Nu recept på lite god Thailändsk mat- kyckling med massa goda grönsaker.
Det här behöver du :
500 gram kyckling
rapsolja
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1/2 huvud med färsk broccoli
2 morötter
1 1/2 dl vatten
Till woksåsen
2 1/2 msk japansk soja
saften av 1 lime
1 cm riven ingefära
2 stycken finhackade vitlöksklyftor
2 ( eller 3 ) tsk sambal oelek
2 msk sweet chilisås
1/2 dl vatten
Serveras med ris.
Gör så här : Rör ihop alla ingredienser till woksåsen.
Tvätta & skär grönsakerna i lagom stora klyftor. Börja med att fräsa broccolin, morötterna& löken, som behöver längst tid. Vänd sedan ner paprikan. Fräs till de fått fin färg men inte blivit mjuka. Häll upp på en tallrik. Och hetta upp en stekpanna/ wokpanna med olja igen – strimla kycklingen och fräs den klar. Vänd ner grönskakerna igen och häll över vatten och låt sjuda upp. Smaka nu av med woksåsen , jag hade nästan hela min woksås i, smaka av efter du tillsatt halva.
Speciellt mycket hej och grattis till världens bästaste bästa morfar & gammelmorfar ♥ som fyller år idag, Hurra hurra hurra. Jag vet att du läser och vi kommer och firar dig så fort vi kommer hem! ♥ Här flyter dagarna på, i den stilla semesterlunken, äter frukost, badar & solar, äter lunch, snorklar lite och jagar krabbor för att sedan äta lite till. Ja ni vet ju hur det är och trots detta så går dagarna jättefort. Vi har det jättebra och det enda som saknas nu är Thelma & Jacob- annars hade vi nog kunnat stanna här i Thailand ett par tre veckor till. Idag gjorde vi en liten utflykt till grannön – som verkligen var superhäftig. Vi åkte med två andra svenska familjer som vi lärt känna här, varav ena familjen kommer från Karlskrona, och andra är som vi kommer från växjö.
Man ser undervattensgrottan i bakgrunden här på bilden.
Vi hyrde en longtailbåt och begav oss till Koh Mook och simmade igenom den kolsvarta grottan ”Emerald Cave” för att se den vackra lagunen därinne. Tips för er som ska bo på Anantara, åk ner till piren för att boka er resa – det är mycket mer prisvärt än att boka via hotellet.
Kan säga att jag inte var så tuff när det var dags att simma igenom den 80 meter långa undervattensgrottan. Vi hade en duktig guide med oss som vi simmade efter, och alla små barn höll i den simringen han hade med sig, och så även jag hehe… Det måste varit en rolig syn, med den stor folksamling vi endå var. Simma så fort som vi kunde där i bäckmörkret, där alla typ höll taget om varandras flytvästar. Det var ett riktigt äventyr och det var så värt det när man kom över till den vackra lagunen, ett minne för livet.
Helt underbarfärg på vattnet inne i lagunen, och på bergsväggarna runt omkring var det gröna träd som växte överallt, en liten minijungel. Tur att guiden hade med sig en vattentålig väska , så jag fick med mig kamerna in.
Nu har jag försökt att ladda upp detta inlägg i över två timmar, vet inte om det är min dator som strejkar, eller om det är för många bilder för ett inlägg – eller om det kanske är internet iallafall. Jag försöker en gång till – så kommer ett till inlägg om en stund om jag lyckas 🙂
På Söndag är det första advent ( ifall att någon råkat missa detta ) och det innebär ju att många vill och kommer bjuda in på adventsfika. Själv är jag mest förtjust i allt adventsgodis som finns att baka & bjuda på. Här kommer några av mina bästa recept jag prövat :
Det finns en helt egen kategori med julgottis på bloggen, sök bland kategorierna.
Nu när jag kommer hem vill jag prova massa nyheter : knäck kolor och chokladfudger.
♥ Kan ni inte tipsa mig om erat godaste julgodis bland kommentarerna ♥
Jag vet ju att ni brukar tycka det är lite roligt ibland att se vad jag har handlat, och dessa fina doftljus hittade jag på HM home, samtidigt som jag köpte de juliga kuddfodralen. Det blev vitt & marmorklädda ljushållare, de matchade dessutom stenskivan i köket.
Detta ljuset var något mindre – levererades i en söt förpackning, och doftade godare & längre. Så dessa skulle jag köpt fler av, ett lite presenttips så där, och väldigt söt gå-bort-present.
Hoppas allt är bra där hemma i Sverige, här är allt toppen – nästan så bra att jag blir lite avundsjuk på mig själv. Tihi. Och vi är framme på nya hotellet, och det är verkligen jättefint. Jag hade tagit massor av bilder på poolområdet, restaurangerna, och stranden. Men upptäckte nu att kameran varit fel inställd- så alla bilder var helt gryniga. Typiskt! Ska ta nya lite senare, annars har jag lite fler bilder på min instagram : @jennysmatblogg. Vi har för en gångs skull ett fungerande internet över nästan hela området, det är inget man är bortskämd med i Thailand.
Fortsätter att läsa hur mkt som helst- jag har alltid gillat Marian Keyes böcker- enkla roliga och lagom läsning för lata dagar vid poolen
Barnen har hittat nya vänner, även de får Växjö och det har badat massa, druckit läsk & ätit glass. Och nu i eftermiddag var det dansuppvisning efter Bamse. Mycket aktiviteter ärdet här om dagarna, vattengympa, yoga och träning ( för dem som orkar)
Nomi lärde sig simma förra året vi var i Thailand, och det är kul att se hur mycket längre hon orkar simma nu.
Jag har fått många mail och kommentarer där ni vill att jag ska skriva om hur det är på hotellen / stränderna / priser / Mat osv. Jag tänkte att jag kunde göra en jämförelse senare – när vi varit här ett tag- för ställena skiljer varandra åt en del. Vårt nuvarande hotell har vi bokat till all inclusive, för här finns inga andra hotell eller restauranger, what so ever. ( Hade lite missat det när jag bokade ) Mitt bästa tips till er som åker till Thailand- boka inte all inclusive…om ni inte verkligen måste…. ni missar alla mysiga fina restauranger och den allra godaste thaimaten, och trevliga små matställen som i vanliga fall finns överallt.
Nu ska vi ta och göra oss klara för middagen, hoppas ni får en fortsatt fin måndag.
Till jul och midsommar är det extra gott att lägga in sin alldeles egen sill – vi brukar göra ett par tre stycken olika varje gång. Jag tycker att det är roligt att prova fram nya smaker, med olika sortes kryddor och såser. Barnens farmor gjorde en god krämig Lingonsill för några jular sedan, så den inspirerade mig till den ena inläggningen. Det blev tillochmed 2 egna sorters sillinläggningar av bara farten – det tar knappt de där 5 minuter att vända ihop en egen smak och de blir alltid uppskattat att bjuda på.
Detta är mina allra godaste sillar – vilka är dina ?
För att bli Årets sillmästare ska du gå in och tävla HÄR
Först ut blev det denna goda juliga lingonsill
Du behöver :
En förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl gräddfil
1 dl lingonsylt
2 msk finhackad rödlök
2 tsk grovkrossad rosepeppar
Gör så här:
Skölj filerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar.
Vänd ihop creme fraiche, gräddfil , lingonsylt,finhackad rödlök , och grovkrossad rosepeppar. Vänd ihop detta med den skurna sillen och häll upp i en burk.
Ställ in i kylskåpet- gärna ett dygn innan severing.
Klart!
Krämig curry – och dillsill
Du behöver:
1 förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl gräddfil
1/2 dl creme fraiche
1 tsk med currykrydda
10 gram finhackad färsk dill
2 msk med finhackad rödlök
Gör så här : Skölj fileerna i kallt vatten till lagom stora bitar. Rör ihop creme fraiche, gräddfil, curry, finhackad dill och finhackad rödlök till en sås.Vänd ihop detta med sillen och häll upp i en burk med lock. Ställ in i kylskåpet, gärna ett dygn innan det är dags att servera.
Jag har ett gäng tidsinställda inlägg åt er, så ni får lite matinspiration ni som önskar detta.Här lever vi på goda kycklingwoker & kryddstarka soppor, så det känns långt ifrån vanlig husmanskost. Jag har letat fram lite favoriter här på bloggen i en blandad kompott.
Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta
Gör så här:
Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna. Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.
* * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet sötsyrlig citronpaj med marängtäcke.
Det här behöver du för att baka denna citronpaj :
125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Fyllningen: rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2 dl strösocker
Marängtäcket : 3 äggvitor
2 dl strösocker Gör din citronpaj så här:
Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.
Gör fyllningen :
Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.
Till Marängtäcket : Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.
Det finns en mängd olika små mysiga matställen längst strandpromenaden att äta på , och vår sista middagsstund här på härliga Ko Lanta blev på denna lilla strandrestaurang.
Vi beställde in soppor & vårrullar rill förrätt.
Lilltösen verkar leva på pommes, coca cola, sol & bad. Det är väl så det brukar vara på semestern va.
Maken och jag beställde in en very hot Kycklingcurry- middag. Gaaaaah vad starkt, och gott ! Sonen fick in sin vanliga cheeseburger ( ibland växlar han med pizza eller pasta)
Efter restaurangen så gick vi och tjusade de fina sandslotten & sandbyggena som skapats under dagen. Kolla in denna krokodilen lixom.
Så här mörkt blir det efter fem, halvsex på kvällarna – och fina färggranna lampor lyser överalllt. Vi har alltid gillat Ko Lanta- och kommer att resa tillbaka hit igen. morgMen ion bär det av mot nya äventyr, och det blir vackra Krabi, ett naturreservat och massa vackra öar att besöka. Skriver mer så fort jag hinner, och har internet.
Tänkte lägga salladen i ett eget inlägg så det är lättare att hitta sedan för er som klickar i kategorierna. ( Kategorirna hittar ni om ni söker via mobil uppe till höger på sidan, via dator högst upp på sidan under bilden på Moi )
Detta är en god fräsch sallad med lingon som passar bra till det mesta, kan ätas som tillbehör eller toppas med kyckling, kött eller fisk och serveras som den är. Om en pytteliten stund kommer ett pajrecept- som passar till salladen. Håll utkik.
Det här behöver du :
Krus- kruksallad
körsbärstomater
rödlök
fetaost
lingon
några droppar citron + olivolja
Gör så här:
Inte mycket att förklara, utan tvätt och dela tomaterna bryt ner salladen hacka löken och strö över lingon och smula fetaost. Blanda ett par msk med olivolja – med en skvätt citron och ringla över salladen.
Söker ni tips på något gott att baka idag kanske – gör då denna galet goda Dumlekladdkakan. Detta är en favorit som brukar gå hem hos alla Tips: hacka gärna dumlen ännu mindre än på bilden så är det ännu lättare att breda ut över kakan.
Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
20 stycken finhackde dumlekolor
Gör din chokladiga kladdkaka så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Finhacka dumlen smått och rör ner hälften i smeten, och häll upp smeten i den smorda formen. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) Ta dock ut formen de sista tre minuterna och fördela övr resterande dumle och låt smälta . Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten.
Ta ut och låt svalna i kyl i 4-5 timmar innan servering.