Kasslerpizza-gratäng

Godmorgon,

Här skiner solen över öland- och det ser ut att bli en fantastisk dag. Jag och lillasyster ska bege oss mot lekplatsen med fikakorgen & barnen innan det blir en tur till kalmar för att uträtta ärenden. Ett litet middagstips på bloggen blir det innan dess. En kasslerrätt blir det idag, jag tycker att det är roligt att prova lite roliga och otippade maträtter , detta receptet har jag fått mailat till mig. Och jag tror att det från början kommer från arla.se. Har ni en kasslerbit hemma , så kanske detta kan vara något att äta till kvällen?

Kasslerpizza- en urgod kasslergratäng.

Recept Kasslergratäng

Till 4-5 personer behöver du:
500 gram  kassler
Smör
1 / 2 finriven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 tsk tomatpure
1 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk basilika

Toppa med en valfri ost.

Servera med kokt ris , eller kanske en god pasta.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader,
Strimla kasslern och lägg i en ugnssäker form. Hetta upp en kastrull med en klick smör, och fräs snabbt den rivna löken och pressade vitlöken.
Vänd ner creme fraiche, grädde, oregano, tomatpure , chilisås och den finhackade basilikan och låt koka upp. Häll över den heta såsen över kasslern. Riv över ost och strö över yterligare lite oregano på toppen.
Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter. Tills gratängen fått fin färg.

Servera sedan genast med god sallad & ris.

img_8982 (1)

3
27 kommentarer

Cancer

 Cancer …..

Jag ryser bara av att tänka på det- än mer skriva det. Kanske vill du sluta läsa nu för att du tycker att det är obehagligt ?  Det är många i min närhet som insjuknat i cancer, några har blivit friska, men några har också dött.  Det värsta är när barn eller unga drabbas- fruktansvärt, hemskt och så förfärligt för alla de inblandade. Vilken sorg  & vilken kamp mot denna hemska sjukdom – jag sänder alla mina tankar till er därute i liknande situationer. . . Nu är vi friska i min familj, och jag kände att jag vill göra något för alla som drabbas.  Det finns många sjuka därute och ingen kan göra allt med alla kan vi göra något.  Ung Cancer säljer smycken för stöd till unga vuxna cancerdrabbade. Ni har säkert sett dem, de pärlas av voläntärer och finns att köpa i olika färger.

Jag har köpt några av dessa armband ”Fuck Cancer” Det känns fint att kunna stötta och bidra iallafall lite grann.

IMG_0084-002

Om  ni också vill stödja ungcancer så går de att köpa här och kostar 100 kronor stycket.

IMG_9020-001

0
7 kommentarer

Pannbiffar med brunsås


Hej där,

Nu är jag precis hemkommen från huvudstaden och landat hemma. Borta bra men hemma bäst, eller vad säger ni. Nu är det i ochförsig nästan bara att packa upp & tvätta innan det är dags att packa om väskorna för nästa resa. Men nu bär det ju av mot solen och förhoppningsvis lite roligare klimat än här hemma. Ville tipsa er om dessa goda saftiga biffar, som jag denna gången gjorde på högrev. Så där perfekt rosa inuti, smarrigt värre.

img_5591 img_5596

Det här behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs ( högrev )
2 msk oxfond
1 riven gullök
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar

Potatismos:
Mjölig potatis
varm mjölk
smör
salt och vitpeppar

Till såsen :
Steksky från biffarna
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1/2 msk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
ev maizena

Gör så här  :

Koka potatisen i saltat vatten. Värm upp ugnen på 80 grader ( till biffarna )
Blanda ihop alla ingredienser , och rulla och platta ut lagom stora pannbiffar,
fräs i smör tills de är klara. Ta upp biffarna och lägg i en ugnssäkerform i ugnen, för att hålla värmen. Dags för att börja med såsen. Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ). Låt småsjuda.
Känn på potatisen att den är mjuk, häll av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en potatiskross eller elvisp. Värm upp lite mjölk och vänd ner lite mjölk i taget medan du vispar / rör ihop moset, en klick smör och smaka av moset med salt och vitpeppar.

Klart att serveras.

0
Kommentera

Citronlax med pressad potatis och romsås

Tjingeling,

Idag ville jag tipsa om denna goda fiskrätten vi lagade för lite sedan- kan man få för mycket laxrecept ? Nej jag tror inte det, vi äter lax minst en gång i veckan, och tycker det är extra roligt att variera sig med tillbehör och olika smaker.

Lax tillsammans med en liten kompott av mango, avokado & rödlök är riktigt fint. Sött och salt blandas, med en liten smak av syrligheten från citronen, känns fräscht.

img_8114 (1)

En härligt färgglad tallrik med massa gott,

Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar lax
1 citron
citronpeppar + salt

Serveras med pressad potatis

Mangokompott:
1 mogen mango
2 avokado
1 rödlök
1/2 tsk pressad citronsaft

Romsås:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1 tsk pressad citronsaft
1 burk med stenbitsrom ( nästan hela hade jag i såsen)
salt

Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten, under tiden gör du sallad, och mangokompotten. Pressa över lite citronsaft över mangokopotten.
Dela citronen och använd den ena halvav till att gnida in laxen , stek sedan laxen klar i smör. Salta och peppra med citronpeppar.
Såsen rör du ihop, och vänder sist ner romen försiktigt.

Pressa potatisen direkt på tallriken, och servera genast med lax, sås, sallad & mangokompott.

Smaklig spis 

img_8150-001 (1)

2
11 kommentarer

Kungsörnen – saftig morotskaka

sponsorskyltkungsornen

Välkommen måndag & ny vecka,

I samarbete med Kungsörnen så  provbakar jag med några av deras mixer, tre olika sorter närmare bestämt,  och detta är mix nummer två. Jag valde denna morotskaka som jag gått och sneglat på länge bland bakprodukterna, men aldrig provat innan.  Nomi ville hjälpa mig med kakan, och den är ju väldigt smidig så , för ett par deciliter vatten till smeten, vispa en liten sväng & så är det klart. Lätt som en plätt.

Det doftade fantastiskt i hela huset när den gräddades.

IMG_6231-001

Glasyren fanns i påse nummer två, och där skulle tillsättas pyttelite vatten samt lite smält smör. Resultatet blev en riktigt saftig & mjuk morotskaka med glasyr.

IMG_6221-002

Denna kakan kan bakas både i rundform eller som vi i en rektangulär, låt den svalna något innan du breder ut glasyren så att den inte rinner iväg.

IMG_6243-001

Precis som alla morotskakor så var den tillochmed godare  efter en dag i kylskåp. Morotskaka och en kopp kaffe till eftermiddagsfikat är aldrig fel.

Hoppas du fått bästa starten på veckan, och vi hörs alldeles snart igen.

På återseende

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon,
Här sover vi troligtvis ( förhoppningsvis) just nu – gjorde ett tidinställt inlägg för er som är vakna lite tidigare och vill börja planera maten för nästa vecka 🙂
Hoppas ni hittar något ni gillar, smaklig spis.

Måndag Smördegsinbakad köttfärs med vitlökssås
Tisdag Laxstroganoff med ris
Onsdag Krämig falugryta
Torsdag Gräddig spenatsoppa med snittar
Fredag : Tacogratäng med kyckling- extra krämig och smakrik.

Kycklinggratäng taco philadelphia

Det här behöver du till 5-6 personer
900 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
300 gram philadelphiaost
1 burk med salsa sås garlic

Topping :
riven ost och nachochips

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
Strimla kyckling och stek den klar i smör med salta & peppra den. Blanda ihop philiadelphian med salsan i en kastrull och låt sjuda upp. Lägg sedan kycklingen i en ugnsform och fördela ut såsen. strö över en dl ost och nachochips. Ställ in i ugnen i cirka 15 minuter och servera sedan med ris och god sallad.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Mintiga kladdkakemuffins.

Till cirka 15 stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
8- 10 droppar pepparmintolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Till sist blanda ner dropparna med pepparmint. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter. Jag hade inga fina muffinsformar hemma men jag klädde in den vita formarna i bakpapper, med ett litet färgglatt snöre runt. Lite roligare iallafall.

* * * * * * * * * *

Och för fler veckomatsedlar klicka ni HÄR

0
5 kommentarer

Fikastund

Godkväll alla ni där ute.

Har ni haft en fin lördag så här långt ? Hoppas det.  Vi åkte ner en sväng till köpcentret tidigare idag och hälsade på Bames och Lollo & Bearnie- de hade något rese-tema där idag vad jag förstod. Och ingen var lyckligare än Nomi efter att träffat dem & kramat dem. Nu valde vi Bamsehotell i Thailand, då deras restider passade oss bättre. Och nu hoppas de är lika bra som Lollo & Bearnie-hotellen. Sen vi kom hem har jag bara skrotat runt i myskläder och passat på att läsa senaste numret av Damernas Värld.

Den bronsiga ljuslykta på bordet kommer från blomsterlandet. Te / kaffekoppen kommer från Indiskan och jag gillar speciellt att duka med den nu till hösten.

IMG_8807

De små godisbitarna är kakan som Jacob bakade igår – bara att jag delade den i mindre bitar.

IMG_8793

Alltid lika fin matbilder i tidningen, inspirerande minst sagt.
Köksbordet som ni ser här i bakgrunden har jag nya planer för, jag har ringt runt lite och kollat möjligheterna till att måla om det.  Så efter jul kommer vi lämna in det och få det vitt – som resten av köket. Tror det kommer bli så fint!

IMG_8833

Nu ska vi välja en familjefilm som alla vill se ( inte alltid det lättaste)  sen blir det popcorn & chips här i det Warsenska hemmet 🙂

Kram på er och ha finaste lördagskvällen.

0
6 kommentarer

Godaste Chokladpajen Ever !

Hej,

Nu har jag en liten stund över att sätta mig framför datorn- har precis lagat en ny maträtt & fotat klart.  ( Så nu har jag bara den mindre roande disken kvar )  Det är ju detta med att jobba hemifrån, man blir liksom inte riktigt ledig fast det är helg. Nu tycker jag att jag har världen roligaste jobb, så det stör mig inte heller direkt, jag tycker alltid det är roligt att ”gå till jobbet”.  Jo, ni är många som bett om receptet på efterrätten vi åt igår. Och det var Jacob som bakade denna, och detta är verkligen den godaste chokladpajen ever! Och väldigt fin också med två olika lager av choklad.

Receptet har Jacob hittat på alltommat.se

img_8782 (1)

Jacob ändrade om lite i receptet, bytte ut mörk sirpa mot ljus , och uteslöt några ”överflödiga” ingredienser.  Denna chokladpajen måste ni bara baka snart!

Du behöver det här till denna pajen:
75 gram smör
200 gram Maryland coockies

Chokladkola:
50 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 dl ljussirap

Vit chokladkola
50 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
200 gram vit choklad

Serveras med vispad grädde

Gör din chokladpaj så här:
Smält smöret,  mixa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Tryck ut i en rundform med avtagbara kanter cirka 22 cm. Ställ kallt medan du gör chokladen.
Blanda socker, sirap, grädde & kakao i en kastrull och låt koka upp i 10 minuter till 120 grader. Dra bort kastrullen från värmen, och rör ner smöret. Häll chokladkolan över pajskalet och ställ kallt.
Börja nu med den vita chokladkolan : Hacka / bryt chokladen.  Mät upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka upp i cirka 10 minuter till 120 grader. Dra kastrullen åt sidan och vänd ner smör och choklad och rör tills smeten är slät. Häll upp detta på chokladlagret och ställ kallt i kylskåp några timmar.

Ta fram pajen tio minuter innan servering, väldigt gott med en klick lättvispad grädde till.

img_8761 (1)

0
30 kommentarer

Baka med vit choklad

Bakning pågår

Jacob fixar efterrätt här hemma just nu. Ett helt nytt recept som han har valt själv- ska bli roligt att se sen när det blir klart. Vit choklad innehåller den, och jag tror detta kommer bli succe, det blir väl alla efterrätter med choklad.

IMG_8744

Ska man baka med choklad så kan jag tipsa om att välja en ”riktig”  och bra sort- då blir det allra godast. Blockchoklad är ju inte ens gott, så välj din favorit som du köper i godishyllan även när du bakar. Detta gäller även nougaten – köpt guldnogat istället för baknougat o.s.v

IMG_8751

Söta skålen kommer från blomsterlandet.

1
4 kommentarer

Goda frukostfrallor till helgen

Snart är helgen här ,

och jag ska snart väcka barnen för deras sista dag i skolan innan höstlovet. Melvin har varit hemma från skolan med ont i halsen & feber ett par dagar, och får vara hemma och vila upp sig idag också.  Imorgon börjar en hel vecka ( till och med ett par dagar extra ) med sovmorgon , inte illa.  Och när vi är lediga brukar vi lyxa till det med extra god frukost, och sitta kvar lite extra länge vid frukostbordet, med tända ljus och gärna hembakat bröd. Så jag har ordnat fram ett litet tips på snabba, lättbakade frallor till er också för lata höstlovsfrukostar, detta är Jacobs eget recept och de blev så goda.

Du behöver inte jäst, dessa är bakade med en bikarbonat och går även bra att baka med bakpulverIMG_8356

 Nybakade varma frallor med smör, ost och marmelad, så gott. Kaffe till oss vuxna och varmchoklad till barnen.

Till 5-6 stycken frallor behöver du :
5-6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 msk bikarbonat ( alt. 1 msk bakpulver)
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl vatten

Garnering :Solrosfrön

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Blanda ihop torra ingredienser, och vänd sist ner vatten & sirap. Kanske behöver du lite extra mjöl när du bakar ut frallorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten & strö över solroskärnor Grädda dem i tills de fått fin färg ( cirka 10-15 minuter -)

1
12 kommentarer