Kusin Vitamin

Godmorgon lördag,

Här har vi precis vinkat av kusinerna och Daries & Tobbe, de skulle vidare hem till öland nu. Jag lät barnen bestämma maten igår, och inte så förvånande över att de valde Tacos, smidigt att göra när man är många också. Och lillkusinen Milia har ju blivit så stor på dessa veckor som vi inte setts, det händer verkligen jättemycket varje vecka i den där åldern.

IMG_2169

Nomi och Milia – kusin vitamin.

IMG_2177-001

Idag är det inga större planer förutom Melvin som ska sälja fikabröd, och sedan plocka in julgranen och klä den.
Vad hittar ni själva på en lördag som denna?

0
1 kommentar

Lussebullar med vaniljfyllning

Happy Friday !

Här julbakas det för fullt, och det är mjöl & pärlsocker över hela köket. Jag har precis bakat klart den sista plåten med lussebullar och ska snart börja sanera mitt kök och diska upp alla skålar. Ska bara påsförpacka alla bullar, det blev lite över 100 stycken av en dubbelsats – jag gjorde två olika sorter – så jag återkommer senare med andra receptet. Herregud tänker ni nu, hur ska de hinna äta upp alla detta lussebröd. Men det är inte till oss utan Melvin ska stå och sälja fikabröd imorgon med några av hans klasskompisar, inför deras kommande klassresa.

IMG_2089-001

IMG_2087Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :

1 pkt jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
2 kuvert med saffran
1 1/2 dl socker
1 burk ( 250 g) kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
cirka 15- 16 dl vetemjöl

Vaniljfyllningen:

200 gram rumsvarmt smör
3- 5 msk vaniljsocker
1 1/2 dl socker

Garnering : Vispat ägg och pärlsocker

IMG_2036

Gör saffransbullarna här :

Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser.
När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,

Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.

IMG_2077-001

Nu är det dags att sätta fart med städningen för nu kommer snart barnens kusiner, Daries & Tobbe. De ska stanna till på lite tacomiddag här nu när de kommer från Ullared.

På återseende snart igen.

1
14 kommentarer

Kycklingkebab

Hej igen,

Nu har jag precis hämtat hem yngsta tösen & hennes vän från förskoleklass och medan de leker och pysslar på Nomis rum, så tänkte jag passa på att tipsa er om en god kycklingrätt. Detta är jättelätt att göra och brukar bli uppskattat av alla: nämligen kycklingkebab med pommes och kebabsås.

Hur stark du vill ha såsen bestämmer du själv när du doserar cayennen, jag vill ha rätt stark sås. kebab (1)

Jag använder samma kryddning som jag hade när jag lagar gyros.  Jag väljer att göra rätt mycket kryddning, den sparar jag sedan tills nästa gång.


Det här behöver du för att laga kycklingkebab till 4- 5 personer: 

1 kilo kycklingfile
1/2 dl rapsolja + 1 msk saft av pressad citron
pommes

Tillbehör: isbergssallad, gurka, rödlök, tomat och fetaost.

IMG_1990

Kryddningen :

2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
( blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.)

Kebabsås:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar

Gör kycklingkebab så här:
Strimla kycklingen tunt tunt, lättare att jobba med halfrysen kycklingfile. Lägg i en skål och vänd ner rapsolja och citronsaft. Krydda med valfri mängd kebabkrydda ( jag hade cikra 3- 4 msk ) och blanda om med kycklingen. Ställ in i kylskåpet ett par timmar.  Rör under tiden ihop ingredienserna till kebabsåsen och ställ kallt fram till servering. Värm på pommesen, stek kycklingkebaben med aningen salt och vill du ha mer kryddig kebab, kan du krydda under stekningen.  Och servera sedan med krispig sallad & sås.

IMG_2004

2
26 kommentarer

Godmorgon

Godmorgon,

Jag vaknar fortfarande tidigt tidigt om mornarna, det är rätt mysigt att tassa upp när alla sover och tända lite ljus och brygga en kanna kaffe. Jag hinner kika lite på datorn & tv-nyheterna innan det är dags att väcka resten av familjen. Sen är jag lika trött på kvällen sen, inte likt mig- men det vänder nog snart. Idag ska jag prova ett nytt recept som jag har handlat till, och sedan ska jag ge mig ut på granjakt. När brukar ni själva plocka in julgranen? Runt lucia brukade vi ta in granen, men nu känner jag att jag gärna vill titta mig mätt på den innan den åker ut igen. Och köper man en kungsgran/ silvergran så står de ju länge också utan att barra. Så den får flytta in tidigare , japp så får det bli 🙂

En härlig bukett med rosa/ vita rosor köpte jag hem igår till köksbordet.

IMG_0290

Och dessa lyser så fint i morgonmörkret ( fyndade på HM home )

IMG_0039

0
3 kommentarer

Härliga recept

sponsorskyltmutti

Hejsan där ute

Hoppas ni vaknat på bästa humöret idag – och att ni får en toppenbra fortsättning på dagen.  Jag har i samarbete med Mutti fått välja ut ett riktigt härligt recept från ”Allt om mat”.  Själv lagade jag ju en mustig italiensk tomatsoppa med deras produkter, där vi serverade soppan med knäckebröd & hårdost för att få en liten svensk tvist på den.

IMG_0652

På ”Allt om mat” finns just nu flera härliga maträtter att välja på, blandananat:  vegetariskt, lasagne & pizza. Och mitt val  föll till sist på denna goda pastarätten som jag själv snart vill provlaga :

Linguinepasta med hjärtmusslor och ricotta.

muttilinguinepasta-med-hjartmusslor-och-ricotta

Här hittar ni receptet

0
1 kommentar

Julfrukost

Morgonstund har guld i mund,


Vi har inte riktigt kommit in i rätt tid än, utan vi vaknar klockan fem på morgonen och somnar tidigt här om kvällarna. Känns ju lite märkligt att vakna pigg klockan fem, men oj vad man hinner med mycket nu på förmiddagarna haha…..  Julskinkan griljerade vi igår, jag vet att många inte gillar att börja med julmaten förän det riktiga julbordet. Men jag är av den åsikten att jag vill börja så fort jag ser en julskinka i butiken, jag vill äta julmat hela decembermånad så jag hinner tröttna riktigt ordentligt. Så idag ska vi äta skinkmacka till frukosten & det är enda gången om året som vi fuskar och äter vid tv:n eftersom det är julkalendern.  Och det lär nog bli en hel del julfrukostar med skinkmackor fram till jul.  Ja för alla utom Nomi då som inte har ”lärt” sig gilla julmat än.  Men jag har dukat fram köttbullsmacka till henne, så blir det lite festligare än vanliga ostsmörgåsen, eller hur.

IMG_1952

När jag griljerarde skinkan så hade jag :
1 ägg
3/4 dl grovkorning senap
1 msk med socker
1-2 dl ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop ägg, senap & socker och bred över skinkan.
Strö över ströbröd och ställ in i ugnen cirka 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Låt svalna och ställ sedan kallt.

 

0
6 kommentarer

Dumlechips

Hej på er,

Hoppas ni har det bra där ute, här fortsätter vi att julbaka och prova nya julgodissorter. Dessa dumlechips har jag har sett lite överallt på nätet / instagram.  Och det är ju ett rätt roligt alternativ att duka upp till glöggminglet.

Lätt & smidigt, precis som många vill ha det. IMG_0952

Till en på plåt behöver du 10 stycken dumle.
Ställ ugnen på 180 grader och placera ut dumlen på plåten, inte för nära varandra då de flyter ut. Grädda några minuter, tills de smält och ser ut som chips. Ta ut och servera.
Serveras tillsammans med resten av jul / adventsgodiset.

0
10 kommentarer

Julgottis och vacker julmusik

”Stiiiilla natt, heeeeeliga natt, allt är friiid”

Julmusik strömmar ut ur högtalarna här i köket nu medan Nomi och jag bakar julgodis och vi sjunger med så gott vi kan. Vi pyntade huset med stjärnor och ljusstakar i morse, så nu börjar julstämningen verkligen infinna sig.  och jag har så mycket julgottis som jag vill provbaka hela december. Så det är lika bra att börja med en gång 🙂

IMG_1693

Två olika sorter blir det idag- återkommer snart med recept.

IMG_1701

Till topping på julgodiset har jag dessa små chokladkulor, jag hittade det vid strösslet i matbutiken.

0
10 kommentarer

Drömmar recept

IMG_0814

Cirka 20-22 st:

100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljpulver
3 dl strösocker
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20 Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

1
4 kommentarer

Chada beach resort V.S Anantara Si Kao


Hej där ute,

Nu är vi hemma igen, landade hemma i huset igår vid tiotiden ( 04.00 Thailändsk tid) det var inte läge att börja packa upp några väskor inte. Tror hela familjen sov kvart över tio- plus att barnen sov ett par timmar i bilen tidigare också. Och så vaknade  vi pigga redan innan sju idag, men Nomi blir  hemma en extra dag idag. För hon mådde så dåligt på flyget, så idag får hon vara hemma och vila upp sig. Jag ser att många har mailat och frågat om hotellen vi va på så jag tänkte att jag skulle skriva upp en liten jämförelse för er som planerar att boka.

Bilder lånade från fritidsresor.

Chada

De 2 första bilderna är från: Chada beach resort chada1

Chada beach resort :

* Fint hotell, med fina rum.
* Städningen var väl så där.
* Det ligger på en barnvänlig strand, väldigt långgrunt
* Hotellfrukosten får ***
* Ett litet minimarket finns på hotellområdet
* Gott om mysiga strandrestauranger
* Möjligheter till shopping finns ( lite solglas eller badleksaker)
* Tar 5 minuter in till Saladan där mer shopping finns
* Lätt & billigt att boka utflykter med longtailbåtar
* Finns massa utflykter att boka till öar, och besöka fria små apor.
* Bamseklubb finns- kostar pengar.
*Fun break för lite större barn finns ( de spelar, leker & tävlar)  – kostar ingenting
*Boka inte allinclusive.

Anatara Si Kao

* Det lyxigaste hotellet jag bott på i Thailand, fina rum.
* Städningen var väl så där, de glömde bort vårat rum ett par ggr.
*Väldigt välskött trädgård, med bra lekplats, och nära till havet ( dock ingen fin badstrand)
*Hotellfrukosten får *****
* Inget minimarket på området
*Inga restauranger över huvudtaget förutom hotellets.
*Inga möjligheter till shopping i närheten.
* Taxi 5 minuter till byn, 2matställen fanns där & en liten minimarket. Ingen shopping.
* Väldigt dyrt att boka utflykter från hotellet ( 4ggr mer än vad det ”bör” kosta)
Tips! Gå eller cykla ner till hamnen och boka taxi eller båtutflykter.
* Bamseklubb finns – kostar pengar
* Fun break finns till de större barnen.Väldigt duktigt personal ( ***** fem stjärnor till dem)
* Ni bör boka allinclusive – allt är jättedyrt här. Att äta buffe på hotellet kostar 1400 bath per person.

Minus var att maten var väldigt tråkig , egentligen serverades faktiskt ingen ”riktigt” Thaimat alls. Och allt var jättedyrt om man jämför vad det kostade på Koh Lanta!

Anantara

Dessa två bilder är från Anatara Si Kao .

anataraTvå hela veckor på Anantara skulle jag inte boka, tyckte att en vecka räckte gott och väl. Det fanns liksom inte jättemycket att se, och det som fanns – hann vi med på en vecka. Koh Kradan & Koh Mook- dit måste ni om ni har vägarna förbi.

Vill man däremot ha lugn och ro – och inte är ute efter thaimat, eller utflykter så tror jag ni kommer bli supernöjda. För hotellet var jättetrevligt och vackra omgivningar.

0
11 kommentarer