TISDAGSFRULLE & PLANER

.
Välkommen 1 Mars,
Ny månad och nya möjligheter. Jag avslutade måndagen med båtkursen, ( 4 lektioner kvar) och inviger denna tisdagen med min första kurs i drejning. Woop woop.
Jag har ju skrivit till er att jag är så sugen på att lära mig dreja, men har nog i min tanke planerat att skjuta upp det till jag blir pensionär. Men varför? Klart man ska göra roliga saker NU, och inte skjuta upp det. Vem vet om man får ha turen att vara pigg och kry då, nej jag ska bli bättre på att fylla dagarna med roliga saker också. Inte bara planera det till helgen eller semestern.
Så i dag är ju sjukt pepp på att bli grym på att dreja 😉


Dagens frukost såg ut så här, precis som hela helgens frukost också gjort.
Det är så gott med nybakat bröd, massa pålägg och så paprika i olika färger. Omnomnom.

14
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedeln i vanlig ordning. Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag : Vegetarisk pizza
Tisdag : Havets Wallenbergare med potatispuré
Onsdag Pasta- & tomatsoppa toppas med ost
Torsdag : Köttfärsrulle a la ugnspannkaka
Fredag : Tacostroganoff

Räcker minst till 4-5 personer : 
1 falukorvsring
1 fin hackad gul lök
2 msk tomatpure
2 msk ketchup
1 dl vispgrädde
4 dl creme fraiche
Tacokrydda ( efter smak & tycke )

Gör så här: 
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs den hackade löken glansig.
Skär ner korven, och fräs den genomvarm. Vänd ner tomatpure och ketchup.
Rör om och vänd ner grädde & crème fraîche. Låt allt sjuda upp och smaka av med tacokrydda.

Servera genast!

  • * * * * * *

    Något gott till kaffet : Kanelbullesemlor


Till efterrätt bjöd jag på kanelbullesemlor, som semlor fast kanelbullar.

Fyllningen:
75 gram mandelmassa
+ lite vispgrädde ( ovispad)

vispad vispgrädde
florsocker

Gör så här
Rör ihop mandelmassa & vispgrädden till en ”lagom” smidig fyllning. Dela bullen, och gröp ur lite ur bullen och fyll sedan med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa sedan runt fyllningen. Lägg på locket & pudra med rikligt med florsocker över semlorna.

Servera genast

5
Kommentera

TORSDAG DEN 24:E FEBRUARI

.

Goder morgon,
I går blev det grillat till middag, både kyckling och fläskfilé. Omnomnom.
Sedan landade vi i soffan och kollade på serie, eller plöjde klart Josefin Bornebuschs ” Harmonica”. Gillade den inte alls tyvärr, den var mörk, tung och tråkig.
Men hennes tidigare serie ”Älska mig” gillade jag däremot jättemycket. Fast idag ska vi kicka igång med någon läskig serie, efter alla er braiga tips på Instagram.


Men innan dess ska vi ut och käka lite middag, firar ju tydligen en liten speciell dag idag. Fjompigt jag vet, men det får vara så när man är kär ❤️
Så vi ska ut och fira kärleken innan vi ska landa och grotta ner oss i alla läskiga serier. Helgen blir vi bara hemma tror vi , det ska ju bli fint väder hela helgen. Härligt att vara ute i trädgården då.


Hoppas ni får en härlig Torsdag.

43
1 kommentar
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

PEPPRIG FLÄSKFILE MED POTATISGRATÄNG


.

Tjingeling,
I går åt vi skaldjurssoppa till middag, men vi vart så hungriga att vi helt glömde att fota. Haha… Därför tipsar jag om det här istället som vi lagade för några veckor sedan. Ibland kan det enklaste vara gott nog. På menyn ikväll står det grillat. Muuuums- längtar redan.


Hade en färdig potatisgratäng som jag kryddade upp lite extra och hade ost på.
Sedan helstekte vi fläskfilen med olika sorters peppar. Och till detta hade vi godaste salladen som man hackar smått smått. Och Jureskogs bea- rekommenderas varmt!

Till denna salladen: 
1 1/2 st gurka
2 tomater 
1 liten rödlök 
1 dl finhackad bladpersilja 
1 citron 
1 msk olivolja 

Gör så här : 
Skölj grönsaker och bladpersilja väl. 
Finhacka gurka, lök, och tomat så smått du bara kan. 
Pressa ner citronen ner i salladen och rör sedan ner bladpersiljan. 
Ringla över lite olivolja och blanda väl. Klart! 

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Alltså hur söt stickad tröja. Vill ha!
Du hittar den här

❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

10
Kommentera

SNART ÄR VI HÄR IGEN


.

Hej hej
Hoppas ni har en fin Tisdag. Här skiner solen över Kalmar, en alldeles ljuvlig vårdag.
Gårdagen avslutades med plugg, jag går ju på kurs för förarbeviset som krävs till vattenskoter från och med Maj månad. Så 10 måndagskvällar i rad har / och kommer jag sitta i skolbänken. Har gått en fem gånger nu så halva kursen är avklarad, lite pirrig för uppskrivningen bara.

Barnen har sportlov här nu och har varit en extra dag hos mig men åker till pappa senare ikväll.
Så resten av veckan blir det massa jobb för att komma i fatt att vi var sjuka. Och på tal om det, ser att jag har teamsmöte inbokat här om fem minuter. Ska hitta länken och dyka in på det nu.

Ha en härlig dag bloggisar,
Så hörs vi senare

18
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckans matsedel,
varsågoda

.

Måndag : Morotssoppa med gräddfil
Tisdag : Västerbottenlax
Onsdag: Korvgratäng med mos
Torsdag : Raggmunkar i våffeljärnet

Fredag: Oxfilé, Potatisgratäng med hemslungad bea

Potatisgratängen är svårt att ge i exakta mått. Men vi skivade potatisen tunt med mandolin. Kokte den mjuk i hälften grädde, och hälften mjölk. Smakade av den med kalvfond, salt & peppar. Slängde upp den i en ugnsform och rev över ost och swish in i ugnen på 250 grader tills den blivit gratinerad. 

Till detta serverade vi en mör och god oxfilé. Rödvinsåsen hittar ni här

Det här behöver du till bearnaisesås: 
150 gram smör 
2 schalottenlökar 
2 msk vitvinsvinäger
4 vit pepparkorn
3 msk vatten
2 äggulor 
1/2 msk torkad dragon 
1 nypa salt 


Så här gjorde vi bea:n: 
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna. Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen då spricker bearnaisen direkt. Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader. Sila över vinägern i en liten såskastrull. Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp ca 30 sekunder. Obs börja med låg värme – blir det för varmt då koagulerar äggen och såsen spricker direkt. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Obs börja med låg värme som sagt annars spricker såsen. Tillsätt salt och dragon.  
När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter. Obs chansa ej och värm för länge – den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. 
Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt ev. mer dragon.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: PLOPP-KLADDIS

Recept kladd kaka

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
2 rullar med plopp eller center

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.

* * * * * * * * *


8
Kommentera

KRÄKSJUKAN IN DA HOUSE

.

Ursäkta frånvaron, men vi har haft en sådan där mindre rolig släng av kräksjukan här i huset.
Nu har den gått laget runt, men nu kan ingen mer bli smittad så att säga. Så det senaste dygnet har jag bara sanerat, desinfektionerat och tvättat. Roligare helg kan man faktiskt ha, men så kan det vara ibland. Finns dock ingen bättre känsla när man vaknar upp och man inte mår illa längre, känns ju som om man fått livet tillbaka. Haha…

Och idag efter 12 timmars sömn så vaknade vi upp till sol och ett underbart väder, så vi åt frukosten utomhus. Ljuvligt, nu kan det bara bli bättre.

Inga större planer idag att skryta om, blir bara hemma och skrotar runt.
Ska uppdatera en veckomatsedel till er, sedan blir det nog seriemaraton.

Kram på er.

14
Kommentera

TORSDAGSKVÄLL


.

Godkväller,
Nu har lugnet lagt sig här hemma i Kalmar. Jag har haft en bra och effektiv jobbdag i dag, hunnit med massa. Sedan kom Jacob & Klara förbi här och fikade, mysigt när man hinner ses flera gånger på en vecka. Vi planerade lite inför Aarons ett årsdag, och snackade strunt. Fortfarande lite orealistiskt att ta in att han fyller 1 år om 1 1/2 månad, gullungen.


Denna buketten köpte jag inne i stan för några dagar sedan, ville ha något yvigt och sött. Blir glad av att bara titta på den.

Nu väntas läxläsning och en tråkig röjning i tvättstugan
men sedan blir det seriemaraton tills jag somnar. Mys!

Hörs imorgon godingar.

24
Kommentera

KREOLSK KYCKLINGGRYTA

Tips på god middag till helgen.

Det här behöver du till 4 personer:
smör600 gram kycklingfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

8
Kommentera
REKLAM FÖR APOLLO

BOKAT & KLART


.

Hej hej

Som ni vet så frågade jag om era bästa Greklandstips på Instagram för lite sedan. Och många tips blev det. De flesta hade bara positivt att säga om ön Zakynthos , så hit bär det av nu. Och jag har varit i Grekland flera gånger men aldrig just här. Så det här ska bli spännande. Vi har bokat med Apollo som vi alltid gör, känns tryggt och bra.


Detta hotellet ska vi bo på , såg så himla fint ut på bilderna så vi har höga förväntningar.
Vi valde halvpension, dv.s frukost och middag.

Läste efter att vi bokat hotellet att detta är ”Barnfritt”
Vet inte om jag bott på det innan. Jag var ju iväg med kidsen för några månader sedan så de kände att det var helt okej att jag åkte den veckan som de var hos pappa. Men hoppas på att komma iväg med alla barnen/barnbarnet till hösten. Tips på barnvänligt resmål ?

Har googlat på ön och det verkar finns massa att se. Så jag gissar att vi kommer hyra mopeder och ta oss runt.


Men innan Grekland bär det även av till Österrike. Woop woop.
Just den resan har blivit avbokad två gånger under Corona , så tredje gången gillt hoppas vi.

På dagens schema står det jobb med boken, lunch med Marika och sedan hämta hem Aaron.
Vi ska få låna honom tills imorgon. Så myyyyysigt!


Nu dyka ner i jobb.
Kram på er.

27
9 kommentarer