Strömavbrott & busväder


Hej där
,

Detta inlägget har tagit ett par timmar att skriva – vi har haft strömavbrott till och från här på koh lanta efter lunch och internet är lagom segt. Här närmar sig klockan halv sex på kvällen nu. Tur att man inte har något brådskande jobb, eller mail som ska iväg. Förmiddagen var riktigt fin med massa sol, men sen vände det tvärt och blev regn. Men det gjorde iochförsig inte så mycket alls eftersom vi hade planer på att åka tuctuc in till ”stan” och shoppa lite och boka utflykt för morgondagen. Träffade en annan svensk familj tidigare ( de var tillochmed från växjö ) som tipsade om lite trevliga dagsutflykter.

Så här såg morgonens utsikt ut, inte tokigt alls.
IMG_0993

0
4 kommentarer

Smakrik morotssoppa med gräddfil

Fler än vi som försöker äta mer vegetariskt nu för tiden kanske ? Det finns massor av goda vegetariska alternativ, och soppor / grytor liknande denna är extra gott nu till hösten. Detta är en god och smakrik morotssoppa som jag doftat över curry och ett litet stänk av cayennepeppar. Den blir matig & extra god med scones eller macka till. och för att få denna soppa vegansk, väljer du bara bort gräddfilen.

Färgglad, god och billig maträtt – serveras med en bit gott bröd och smör & ost

morotssoppa

Det här behöver du till 2 portioner: 
5 stora morötter
7 dl vatten + salt
1 msk konc. grönsaksbuljong
1 nypa strösocker
1 tsk sambal oelek
salt & peppar

Serveras ev med en klick gräddfil.

Gör din morotssoppa så här:
Skala och dela morötterna i mindre bitar, koka upp i det saltade vattnet och låt sjuda tills de är mjuka. Mixa eller mosa med en potatiskross, jag mixade bara lite då jag tycker det är godare om den inte är lite bitar i soppan. Och låt sedan allt sjuda upp med buljong, sambal oelek, kanske smaka av med salt & peppar.

Så gott.

Morotssoppa

1
8 kommentarer

I väntan på dansuppvisning

Hej min vän,
Passar på att kika förbi här och säger hej medan vi sitter och väntar på Nomis uppvisning. De har övat på dansen idag med Bamseklubben, och ska ha en liten show här klockan åtta. Sen ska vi bege oss ut och äta, vi har hittat massa bra ställen och jag tipsar allt eftersom eftersom ni är många som vill veta och ha tips.

Så här ser det ut längst stranden med massa små matställen och restauranger, på kvällarna är det upplyst med färgglada lampor och musik.  Igår var det en eldshow utanför vår restaurang, och det brukar vara rätt mycket sådan underhållning när högsäsongen drar igång.

IMG_0925

Man sitter och äter antingen vid bord direkt i sanden, eller går man in ett par meter och äter inne på restaurangen. Bästa utsikten över havet, och om barnen inte orkar sitta och vänta på maten så kan de springa och jaga krabbor längst strandkanten.


IMG_0931

Eremitkräftorn är inte så snabba och lättare att hitta på kvällen när vattnet är lite högre upp på strandkanten.

IMG_0977

Jag och Jonathan äter så mycket thaimat vi bara orkar  men Melvin & Nomi är inte lika förtjusta – men det finns massor av barnvänlig mat : pannkakor, hamburgare, sandwich, pizzor, chicken nuggets.

IMG_0937

Goda soppor, sallader och wokade nudelrätter  finns det på varenda restaurang & även gott om skaldjursställen.
För mig blev det Red Curry soup  med chicken till dagens lunch.

IMG_0965

 Vädret har varit mestadels soligt, men i eftermiddag blev det molnigt och det är rätt behagligt eftersom det är så himla varmt. Sista bilden för idag  – precis innan solen gick ner.

IMG_0981

Roligt att läsa alla era fina kommentarer- även om jag inte hinner svara er alla så läser jag alla.

Kram

0
14 kommentarer

Torsk i currysås med riskompott

 

 

Något som jag verkligen har cravings efter är kokt ris med kokta grönsaker – skulle kunna äta detta var varannan dag.
Gott & fräsch  känns det – och ett bra sätt att servera för att äta mera grönsaker.

torsk (1)

Det här behöver du:
1 block med torsk eller annan vit fisk
smör
3 dl vispgrädde
1 msk med curry
1 tsk med finhackad persilja
Pyttelite cayennepeppar
10- 12 st gula / röda cocktailtomater
Maizena

Serveras med kokt ris + kokta grönsaker

Gör så här

Skär den halvtinade fisken i 2*2 cm bitar. Fräs den i en kastrull / stekpanna smör i några minuter.
Vänd ner grädde, curry, persilja och låt sjuda upp. Dela tomaterna på mitten och vänd ner, låt sjuda tills de mjuknar upp. Smaka av såsen med lite cayenne- liksom bara en vändning med kryddburken eller två. Red av såsen med maizena och servera sedan genast med kokt ris som du vänder ner grönsaker i. Jag brukar ha hälften ris o hälften grönsaker.

Servera genast

6
9 kommentarer

Hej från Thailand och Kohlanta

 

Hej där hemma,

Hoppas allt är bra med er. Vi kom fram till Thailand / kohlanta igår och man är ju bara så trött efter flygresa och sedan tog det några timmar för att vara komma på plats till vårat hotell. Vi bor på Chada beach resort och jag har sett bland era kommentarer på att ni undrar hur det är och hotellet är- jo det är  toppen, bra pooler, trevlig personal och ligger precis vid vattnet. Väldigt barnvänligt med Bamseklubb, och uppvisningar – kanske inte hade valt detta hotellet om vi inte rest med barn dock. Wihi finns vid pool området, dock inte det bästa såklart. Men  jag får smita ner hit och jobba en stund varje dag, det går väldigt sakta att  men det funkar.

IMG_0852

Det bästa med hotellet är nog iallafall frukosten, mycket bra- och väldigt mycket att välja bland, bröd, omeletter, kokta ägg, varm mat, kall mat, pålägg , frukt & grönt och juicer.

IMG_0820

En liten Nomi hamnade med på bild också, med sina frukostflingor & rostade mackor, och kall mjölk.

IMG_0813

Sen har vi har hunnit att prova lite restauranger här i området, blandannat åt vi lunch idag på trevlig restaurang en bit längre bort som heter Golden Leaf .  Tom Jum soppa blev det och barnen åt hamburgare. Och nej jag tycker inte att ni ska boka all inklusive när ni åker hit- det finns gott av mysiga små matställen, längst hela strandpromenaden.


IMG_0885

Nu är klockan snart sju här ( på kvällen ) så vi ska ge oss iväg och leta upp en till restaurang för middagsmaten.  Kan även rekommendera ”Hans” restaurang som ligger här en bit bort, god mat, fin service och trevlig personal.

På återseende

0
16 kommentarer

Jappkakor

Jag gjorde ett litet kakexperiment för ett par veckor sedan, och det blev riktigt lyckat. Låt er inte luras av muffinsformarna på bilden- för detta är verkligen inga vanliga  tråkiga muffins 😉 Kakor har jag gjort i formar bara för att de inte ska flyta iväg. Och i dem har jag bakat in Japp i – kan lova att de är lika goda att servera ljumna som kalla – då blir chokladen mer som kola- seg och god. Hade jag haft mer choklad hemma hade jag velat prova att baka dessa med Dumle, Mars, Nutella, jordnötssmör – you name it. Men jag är säker på att ni kommer prova olika fyllningar nu –  berätta gärna hur de blev sen.

IMG_9876

Jag hade 3 dubbel Japp i mina kakor , och varje enkel japp delade jag i tre delar.

IMG_9840

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk balpulver
150 gram smör
1 ägg

3 dubbel Japp
+ muffinsformar & gärna ett muffinsjärn

Gör så här:
Dela varje enkel-japp till 3 delar och på en lägg på en tallrik.
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner det rumsvarma smöret och nyp ihop till en deg. Dela upp degen och rulla lite större än en studsbolls storlek innan du plattar ut och bakar in en bit Japp. Placera sedan bollarna i muffinsformar som du lägger i muffinsjärnet. Funkar även bra med lite stabilare formar… Grädda i cirka  8-10 minuter i mitten av ugnen – håll koll. ta ut och låt svala något, innan du lyfter ur dem. Pudra över florsocker och klara att servera.

Fungerar utmärkt att frysa sen.

IMG_9878

Helt galet goda – en ny favvokaka.

IMG_9899

 

För att komma till bloggens första sida klickar du på texten Jennys Matblogg längst upp på sidan, och kategorierna till alla mat- och bakverk hittar ni också där.

2
43 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag it is… Så här kommer en liten veckomatsedel.

Hoppas ni hittar något ni gillar 🙂

Måndag : Brie- och salamipaj
Tisdag : Kålpudding med lingon 
Onsdag : Kokt potatis med lax & romsås
Torsdag : Grekiska biffar med sallad & tzatziki
Fredag : Hemlagade Chickennuggets

Recept på chicken nuggets

Det här behöver du för att laga chicken nuggets för 6 personer

1 kilo tunna kycklingfileer
1 uppvispat ägg
2 dl ströbröd
1 kryddburk med sesamfrön
lite flingsalt
rapsolja till stek eller fritering

Klyftpotatis:
Potatis
rapsolja
örtkrydda
flingsalt

Basilikasås :
1 kruka med färsk basilika
2 1/2 dl creme fraiche orginal
3 msk olivolja
1/2 tsk örtkrydda
lite flingsalt

Gör så här :
Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen)
Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa. Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik. Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa.
Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.

Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet, och det får bli lite adventsinspirerat nu när det bara är ett par veckor kvar : Fudge av den lenaste Schweizernötschoklad

 Riktigt gott!

Du behöver  :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram mjölkchoklad te.x daim

Gör så här :
Mät upp grädde, strösocker, sirap i en stor kastrull. låt koka till 120 grader , eller tills smeten klarar “kul-provet ”  . Kulprovet är att du kyler ner några droppar av smeten i iskallt vatten, och när du kan forma en kula av detta så är den färdig. Rör sedan ner honung, och smör , och bryt till sist ner den goda chokladen i blandningen. Rör tills allt har löst sig och du har en fin smet. Häll upp i en bakpappers-klädd form ca : 15*25  cmLåt svalna innan du skär fina bitar med en vass kniv.

0
5 kommentarer

Hej då Sverige

Hej där, 

Japp, vi håller på att packat ut i bilen och snart bär det av mot Köpenhamn för att flyga mot Thailand. Vi inväntar husvakt som kommer närsomhelst, och liten vovve har vi lämnat hos lillasyster med familj. Hon kommer ha det så bra så där med sina kattkompisar ( maine coon katter som är större än henne)  Och för första gången så följer inte Jacob & Thelma med oss- för de ska åka utomlands med sin pappa detta läsåret. Och därav blir det svårt att få ledigt & speciellt när man går på högstadiet och det är mycket läxor & prov.  Men de var inte ledsna för de, de ser fram emot att åka iväg till våren, så det blir vi som får sakna dem istället. Här är huset storstädat tills husvakten kommer och lite nya växter har inhandlats.

Så ett par sista bilder från nystädat hus kan jag bjuda på här innan vi åker

IMG_0267

Söt bubblig vas / alternativ ljuslykta har jag köpt på HM, ljusstakarna kommer från blomsterlandet.

 

IMG_0278

Och jag kunde inte låta bli att köpa en liten hyacint och plantera ner med murgrönan – bara två veckor kvar nu till det kan börja julpyntas på riktigt.

IMG_0272

Ja, och bloggen är uppdaterad med mängder av nya recept nu under dessa två veckor. Sen kommer jag när jag hinner & har tid över kika in från Thailand också – och berätta hur vi har det.
Hoppas ni får en riktigt härlig helg.

Kram

0
8 kommentarer

Senaste numret av Damernas

 Godmorgon,

Har precis startat kaffebryggaren, och tänkte packa klart det sista nu innan jag väcker småttningar . Handbagaget är det som är viktigaste att packa, bra läsning, ipad och telefoner så man har något att göra på flyget. Och tur för mig att senaste numret av Damernas Värld damp ner i min låda igår, den packar jag direkt ner i mitt handbagage.

IMG_0795

Nu ska jag fixa fram frukosten , kikar in lite snabbt innan vi åker också.

Hej så länge

0
4 kommentarer

Panerad & fylld schnitzel med ugnsrostade rotsaker

Hej där ute,

Får en del frågor om hur man hittar försvunna recept, och jag lovar att inga recept försvinner. Däremot händer det då och då att det möbleras om i kategorierna för att tillexempel alla snittkakor inte ska finnas brevid varandra. Så lugn Dumlesnitten är inte borta- utan ligger bara längre bak i kategorin. För er som inte vill bläddra alla sidor i kategorin småkakor – kan använda er av sökfunktionen. Skriv vad ni söker…. och så hittar ni.

Vissa maträtter blir så lyckade att jag nästan knappt kan vänta tills jag får tipsa er om dem, detta är en sådan. En maträtt jag lagade ofta för en sådär 10 år sen… men som likom har glömts bort, så nu dammade jag av receptet och lagade. Mums!

IMG_0744

Tips för de godaste frasigaste klyftisarna hittar du i recepetet

IMG_0753

Du behöver till 4 personer:
8 skinkschnitzlar
8 skivor ost
8 bitar rökt skinka
smör

2 vispade ägg
3 dl ströbröd
salt & peppar

serveras med ugnbakade rotfrukter och lite krispiga grönsaker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, skala och klyfta upp rotfrukterna, strö över rapsolja och pudra över ströbröd & flingsalt. Ströbrödet gör klyftisarna extra krispiga & goda. Ställ in i ugnen, i cirka 30 – 40 minuter- tills de är klara.

IMG_0730

Lägg ut skinkschnitzlarna på en skärbräda och banka ut dem med en kötthammare eller en brödkavel. Lägg två skivor ost och en skinkbit på hälften av dem och lägg den andra skinkschnitzeln över. Salta & peppra. Hetta upp en stekpanna med smör,  vänd bägge sidor i det uppvispade ägget, och sedan i ströbrödet och lägg ner i stekpannan. Stek varje sida på medellåg värme för att det inte ska brännas.

IMG_0739

När schnitzlarna är genomstekta servera genast med klyftpotatis, sallas, en bit citron
och en god bearneiesås.

IMG_0746

0
13 kommentarer