Champinjontoast och biobesök

Gutenmorgen,

Såg att ni var många som frågade om filmen på insta, och vi tittade på Lasse-Majas detektivbyrå. Och både Nomi som är 5 år & jag tyckte att den var jättebra. Inte för läskig och en spännande story, så den kan vi absolut  rekommendera.  Sedan blev det såklart både popcorn, biogodis & läsk till filmen- lite vardagslyx så där mitt i veckan.

Och idag blev det en extra god frukost, jag hittade ett gäng champinjoner som blivit över sen gårdagens middag, så jag stekte ihop dem med lite smörstekta toast.

Champinjoner

Detta behöver du :
2 toastbröd / rostbröd
5 färska champinjoner
smör
1 msk finhackad scharlottenlök
1/2 dl med creme bonjour vitlök
lite sallad
1 tomat

Gör så här:
Smörstek toasten, och gör sedan svampröran i samma panna. Tvätta och grovhacka svampen, finhacka scharlottenlöken och smörstek detta tills de blir glansigt.
Vänd ner creme bonjour och låt det smälta ihop till en stuvning. Vänd upp på ena toasten med lite grönt och sätt den andra toasten som lock.

Serveras genast.
IMG_8559

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Oooops, ser att klockan redan är halv, nu måste jag göra mig klar.  Ska vara på plats i fotostudion om en halvtimma, ni minns den där artiklen jag nämnde, de skulle fotas lite till den.
Svart/gråa kläder var klädkoden-  och jag som skulle ha köpt någon ny blus… Har inte hunnit, men tur för mig att hela min garderob är typ i de färgerna.  Seså, nu måste packa mig iväg så jag inte kommer för sent – jag avskyr själv när inte andra håller tiden *morr morr*

och vi hörs senare.

0
1 kommentar

Semesterplanering

Det är en så där 3 veckor kvar tills vi åker – till sol, värme och sand mellan tårna, ser fram emot det extra mycket eftersom det inte blev så mycket ledigt nu i sommar. Vi köpte ju stugan precis innan sommarlovet och ni som följt med ett tag vet ju att det blev en ”semester” med renovering, målning och turer till återvinningen. Men jag klagar inte, jag tycker faktiskt att det är jätteroligt att renovera också.

Nu väntar två lata veckor i Thailand med massa bra pocketböcker och god thaimat.

IMG_6463

Dock är det är en hel del planering innan man åker, jag vill ju att bloggen ska uppdateras med minst lika många nya recept fast jag inte är hemma. Så nu under några veckor kommer det bakas & lagas maträtter på löpande band. Faktiskt dubbelt så många som i vanliga fall- då för att tidsinställas så att ni får massa rolig läsning och matinspiration.

Blandannat bakades dessa goda frasiga frukostfrallor i morse- de kommer ni definitivt vilja baka. Stort plus för att de är klara påen kvart- tjugominuter.

IMG_8490-001

IMG_8517

Nu börjar det dofta kebab i hela huset också – Jacob är med denna veckan och planerar maten. Jag visste faktiskt inte att man kunde göra egen kebab, så jag ser fram emot när det är färdigt. Såsen däremot vet jag precis hur man gör så att den smakar som pizzerians egen kebabsås-
Recept kommer !

Ha en jättefin onsdag , och på återseende!

0
24 kommentarer

Ägg- och Baconmuffins

Många äter omelett till frukost, men söker lite variation- så då kan jag rekommendera det vi bakade igår, nämligen Bacon – och äggmuffins .

LCHF

De är bakade helt utan mjöl, och blir som en liten portions-omelett liksom. Sitter bra till frukost, mellanmål eller lättare lunch,.

Det här behöver du till 6 muffins: 
7 ägg
3/4 dl grädde
1 dl riven ost
salt & peppar
6 st bacon

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, vispa ihop ägg och grädde i en skål, vänd ner riven ost & salt & peppar.
Lägg bacon runt omkring i muffinsjärnet, så att det bildar en form. Fördela ut äggsmeten och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.

Servera genast.

IMG_8450-001

0
23 kommentarer

Fyllda biffar med potatismos & brunsås

 

Tjingeling

Här är det ”fullt hus” idag barnen har vänner här, så jag tänkte jag skulle ta och ordna fram något mellanmål / fika här till dem. Tänkte bara skriva om dagens lunch innan dess, som var en riktigt husmanskost klassiker. Nu på hösten är det extra gott att laga sådan mat, tycker ni inte det. På sommaren blir det gärna mest grillat och gärna kalla matigare sallader.

Dagens lunch: Chiliostfyllda biffar med potatismos & en brunsås. Väldigt enkelt att laga- och så gott!

Husmanskost

Jag valde den kryddiga chiliosten jag köpte i mataffären förett par dagar sedan. Välj en du gillar, blir gott med vilken sorts ost som helst.

Det här behöver du för 4- 5 personer: 
1 kilo blandfärs
4 msk oxfond eller kalvfond
salt & peppar

Valfri ost till fyllning : jag hade chiliost

IMG_8314 Serveras med potatismos & Brunsås

Såsen: 
2 1/2 vatten
2 1/2 grädde
1 msk ox eller kalvfond
1 msk kinesisk soya
1 msk med lingonsylt.

Gör så här:
Skala & koka potatisen i saltat vatten. Häll upp färsen i en skål och vänd ner fond, salt & peppar och rör om till en jämn smet. Skär ut cirka 20 st små kuber från osten , rulla sedan in en ost-kub i varje biff. Stek biffarna klart i smör och ställ in i ugnen på 70 grader, använd stekskyn till att göra sås. Häll i vatten, fond och kinesisk soja och låt sjuda upp. Vänd ner grädde & sylt och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar. Red ev av om ni önskar tjockare sås.

Potatismoset gör jag med en potatiskross , när den är mjuk – en rejäl klick smör, lite salt , vitpeppar och en eller ett par dl mjölk.

 

0
11 kommentarer

Bacon- & kycklinggryta

Hej där. 
Den här veckan kommer det lagas väldigt många nya recept här hemma. Jag kommer nämligen få extrahjälp i köket av äldsta sonen Jacob. Han ska vara med & planera nya rätter och laga mat & fota. Roligt tycker jag och jag har hört talas om att det ska bli både hemlagad kebab med egen kebasås, wallenbergare, frukostbröd med massa mera.

Första rätten han har lagat är en av hans favoriträtter. En jättegod kycklinggryta som hans farmor brukar laga.
IMG_8279-001

Det här behöver du grytan:
800 gram kycklingfilé
1 förp. bacon
5 dl smaksatt Cremé Fraiche ( vitlök & örter t.ex)
Svartpeppar

Servas med färsk pasta

Gör så här:

Börja med att dela kycklingen till små kuber som blir bra till grytan,stek sedan kycklingen och när det är färdigt & lägg över på ett fat. Där efter kan du klippa ner baconen och börja steka så att du får en lite knaprig yta. Häll sedan över kycklingen till grytan igen med baconet och lägg i creme fraichén. Låt sjuda upp på svag värme

Salta och peppra, klar för servering

0
10 kommentarer

Godaste hamburgarna

Vardagsfavoriter som vi gärna äter  : Spagetti & köttfärsås, potatismos med hemlagade fiskpinnar, olika former av soppor och så pastasåser – det går dessutom att variera i det oändliga.  Och så något som vi gärna äter – både till helgen och till vardags så är det hemlagade hamburgare …..eller handburgare som det ju egentligen borde kallas haha – en burgare som du äter med handen 😉

Vad ska ni äta idag? 

hamburgare recept

Det här behöver du till 8-10 burgare :
1 kilo nötfärs
2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause
salt och peppar

Goda hamburgerbröd – Frisco
Sallad, tomat, gurka och dressing

Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Jag vill ha mina lite rosa i mitten – men det är en smak sak.

Servera med bröd , grönsaker och en god dessing.

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

0
6 kommentarer

Vinnarna i Extra-tävlingen

sponsorskyltextra-001

Måndag och ny vecka,
Hoppas ni alla fått en riktigt fin start denna dag, kanske är ni t.om en av vinnarna idag? Nu har jag utsett vinnarna i Extra-tävlingen, så många bra tips ni alla hade för att göra tandborstningen roligare.

Stort Grattis Till

1:a vinst  Kristin Öström

2 – 5 :e Linda Karlsson

Anna M Rautila

Kristiina Söderström

Therese J
Vinnarmail är på väg till er och hopps ni svarar med era adresser snart, för snabbare leverans


IMG_5699-003

Tugga för skillnad är ett samarbete mellan Extra och SOS Barnbyar för att stärka barns tandhälsa i Ghana. Förutom intäkterna från boken går ett öre för varje tuggummi svenskarna tuggar under oktober och november till SOS Barnbyar och barns tandhälsa i Ghana.

0
Kommentera

Veckomatsedel

Hejsan,

Jag försöker att uppdatera mina veckomatsedlar tidigt på söndagarna för jag vet att många av er storhandlar just idag. Här är mina förslag till kommande vecka – vill ni hitta mer tips så sök bland kategorierna , bloggen har ett arkiv på 2500 olika recept. Via mobilen söker du genom att trycka på de tre strecken uppe till höger. Och via datorn hittar du kategorierna under texten Damernas.

Smaklig vecka

Måndag : Svamp- och skinksås med pasta
Tisdag : Smördeginbakad briekyckling
Onsdag : Tex-mex stroganoff
Torsdag : Värmande Höstsoppa
Fredag: Lax med godaste kräfttzatziki

IMG_1797

Du behöver till 4 portioner :
4 bitar lax
salt & dill
smör

Servera med kokt potatis & god sallad

Recept kräfttzatziki:

2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )

Bra att ha: Kaffefilter

Gör din kräfttzatziki så här:
Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill- Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.
Klart.

Stek fisken med salt & dill / eller ännu hellre grilla,
servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet :  Knäckiga Kardemummasnitt

Det här behöver du:
200 gram smör
3 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och smör mjukt och arbete i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela på två och rulla ut till länger. Platta till dem något med hjälp av fingrarna.
Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Funkar utmärkt att frysa in.

0
8 kommentarer

Fransk fläskfilegryta

Speciellt fransk är denna grytan inte i den bemärkelsen, utan det är dijonsenapen ( den franska senapen) som ger den namnet. Denna lilla ingrediens lyfter fram smaker i grytan, och ger en otroligt fin arom.

IMG_1942

Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag för 4 :
 2 styck putsade fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1- 2 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna.
Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

8
25 kommentarer

Happy Friday

Godmorgon fredag,

Hoppas att du har vaknat på bästa humöret min vän.  Om inte så blir det säkert bättre efter en kopp kaffe och en god frukost. Jag har förstått att det är väldigt olika det här med vad man äter på morgonen. Själv vaknar jag alltid hungrig med kurrade mage, därför är det svårt för mig att förstå att vissa äter frukost först efter ett par timmar, eller nästan inte äter något alls på morgonen.

Köpte mig en färgsprakande helgbukett redan i onsdag. Hoppas den står sig nu fram till söndag nu.

IMG_8019-001

En riktig färgklick på köksbordet, lika färglatt och vackert som träden utanför.
IMG_8011-002

Pssstt…Tack för alla era film tips- nu vet jag vad vi ska göra i helgen.

0
12 kommentarer