer tyvärr inte synas mycket under diskbänken.
Alla maträtter är inte lätta att fota 😉
men denna är så god, så pröva den trots att den var svår att fånga på bild.
Den är färdig under tiden som riset kokar, smidigare kan det inte bli.
Det här behöver du till 2 personer: 2 stora kycklingfileer
smör / olja att steka i
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 kycklingbuljongtärning
1 1/2 msk röd pesto ( eller mindre om du vill ha svagare)
Salt & peppar
Serveras med ris
Gör så här: Strimla kycklingen och fräs den klar i stekpanna. Vänd i creme fraiche , kycklingbuljongtärning och låt sjuda upp.
Vänd sist ner peston och smaka av med salt & peppar.