Fikastund

Godkväll alla ni där ute.

Har ni haft en fin lördag så här långt ? Hoppas det.  Vi åkte ner en sväng till köpcentret tidigare idag och hälsade på Bames och Lollo & Bearnie- de hade något rese-tema där idag vad jag förstod. Och ingen var lyckligare än Nomi efter att träffat dem & kramat dem. Nu valde vi Bamsehotell i Thailand, då deras restider passade oss bättre. Och nu hoppas de är lika bra som Lollo & Bearnie-hotellen. Sen vi kom hem har jag bara skrotat runt i myskläder och passat på att läsa senaste numret av Damernas Värld.

Den bronsiga ljuslykta på bordet kommer från blomsterlandet. Te / kaffekoppen kommer från Indiskan och jag gillar speciellt att duka med den nu till hösten.

IMG_8807

De små godisbitarna är kakan som Jacob bakade igår – bara att jag delade den i mindre bitar.

IMG_8793

Alltid lika fin matbilder i tidningen, inspirerande minst sagt.
Köksbordet som ni ser här i bakgrunden har jag nya planer för, jag har ringt runt lite och kollat möjligheterna till att måla om det.  Så efter jul kommer vi lämna in det och få det vitt – som resten av köket. Tror det kommer bli så fint!

IMG_8833

Nu ska vi välja en familjefilm som alla vill se ( inte alltid det lättaste)  sen blir det popcorn & chips här i det Warsenska hemmet 🙂

Kram på er och ha finaste lördagskvällen.

0
6 kommentarer

Godaste Chokladpajen Ever !

Hej,

Nu har jag en liten stund över att sätta mig framför datorn- har precis lagat en ny maträtt & fotat klart.  ( Så nu har jag bara den mindre roande disken kvar )  Det är ju detta med att jobba hemifrån, man blir liksom inte riktigt ledig fast det är helg. Nu tycker jag att jag har världen roligaste jobb, så det stör mig inte heller direkt, jag tycker alltid det är roligt att ”gå till jobbet”.  Jo, ni är många som bett om receptet på efterrätten vi åt igår. Och det var Jacob som bakade denna, och detta är verkligen den godaste chokladpajen ever! Och väldigt fin också med två olika lager av choklad.

Receptet har Jacob hittat på alltommat.se

img_8782 (1)

Jacob ändrade om lite i receptet, bytte ut mörk sirpa mot ljus , och uteslöt några ”överflödiga” ingredienser.  Denna chokladpajen måste ni bara baka snart!

Du behöver det här till denna pajen:
75 gram smör
200 gram Maryland coockies

Chokladkola:
50 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 dl ljussirap

Vit chokladkola
50 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
200 gram vit choklad

Serveras med vispad grädde

Gör din chokladpaj så här:
Smält smöret,  mixa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Tryck ut i en rundform med avtagbara kanter cirka 22 cm. Ställ kallt medan du gör chokladen.
Blanda socker, sirap, grädde & kakao i en kastrull och låt koka upp i 10 minuter till 120 grader. Dra bort kastrullen från värmen, och rör ner smöret. Häll chokladkolan över pajskalet och ställ kallt.
Börja nu med den vita chokladkolan : Hacka / bryt chokladen.  Mät upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka upp i cirka 10 minuter till 120 grader. Dra kastrullen åt sidan och vänd ner smör och choklad och rör tills smeten är slät. Häll upp detta på chokladlagret och ställ kallt i kylskåp några timmar.

Ta fram pajen tio minuter innan servering, väldigt gott med en klick lättvispad grädde till.

img_8761 (1)

0
30 kommentarer

Baka med vit choklad

Bakning pågår

Jacob fixar efterrätt här hemma just nu. Ett helt nytt recept som han har valt själv- ska bli roligt att se sen när det blir klart. Vit choklad innehåller den, och jag tror detta kommer bli succe, det blir väl alla efterrätter med choklad.

IMG_8744

Ska man baka med choklad så kan jag tipsa om att välja en ”riktig”  och bra sort- då blir det allra godast. Blockchoklad är ju inte ens gott, så välj din favorit som du köper i godishyllan även när du bakar. Detta gäller även nougaten – köpt guldnogat istället för baknougat o.s.v

IMG_8751

Söta skålen kommer från blomsterlandet.

1
4 kommentarer

Goda frukostfrallor till helgen

Snart är helgen här ,

och jag ska snart väcka barnen för deras sista dag i skolan innan höstlovet. Melvin har varit hemma från skolan med ont i halsen & feber ett par dagar, och får vara hemma och vila upp sig idag också.  Imorgon börjar en hel vecka ( till och med ett par dagar extra ) med sovmorgon , inte illa.  Och när vi är lediga brukar vi lyxa till det med extra god frukost, och sitta kvar lite extra länge vid frukostbordet, med tända ljus och gärna hembakat bröd. Så jag har ordnat fram ett litet tips på snabba, lättbakade frallor till er också för lata höstlovsfrukostar, detta är Jacobs eget recept och de blev så goda.

Du behöver inte jäst, dessa är bakade med en bikarbonat och går även bra att baka med bakpulverIMG_8356

 Nybakade varma frallor med smör, ost och marmelad, så gott. Kaffe till oss vuxna och varmchoklad till barnen.

Till 5-6 stycken frallor behöver du :
5-6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 msk bikarbonat ( alt. 1 msk bakpulver)
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl vatten

Garnering :Solrosfrön

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Blanda ihop torra ingredienser, och vänd sist ner vatten & sirap. Kanske behöver du lite extra mjöl när du bakar ut frallorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten & strö över solroskärnor Grädda dem i tills de fått fin färg ( cirka 10-15 minuter -)

1
12 kommentarer

Champinjontoast och biobesök

Gutenmorgen,

Såg att ni var många som frågade om filmen på insta, och vi tittade på Lasse-Majas detektivbyrå. Och både Nomi som är 5 år & jag tyckte att den var jättebra. Inte för läskig och en spännande story, så den kan vi absolut  rekommendera.  Sedan blev det såklart både popcorn, biogodis & läsk till filmen- lite vardagslyx så där mitt i veckan.

Och idag blev det en extra god frukost, jag hittade ett gäng champinjoner som blivit över sen gårdagens middag, så jag stekte ihop dem med lite smörstekta toast.

Champinjoner

Detta behöver du :
2 toastbröd / rostbröd
5 färska champinjoner
smör
1 msk finhackad scharlottenlök
1/2 dl med creme bonjour vitlök
lite sallad
1 tomat

Gör så här:
Smörstek toasten, och gör sedan svampröran i samma panna. Tvätta och grovhacka svampen, finhacka scharlottenlöken och smörstek detta tills de blir glansigt.
Vänd ner creme bonjour och låt det smälta ihop till en stuvning. Vänd upp på ena toasten med lite grönt och sätt den andra toasten som lock.

Serveras genast.
IMG_8559

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Oooops, ser att klockan redan är halv, nu måste jag göra mig klar.  Ska vara på plats i fotostudion om en halvtimma, ni minns den där artiklen jag nämnde, de skulle fotas lite till den.
Svart/gråa kläder var klädkoden-  och jag som skulle ha köpt någon ny blus… Har inte hunnit, men tur för mig att hela min garderob är typ i de färgerna.  Seså, nu måste packa mig iväg så jag inte kommer för sent – jag avskyr själv när inte andra håller tiden *morr morr*

och vi hörs senare.

0
1 kommentar

Semesterplanering

Det är en så där 3 veckor kvar tills vi åker – till sol, värme och sand mellan tårna, ser fram emot det extra mycket eftersom det inte blev så mycket ledigt nu i sommar. Vi köpte ju stugan precis innan sommarlovet och ni som följt med ett tag vet ju att det blev en ”semester” med renovering, målning och turer till återvinningen. Men jag klagar inte, jag tycker faktiskt att det är jätteroligt att renovera också.

Nu väntar två lata veckor i Thailand med massa bra pocketböcker och god thaimat.

IMG_6463

Dock är det är en hel del planering innan man åker, jag vill ju att bloggen ska uppdateras med minst lika många nya recept fast jag inte är hemma. Så nu under några veckor kommer det bakas & lagas maträtter på löpande band. Faktiskt dubbelt så många som i vanliga fall- då för att tidsinställas så att ni får massa rolig läsning och matinspiration.

Blandannat bakades dessa goda frasiga frukostfrallor i morse- de kommer ni definitivt vilja baka. Stort plus för att de är klara påen kvart- tjugominuter.

IMG_8490-001

IMG_8517

Nu börjar det dofta kebab i hela huset också – Jacob är med denna veckan och planerar maten. Jag visste faktiskt inte att man kunde göra egen kebab, så jag ser fram emot när det är färdigt. Såsen däremot vet jag precis hur man gör så att den smakar som pizzerians egen kebabsås-
Recept kommer !

Ha en jättefin onsdag , och på återseende!

0
24 kommentarer

Ägg- och Baconmuffins

Många äter omelett till frukost, men söker lite variation- så då kan jag rekommendera det vi bakade igår, nämligen Bacon – och äggmuffins .

LCHF

De är bakade helt utan mjöl, och blir som en liten portions-omelett liksom. Sitter bra till frukost, mellanmål eller lättare lunch,.

Det här behöver du till 6 muffins: 
7 ägg
3/4 dl grädde
1 dl riven ost
salt & peppar
6 st bacon

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, vispa ihop ägg och grädde i en skål, vänd ner riven ost & salt & peppar.
Lägg bacon runt omkring i muffinsjärnet, så att det bildar en form. Fördela ut äggsmeten och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.

Servera genast.

IMG_8450-001

0
23 kommentarer

Fyllda biffar med potatismos & brunsås

 

Tjingeling

Här är det ”fullt hus” idag barnen har vänner här, så jag tänkte jag skulle ta och ordna fram något mellanmål / fika här till dem. Tänkte bara skriva om dagens lunch innan dess, som var en riktigt husmanskost klassiker. Nu på hösten är det extra gott att laga sådan mat, tycker ni inte det. På sommaren blir det gärna mest grillat och gärna kalla matigare sallader.

Dagens lunch: Chiliostfyllda biffar med potatismos & en brunsås. Väldigt enkelt att laga- och så gott!

Husmanskost

Jag valde den kryddiga chiliosten jag köpte i mataffären förett par dagar sedan. Välj en du gillar, blir gott med vilken sorts ost som helst.

Det här behöver du för 4- 5 personer: 
1 kilo blandfärs
4 msk oxfond eller kalvfond
salt & peppar

Valfri ost till fyllning : jag hade chiliost

IMG_8314 Serveras med potatismos & Brunsås

Såsen: 
2 1/2 vatten
2 1/2 grädde
1 msk ox eller kalvfond
1 msk kinesisk soya
1 msk med lingonsylt.

Gör så här:
Skala & koka potatisen i saltat vatten. Häll upp färsen i en skål och vänd ner fond, salt & peppar och rör om till en jämn smet. Skär ut cirka 20 st små kuber från osten , rulla sedan in en ost-kub i varje biff. Stek biffarna klart i smör och ställ in i ugnen på 70 grader, använd stekskyn till att göra sås. Häll i vatten, fond och kinesisk soja och låt sjuda upp. Vänd ner grädde & sylt och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar. Red ev av om ni önskar tjockare sås.

Potatismoset gör jag med en potatiskross , när den är mjuk – en rejäl klick smör, lite salt , vitpeppar och en eller ett par dl mjölk.

 

0
11 kommentarer

Bacon- & kycklinggryta

Hej där. 
Den här veckan kommer det lagas väldigt många nya recept här hemma. Jag kommer nämligen få extrahjälp i köket av äldsta sonen Jacob. Han ska vara med & planera nya rätter och laga mat & fota. Roligt tycker jag och jag har hört talas om att det ska bli både hemlagad kebab med egen kebasås, wallenbergare, frukostbröd med massa mera.

Första rätten han har lagat är en av hans favoriträtter. En jättegod kycklinggryta som hans farmor brukar laga.
IMG_8279-001

Det här behöver du grytan:
800 gram kycklingfilé
1 förp. bacon
5 dl smaksatt Cremé Fraiche ( vitlök & örter t.ex)
Svartpeppar

Servas med färsk pasta

Gör så här:

Börja med att dela kycklingen till små kuber som blir bra till grytan,stek sedan kycklingen och när det är färdigt & lägg över på ett fat. Där efter kan du klippa ner baconen och börja steka så att du får en lite knaprig yta. Häll sedan över kycklingen till grytan igen med baconet och lägg i creme fraichén. Låt sjuda upp på svag värme

Salta och peppra, klar för servering

0
10 kommentarer

Godaste hamburgarna

Vardagsfavoriter som vi gärna äter  : Spagetti & köttfärsås, potatismos med hemlagade fiskpinnar, olika former av soppor och så pastasåser – det går dessutom att variera i det oändliga.  Och så något som vi gärna äter – både till helgen och till vardags så är det hemlagade hamburgare …..eller handburgare som det ju egentligen borde kallas haha – en burgare som du äter med handen 😉

Vad ska ni äta idag? 

hamburgare recept

Det här behöver du till 8-10 burgare :
1 kilo nötfärs
2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause
salt och peppar

Goda hamburgerbröd – Frisco
Sallad, tomat, gurka och dressing

Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Jag vill ha mina lite rosa i mitten – men det är en smak sak.

Servera med bröd , grönsaker och en god dessing.

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

0
6 kommentarer