Polkagris, Citron & marängpaj och blåbärspaj

Det blev en förmiddagstur på stan, uträtta ärenden och handla. Blandannat var det dags att fylla på schampoo & tvålförrådet- och då sprang jag på mina favoriter. ( Såg att de fanns både på Rusta & ÖoB nu ) Dessa tvålar som doftar blandannat  polkargrisar, pepparkaka, apelsiner, choklad plus att det verkade vara  massa nya dofter i år. Me like!

Jag var ju bara tvungen att köpa dessa citron och marängpaj- och de doftar verkligen galet gott. Jag gillar allt som doftar citron och fräscht.

IMG_9655

10 kronor stycket – rena klippet.

IMG_9673

Vilken är din favorit … eller kanske gillar du inte alls de här godisdofterna ?

0
11 kommentarer

Kladdkakans dag

Tjingeling raringar,
Tack för era boktips- fortsätt gärna att fylla på listan så att jag har massa att välja bland. Tusen tack! Ja och den 7 november är det återigen dags för kladdkakans dag ♥ ♥ ♥  – en dag väl värd att fira! Eller hur ?!  Och nu så här bara tre ynka dagar kvar så tänker jag tipsa om mina fem godaste kladdisar så att ni kanske kan få lite inspiration, eller hinna handla hem ingredienerna innan. Samtliga kladdkakor jag har kan med fördel göras dagen innan…..

Nå har ni bestämt er , vilken tänker ni baka?

Min godaste kladdkaka Ever! Klicka här för recept

IMG_5594

Kladdig mintkaka för recept klicka här.

Godaste kladdkakan

Plopp-kladdkaka en underbar kombination. Recept hittar ni HÄR

Recept kladd kaka

Krämig Nutellakladdkaka klicka här för recept

Nutellakladdkaka

Och sist men inte minst den riktigt goda söt-syrliga Citronkladdkakan- helt oemotståndig.
Klicka här för receptet.

Citronkladdkaka

 

Jag tänkte prova fram ett nytt recept- för många kladdkakerecept kan man ju bara inte ha.
Jag återkommer med det när det närmar sig.

0
16 kommentarer

Era bästa boktips

Jag har precis vinkat av Jonathan och barnen ( samt barnens kompisar) som skulle till simhallen nu ett par timmar, själv har jag massa fotojobb nu i eftermiddag- så jag blir kvar här hemma. Tänkte bara kika förbi bloggen först och svara på kommentarer och säga hej. ”Hej hej”…  och så tänkte jag att ni kanske kunde ge mig lite bra boktips.  För nu är det inte länge kvar tills vi åker, och jag började kolla av packlistorna idag, ser att vi behöver köpa solskydd, uppdatera med sandaler & även lite badkläder, och så och en himla masssa pocketböcker. . . Eftersom jag knappt ”hinner” läsa hemma så blir det tvärtom på semestern- då slukar jag böcker. Så nu vill jag veta vilka är era bästa böcker – vilka ska jag ha med mig ?

Jag läser det mesta och vill ha med mig massa bra pockerböcker både till flyg och slappa dagar vid poolen.

Jag har en egen kategori för er som vill läsa om våra semesterresor. Egypten, Bali, Turkiet, Cypern, Thailand, USA, Sicilien, bilsemester genom Europa, Spanien, Vietnam m.m Klicka här för att läsa mera.

0
57 kommentarer

Panerad rödspätta med äggkräm

Tisdag idag och dagens första inlägg blir den här goda panerade fisk, med potatis & äggsås. Kan det bli mer husmanskost än så? Mums säger jag, och även barnen som riktigt högt betyg på både äggkräm  & fisk- detta kommer vi laga flera gånger. Har man nu inte tillgång till någon fin spätta i butik- så byt ut det mot annan vit fisk.

Panerad rödspätta med äggkräm  – detta var en riktig hit! Jag brukar bara laga denna sås till torsk- men minst lika gott ( om inte godare) till denna panerade spättan.

panerad

Vill du ha mer såsig, så minska mängden mjöl – eller öka mängden mjölk. 

Det här behöver du till 4 personer :
500 gram ben / skinnfri rödspätta
Salt & citronpeppar
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör

Till äggkräm:
4 hårdkokta ägg
25 gram smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 finhackade charlottenlök
4 dl grädd/ mjölk ( 50 / 50 )
salt & peppar

Gör så här med rödspättan:
Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.

IMG_7926

Gör äggröran så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade scharlottenlöken glansig. Pudra över vetemjölet och rör om, så det inte klumpar sig. Vänd ner grädden och låt sjuda upp, hacka ner äggen och sänk varmen och vänd om försiktigt så att allt blir genom varmt.

Klart att servera med kokt potatis och en god sallad.

panerad2

0
14 kommentarer

Stroganoff med lax

Här står en riktigt väldoftande tomatsoppa just nu och puttrar på spisen, det är tänkt att bli dagens lunch. Soppor borde jag laga mycket mer- trots att jag tycker att det är så gott så missar jag att lägga in det i matplaneringen. Skärpning. Nu sitter jag och skissar på resten av matsedel, jag har för många maträtter jag vill prova sen bara lite för lite tid. Något som har blivit en återkommande vardagsklassiker hos oss är denna laxstroganoffen, barnen tycker den är jättegod.

Har ni inte provat en så gör det.

stroganoff med lax

Det här behöver du till denna laxstroganoff: 
4 bitar lax  ( lax till 4 pers)
1 burk med krossade tomater
1 vårlök / gul lök
olivolja
1 röd  paprika
1/2 – 1  1/2 tsk sambal oelek  ( beroende på hur stark mat du gillar )
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk gräslök
salt & peppar

Serveras med ris

Gör din laxstroganoff så här: 

Hetta upp olivolja i en stekpanna, fräs finhackad lök och finhackad paprika mjuk. Häll över tomatkross, creme fraiche, grädde, sambal oelek.Smaka av med salt & peppa och gräslök. Skär laxen i 2*2 cm bitar och lägg ner i grytan. Låt koka i 10 minuter, tills laxen är färdig.

Servera med ris och citronklyftor.

2
13 kommentarer

Månadens profil

Välkommen Måndag,

Denna veckan har jag matat in rätt duktigt med jobb och möten ser jag i kalendern, blir alltid så när man ska iväg. Så nu gäller det att ha fokus, och inte titta mot tvätthögen eller dammsugaren så ska det nog lösa sig. Men det är det som kan vara ett gissel när man jobbar hemifrån… ” jag ska bara vattna blommorna” eller barakolla posten…. ja  ni vet. Nu har jag läst igenom interjuerna som jag gjort, och det ena gjorde jag för Nöjes Nytt här i stan, och det var Ola Karlsson som stod för frågorna och Martina Wärenfeldt på Mstudio som fotade bilderna.

Det som inte kom med i artiklarna var att jag även bott några år i Nybro, samt i Hovmantorp. Annars tyckte jag nog att det mesta fanns med.

IMG_9289-001

 

Den andra tidningen var för ”nytt boende”- och det var två olika slags artiklar, men endå väldigt lika,en i färg och en i svartvitt.

Nu ska jag sätta fart och redigera bilder,

”Ses” snart igen

0
5 kommentarer

Fudge med salta mandlar

Sitter ni och väntar på det andra receptet kanske? Det tog lite längre tid än planerat, för emellan data och bildredigering så har vi griljerat årets första julskinka, planterat hyacinter och plockat in granris. Är det inte härligt med december så säg! Och nu över till receptet som fick  högsta betyg av Melvin och hans kompis idag. En krämig chokladfudge med en liten gnutta sälta från de salta mandlarna. Yummi Yummi.

IMG_1878

IMG_1734

IMG_1842

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med chokladen ”salta mandlar”
Strössel, daimkulor eller liknande

Bra att ha: kökstermometer

IMG_1855

Och så här ser strösslet ut som jag köpte vid glassen i min matbutik:
IMG_1701

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i över natten.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

1
25 kommentarer

Veckomatsedel

Hej,

Ser att detta är veckomatsedel 71 i ordningen, det innebär att jag snart har skrivit veckomatsedel i 1 1/2 år nu. Jisses vad tiden går snabbt när man har roligt.

Nästas veckas mattips från mig till dig blir:

Måndag: Flygande Jacob
Tisdag: Lax med osttäcke
Onsdag: Ost och skinkpaj
Torsdag: Kycklingsoppa med extra allt
Fredag:  Balasmicofile med tillbehör

IMG_5705

Du behöver :
Fläskytterfile / fläskfile

1 1/2 dl rapsolja
4 msk med valfri balsamico
1 tsk färskpressad citron
1 tsk honung
1 tsk sambal oelek

Balsamicosås
2- 3 msk krämig balsamico
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kycklingfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost ( eller maizena redning )
salt och peppar
1 par droppar soyakulör för mörkare färg.

Klyftpotatis och en god sallad

Gör så här:
Putsa filen , gärna kvällen innan och blanda alla ingredienser till marianden i två dubbla fryspåsar, önskar ni mer syrligt riv ner det gula skalet av citronen också.
Lägg ner fileen i fryspåsen med marinad och lägg in i kylskåpet över natten, vänd på påsen då och då så marinaden blandas ordentligt med köttet. Ställ ugnen på 125 grader, smärstek köttet i en stekpanna på högvärme för att få fin färg på det.Lägg in köttet i ugnen med stektermometer, ta ut vid 70 grader. Linda in köttet i grillfolie och låt vila i 20- 30 minuter innan du skär upp köttet. Då kan du börja med såsen : I samma stekpanna som du stekte köttet vispar du sedan såsen, blanda alla ingredienser och låt sjuda upp.

Servera genast med en god sallad.

* * * * * * * * * * * * * * * * *  * *

Och så något gott till kaffet: Hallonkakor
:
IMG_5694

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Garnering: 1 dl hallonmarmelad ( eller fast sylt )

Gör så här:

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.Ställ ugnen på 200 grader.Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med sylt.
Grädda hallonkakorna i mitten på ugnen i ca 10-12 minuter , tills de är lite gyllene.

0
8 kommentarer

Fyndat

Godförmiddag, 

Här har vi precis ätit klart frukosten, med nybakat bröd och kokta ägg & inlagd sill. Så gott det är att inte behöva stressa på mornarna, och ha tid att sitta kvar vid frukostbordet så länge man vill. Så har vi haft det hela veckan – måste gilla höstlov. Min morfar berättade sist att höstlovet hette potatislov när han var liten, och då var man inte ledig så mycket utan då jobbade man med att plocka upp potatisen ur åkrarna. Det ni.

Iallfall över till något helt annat- nämligen min fynd jag gjorde igår.

IMG_9267

Stannade till på Netto och hittade dessa tre fina doftisar. Vet inte hur bra det är än men tyckte att lyktorna och färgen var så snygga så att det var vart att prova.  Var dessutom extra snygga till brickan vi har i stugan, jag tycker det är kul att blanda både nytt & gamlat.

IMG_9270-001

Hoppas ni får en riktigt fin dag,
jag återkommer snart med nytt recept.

0
3 kommentarer

Tre tips till helgfrukosten

Godmorgon min vän,


Och välkomna både gamla och nya läsare, ser att det kommer in massa nya besökare och hoppas ni ska trivas här.  Kanske har några hittat hit just idag? Jag har fått sms och samtal hela morgon av vänner som sett mig i morgontidningen, och även i Nöjes nytt.  Jonathan lovade att ta med bägge nu när han kommer i eftermiddag. ( Känns väl alltid lite nervöst och märkligt att läsa om sig själv ) Han har varit kvar i stan för jobb denna veckan, men skulle försöka sluta tidigt så han kommer hem ( ja eller hit till stugan )  i tid till spökrundan. Så imorgon har vi tänkte lite extra god frukost – mina 3 bästa tips på godare & lyxigare frukost / brunch kommer här:

De är godast precis nygräddade och påminner om amerikanska pannkakor och smakar mer åt friterade munk hållet.

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

Garnerning : strösocker

Gör så här :

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

Goda Havresconesen :

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast

Spansk Frittata – Jag skulle kalla det Omelett ( same same but diffrent )

Använd dig av en stekpanna som tål att vara i ugnen, denna räckte till 2 personer.

Recept Frittata

Vill du göra den helt vegetarisk – skippa salamin och salta & peppar lite extra i äggsmeten

Det här behöver du till en frittata ( 2 personer ) :
olivolja
3 små potatisar
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
4 körsbärstomater
10 salamiskivor
1 näve bladspenat
7 ägg
1/2 dl mjölk
salt & peppar
timjan

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva ner potatisen väldigt tunt, skiva löken i ringar. Hetta upp en stekpanna med olivolja ,fräs potatis/ lök pressa ner vitlöken under omrörning och tills de får lite färg. Vänd ner tomater & bladspenat och rör om så att de blir varma. Knäck äggen och vispa ihop med mjölk, salta, peppra och vänd över stekpannan och vänd runt lite med stekspade / slev. Krydda över med timjan och ställ in stekpannan i ugnen. Grädda i 10- 15 minuter tills Frittatan fått vacker färg.

Servera genast

0
8 kommentarer