Stroganoff med lax

Här står en riktigt väldoftande tomatsoppa just nu och puttrar på spisen, det är tänkt att bli dagens lunch. Soppor borde jag laga mycket mer- trots att jag tycker att det är så gott så missar jag att lägga in det i matplaneringen. Skärpning. Nu sitter jag och skissar på resten av matsedel, jag har för många maträtter jag vill prova sen bara lite för lite tid. Något som har blivit en återkommande vardagsklassiker hos oss är denna laxstroganoffen, barnen tycker den är jättegod.

Har ni inte provat en så gör det.

stroganoff med lax

Det här behöver du till denna laxstroganoff: 
4 bitar lax  ( lax till 4 pers)
1 burk med krossade tomater
1 vårlök / gul lök
olivolja
1 röd  paprika
1/2 – 1  1/2 tsk sambal oelek  ( beroende på hur stark mat du gillar )
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 msk gräslök
salt & peppar

Serveras med ris

Gör din laxstroganoff så här: 

Hetta upp olivolja i en stekpanna, fräs finhackad lök och finhackad paprika mjuk. Häll över tomatkross, creme fraiche, grädde, sambal oelek.Smaka av med salt & peppa och gräslök. Skär laxen i 2*2 cm bitar och lägg ner i grytan. Låt koka i 10 minuter, tills laxen är färdig.

Servera med ris och citronklyftor.

2
13 kommentarer

Månadens profil

Välkommen Måndag,

Denna veckan har jag matat in rätt duktigt med jobb och möten ser jag i kalendern, blir alltid så när man ska iväg. Så nu gäller det att ha fokus, och inte titta mot tvätthögen eller dammsugaren så ska det nog lösa sig. Men det är det som kan vara ett gissel när man jobbar hemifrån… ” jag ska bara vattna blommorna” eller barakolla posten…. ja  ni vet. Nu har jag läst igenom interjuerna som jag gjort, och det ena gjorde jag för Nöjes Nytt här i stan, och det var Ola Karlsson som stod för frågorna och Martina Wärenfeldt på Mstudio som fotade bilderna.

Det som inte kom med i artiklarna var att jag även bott några år i Nybro, samt i Hovmantorp. Annars tyckte jag nog att det mesta fanns med.

IMG_9289-001

 

Den andra tidningen var för ”nytt boende”- och det var två olika slags artiklar, men endå väldigt lika,en i färg och en i svartvitt.

Nu ska jag sätta fart och redigera bilder,

”Ses” snart igen

0
5 kommentarer

Fudge med salta mandlar

Sitter ni och väntar på det andra receptet kanske? Det tog lite längre tid än planerat, för emellan data och bildredigering så har vi griljerat årets första julskinka, planterat hyacinter och plockat in granris. Är det inte härligt med december så säg! Och nu över till receptet som fick  högsta betyg av Melvin och hans kompis idag. En krämig chokladfudge med en liten gnutta sälta från de salta mandlarna. Yummi Yummi.

IMG_1878

IMG_1734

IMG_1842

Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med chokladen ”salta mandlar”
Strössel, daimkulor eller liknande

Bra att ha: kökstermometer

IMG_1855

Och så här ser strösslet ut som jag köpte vid glassen i min matbutik:
IMG_1701

Gör så här:
Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i över natten.

Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.

1
25 kommentarer

Veckomatsedel

Hej,

Ser att detta är veckomatsedel 71 i ordningen, det innebär att jag snart har skrivit veckomatsedel i 1 1/2 år nu. Jisses vad tiden går snabbt när man har roligt.

Nästas veckas mattips från mig till dig blir:

Måndag: Flygande Jacob
Tisdag: Lax med osttäcke
Onsdag: Ost och skinkpaj
Torsdag: Kycklingsoppa med extra allt
Fredag:  Balasmicofile med tillbehör

IMG_5705

Du behöver :
Fläskytterfile / fläskfile

1 1/2 dl rapsolja
4 msk med valfri balsamico
1 tsk färskpressad citron
1 tsk honung
1 tsk sambal oelek

Balsamicosås
2- 3 msk krämig balsamico
2 dl vatten
3 dl grädde
1 msk kinisisk soya
2 msk kycklingfond konc.
Cirka 200 gram phialphiaost ( eller maizena redning )
salt och peppar
1 par droppar soyakulör för mörkare färg.

Klyftpotatis och en god sallad

Gör så här:
Putsa filen , gärna kvällen innan och blanda alla ingredienser till marianden i två dubbla fryspåsar, önskar ni mer syrligt riv ner det gula skalet av citronen också.
Lägg ner fileen i fryspåsen med marinad och lägg in i kylskåpet över natten, vänd på påsen då och då så marinaden blandas ordentligt med köttet. Ställ ugnen på 125 grader, smärstek köttet i en stekpanna på högvärme för att få fin färg på det.Lägg in köttet i ugnen med stektermometer, ta ut vid 70 grader. Linda in köttet i grillfolie och låt vila i 20- 30 minuter innan du skär upp köttet. Då kan du börja med såsen : I samma stekpanna som du stekte köttet vispar du sedan såsen, blanda alla ingredienser och låt sjuda upp.

Servera genast med en god sallad.

* * * * * * * * * * * * * * * * *  * *

Och så något gott till kaffet: Hallonkakor
:
IMG_5694

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör

Garnering: 1 dl hallonmarmelad ( eller fast sylt )

Gör så här:

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.Ställ ugnen på 200 grader.Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en mindre grop i varje kula och fyll upp med sylt.
Grädda hallonkakorna i mitten på ugnen i ca 10-12 minuter , tills de är lite gyllene.

0
8 kommentarer

Fyndat

Godförmiddag, 

Här har vi precis ätit klart frukosten, med nybakat bröd och kokta ägg & inlagd sill. Så gott det är att inte behöva stressa på mornarna, och ha tid att sitta kvar vid frukostbordet så länge man vill. Så har vi haft det hela veckan – måste gilla höstlov. Min morfar berättade sist att höstlovet hette potatislov när han var liten, och då var man inte ledig så mycket utan då jobbade man med att plocka upp potatisen ur åkrarna. Det ni.

Iallfall över till något helt annat- nämligen min fynd jag gjorde igår.

IMG_9267

Stannade till på Netto och hittade dessa tre fina doftisar. Vet inte hur bra det är än men tyckte att lyktorna och färgen var så snygga så att det var vart att prova.  Var dessutom extra snygga till brickan vi har i stugan, jag tycker det är kul att blanda både nytt & gamlat.

IMG_9270-001

Hoppas ni får en riktigt fin dag,
jag återkommer snart med nytt recept.

0
3 kommentarer

Tre tips till helgfrukosten

Godmorgon min vän,


Och välkomna både gamla och nya läsare, ser att det kommer in massa nya besökare och hoppas ni ska trivas här.  Kanske har några hittat hit just idag? Jag har fått sms och samtal hela morgon av vänner som sett mig i morgontidningen, och även i Nöjes nytt.  Jonathan lovade att ta med bägge nu när han kommer i eftermiddag. ( Känns väl alltid lite nervöst och märkligt att läsa om sig själv ) Han har varit kvar i stan för jobb denna veckan, men skulle försöka sluta tidigt så han kommer hem ( ja eller hit till stugan )  i tid till spökrundan. Så imorgon har vi tänkte lite extra god frukost – mina 3 bästa tips på godare & lyxigare frukost / brunch kommer här:

De är godast precis nygräddade och påminner om amerikanska pannkakor och smakar mer åt friterade munk hållet.

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

Garnerning : strösocker

Gör så här :

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

Goda Havresconesen :

Det här behöver du :
3 dl mjölk
100 gram smör
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
1-2 tsk salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 250 grader. Blanda först de torra ingredienserna i en skål , tärna ner smöret och arbeta ihop till en hyfsat grynig massa, blanda ner mjölken och arbeta till en deg . Dela degen i fyra högar och platta ut dem till runda bröd, skär ett kryss rätt över bröden med en kniv och nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, eller tills de fått en gyllene färg.
Serveras genast

Spansk Frittata – Jag skulle kalla det Omelett ( same same but diffrent )

Använd dig av en stekpanna som tål att vara i ugnen, denna räckte till 2 personer.

Recept Frittata

Vill du göra den helt vegetarisk – skippa salamin och salta & peppar lite extra i äggsmeten

Det här behöver du till en frittata ( 2 personer ) :
olivolja
3 små potatisar
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
4 körsbärstomater
10 salamiskivor
1 näve bladspenat
7 ägg
1/2 dl mjölk
salt & peppar
timjan

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader,
Skala och skiva ner potatisen väldigt tunt, skiva löken i ringar. Hetta upp en stekpanna med olivolja ,fräs potatis/ lök pressa ner vitlöken under omrörning och tills de får lite färg. Vänd ner tomater & bladspenat och rör om så att de blir varma. Knäck äggen och vispa ihop med mjölk, salta, peppra och vänd över stekpannan och vänd runt lite med stekspade / slev. Krydda över med timjan och ställ in stekpannan i ugnen. Grädda i 10- 15 minuter tills Frittatan fått vacker färg.

Servera genast

0
8 kommentarer

Biff stroganoff

Hej där alla bloggisar,

Nu bakas  det för fullt här i stugan, vi bestämde oss för att ha en spindeltårta till halloween- återkommer med resultatet senare 🙂 Min mormor & morfar kommer hit om en pyttestund och vi tänkte fika och skvallra lite. Alltid lika trevligt, och innan dess tänkt jag att även ett gott middagstips kunde vara på sin plats.

Biffstoganoff lagas med fördel på lövbit, då blir stroganoffen mör & smakrik. Den behöver dock kokas länge, men sköter å andra sidan sig själv på spisen

IMG_5544-002

 

IMG_5543

Det här behöver du till 4- 5 personer :
700 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
3 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
3 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
2 msk chilisås
1 msk dijonsenap
2 1/2 dl grädde
maizenaredning

Serveras med ris & sallad

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soya chilisås och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda på svag värme i 2 timmar sedan tillsätter du grädden. Låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

6
23 kommentarer

Ägg- och sillfrukost

Godmorgon, 

Här har vi varit uppe tidigt imorse, lillasyster och tjejerna sov över här igår och vi spelade spel och målade naglarna, och pysslade – en riktig tjejkväll. Och småtöserna höll sig vakna enda fram till halvtolv, sen vaknade de tidigt, så det är nog trötta barn ikväll. Snart kommer Melvin hem till stugan och vi ska börja planera inför halloween-rundan, vi ska ha en liten spökrunda imorgon för barnen då. Så jag och Melvin tänkte göra lite halloweenpumpor nu i eftermiddag, som vi ska ställa ut längst rundan, mer om det senare.

Och till frukost blev det en smak av jul nämligen nyinlagda sill – jag gjorde dessa två olika sorter till ett kommande samarbete. Så recepten kommer snart.

IMG_9201-001

0
4 kommentarer

Glutenfri Kladdkaka

IMG_9258-001

 

Provade ett nytt recept på kladdis- denna gången utan mjöl- väldigt god och chokladig.

Det här behöver du till en rund form 20 cm :

250 gram mörk kvalitets choklad
1 dl grädde
250 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
4 ägg
2 nypor salt

Till dekorering : lättvispad grädde

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader,
bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke, ställ den i en kastrull med vatten med medelhögvärme så att vattnet får chokladen och grädden  att smälta samman under omrörning.
Vänd ner smör och socker under omrörning och rör om tills allt har blandats väl ta bort från värmen och rör ner äggen & saltet tills allt har blandats. Häll smeten i smord form / eller med bakplåtspappe och grädda i nedre delen av ugn i 40-45 minuter.

Låt kakan svalna i kylsåpet innan servering, gärna över natten

2
13 kommentarer

Oxfile med jordärtskockspure och bearneiesås

Kikar förbi med ett tidigt tips på fredags eller lördagsmiddag.

Vi lagade en jättegod rätt nu i helgen, jag & Jonathan. Jodå han lagar också mat- om än inte så ofta av förklarliga skäl, eftersom maten nästna alltid är klar när han kommer hem. Men han kan och lagar dessutom väldigt god mat. Speciellt duktig tycker jag han är på kött- så det brukar han göra medan jag gör tillbehören.   : Oxfile med jordärtskockspure – något att laga till helgen!

Puren är ett trevligt alternativ istället för potatisgratäng eller ugnsbakade rotfrukter, och dessutom är ugnen upptagen av oxfilen, som man vill tillaga på låg temperatur.

IMG_8875-001

Det här behöver du till 4 personer 
1 bit med oxfile
smör
salt & peppar

Jordärtskocka & potatispure :
4 stora potatisar ( mjölig sort )
4 lika stora jordärtskockor
20 gram smör
3/4  dl grädde
salt & peppar

Serveras med kokt sparris & bearniesås

Gör så här:
Bryn den putsade oxfilen i smör så att den får färg, ställ sedan in i ugnen på 150 grader. Hur lång tid det tar beror på vilka gradere du vill ha på filen. Jag tog ut min på 60- 62  grader, medium.
Skala jordärtskockor & potatis och koka först upp potatisen i cirka 10 minuter ( den går snabbare att koka ) vänd sedan ner jordärtskockor och låt sjuda tills de mjuknat. Häll av vatten och vänd ner smör och grädde, stöt med en potatiskross tills du fått en fin pure.Villd du ha tjockare pure- använd mindre vätska och vise versa.
När filen nått upp till önskad temp, ta ut och rulla in i folie och låt vila i en kvart / tjugominuter innan du skär upp.

Tallrikar är från Ikea- väldigt trevliga att servera mat i- minus  för att de inte går in i diskmaskinen sen bara.

IMG_8860

0
8 kommentarer