Veckomatsedel

Söndag it is… Så här kommer en liten veckomatsedel.

Hoppas ni hittar något ni gillar 🙂

Måndag : Brie- och salamipaj
Tisdag : Kålpudding med lingon 
Onsdag : Kokt potatis med lax & romsås
Torsdag : Grekiska biffar med sallad & tzatziki
Fredag : Hemlagade Chickennuggets

Recept på chicken nuggets

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis:
Potatis
rapsolja
örtkrydda
flingsalt

Basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa. Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik. Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet, och det får bli lite adventsinspirerat nu när det bara är ett par veckor kvar : Fudge av den lenaste Schweizernötschoklad

 Riktigt gott!

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x daim

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cmLåt svalna innan du skär fina bitar med en vass kniv.

0
5 kommentarer

Hej då Sverige

Hej där, 

Japp, vi håller på att packat ut i bilen och snart bär det av mot Köpenhamn för att flyga mot Thailand. Vi inväntar husvakt som kommer närsomhelst, och liten vovve har vi lämnat hos lillasyster med familj. Hon kommer ha det så bra så där med sina kattkompisar ( maine coon katter som är större än henne)  Och för första gången så följer inte Jacob & Thelma med oss- för de ska åka utomlands med sin pappa detta läsåret. Och därav blir det svårt att få ledigt & speciellt när man går på högstadiet och det är mycket läxor & prov.  Men de var inte ledsna för de, de ser fram emot att åka iväg till våren, så det blir vi som får sakna dem istället. Här är huset storstädat tills husvakten kommer och lite nya växter har inhandlats.

Så ett par sista bilder från nystädat hus kan jag bjuda på här innan vi åker

IMG_0267

Söt bubblig vas / alternativ ljuslykta har jag köpt på HM, ljusstakarna kommer från blomsterlandet.

 

IMG_0278

Och jag kunde inte låta bli att köpa en liten hyacint och plantera ner med murgrönan – bara två veckor kvar nu till det kan börja julpyntas på riktigt.

IMG_0272

Ja, och bloggen är uppdaterad med mängder av nya recept nu under dessa två veckor. Sen kommer jag när jag hinner & har tid över kika in från Thailand också – och berätta hur vi har det.
Hoppas ni får en riktigt härlig helg.

Kram

0
8 kommentarer

Senaste numret av Damernas

 Godmorgon,

Har precis startat kaffebryggaren, och tänkte packa klart det sista nu innan jag väcker småttningar . Handbagaget är det som är viktigaste att packa, bra läsning, ipad och telefoner så man har något att göra på flyget. Och tur för mig att senaste numret av Damernas Värld damp ner i min låda igår, den packar jag direkt ner i mitt handbagage.

IMG_0795

Nu ska jag fixa fram frukosten , kikar in lite snabbt innan vi åker också.

Hej så länge

0
4 kommentarer

Panerad & fylld schnitzel med ugnsrostade rotsaker

Hej där ute,

Får en del frågor om hur man hittar försvunna recept, och jag lovar att inga recept försvinner. Däremot händer det då och då att det möbleras om i kategorierna för att tillexempel alla snittkakor inte ska finnas brevid varandra. Så lugn Dumlesnitten är inte borta- utan ligger bara längre bak i kategorin. För er som inte vill bläddra alla sidor i kategorin småkakor – kan använda er av sökfunktionen. Skriv vad ni söker…. och så hittar ni.

Vissa maträtter blir så lyckade att jag nästan knappt kan vänta tills jag får tipsa er om dem, detta är en sådan. En maträtt jag lagade ofta för en sådär 10 år sen… men som likom har glömts bort, så nu dammade jag av receptet och lagade. Mums!

IMG_0744

Tips för de godaste frasigaste klyftisarna hittar du i recepetet

IMG_0753

Du behöver till 4 personer:
8 skinkschnitzlar
8 skivor ost
8 bitar rökt skinka
smör

2 vispade ägg
3 dl ströbröd
salt & peppar

serveras med ugnbakade rotfrukter och lite krispiga grönsaker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, skala och klyfta upp rotfrukterna, strö över rapsolja och pudra över ströbröd & flingsalt. Ströbrödet gör klyftisarna extra krispiga & goda. Ställ in i ugnen, i cirka 30 – 40 minuter- tills de är klara.

IMG_0730

Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. Lägg två skivor ost och en skinkbit på hälften av dem och lägg den andra skinkschnitzeln över. Salta & peppra. Hetta upp en stekpanna med smör,  vänd bägge sidor i det uppvispade ägget, och sedan i ströbrödet och lägg ner i stekpannan. Stek varje sida på medellåg värme för att det inte ska brännas.

IMG_0739

När schnitzlarna är genomstekta servera genast med klyftpotatis, sallas, en bit citron
och en god bearneiesås.

IMG_0746

0
13 kommentarer

Fredagsdisco

Hej min vän,

Barnen har precis blivit lämnade i skolan, och jag ska påbörja packningen av alla resväskor, och handbagage. Och sedan blir det storstädning  av huset, bädda rent och städa ( ganska tråkigt , jag veeet)  men med bra musik så brukar det gå fortare. Ikväll är det ingen vanlig fredag heller, utan det är discofredag. Både  Melvin & Nomi ska gå, Melvin har bjudit hem ett par killar hit innan och Nomi är bortbjuden med sina vänner. Jag var iväg och fixade discokläderna nu i veckan, och de var godkända.

Melvins Pike hittade jag på Kappahl – tycker de har fina killkläder där.

IMG_0673

IMG_0668

 Nomi hade redan bestämt sig för tröja, men fick en glittrig svart kofta, svart kjol och glittriga leggings till kvällens disco.

IMG_0676

 

 Jag återkommer snart med ett nytt recept på en riktigt god maträtt som jag inte lagat på många år, missa inte det.

Kram

0
11 kommentarer

Pannacotta med kolasmak & nötter

Hej där,

Tillbaka från tandläkaren, och hoppas nu att vi fått ordning på min visdomstand tills på lördag. Tack för omtanken gulliga ni ♡

Nu till något annat, kanske letar ni efter smarriga efterrätter till helgen då kan ni sluta leta nu. Här bjuder jag på en krämig kola-pannacotta med karamelliserade pecannötter. Och bara för att göra hela efterrätten ännu godare så fyllde jag botten med en liten överraskning – nämligen nutella. Omnomnom

IMG_4563-001

Kondenserad mjölk är det i denna pannacottan – det är alltså den som gör kolasmaken. Finns att köpa i alla matbutiker, står bland bakprodukterna eller bland de internationella varorna.

Det här behöver du till 8- 10 stycken portioner:
1 dl nutella + 4 msk ovispad grädde
1 burk med kondenserad mjölk sötad (cirka 400 gram)
5 dl vispgrädde
4 gelatinblad

Karamelliserade pecannötter:
1 påse pecannötter
4 msk sirap
2 msk strösocker
2 nypor flingsalt

Dekorera gärna med lite sötsyrliga bär

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Värm upp grädde & kondenserad mjölk tillsammans i en kastrull – den ska inte koka men bli het. Krama ut gelatinbladen och vänd ner i grädd/mjölken rör ner den så att den blandas väl och löses upp. Ställ av från plattan och ta fram glasen du ska fylla efterrätten med. Rör ihop nutella med grädde ( fungerar också med lite philadelphiaost om du inte har grädde ) Nutellan blir väldigt hård i kylskået om man inte blandar ut den med något. Fyll glasen med en msk eller par av nutellan, höll försiktigt ner pannacottan i glasen och ställ kallt i fyra timmar. Under tiden kan du göra de karamelliserade pecannötterna. Grovhacka nötterna , typ dela dem tre gånger. Hetta upp en panna och häll i sirap, socker och salt och låt detta bubbla några minuter under omrörning. Vänd ner nötterna och blanda om så det fördelas över alla nötter. Ta fram en bakplåtsklädd plåt och fördela ut pecannötterna där med hjälp av två gafflar ( detta är super varmt) ställ in på cirka 175 grader i ugnen i cirka 5- 10 minuter. De ska bara få fin färg och dofta nötigt – låt svalna.

Toppa sist pannacottan med nötterna och servera.

IMG_4569-001

 

2
32 kommentarer

Stackars mig

 

Ja nu är det allt lite synd om mig, det tycker jag. Har en sådan jobbig visdomstand som har börjat spöka för ett par dagar sedan och det gör så ont, men jag har liksom dragit mig för att ringa min tandläkaren. Har väl hoppats på att det ska gå över snart men icke, så imorse ringde jag och de ordnade tack och lov en tid för mig och den där jobbiga visdomstanden redan vid lunchtid.

Men nog om det- jag bjuder istället på ett par fina bilder på den härliga buketten som Jonathan fick i söndags

IMG_0713

Och något annat nytt som hamnat här hemma är denna svart/vita skål och vas/mugg/kruka.  Den kommer passa jättefint att plantera hyacinter i till advent och jul. Båda två köpte jag på HM home, kruka till höger på bild kommer från Gekås, och ljusstakarna hittade jag på rusta.

IMG_0718

 

Hepp hepp – dags för mig att fara ner iväg till tandis.
Dyrt kommer det säkert också bli *morr – morr *

0
16 kommentarer
INLÄGG INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR

Värmande gulaschsoppa

God morgon,

Igår hade vi bokat in en biodate – jag och maken – och eftersom vi har samma filmsmak så var det inte så svårt att välja film. Det blev ”Dum Dummare – 2”  med Jim Carrey och jag skrattade så mycket så jag hade ont i magmusklerna när jag gick därifrån. Många dumma kommentarer och tokiga miner var det – men som alltid så är ju den första bäst!

Och till lunch idag ska jag äta denna soppa/gryta som jag kokade till middag igår. En smakrik & värmande gulaschsoppa med smak av paprika & chili, serveras med en klick creme fraiche och en bit gott bröd.  Jag vet att en ”riktigt” gulaschsoppa ska innehålla kummin också, men jag har lite svårt för smaken så jag skippar detta.

Recept gulasch

 

 

Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 kilo blandfärs
3 msk tomatpure
1 liter vatten
7-8 små fasta potatisar
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 – 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar

Gör så här:

Hetta upp en kastrill med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- tärna ner den skalade potatisen och låt sjuda i 15 minuter, smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.

Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.

gulaschsoppa

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️ 

Här kommer söndagstipset i samarbete med Bubbleroom. För just nu är det massa nyinkomna höstnyheter. Klicka här

Klicka här

8
36 kommentarer

Havets wallenbergare

Godmorgon ,

Jag har försökt  att svara på era frågor så gott jag kan, jag svarar direkt i kommentarsfältet så det blir inget eget inlägg. Jag fortsätter att svara efterhand så länge ni har frågor. Fick tipset om ”Havets Wallenbergare” av en bloggläsare, och det är alltid roligt att prova nya recept. Så detta var jag såklart tvungen att prova, alltid roligt att få tips på vad man kan laga med vit fisk. Eftersom vi nästan alltid snöar in på olika sorters laxrätter.

Havets wallenbergare med potatismos, ärtor och skirat smör

IMG_0314

 

Det här behöver du till 4 portioner :
800 gram torsk
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk dill
2 msk pressad citron
1 ägg
1 tsk salt
citronpeppar

2 dl ströbröd

Tillbehör : potatismos, gröna ärtor och skirat smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Börja med att skala och koka potatisen i saltat vatten. Mixa den tinade torsken med dill, citron, grädde, ägg salt & citronpeppar. Forma sedan till biffar 4-6 st  ( det är en rätt lös färs) Rulla dem i ströbröd och bryn dem i smör någon mit på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter, tills torsken är klar.  Under tiden gö du moset, häll av vattnet på potatisen, vänd ner en skvätt grädde & en rejäl klick smör. Stöt potatisen till mos med en potatiskross.

Servera sedan wallenbergarna med gröna ärtor, potatismos och skirat smör.

* skirat smör är alltså smält smör.

5
19 kommentarer

Hamburgerdressing

IMG_9627 (1)

Dressingen:
1 dl creme fraiche
4 msk majonäs
4 msk bostongurka
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 tsk senap
salt

Gör så här:
Rör ihop och ställ kallt fram till servering.

1
5 kommentarer