Si Kao Anantara

Hoppas allt är bra där hemma i Sverige, här är allt toppen – nästan så bra att jag blir lite avundsjuk på mig själv. Tihi.  Och vi är framme på nya hotellet, och det är verkligen jättefint. Jag hade tagit massor av bilder på poolområdet, restaurangerna, och stranden. Men upptäckte nu att kameran varit fel inställd- så alla bilder var helt gryniga. Typiskt! Ska ta nya lite senare, annars har jag lite fler bilder på min instagram : @jennysmatblogg.  Vi har för en gångs skull ett fungerande internet över nästan hela området, det är inget man är bortskämd med i Thailand.

Fortsätter att läsa hur mkt som helst- jag har alltid gillat Marian Keyes böcker- enkla roliga och lagom läsning för lata dagar vid poolen

IMG_1340

Barnen har hittat nya vänner, även de får Växjö och det har badat massa, druckit läsk & ätit glass. Och nu i eftermiddag var det dansuppvisning efter Bamse. Mycket aktiviteter ärdet här om dagarna, vattengympa, yoga och träning ( för dem som orkar)

IMG_1333

Nomi lärde sig simma förra året vi var i Thailand, och det är kul att se hur mycket längre hon orkar simma nu.

IMG_1313

Jag har fått många mail och kommentarer där ni vill att jag ska skriva om hur det är på hotellen / stränderna / priser / Mat osv.  Jag tänkte att jag kunde göra en jämförelse senare – när vi varit här ett tag- för ställena skiljer varandra åt en del. Vårt nuvarande hotell har vi bokat till all inclusive, för här finns inga andra hotell eller restauranger, what so ever.  ( Hade lite missat det när jag bokade ) Mitt bästa tips till er som åker till Thailand- boka inte all inclusive…om ni inte verkligen måste…. ni missar alla mysiga fina restauranger och den allra godaste thaimaten, och trevliga små matställen som i vanliga fall finns överallt.

Nu ska vi ta och göra oss klara för middagen, hoppas ni får en fortsatt fin måndag.

Hörs senare

0
2 kommentarer

Gör din egen sill på 5 minuter

sponsorskyltabba

Godmorgon till er alla bloggisar,

Till jul och midsommar är det extra gott att lägga in sin alldeles egen sill – vi brukar göra ett par tre stycken olika varje gång. Jag tycker att det är roligt att prova  fram nya smaker, med olika sortes kryddor och såser. Barnens farmor gjorde en god krämig Lingonsill för några jular sedan, så den inspirerade mig till den ena inläggningen. Det blev tillochmed 2 egna sorters sillinläggningar av bara farten – det tar knappt de där 5 minuter att vända ihop en egen smak och de blir alltid uppskattat att bjuda på.

Detta är mina allra godaste sillar – vilka är dina ?
För att bli Årets sillmästare ska du gå in och  tävla HÄR

IMG_9324

 

Först ut blev det denna goda juliga lingonsill

IMG_9074

Du behöver :
En förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl creme fraiche
1/2  dl gräddfil
1 dl lingonsylt
2 msk finhackad rödlök
2 tsk grovkrossad rosepeppar

Gör så här:
Skölj filerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar.
Vänd ihop creme fraiche, gräddfil , lingonsylt,finhackad  rödlök , och grovkrossad rosepeppar. Vänd ihop detta med den skurna sillen och häll upp i en burk.
Ställ in i kylskåpet- gärna ett dygn innan severing.

Klart!

Krämig curry – och dillsill

Inlagd sill recept

Du behöver:
1 förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl gräddfil
1/2 dl creme fraiche
1 tsk med currykrydda
10 gram finhackad färsk dill
2 msk med finhackad rödlök

Gör så här :
Skölj fileerna i kallt vatten till lagom stora bitar. Rör ihop creme fraiche, gräddfil, curry, finhackad dill och finhackad rödlök till en sås.Vänd ihop detta med sillen och häll upp i en burk med lock. Ställ in i kylskåpet, gärna ett dygn innan det är dags att servera.

Klart!

0
14 kommentarer

Veckomatsedel

Hej från ett varmt & soligt Thailand,


Jag har ett gäng tidsinställda inlägg åt er, så ni får lite matinspiration ni som önskar detta.  Här lever vi på goda kycklingwoker & kryddstarka soppor, så det känns långt ifrån vanlig husmanskost. Jag har letat fram lite favoriter här på bloggen i en blandad kompott.

Hoppas ni hittar något ni gillar.

Måndag :  Kycklingrullader fyllda med mozzarella
Tisdag : Krämig laxpasta med broccoli
Onsdag : Tacopaj med krispig sallad
Torsdag : Korvgryta med ajvar
Fredag Fläskfile i rosepepparsås

Recept fläskfile
Klipp över lite färska örter & strö över några korn med rosepeppar så blir det tjusigt värre.

Det här behöver du till denna middag :

600 gram putsad fläskfile
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris eller potatis eller varför inte en god pasta

Gör så här:

Skär filen i mindre bitar och bryn dem i en stekpanna. Vispa ihop philadelphia, grädde, soya, dijonsenap & den krossade pepparn & värm upp en kastrull. Häll detta över filebitarna och låt sjuda upp tillsammans, låt puttra på svag värme i några minuter.
Sedan är det klart att serveras.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Något gott till kaffet sötsyrlig citronpaj med marängtäcke.

citronpaj

Det här behöver du för att baka denna citronpaj :

125 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllningen:
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner ( cirka 1 dl )
3 äggulor
125 gram smör
1 1/2 – 2 dl strösocker

Marängtäcket :
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör din citronpaj så här:

Blanda / mixa ihop ingredienserna till botten till en smidig deg.Låt vila i kylskåpet.
Ställ ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajdorm, cirka 28 i diameter, förgrädda i 8 minuter och låt svalna.
Sätt ugnen på 250 grader bara övervärme.

Gör fyllningen :
Riv av skalet på de nytvättade citronerna, bara de gula, och pressa ut juicen. VIspa samman citronjuice, skal och äggulor. Smält smöret & vänd ner sockret & citronblandningen.Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Ställ den svalt & låt den kallna och häll i pajskalet.

Till Marängtäcket :
Vispa äggvitorna i en ren bunke med rena vispar, till skum. Tillsätt socker , lite i taget och vispa till ett tjock marängsmet.Fördela jämt över pajen och grädda den i cirka 3 – 4 minuter. Håll koll så inte marängen bränns.

Ta ut och låt svala innan servering

0
2 kommentarer

Ko Lanta

Hej där,

Det finns en mängd olika små mysiga matställen längst strandpromenaden att äta på , och vår sista middagsstund här på härliga Ko Lanta blev på denna lilla strandrestaurang.

IMG_1167

Vi beställde in soppor  & vårrullar rill förrätt.

IMG_1185

 

Lilltösen verkar leva på pommes, coca cola, sol & bad. Det är väl så det brukar vara på semestern va.
IMG_1190-001

Maken och jag beställde in en very hot Kycklingcurry- middag. Gaaaaah vad starkt, och gott ! Sonen fick in sin vanliga cheeseburger ( ibland växlar han med pizza eller pasta)
Efter restaurangen så gick vi och tjusade de fina sandslotten  & sandbyggena  som skapats under dagen. Kolla in denna krokodilen lixom.

IMG_1218

Så här mörkt blir det efter fem, halvsex på kvällarna – och fina färggranna lampor lyser överalllt. Vi har alltid gillat Ko Lanta- och kommer att resa tillbaka hit igen. morgMen ion bär det av mot nya äventyr, och det blir vackra Krabi, ett naturreservat och massa vackra öar att besöka. Skriver mer så fort jag hinner, och har internet.

IMG_1227

0
7 kommentarer

Sallad med lingon

Tänkte lägga salladen i ett eget inlägg så det är lättare att hitta sedan för er som klickar i kategorierna.  ( Kategorirna hittar ni om ni söker via mobil uppe till höger på sidan, via dator högst upp på sidan under bilden på Moi )

Detta är en god fräsch sallad med lingon som passar bra till det mesta, kan ätas som tillbehör eller toppas med kyckling, kött eller fisk och serveras som den är. Om en pytteliten stund kommer ett pajrecept- som passar till salladen. Håll utkik.

Recept sallad

Det här behöver du :
Krus- kruksallad
körsbärstomater
rödlök
fetaost
lingon
några droppar citron + olivolja

Gör så här:
Inte mycket att förklara, utan tvätt och dela tomaterna bryt ner salladen hacka löken och strö över lingon och smula fetaost. Blanda ett par msk med olivolja – med en skvätt citron och ringla över salladen.

IMG_4513-001

0
Kommentera

Kladdkaka med Dumle

Söker ni tips på något gott att baka idag kanske  – gör då denna galet goda Dumlekladdkakan.  Detta är en favorit som brukar gå hem hos alla Tips:  hacka gärna dumlen ännu mindre än på bilden så är det ännu lättare att breda ut över kakan.

IMG_1767

Det här behöver du för att baka denna kladdis: Form cirka 22-24 cm
3 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med flingsalt
20 stycken finhackde dumlekolor

Gör din chokladiga kladdkaka så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Finhacka dumlen smått och rör ner hälften i smeten, och häll upp smeten i den smorda formen. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) Ta dock ut formen de sista tre minuterna och fördela övr resterande dumle och låt smälta . Kladdkakan ska fortfarande vara lite lös i mitten.
Ta ut och låt svalna i kyl i 4-5 timmar innan servering.

Servera med en bit lättvispad grädde,

8
17 kommentarer

The Mangrove och busiga apor

Hej där,

Fredag idag och här börjar klockan att närma sig tre på eftermiddagen, internet är verkligen riktigt slött här på Koh Lanta och jag försökte flera ggr att ladda upp bilder till ett inlägg igår. Men det försvann gång på gång- så jag försöker idag istället. Tänkte visa lite bilder från gårdagens utflykt till The Mangrove och ett besök hos aporna.  När man reser med barn så tycker jag att halvdagars utflykter är att föredra, då hinner man tillbaka till hotellet för att sola & bada ett par timmar också.

IMG_1021-001
Det finns massa olika små utflykter att åka på, nu har vi iochför sig sett de flesta små öarna redan då vi varit här på Koh Lanta flera gånger. Och efter tips så bestämde vi oss för att åka ut på The Mangrove och titta på de busiga aporna. Helt klart värt ett besök, någon undrade vad det kostar med mat & utflykter här. Och för en sådan här utflykt med transfer fram och tillbaka & lunch kostar efter prutning 2000 bath = 400 kronor. Flytväskar och vatten fick vi så fort vi gick ombord, sedan åkte vi  en tur med longtail-båten för att se naturen runt omkring The Mangrove floden.

IMG_1001

Helt plötsligt längst flodkanten så började nyfikna apor springa efter båten, så vi stannade till och matade dem med snacks som guiderna hade med sig, och hux flux så hade två apor stigit ombord och följde med oss på vägen.

IMG_1028

De var väldigt busiga, och allt som låg löst i båten, som snacks, solbrillor och nycklar  de tog de med en gång. Nu följde de inte med så länge, några minuter eller så – för det fanns flera stammar längst flodkanten och de var inte vänner alls berättade guiden, så strax innan nästa grupp med söta apor syntes så dök våra apvänner ner från båten och simmade under vattnet in till kanten.

IMG_1054

Våra guider körde oss vidare till den lilla restaurangen – som faktiskt var uppbyggd i vattnet, där blev vi serverade ris & kyckling. Enkelt & väldigt gott.

IMG_1105

IMG_1099

En dagsutflykt som tog cirka 3 1/2 timma, och något som barnen tycker är jätteroligt.

IMG_1104

Nu ska jag vi ta och ge oss in till Saladan ( stan här på Koh lanta ) lite shopping och så ska vi se om vi hittar ett fiskspa för fötterna.  Sist vi var här kostade det cirka 40- 50 svenska kronor per person, får se om det kostar ungefär lika mycket nu.

Hoppas du får en riktigt fin fredag.
Vi hörs snart igen

0
12 kommentarer

Extra lättbakat Frukostbröd på filmjölk

Gott brödtips till lata helgfrukostar

Lättbakat frukostbröd bakat på filmjölk & bikarbonat. Jag gillar verkligen att ha frukosten färdig på 20 minuter och få slippa jästiden. Det känns lite extra lyxigt att äta nybakat bröd på helgen, tycker ni inte det.

IMG_8470

Frallor innan och efter gräddning.

IMG_8477

Det här behöver du till 8 frallor : 
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 tsk bikarbonat
3 dl havregryn
100 gram smör
3 dl filmjölk

Topping : Havregryn eller frön

IMG_8508

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader. Rör ihop alla torra ingredienser, tärna ner smöret och knåda ihop. Tillsätt filmjölken , och knåda ihop till en deg. Forma frallor, pensla med vatten och strö över frön eller havregryn. Grädda i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter, tills de fått gyllene färg .

Servera genast med smör, ost  & lite krispiga grönsaker.

frallor

0
6 kommentarer

Kycklinggryta med bacon & curry

En enkel & smarrig middag som bara tar 20 minuter att vända  ihop.  Stort plus att det bara krävs fyra ingredienser till denna kycklinggryta- och den är fantastiskt god.
bacon (1)

Det här behöver du :
800 gram kycklingfile
1 pkt bacon
5 dl creme fraiche
1/2 – 1 msk gul curry

Servera med färsk pasta

Gör så här:

Börja med att dela kycklingen till små kuber som blir bra till grytan,stek sedan kycklingen och när det är färdigt & lägg över på ett fat. Där efter kan du klippa ner baconen och börja steka så att du får en lite knaprig yta. Häll sedan över kycklingen till grytan och lägg i creme fraichén. Låt sjuda upp på svag värme

smaka av med curry och sen klar för servering

1
8 kommentarer

Italiensk tomatsoppa

sponsorskyltmutti

Hej där,

I samarbete med Mutti & deras tomatprodukter så har jag tagit fram ett recept där italienskt möter svenskt. Muttis tomatkross använder jag mig ofta & gärna av eftersom den är extra fyllig och mustig, riktigt fin kvalite. Nu lagade jag en härligt höstig italiensk tomatsoppa, toppad med en klick creme fraiche och så svenskt knäckebröd med hårdost.

IMG_9567

Mustiga smakrika soppor är ett måste nu under höst & vinter-halvåret. Och denna färgglada smakrika tomatsoppa kommer vi att koka flera gånger.

IMG_9490

Det här behöver du till 4-5 personer :
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
2 burkar med Mutti Polpa  ( tomatkross)
1/2 tub med Mutti triplo concentrato di pomodoro ( tomatpure)
1 liter vatten
1 1/2 st grönsaksbuljongtärningar
1/2 msk med socker
salt & peppar
cayenne

Toppa med creme fraiche ( eller uteslut om du är vegan )

IMG_9493

Gör så här:
Finhacka löken och lägg i en kastrull med olivoljan, och pressa ner vitlöken. Och fräs på svag värm tills löken blir glansig. Tillsätt tomatkrossen Polpa, tomatpuren, och vatten samt buljongtärningar. Låt sjuda sakta i cirka 30 minuter, under omrörning då & då. Smaka av med salt , peppar & cayennepeppar. Mixa soppan så slät som du vill ha den,
Servera sedanen stor klick creme fraiche &  med hårt bröd och hårdost

 

Tomatsoppa

0
9 kommentarer