KRÄMIG RÄKSOPPA MED BLÅMUSSLOR

Blåmusslorna skrubbar du i kallt vatten och vänder ner ett par minuter innan soppan är klar. ( Sortera bort trasiga musslor) De musslor som öppnar sig är godkända att äta.

Det här behöver du till 4 portioner:
10 cm purjolök
1 stor morot
1 palsternacka
10 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
2 dl vatten
5 dl vispgrädde
200 gram philadelphiaost
2 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det)
20-25 stycken blåmusslor
1 påse med stora oskalade räkor
1 kruka dill

Gör så här : 
Skiva även ner purjon. Skala grönsakerna och skär ner dessa på en tallrik.
Hetta upp en kastrull fräs purjon & grönsakerna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i ett par minuter innan du vänder ner tomater, grädde & philadelphiaost. Låt allt sjuda upp i 5 minuter. Smaka av med dillen samt lite sambal oelek. Sist vänder du ner musslorna och låt sjuda ett par minuter med lock tills de öppnar sig ordentligt. Ta bort från spisen och nu är den klar att servera.
Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över den den goda grytan. Mums.

Servera genast med gott bröd.

5
Kommentera

MYSLUNCH MED MORMOR & MORFAR


.

Tjena tjena,

Hoppas måndagen börjat bra för er. Här i Kalmar skiner solen och fåglarna kvittrar för fullt. Det enda trista med detta är väl att jag varit tvungen att sitta inomhus och jobba isåfall. Men har hunnit med en myslunch i Nybro med min mormor & morfar åtminstone, och det är ju inte så pjåkigt.

Till min glädje så var det köttbullar med potatismos på menyn. Sååå gott.

Väl tillbaka har jag hunnit svara på mail, och kollat av statistik. Och nu tänkte jag ta mig en timme till att plugga till båtkörkortet. Vi har lektion ikväll, så jag vill vara lite förberedd på vad som komma skall.

Men på återseende raringar. Missa inte att följa med på Instagram, för imorgon åker jag iväg på nya äventyr.


Kram på er.

14
Kommentera

VECKOMATSEDELN


Måndag: Bananpannkakor ( endast 2 ingredienser )
Tisdag : Svampgratinerade biffar
Onsdag: Omelett med avokado
Torsdag : Fylld Baconinlindad kyckling
Fredag Paj med varmrökt lax & romsås

Paj lax

Det här behöver du till denna pajen :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 näve Babyspenat
300 gram varmrökt lax
2 finhackade vårlök
2 dl riven västerbottenost / eller annan valfri
3 dl creme fraiche
3 ägg
1 msk finklippt dill
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen.  Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk ,  fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter. Grädda den sedan i 20 – 30 minuter eller tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg.Servera med en god sallad och den goda romsåsen recept här

* * * * * * *

Något gott till kaffet: Syltgrottspaj

Det här behöver du:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
fast sylt ( te.x jordgubb eller hallon )

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram en rund springform på 22 cm, smöra och bröa.
Tärna ner smöret i en skål. Blanda strösocker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smöret. Arbeta för hand eller med maskin ihop till en deg. Forma sedan till små bollar och placera ut i formen. Tryck en grop i varje boll och lägg sylt i varje grop.
Ställ in i ugnen i cirka 13-18 minuter,  eller tills kakan är klar.

2
Kommentera

MIDDAGSTIPSET


.

Här kommer jag förbi med ett litet middagstips, en god och värmande gryta.

img_7398

Det här behöver du till 3-4 portioner:
1 stor gula lökar
10 cm purjolök
1 bit selleri
2 morötter
1 palsternacka
10 st körsbärstomater
1 msk olivolja
2 msk tomatpure
4 msk hummerfond
6 dl vatten
600 gram blandad fisk ( lax, sej, torsk )
2 1/2 dl vispgrädde
1-2 tsk sambal oelek ( beroende på hur starkt du vill ha det)
1 påse med stora oskalade räkor
1 kruka dill

Gör så här : 
Skala och skär löken smått löken, skiva även ner purjon. Skala grönsakerna och riv ner dessa på en tallrik. Skär även fisken i kuber.
Hetta upp en kastrull fräs löken & grönsakerna en liten stund , häll ner tomatpure, fond och vatten. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter innan du vänder ner fisken och tomaterna. Låt sjuda i 8 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt. Och smaka av med dillen samt lite sambal oelek. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Ta bort från spisen och nu är den klar att servera.
Lägg räkorna i djupa tallrikar och häll över den den goda grytan. Mums.

Servera genast med gott bröd.

img_7417

13
Kommentera

FREDAGSJOBBET


.

Tjingeling,
Köpte hem lite andra ( för mig ) nyheter på godishyllan. Så dessa ska jag avsluta min jobbfredag med sedan ikväll. Har höga förväntningar på chokladkakan. Mums.

Annars har väl denna veckan bara lunkat på , det gamla vanliga liksom. Men nästa vecka har jag lite nytt och roligt inplanerat. Så det vill ni inte missa. Ska bo på ett ställe jag velat checka in på jättelänge.

Men innan dess tar vi helg och laddar upp batterierna, jag ska verkligen inte göra någonting i helgen mer än att umgås med kidsen. Eller jo, har en brunch med Marika inbokad på Söndag, lyxigt värre.

Kram på er.

14
2 kommentarer

VINTERSKRUD

Just precis som man började få lite vårkänslor så kom snön tillbaka. Men det är ju ändå bara Februari så det är ju inte så konstigt. I går fick jag se förslag till omslaget på boken, och det såg jättefint ut. Den kommande boken har en härligt mjuk gul färg och matchar med de andra kulörerna i tidigare böcker, längtar tills jag kan visa er.

Ganska fint med snö ändå.

Annars idag ska jag fortsätta jobba med korr av texter och redigering av material innan jag ska in och luncha med Nina i stan. Och i eftermiddag blir det en rejäl storstädning, välbehövlig med tråkigt.

Hoppas ni får en härlig Torsdag

16
Kommentera

RESTFEST

.

Hej hej
Innan jag ska storhandla så försöker vi alltid att tömma kyl & frys på sådant som annars hade blivit gammalt. Jag är uppvuxen med att man inte kastar mat. Har man en bit över på osten men ändå ska öppna en ny, då river man ner den tidigare. Vilket blir smidigt till nästa gratäng eller pizza. Har det blivit över från middagen: grytor, såser eller gratänger så fryser man ner det eller planerar lunchlådor. Bra mat ska inte kastas.
Ett sådant tänk känns både bra för miljön och plånboken.

Här är gårdagens kylskåpstömning:


Inte ett dugg synd om mig. Massa goda grönsaker, coleslaw, picklad lök och tacokyckling.
Och tacokycklingen gjorde jag av ett sådant här utskick jag fått hem från Santa Maria ( ej reklam ) Och som ni ser ett stort glas med Pepsi Max, något jag har börjat med de senaste halvåret nu…. Att dricka läsk, dock utan socker men ändå 😉

I dag blir det något med fläskfilé till middag, plockade upp det tillsammans med bacon.
Får återkomma med det om det blir något guttigt

På återseende bloggisar.

15
Kommentera

OMNOMNOM

Hej igen,
Har skrivit och mailat iväg det viktigaste texterna nu till boken. Så åt min lunch i lugn och ro utan att sitta och kolla mailen samtidigt. Hehe… något jag annars alltid gör. Men jag ska bli bättre på att hålla isär jobbet från mina små micropauser.
Jag vet att ni gillar när jag uppdaterar bloggen lite oftare, så då kan jag ju visa vad jag hade för mig efter lunchen. För då provsmakade jag ju dessa små rackare, skyller på att det är mitt jobb att ha koll på nyheterna i godishyllan 😉 hade inga höga förväntningar, men dra mig baklänges vad goda Choco Cheez var… Fem stjärnor av fem. Smash har jag ätit tidigare och de är varken goda eller äckliga, så de får en tre:a.

12
1 kommentar

BROCCOLIGRATÄNG MED BACON

I dag är det fullt upp med jobb för nya boken. Så förväntansfull på att få se den IRL. Funderade på vad jag skulle slänga ihop till lunch idag, och hittade denna i arkivet och jag hade alla ingredienser hemma. Så den får det bli. Mums!

IMG_2772


Till 2- 3 personer
3 färska ”buketter” med broccoli
1 gul lök
2 pkt bacon
5 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
Sambal oelek
salt och peppar

Ca 2 dl riven Ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Koka upp vattnet och lägg ner broccoli buketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig.
Vänd ner tomat pure, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Medan du smaka av med salt, peppar och lite sambal oelek.

När broccolin är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten. Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över.Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter

Smaklig måltid

9
1 kommentar

FRÅN EN SOLIG DAG I KALMAR TILL MAURITIUS


.

Hej där bloggisar,
Vilken fantastisk dag man vaknade upp till idag. Solen skiner så starkt att man behöver kisa mot den, me like a lot.
Har suttit hela morgonen och gått igenom bilder på datorn, jag behöver rensa en massa, kasta alla dubbletter och strukturera om. Dock tar det tid när man hittar massa fina minnen och härliga resor.
Men hur glad blir man inte när man hittar härliga bilder från Mauritius. Blir klart avundsjuk på mig själv som fått vara där.


Denna tatueringen på benet brukade jag försöka dölja, en ful tatuering jag gjorde när jag var alldeles för ung. Men den är numera ett minne blott. ( Har lastat bort den ajajaj ) Så tänk er noga för både en och hundra gånger innan ni tatuerar er, det är inte kul sedan om man ändrar sig.

Denna resan var helt fantastisk, och här är vi på väg ut för att dyka. Jag trodde faktiskt jag kunde övertyga gänget om att jag skulle få stanna på båten, för att jag ville verkligen inte gå ner där på 15 meters djup. Kändes så läskigt…. Men jag blev övertalad och övertygad att göra det ändå, och så glad för det. Att dyka här var bland det topp 10 – bästa jag gjort i hela mitt liv. De fick tjata upp mig sen istället.

Men nu ska jag fortsätta rensa och sortera. Måste snart in till stan och köpa läromaterial.
Jag pluggar ju till Förarintyget numera på måndagskvällarna. För att jag ska lära mig allt om sjövett nu när jag har min vattenskoter, det är så mycket roligare att plugga nu när man är äldre och vill lära sig saker.

Borde nästan anmäla mig till en kurs i språk också. Spanska hade varit såååå kul att kunna.


Men nog om det. Önskar er en riktigt fin måndag.

Kram

21
2 kommentarer