En julig lättlagad middag som du lätt kan göra vegetarisk genom att utesluta baconet.
Det här hade jag i min ugnspannkaka: 2 pkt med bacon
1 liter standardmjölk
7 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 kuvert med saffran
1/2- 1 tsk salt
Smör till plåten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj plåten med smör.
Klipp och fördela baconet och sätt in i 10 minuter i ugnen för att de ska få lite färg & krispighet. Under tiden: vispa ihop ägg, mjöl, mjölk till en slät smet och blanda i saltet + saffranet. Häll smeten i formen och grädda i ca 25- 30 minuter, eller tills den har fått önskad fin färg på ugnspannkakan.
Adjö soliga varma Thailand, nu bär det av hemåt Sverige.
Idag reser vi hemåt, och vi har haft ett par fantastiska veckor. Och det ska bli riktigt mysigt att komma hem och börja planera jul och advent nu. Så adjö november och välkommen december!
Och lite matplanering inför nästa vecka har jag här på lager :
Det här behöver du till 5-6 personer 2 putsade fläskfileer
smör
salt och peppar
Till italienska täcket: 2 mozzarella bollar
1/2 burk med soltorkade tomater i olja
2 finhackade vitlökssklyftor
en bunt med ruccola
Såsen : Sky + vatten 4 dl
2 dl creme fraiche
2 tsk med soya
3 msk med konc. kalvfond
salt och peppar
1-2 msk maizena mjölredning
Serveras med kokt potatis eller mos.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna och bryn den putsade filen i smör och med lite salt och peppar. Fräs på den tills den får bra färg. Skär sedan centimeter tjocka bitar och lägg dem omlott i en ugnsform. Dela mozzarella i småbitar, rör ner den tunt skivade vitlöken och hacka även ner de soltorkade tomaterna. Bred ut täcket över filemedaljongerna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, tills filen är klar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten, och sila ner i en gryta,
Vänd ner ytterligare 2 dl vatten, soyan, fonden , creme fraiche , låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar. Red skyn till önskad konsistens.
Innan servering strö över ruccola över gratängen.
Servera genast!
* * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : Polkabräck
Du behöver till detta adventsgodis:
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar
Bra att ha : hammare
Så här gör du polkabräck:
Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt med an du smälter choklad nummer två.
under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket. Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.
Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.
Ett tidigt inlägg så här på söndagsmorgonen, ville bara titta förbi bloggen och önska er en riktigt fin 1:a advent! Hittade denna söta bilden från förra årets första avdent med pepparkakor & julgodis.
Godaste julgodiset tycker jag är fudge ( kanske för att jag är galen i choklad ) – och här på bilden ser ni både daim – och mjölkchokladfudge.
Efter att ha provlagat File Oscar som var fantastiskt gott så ville vi även prova Chicken Oscar. Kan inte bestämma mig för vilken som är godast. Festlig måltid som även är relativt lättlagad, kanske något ni hinner prova redan ikväll?
Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar
Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.
Lägg upp & servera som bilden ovan.
God mat behöver inte vara särskilt svår att laga. Mums!
Nu är det fredagskväll här i Thailand och jag tänkte passa på att sätta mig och kolla igenom dagens bilder från turen till Koh Kradan och blogga lite. Hotellet anordnar båtturer till kradan varje dag, och det är så väldigt fint där. Det som kan var svårt är att få plats, man behöver skriva upp sig på en passagerarlista här runt lunch för att vara garanterad plats för morgondagens utflykt. Pssst… Är du rädd för ormar, ska du inte läsa vidare nu, för idag fick vi ett nära möte med en hungrig grönprickig orm.
Fina stränder, turkost vatten och massvis med Nemofiskar – ett riktigt paradis ja förutom ormarna då.
Koh Kradan är en liten ö, med ett par mindre hotell – tar cirka 30 minuter med båt från Anantara Si Kao ( vårt hotell). Här nedan en bild på Melvin och hans nya kompis, de åker lian och hoppar ner i vattnet.
Sen har barnen fortsatt jagar eremitkräftor & krabbor längst stranden, och vi har även matat fiskarna och snorklat.
Vi hade en fin och solig dag på ön, och skulle strax börja att packa ihop för att åka hem, den ena killen som jobbar där vinkar att jag ska komma och säger : ”snake”. Och jag kikar bort och mycket riktigt ….. 2 meter bakom våra solstolar har det trillat ner en orm. Var så klart tvungen att fota, *ingenting för känsliga* men ormen hade fått tag i en ödla uppe i trädet och troligtvis ramlat ner från träden under tiden han fångat den. Träden till vänster på bilden… Visste ni att ormar är riktigt duktiga dessutom på att klättra i träd? Usch & fy och blää !
När ormen var färdig så lyfte killen bort den med en pinne, och den försvann den snabbt.
Någon som vet vad det kan vara för någon orm?
Vi stötte på betydligt trevligare djur senare, då vi åkte hem med båten- då skymtade vi nämligen delfiner.
Det var en fin avslutning på dagen. Och nu hoppas jag att du får en riktigt fin fredag, själv ska jag stänga ner dator för dagen.
Vi äter väldigt mycket kyckling hos oss- tycker det går att variera väldigt mycket. För ett tag sedan gjorde vi kyckling-köttbullar på färs, och de blev väldigt uppskattade. Nu för ett tag sedan provade vi igen, men fyllde köttbullarna med ost. Här kan du välja vilken du har hemma : goudaost, mozzarella eller för mer smak ädelost.
Det här behöver du för att laga kycklingköttbullar :
500 gram kycklingfärs
1/2 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk paprika krydda
En bit mild ost alt. mozzarella
Smör till stekning
Serveras med potatispure :
Mjölig potatis
en skvätt varm mjölk
och en rejäl klick smör
salt & vitpeppar
Gör så här:
Häll upp mjölk & ströbörd i en skål och låt svälla några minuter. Rör sen ihop alla ingredienser till kycklingköttbullarna och ställ kallt i tio minuter. Skala potatisen och koka de i saltat vatten. Tärna upp osteni små tärningar. Ställ ugnen på 100 grader och börja sedan forma kycklingbullar av smeten, först platta till med tummen och fyll med en osttärning. Det kan vara kladdigt men doppa händerna i kallt vatten emellanåt. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek köttbullarna gyllene bruna. sänk värmen något och lägg ett lock över och bryn dem tills de är genomstekta. Ta upp och lägg dem på en ugnsform medan du Vispa ur stekpannan med vatten, och låt sjuda upp Sila sedan skyn ner i en kastrull. Och låt sjuda upp med fond, soya salt & peppar. Vänd ner grädden och red ev. av med lite maizena.
Under tiden häller du av vattnet på de färdiga potatisarna , tillsätt smör & skvätt mjölk ( pröva dig fram till lagom konsistens ) jag brukar använda en tomatkross istället för elvisp. Smaka sedan av puren med salt & vitpeppar.
Servera genast med lingon och inlagd gurka & en krispig sallad
Jag äter mycket sallader till lunch när jag jobbar hemifrån. Grönsaker, nötter, ost och kyckling finns alltid hemma – så ofta blir det en blandad kompott av just detta.
Dressinge var en köpevariant- dock är den godaste dressingen till kycklingsallad just rhode island dressing. Klicka härför recept.
I min sallad på bilden har jag:
Kokt ljummen pasta
1 stor stekt kycklingfile ( kryddad med paprikapulver )
Krussallad
1 bit gurka
1 bifftomat
soltorkade tomater
1 bit röd paprika
1 bit gul paprika
rödlök
rostade pinjenötter
smulad fetaost
Pinjenötterna ska rostas kort tid på hög värmen i en torr stekpanna.
Första advent närmar sig med stormsteg- och jag ser att många av er letar godis, småkakor och annat gott att baka tills dess. Jag provade fram en god kaka – som passar fint till detta. Radiokaka med smak av jul – du gör den enkelt genom att blanda ner pepparkakskrydda i smeten.
( Finns att köpa bland övriga kryddor i butik )
Och egentligen skulle man ju kunna byta ut Mariekexen mot pepparkakor också – eller hur ? Hmmm… kom att tänka på det när jag bakade den. Vi gjorde med de tradiotionella Mariekexen, provar du med pepparkaka- så berätta hur det blev 🙂
Jag hade 50 % mjölk- och mörkchoklad
Till radiokakan behöver du :
300 gram mjölk – mörkchoklad
150 gram smör
2 ekologiska äggulor
1 dl florsocker
1 msk pepparkakskrydda
20 stycken Marie Kex
Gör din radiokaka så här : Smält smöret, bryt ner chokladen och rör tills allt smält samman. Rör ihop äggulor och florsocker och pepparkakekrydda , och blanda ner i den ljumna chokladen. Klä en form på cirka 15*20 med plastfolie, varva med choklad och kex. Börja med choklad och avsluta med choklad.
Detta har blivit en favoritlunch nu den senaste tiden, det är så lätt att göra och går variera med vad som. Och nu så här dagarna efter jul så är det många som vill ha tips på vad man kan göra av julskinkan som blivit kvar. Strimla ner den och använd den till toppingen på pizzan, eller som i detta fallet omeletten. Och ja här kommer receptet :
Räcker till 1 – 2 personer, beroende på hur hungrig man är.
Det här behöver du till en panna : 4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen) med lite olja
Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Bland aihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela ost, kassler, tomat & kryddor och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.
Nu kommer lite mer bilder från gårdagen…. det fungerar lite bättre idag med att ladda upp bilderna. Efter att vi simmat igenom Emerald grottan så åkte vi bort till Charlies beach som låg fem minuter därifrån med båt. Och där beställde vi in lunch till hela sällskapet, ett trevligt litet matställe med god mat.
Strandrestaurang som vi åt på tillhörde den lilla resorten ” Charlies”,
och vi stannade även till på ett ännu mindre ställe på ön som hade små bungalows längst stranden där vi badade någon timme innan hemfärd. Väldigt vacker utsikt även där .
Medan vi väntade på maten så jagade barnen & deras vänner eremitkräftor längst stranden. Melvins min på bilden säger att han tycker eramitkräftan kittlas i handen.
Några eremitkräftor hittade här på Koh Mook , men inte alls så många som finns längst stranden på Anantara – där är det 100 tals längst vattnet , iallafall runt solnedgång om det nu har betydelse. Barnen tycker det är jättespännande att spinga med ficklampa där längst stranden och jag också. Riktigt stora krabbor hittar man också, mycket större än på Koh Lanta.
Idag blev det en dag vid poolen, men imorgon bär det av mot Koh Kradan igen – ska ta med mig kameran denna gången och få lite fina bilder. Annars kan ni kolla in min insta, där finns fler. Nu ska jag jobba av min mail ett par timmar innan middagen, vi hörs säkert senare.
Ha en riktigt fin torsdag.