Biff stroganoff

Hej där alla bloggisar,

Nu bakas  det för fullt här i stugan, vi bestämde oss för att ha en spindeltårta till halloween- återkommer med resultatet senare 🙂 Min mormor & morfar kommer hit om en pyttestund och vi tänkte fika och skvallra lite. Alltid lika trevligt, och innan dess tänkt jag att även ett gott middagstips kunde vara på sin plats.

Biffstoganoff lagas med fördel på lövbit, då blir stroganoffen mör & smakrik. Den behöver dock kokas länge, men sköter å andra sidan sig själv på spisen

IMG_5544-002

 

IMG_5543

Det här behöver du till 4- 5 personer :
700 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
3 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
3 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
2 msk chilisås
1 msk dijonsenap
2 1/2 dl grädde
maizenaredning

Serveras med ris & sallad

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soya chilisås och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda på svag värme i 2 timmar sedan tillsätter du grädden. Låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

6
23 kommentarer

Ägg- och sillfrukost

Godmorgon, 

Här har vi varit uppe tidigt imorse, lillasyster och tjejerna sov över här igår och vi spelade spel och målade naglarna, och pysslade – en riktig tjejkväll. Och småtöserna höll sig vakna enda fram till halvtolv, sen vaknade de tidigt, så det är nog trötta barn ikväll. Snart kommer Melvin hem till stugan och vi ska börja planera inför halloween-rundan, vi ska ha en liten spökrunda imorgon för barnen då. Så jag och Melvin tänkte göra lite halloweenpumpor nu i eftermiddag, som vi ska ställa ut längst rundan, mer om det senare.

Och till frukost blev det en smak av jul nämligen nyinlagda sill – jag gjorde dessa två olika sorter till ett kommande samarbete. Så recepten kommer snart.

IMG_9201-001

0
4 kommentarer

Glutenfri Kladdkaka

IMG_9258-001

 

Provade ett nytt recept på kladdis- denna gången utan mjöl- väldigt god och chokladig.

Det här behöver du till en rund form 20 cm :

250 gram mörk kvalitets choklad
1 dl grädde
250 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
4 ägg
2 nypor salt

Till dekorering : lättvispad grädde

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader,
bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke, ställ den i en kastrull med vatten med medelhögvärme så att vattnet får chokladen och grädden  att smälta samman under omrörning.
Vänd ner smör och socker under omrörning och rör om tills allt har blandats väl ta bort från värmen och rör ner äggen & saltet tills allt har blandats. Häll smeten i smord form / eller med bakplåtspappe och grädda i nedre delen av ugn i 40-45 minuter.

Låt kakan svalna i kylsåpet innan servering, gärna över natten

2
13 kommentarer

Oxfile med jordärtskockspure och bearneiesås

Kikar förbi med ett tidigt tips på fredags eller lördagsmiddag.

Vi lagade en jättegod rätt nu i helgen, jag & Jonathan. Jodå han lagar också mat- om än inte så ofta av förklarliga skäl, eftersom maten nästna alltid är klar när han kommer hem. Men han kan och lagar dessutom väldigt god mat. Speciellt duktig tycker jag han är på kött- så det brukar han göra medan jag gör tillbehören.   : Oxfile med jordärtskockspure – något att laga till helgen!

Puren är ett trevligt alternativ istället för potatisgratäng eller ugnsbakade rotfrukter, och dessutom är ugnen upptagen av oxfilen, som man vill tillaga på låg temperatur.

IMG_8875-001

Det här behöver du till 4 personer 
1 bit med oxfile
smör
salt & peppar

Jordärtskocka & potatispure :
4 stora potatisar ( mjölig sort )
4 lika stora jordärtskockor
20 gram smör
3/4  dl grädde
salt & peppar

Serveras med kokt sparris & bearniesås

Gör så här:
Bryn den putsade oxfilen i smör så att den får färg, ställ sedan in i ugnen på 150 grader. Hur lång tid det tar beror på vilka gradere du vill ha på filen. Jag tog ut min på 60- 62  grader, medium.
Skala jordärtskockor & potatis och koka först upp potatisen i cirka 10 minuter ( den går snabbare att koka ) vänd sedan ner jordärtskockor och låt sjuda tills de mjuknat. Häll av vatten och vänd ner smör och grädde, stöt med en potatiskross tills du fått en fin pure.Villd du ha tjockare pure- använd mindre vätska och vise versa.
När filen nått upp till önskad temp, ta ut och rulla in i folie och låt vila i en kvart / tjugominuter innan du skär upp.

Tallrikar är från Ikea- väldigt trevliga att servera mat i- minus  för att de inte går in i diskmaskinen sen bara.

IMG_8860

0
8 kommentarer

Kasslerpizza-gratäng

Godmorgon,

Här skiner solen över öland- och det ser ut att bli en fantastisk dag. Jag och lillasyster ska bege oss mot lekplatsen med fikakorgen & barnen innan det blir en tur till kalmar för att uträtta ärenden. Ett litet middagstips på bloggen blir det innan dess. En kasslerrätt blir det idag, jag tycker att det är roligt att prova lite roliga och otippade maträtter , detta receptet har jag fått mailat till mig. Och jag tror att det från början kommer från arla.se. Har ni en kasslerbit hemma , så kanske detta kan vara något att äta till kvällen?

Kasslerpizza- en urgod kasslergratäng.

Recept Kasslergratäng

Till 4-5 personer behöver du:
500 gram  kassler
Smör
1 / 2 finriven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 tsk tomatpure
1 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk basilika

Toppa med en valfri ost.

Servera med kokt ris , eller kanske en god pasta.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader,
Strimla kasslern och lägg i en ugnssäker form. Hetta upp en kastrull med en klick smör, och fräs snabbt den rivna löken och pressade vitlöken.
Vänd ner creme fraiche, grädde, oregano, tomatpure , chilisås och den finhackade basilikan och låt koka upp. Häll över den heta såsen över kasslern. Riv över ost och strö över yterligare lite oregano på toppen.
Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter. Tills gratängen fått fin färg.

Servera sedan genast med god sallad & ris.

img_8982 (1)

3
27 kommentarer

Cancer

 Cancer …..

Jag ryser bara av att tänka på det- än mer skriva det. Kanske vill du sluta läsa nu för att du tycker att det är obehagligt ?  Det är många i min närhet som insjuknat i cancer, några har blivit friska, men några har också dött.  Det värsta är när barn eller unga drabbas- fruktansvärt, hemskt och så förfärligt för alla de inblandade. Vilken sorg  & vilken kamp mot denna hemska sjukdom – jag sänder alla mina tankar till er därute i liknande situationer. . . Nu är vi friska i min familj, och jag kände att jag vill göra något för alla som drabbas.  Det finns många sjuka därute och ingen kan göra allt med alla kan vi göra något.  Ung Cancer säljer smycken för stöd till unga vuxna cancerdrabbade. Ni har säkert sett dem, de pärlas av voläntärer och finns att köpa i olika färger.

Jag har köpt några av dessa armband ”Fuck Cancer” Det känns fint att kunna stötta och bidra iallafall lite grann.

IMG_0084-002

Om  ni också vill stödja ungcancer så går de att köpa här och kostar 100 kronor stycket.

IMG_9020-001

0
7 kommentarer

Pannbiffar med brunsås


Hej där,

Nu är jag precis hemkommen från huvudstaden och landat hemma. Borta bra men hemma bäst, eller vad säger ni. Nu är det i ochförsig nästan bara att packa upp & tvätta innan det är dags att packa om väskorna för nästa resa. Men nu bär det ju av mot solen och förhoppningsvis lite roligare klimat än här hemma. Ville tipsa er om dessa goda saftiga biffar, som jag denna gången gjorde på högrev. Så där perfekt rosa inuti, smarrigt värre.

img_5591 img_5596

Det här behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( högrev )
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Potatismos:
Mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar

Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
ev maizena

Gör så här  :

Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar,
fräs i smör tills de är klara. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen, för att hålla värmen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ). Låt småsjuda.
Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras.

0
Kommentera

Citronlax med pressad potatis och romsås

Tjingeling,

Idag ville jag tipsa om denna goda fiskrätten vi lagade för lite sedan- kan man få för mycket laxrecept ? Nej jag tror inte det, vi äter lax minst en gång i veckan, och tycker det är extra roligt att variera sig med tillbehör och olika smaker.

Lax tillsammans med en liten kompott av mango, avokado & rödlök är riktigt fint. Sött och salt blandas, med en liten smak av syrligheten från citronen, känns fräscht.

img_8114 (1)

En härligt färgglad tallrik med massa gott,

Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar lax
1 citron
citronpeppar + salt

Serveras med pressad potatis

Mangokompott:
1 mogen mango
2 avokado
1 rödlök
1/2 tsk pressad citronsaft

Romsås:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 tsk pressad citronsaft
1 burk med stenbitsrom ( nästan hela hade jag i såsen)
salt

Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten, under tiden gör du sallad, och mangokompotten. Pressa över lite citronsaft över mangokopotten.
Dela citronen och använd den ena halvav till att gnida in laxen , stek sedan laxen klar i smör. Salta och peppra med citronpeppar.
Såsen rör du ihop, och vänder sist ner romen försiktigt.

Pressa potatisen direkt på tallriken, och servera genast med lax, sås, sallad & mangokompott.

Smaklig spis 

img_8150-001 (1)

2
11 kommentarer

Kungsörnen – saftig morotskaka

sponsorskyltkungsornen

Välkommen måndag & ny vecka,

I samarbete med Kungsörnen så  provbakar jag med några av deras mixer, tre olika sorter närmare bestämt,  och detta är mix nummer två. Jag valde denna morotskaka som jag gått och sneglat på länge bland bakprodukterna, men aldrig provat innan.  Nomi ville hjälpa mig med kakan, och den är ju väldigt smidig så , för ett par deciliter vatten till smeten, vispa en liten sväng & så är det klart. Lätt som en plätt.

Det doftade fantastiskt i hela huset när den gräddades.

IMG_6231-001

Glasyren fanns i påse nummer två, och där skulle tillsättas pyttelite vatten samt lite smält smör. Resultatet blev en riktigt saftig & mjuk morotskaka med glasyr.

IMG_6221-002

Denna kakan kan bakas både i rundform eller som vi i en rektangulär, låt den svalna något innan du breder ut glasyren så att den inte rinner iväg.

IMG_6243-001

Precis som alla morotskakor så var den tillochmed godare  efter en dag i kylskåp. Morotskaka och en kopp kaffe till eftermiddagsfikat är aldrig fel.

Hoppas du fått bästa starten på veckan, och vi hörs alldeles snart igen.

På återseende

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon,
Här sover vi troligtvis ( förhoppningsvis) just nu – gjorde ett tidinställt inlägg för er som är vakna lite tidigare och vill börja planera maten för nästa vecka 🙂
Hoppas ni hittar något ni gillar, smaklig spis.

Måndag Smördegsinbakad köttfärs med vitlökssås
Tisdag Laxstroganoff med ris
Onsdag Krämig falugryta
Torsdag Gräddig spenatsoppa med snittar
Fredag : Tacogratäng med kyckling- extra krämig och smakrik.

Kycklinggratäng taco philadelphia

Det här behöver du till 5-6 personer
900 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
300 gram philadelphiaost
1 burk med salsa sås garlic

Topping :
riven ost och nachochips

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla kyckling och stek den klar i smör med salta & peppra den. Blanda ihop philiadelphian med salsan i en kastrull och låt sjuda upp. Lägg sedan kycklingen i en ugnsform och fördela ut såsen. strö över en dl ost och nachochips. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter och servera sedan med ris och god sallad.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Mintiga kladdkakemuffins.

Till cirka 15 stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
8- 10 droppar pepparmintolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Till sist blanda ner dropparna med pepparmint. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter. Jag hade inga fina muffinsformar hemma men jag klädde in den vita formarna i bakpapper, med ett litet färgglatt snöre runt. Lite roligare iallafall.

* * * * * * * * * *

Och för fler veckomatsedlar klicka ni HÄR

0
5 kommentarer