The Mangrove och busiga apor

Hej där,

Fredag idag och här börjar klockan att närma sig tre på eftermiddagen, internet är verkligen riktigt slött här på Koh Lanta och jag försökte flera ggr att ladda upp bilder till ett inlägg igår. Men det försvann gång på gång- så jag försöker idag istället. Tänkte visa lite bilder från gårdagens utflykt till The Mangrove och ett besök hos aporna.  När man reser med barn så tycker jag att halvdagars utflykter är att föredra, då hinner man tillbaka till hotellet för att sola & bada ett par timmar också.

IMG_1021-001
Det finns massa olika små utflykter att åka på, nu har vi iochför sig sett de flesta små öarna redan då vi varit här på Koh Lanta flera gånger. Och efter tips så bestämde vi oss för att åka ut på The Mangrove och titta på de busiga aporna. Helt klart värt ett besök, någon undrade vad det kostar med mat & utflykter här. Och för en sådan här utflykt med transfer fram och tillbaka & lunch kostar efter prutning 2000 bath = 400 kronor. Flytväskar och vatten fick vi så fort vi gick ombord, sedan åkte vi  en tur med longtail-båten för att se naturen runt omkring The Mangrove floden.

IMG_1001

Helt plötsligt längst flodkanten så började nyfikna apor springa efter båten, så vi stannade till och matade dem med snacks som guiderna hade med sig, och hux flux så hade två apor stigit ombord och följde med oss på vägen.

IMG_1028

De var väldigt busiga, och allt som låg löst i båten, som snacks, solbrillor och nycklar  de tog de med en gång. Nu följde de inte med så länge, några minuter eller så – för det fanns flera stammar längst flodkanten och de var inte vänner alls berättade guiden, så strax innan nästa grupp med söta apor syntes så dök våra apvänner ner från båten och simmade under vattnet in till kanten.

IMG_1054

Våra guider körde oss vidare till den lilla restaurangen – som faktiskt var uppbyggd i vattnet, där blev vi serverade ris & kyckling. Enkelt & väldigt gott.

IMG_1105

IMG_1099

En dagsutflykt som tog cirka 3 1/2 timma, och något som barnen tycker är jätteroligt.

IMG_1104

Nu ska jag vi ta och ge oss in till Saladan ( stan här på Koh lanta ) lite shopping och så ska vi se om vi hittar ett fiskspa för fötterna.  Sist vi var här kostade det cirka 40- 50 svenska kronor per person, får se om det kostar ungefär lika mycket nu.

Hoppas du får en riktigt fin fredag.
Vi hörs snart igen

0
12 kommentarer

Extra lättbakat Frukostbröd på filmjölk

Gott brödtips till lata helgfrukostar

Lättbakat frukostbröd bakat på filmjölk & bikarbonat. Jag gillar verkligen att ha frukosten färdig på 20 minuter och få slippa jästiden. Det känns lite extra lyxigt att äta nybakat bröd på helgen, tycker ni inte det.

IMG_8470

Frallor innan och efter gräddning.

IMG_8477

Det här behöver du till 8 frallor : 
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 tsk bikarbonat
3 dl havregryn
100 gram smör
3 dl filmjölk

Topping : Havregryn eller frön

IMG_8508

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Rör ihop alla torra ingredienser, tärna ner smöret och knåda ihop. Tillsätt filmjölken , och knåda ihop till en deg. Forma frallor, pensla med vatten och strö över frön eller havregryn. Grädda i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter, tills de fått gyllene färg .

Servera genast med smör, ost  & lite krispiga grönsaker.

frallor

0
6 kommentarer

Kycklinggryta med bacon & curry

En enkel & smarrig middag som bara tar 20 minuter att vända  ihop.  Stort plus att det bara krävs fyra ingredienser till denna kycklinggryta- och den är fantastiskt god.
bacon (1)

Det här behöver du :
800 gram kycklingfile
1 pkt bacon
5 dl creme fraiche
1/2 – 1 msk gul curry

Servera med färsk pasta

Gör så här:

Börja med att dela kycklingen till små kuber som blir bra till grytan,stek sedan kycklingen och när det är färdigt & lägg över på ett fat. Där efter kan du klippa ner baconen och börja steka så att du får en lite knaprig yta. Häll sedan över kycklingen till grytan och lägg i creme fraichén. Låt sjuda upp på svag värme

smaka av med curry och sen klar för servering

1
8 kommentarer

Italiensk tomatsoppa

sponsorskyltmutti

Hej där,

I samarbete med Mutti & deras tomatprodukter så har jag tagit fram ett recept där italienskt möter svenskt. Muttis tomatkross använder jag mig ofta & gärna av eftersom den är extra fyllig och mustig, riktigt fin kvalite. Nu lagade jag en härligt höstig italiensk tomatsoppa, toppad med en klick creme fraiche och så svenskt knäckebröd med hårdost.

IMG_9567

Mustiga smakrika soppor är ett måste nu under höst & vinter-halvåret. Och denna färgglada smakrika tomatsoppa kommer vi att koka flera gånger.

IMG_9490

Det här behöver du till 4-5 personer :
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
2 burkar med Mutti Polpa  ( tomatkross)
1/2 tub med Mutti triplo concentrato di pomodoro ( tomatpure)
1 liter vatten
1 1/2 st grönsaksbuljongtärningar
1/2 msk med socker
salt & peppar
cayenne

Toppa med creme fraiche ( eller uteslut om du är vegan )

IMG_9493

Gör så här:
Finhacka löken och lägg i en kastrull med olivoljan, och pressa ner vitlöken. Och fräs på svag värm tills löken blir glansig. Tillsätt tomatkrossen Polpa, tomatpuren, och vatten samt buljongtärningar. Låt sjuda sakta i cirka 30 minuter, under omrörning då & då. Smaka av med salt , peppar & cayennepeppar. Mixa soppan så slät som du vill ha den,
Servera sedanen stor klick creme fraiche &  med hårt bröd och hårdost

 

Tomatsoppa

0
9 kommentarer

Strömavbrott & busväder


Hej där
,

Detta inlägget har tagit ett par timmar att skriva – vi har haft strömavbrott till och från här på koh lanta efter lunch och internet är lagom segt. Här närmar sig klockan halv sex på kvällen nu. Tur att man inte har något brådskande jobb, eller mail som ska iväg. Förmiddagen var riktigt fin med massa sol, men sen vände det tvärt och blev regn. Men det gjorde iochförsig inte så mycket alls eftersom vi hade planer på att åka tuctuc in till ”stan” och shoppa lite och boka utflykt för morgondagen. Träffade en annan svensk familj tidigare ( de var tillochmed från växjö ) som tipsade om lite trevliga dagsutflykter.

Så här såg morgonens utsikt ut, inte tokigt alls.
IMG_0993

0
4 kommentarer

Smakrik morotssoppa med gräddfil

Fler än vi som försöker äta mer vegetariskt nu för tiden kanske ? Det finns massor av goda vegetariska alternativ, och soppor / grytor liknande denna är extra gott nu till hösten. Detta är en god och smakrik morotssoppa som jag doftat över curry och ett litet stänk av cayennepeppar. Den blir matig & extra god med scones eller macka till. och för att få denna soppa vegansk, väljer du bara bort gräddfilen.

Färgglad, god och billig maträtt – serveras med en bit gott bröd och smör & ost

morotssoppa

Det här behöver du till 2 portioner: 
5 stora morötter
7 dl vatten + salt
1 msk konc. grönsaksbuljong
1 nypa strösocker
1 tsk sambal oelek
salt & peppar

Serveras ev med en klick gräddfil.

Gör din morotssoppa så här:
Skala och dela morötterna i mindre bitar, koka upp i det saltade vattnet och låt sjuda tills de är mjuka. Mixa eller mosa med en potatiskross, jag mixade bara lite då jag tycker det är godare om den inte är lite bitar i soppan. Och låt sedan allt sjuda upp med buljong, sambal oelek, kanske smaka av med salt & peppar.

Så gott.

Morotssoppa

1
8 kommentarer

I väntan på dansuppvisning

Hej min vän,
Passar på att kika förbi här och säger hej medan vi sitter och väntar på Nomis uppvisning. De har övat på dansen idag med Bamseklubben, och ska ha en liten show här klockan åtta. Sen ska vi bege oss ut och äta, vi har hittat massa bra ställen och jag tipsar allt eftersom eftersom ni är många som vill veta och ha tips.

Så här ser det ut längst stranden med massa små matställen och restauranger, på kvällarna är det upplyst med färgglada lampor och musik.  Igår var det en eldshow utanför vår restaurang, och det brukar vara rätt mycket sådan underhållning när högsäsongen drar igång.

IMG_0925

Man sitter och äter antingen vid bord direkt i sanden, eller går man in ett par meter och äter inne på restaurangen. Bästa utsikten över havet, och om barnen inte orkar sitta och vänta på maten så kan de springa och jaga krabbor längst strandkanten.


IMG_0931

Eremitkräftorn är inte så snabba och lättare att hitta på kvällen när vattnet är lite högre upp på strandkanten.

IMG_0977

Jag och Jonathan äter så mycket thaimat vi bara orkar  men Melvin & Nomi är inte lika förtjusta – men det finns massor av barnvänlig mat : pannkakor, hamburgare, sandwich, pizzor, chicken nuggets.

IMG_0937

Goda soppor, sallader och wokade nudelrätter  finns det på varenda restaurang & även gott om skaldjursställen.
För mig blev det Red Curry soup  med chicken till dagens lunch.

IMG_0965

 Vädret har varit mestadels soligt, men i eftermiddag blev det molnigt och det är rätt behagligt eftersom det är så himla varmt. Sista bilden för idag  – precis innan solen gick ner.

IMG_0981

Roligt att läsa alla era fina kommentarer- även om jag inte hinner svara er alla så läser jag alla.

Kram

0
14 kommentarer

Torsk i currysås med riskompott

 

 

Något som jag verkligen har cravings efter är kokt ris med kokta grönsaker – skulle kunna äta detta var varannan dag.
Gott & fräsch  känns det – och ett bra sätt att servera för att äta mera grönsaker.

torsk (1)

Det här behöver du:
1 block med torsk eller annan vit fisk
smör
3 dl vispgrädde
1 msk med curry
1 tsk med finhackad persilja
Pyttelite cayennepeppar
10- 12 st gula / röda cocktailtomater
Maizena

Serveras med kokt ris + kokta grönsaker

Gör så här

Skär den halvtinade fisken i 2*2 cm bitar. Fräs den i en kastrull / stekpanna smör i några minuter.
Vänd ner grädde, curry, persilja och låt sjuda upp. Dela tomaterna på mitten och vänd ner, låt sjuda tills de mjuknar upp. Smaka av såsen med lite cayenne- liksom bara en vändning med kryddburken eller två. Red av såsen med maizena och servera sedan genast med kokt ris som du vänder ner grönsaker i. Jag brukar ha hälften ris o hälften grönsaker.

Servera genast

6
9 kommentarer

Hej från Thailand och Kohlanta

 

Hej där hemma,

Hoppas allt är bra med er. Vi kom fram till Thailand / kohlanta igår och man är ju bara så trött efter flygresa och sedan tog det några timmar för att vara komma på plats till vårat hotell. Vi bor på Chada beach resort och jag har sett bland era kommentarer på att ni undrar hur det är och hotellet är- jo det är  toppen, bra pooler, trevlig personal och ligger precis vid vattnet. Väldigt barnvänligt med Bamseklubb, och uppvisningar – kanske inte hade valt detta hotellet om vi inte rest med barn dock. Wihi finns vid pool området, dock inte det bästa såklart. Men  jag får smita ner hit och jobba en stund varje dag, det går väldigt sakta att  men det funkar.

IMG_0852

Det bästa med hotellet är nog iallafall frukosten, mycket bra- och väldigt mycket att välja bland, bröd, omeletter, kokta ägg, varm mat, kall mat, pålägg , frukt & grönt och juicer.

IMG_0820

En liten Nomi hamnade med på bild också, med sina frukostflingor & rostade mackor, och kall mjölk.

IMG_0813

Sen har vi har hunnit att prova lite restauranger här i området, blandannat åt vi lunch idag på trevlig restaurang en bit längre bort som heter Golden Leaf .  Tom Jum soppa blev det och barnen åt hamburgare. Och nej jag tycker inte att ni ska boka all inklusive när ni åker hit- det finns gott av mysiga små matställen, längst hela strandpromenaden.


IMG_0885

Nu är klockan snart sju här ( på kvällen ) så vi ska ge oss iväg och leta upp en till restaurang för middagsmaten.  Kan även rekommendera ”Hans” restaurang som ligger här en bit bort, god mat, fin service och trevlig personal.

På återseende

0
16 kommentarer

Jappkakor

Jag gjorde ett litet kakexperiment för ett par veckor sedan, och det blev riktigt lyckat. Låt er inte luras av muffinsformarna på bilden- för detta är verkligen inga vanliga  tråkiga muffins 😉 Kakor har jag gjort i formar bara för att de inte ska flyta iväg. Och i dem har jag bakat in Japp i – kan lova att de är lika goda att servera ljumna som kalla – då blir chokladen mer som kola- seg och god. Hade jag haft mer choklad hemma hade jag velat prova att baka dessa med Dumle, Mars, Nutella, jordnötssmör – you name it. Men jag är säker på att ni kommer prova olika fyllningar nu –  berätta gärna hur de blev sen.

IMG_9876

Jag hade 3 dubbel Japp i mina kakor , och varje enkel japp delade jag i tre delar.

IMG_9840

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk balpulver
150 gram smör
1 ägg

3 dubbel Japp
+ muffinsformar & gärna ett muffinsjärn

Gör så här:
Dela varje enkel-japp till 3 delar och på en lägg på en tallrik.
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner det rumsvarma smöret och nyp ihop till en deg. Dela upp degen och rulla lite större än en studsbolls storlek innan du plattar ut och bakar in en bit Japp. Placera sedan bollarna i muffinsformar som du lägger i muffinsjärnet. Funkar även bra med lite stabilare formar… Grädda i cirka  8-10 minuter i mitten av ugnen – håll koll. ta ut och låt svala något, innan du lyfter ur dem. Pudra över florsocker och klara att servera.

Fungerar utmärkt att frysa sen.

IMG_9878

Helt galet goda – en ny favvokaka.

IMG_9899

 

För att komma till bloggens första sida klickar du på texten Jennys Matblogg längst upp på sidan, och kategorierna till alla mat- och bakverk hittar ni också där.

4
43 kommentarer