Lite nya kuddar till jul

Hej hej,  

Nu har vi precis kommit hem från Ingela med familj, det blev en trevlig fikastund med massa skvaller, alltid lika roligt att ses. Sen passade vi  även på att boka in en lunch nästa vecka jag & Ingela, och jag vågar nog gissa att det blir thaimat. Har vi tur kanske det blir en tur i stans affärer och kolla lite julsaker också. För nu när advent närmar sig så är det ju extra roligt att handla något nytt till julpyntet. Och för oss som inte alltid har tid eller möjlighet att gå runt och kolla och bli inspirerad  i butik så tycker jag även att det är smidigt att kunna sitta hemma & klicka hem. Dessa juliga kuddfodral fyndade jag på H&M home- tillsammans med massa doftljus, ska visa er senare i ett annat inlägg.

IMG_0176-002

Egentligen är jag inte mycket för närkuddfodralen blir för mönstriga, men jag tyckte att de tre var fina ihop.
Tror de kostade 49:50 stycket.

IMG_0167

Stolen är ett blocketfynd för 50 kronor som bara slipats och målats om.

0
Kommentera

Herrgårdskyckling

I veckan nu så lagade jag en jättegod kycklingrätt – Herrgårdskyckling. Receptet fick jag skickat till mig av en gullig bloggläsare, tack Åsa! Rätten kallas som den gör pågrund av att man lagar den med just herrgårdsost, sen går det såklart byta ut till vilken ost man själv tycker är godast.

Recept till 4 personer på herrgårdskyckling: 4 kycklingfileer smör salt& peppar 100 gram rökt skinka 2 msk finhackad persilja 4 dl creme fraiche 1 msk dijonsenap 1 1/2 dl riven herrgårdsost

Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Bryn kycklingfilerna runt om i en stekpanna så att de får fin färg. Salta & peppar under stektiden. Lägg dem i en form och strössla över den strimlade skinkan. Blanda ihop creme fraiche, persilja, dijonsenap, och riven ost. Fördela ut röran över kycklingen och skinkan. Och ställ in imitten på ugnen, i cirka 20 minuter- eller tills kycklingne är klar. Servera med klyftpotatis eller ris.

1
24 kommentarer

Tips till farsdag

Tjingeling,Har ni inte kommit på vad ni ska bjuda far på för efterrätt / tårta imorgon så har jag svaret på det. Baka denna urgoda Daimcheesecake med toffeesås- kan inte bli godare ( eller enklare än så )

Har du karamelliserad mjölk så är den redan färdigkokt – spä ev. ut den med några teskedar ovispad grädde för att få perfekt krämighet på den.  Annars är det sötad kondenserad mjölk som gäller, och den ska kokas i 2 timmar, beskrivning hittar du nedan.

cheesecake den godaste

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde

1 burk kondenserad mjölk sötad – kokad i max 2 timmar

Gör så här:
Ta av ettiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Jag kokade 1 .50 ganska exakt, skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet. Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen över den, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde och servera genast.

0
4 kommentarer

Fredagskväll och nya ljuslyktor

God kväll i stugorna,

Här har vi precis dukat undan middagen som blev potatisgratäng med fläskfile. Det brukar bli det eller tacos när barnen bestämmer mat.  Och nu har vi precis satt oss i soffan och försöker välja familjefilm. Får väl se vad det kan tänkas bli, under tiden tänkte jag uppdatera bloggen här. Men det är alltid svårt att fota nu på kvällarna, det blir liksom inte lika bra bilder. Men ville ändå bara visa de ursöta ljuslyktorna jag köpte på rusta igår. Härligt höstiga i sin guldiga/ bronsiga – färg.

IMG_0082

De runda ljuslyktorna är från rusta och den bubbliga hittade jag på blomsterlandet. Hade även velat ha den i en storlek större, men det fanns tyvärr inte.

IMG_0071

Nu börjar visst filmen, draktränaren någonting. Så nu stänger jag ner datorn för ikväll,

Hoppas ni får en riktigt fin fredags kväll.

0
9 kommentarer

Saffranskladdkaka

Välkommen fredag och helg,

Vad har ni för planer, blir ni lediga, eller har ni som jag en helg med massor utav jobb framför er?  Fredagar gillas hur som hur, och det känns riktigt gott att klockan inte ringer innan sju imorgon trots allt.  Ja ja, vi startar upp med denna fredag och kladdkakans dag med en härligt saffransdoftande gul kladdkaka- makalöst god. Denna bakar jag som jag brukar baka mina vita kladdkakor, men jag tillade en påse med saffran i. Lite juligare och lite kuligare.

Låt den svalna något om ni vill ha den krämig, serveras med en klick vispad grädde.

saffra (1)

Mortla saffranet med lite strösocker innan du rör ner för att få ut mer smak och färg.

Det här behöver du tillen form på 22cm:
Vit kladdkaka
100 gram Smör
200 gram vit blockchoklad
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
3 ägg
3 msk sirap
1 påse med saffran + lite strösocker
Ströbröd och smör till formen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader, Blanda de torra ingredienserna, medan du smälter blockchokladen i en annan skål över ett vattenbad, rör i smöret som du också smält bland chokladen och sedan även äggen och sirap.Denna blandningen rör du sedan ner bland de torra ingredienserna. Häll upp smeten i formen och .Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska stå kallt 1 timme innan servering, vill man kan man pudra över lite florsocker,

Servera med grädde ellere gräddglass.

7
54 kommentarer

Choklad

Hej där,

Jag har massa bilder i kameran, men inte haft så mycket tid idag att sitta framför skärmen. Köpte även lite bakchoklad igår, jag föredrar att baka med riktigt choklad framför blockchoklad alla dagar i veckan. Sen sprang jag på lite nyheter i chokladhyllan och trots att jag vet att det oftast är orginalet som är godast, så måste jag köpa en eller två.  För ibland kan man faktiskt hitta nya bra smaker och kombinationer.

Så vad tycker ni som hunnit provsmaka –  Hazelnut eller vanliga?

IMG_9682-002

Nu står grabbarna och stampar i hallen för att vi ska åka, Melvin som ska till sin gymnastik & Jacob som ska och hämta ut sitt körkort ( ja han klarade uppskrivningen till moped förra veckan )

Hej på ett tag,
Och en fortsatt fin kväll till er alla!

0
13 kommentarer

Polkagris, Citron & marängpaj och blåbärspaj

Det blev en förmiddagstur på stan, uträtta ärenden och handla. Blandannat var det dags att fylla på schampoo & tvålförrådet- och då sprang jag på mina favoriter. ( Såg att de fanns både på Rusta & ÖoB nu ) Dessa tvålar som doftar blandannat  polkargrisar, pepparkaka, apelsiner, choklad plus att det verkade vara  massa nya dofter i år. Me like!

Jag var ju bara tvungen att köpa dessa citron och marängpaj- och de doftar verkligen galet gott. Jag gillar allt som doftar citron och fräscht.

IMG_9655

10 kronor stycket – rena klippet.

IMG_9673

Vilken är din favorit … eller kanske gillar du inte alls de här godisdofterna ?

0
11 kommentarer

Kladdkakans dag

Tjingeling raringar,
Tack för era boktips- fortsätt gärna att fylla på listan så att jag har massa att välja bland. Tusen tack! Ja och den 7 november är det återigen dags för kladdkakans dag ♥ ♥ ♥  – en dag väl värd att fira! Eller hur ?!  Och nu så här bara tre ynka dagar kvar så tänker jag tipsa om mina fem godaste kladdisar så att ni kanske kan få lite inspiration, eller hinna handla hem ingredienerna innan. Samtliga kladdkakor jag har kan med fördel göras dagen innan…..

Nå har ni bestämt er , vilken tänker ni baka?

Min godaste kladdkaka Ever! Klicka här för recept

IMG_5594

Kladdig mintkaka för recept klicka här.

Godaste kladdkakan

Plopp-kladdkaka en underbar kombination. Recept hittar ni HÄR

Recept kladd kaka

Krämig Nutellakladdkaka klicka här för recept

Nutellakladdkaka

Och sist men inte minst den riktigt goda söt-syrliga Citronkladdkakan- helt oemotståndig.
Klicka här för receptet.

Citronkladdkaka

 

Jag tänkte prova fram ett nytt recept- för många kladdkakerecept kan man ju bara inte ha.
Jag återkommer med det när det närmar sig.

0
16 kommentarer

Era bästa boktips

Jag har precis vinkat av Jonathan och barnen ( samt barnens kompisar) som skulle till simhallen nu ett par timmar, själv har jag massa fotojobb nu i eftermiddag- så jag blir kvar här hemma. Tänkte bara kika förbi bloggen först och svara på kommentarer och säga hej. ”Hej hej”…  och så tänkte jag att ni kanske kunde ge mig lite bra boktips.  För nu är det inte länge kvar tills vi åker, och jag började kolla av packlistorna idag, ser att vi behöver köpa solskydd, uppdatera med sandaler & även lite badkläder, och så och en himla masssa pocketböcker. . . Eftersom jag knappt ”hinner” läsa hemma så blir det tvärtom på semestern- då slukar jag böcker. Så nu vill jag veta vilka är era bästa böcker – vilka ska jag ha med mig ?

Jag läser det mesta och vill ha med mig massa bra pockerböcker både till flyg och slappa dagar vid poolen.

Jag har en egen kategori för er som vill läsa om våra semesterresor. Egypten, Bali, Turkiet, Cypern, Thailand, USA, Sicilien, bilsemester genom Europa, Spanien, Vietnam m.m Klicka här för att läsa mera.

0
57 kommentarer

Panerad rödspätta med äggkräm

Tisdag idag och dagens första inlägg blir den här goda panerade fisk, med potatis & äggsås. Kan det bli mer husmanskost än så? Mums säger jag, och även barnen som riktigt högt betyg på både äggkräm  & fisk- detta kommer vi laga flera gånger. Har man nu inte tillgång till någon fin spätta i butik- så byt ut det mot annan vit fisk.

Panerad rödspätta med äggkräm  – detta var en riktig hit! Jag brukar bara laga denna sås till torsk- men minst lika gott ( om inte godare) till denna panerade spättan.

panerad

Vill du ha mer såsig, så minska mängden mjöl – eller öka mängden mjölk. 

Det här behöver du till 4 personer :
500 gram ben / skinnfri rödspätta
Salt & citronpeppar
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
Smör

Till äggkräm:
4 hårdkokta ägg
25 gram smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 finhackade charlottenlök
4 dl grädd/ mjölk ( 50 / 50 )
salt & peppar

Gör så här med rödspättan:
Häll upp mjöl på en tallrik, ströbröd på en tallrik och vispa upp två ägg och lägg i den tredje djupa tallriken. Salta och peppra fileerna innan du doppa dem i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Smörstek den tills den får en fin gyllene yta och är genomstekt.

IMG_7926

Gör äggröran så här:
Hetta upp en stekpanna med smör , fräs den finhackade scharlottenlöken glansig. Pudra över vetemjölet och rör om, så det inte klumpar sig. Vänd ner grädden och låt sjuda upp, hacka ner äggen och sänk varmen och vänd om försiktigt så att allt blir genom varmt.

Klart att servera med kokt potatis och en god sallad.

panerad2

0
14 kommentarer