Härliga recept

sponsorskyltmutti

Hejsan där ute

Hoppas ni vaknat på bästa humöret idag – och att ni får en toppenbra fortsättning på dagen.  Jag har i samarbete med Mutti fått välja ut ett riktigt härligt recept från ”Allt om mat”.  Själv lagade jag ju en mustig italiensk tomatsoppa med deras produkter, där vi serverade soppan med knäckebröd & hårdost för att få en liten svensk tvist på den.

IMG_0652

På ”Allt om mat” finns just nu flera härliga maträtter att välja på, blandananat:  vegetariskt, lasagne & pizza. Och mitt val  föll till sist på denna goda pastarätten som jag själv snart vill provlaga :

Linguinepasta med hjärtmusslor och ricotta.

muttilinguinepasta-med-hjartmusslor-och-ricotta

Här hittar ni receptet

0
1 kommentar

Julfrukost

Morgonstund har guld i mund,


Vi har inte riktigt kommit in i rätt tid än, utan vi vaknar klockan fem på morgonen och somnar tidigt här om kvällarna. Känns ju lite märkligt att vakna pigg klockan fem, men oj vad man hinner med mycket nu på förmiddagarna haha…..  Julskinkan griljerade vi igår, jag vet att många inte gillar att börja med julmaten förän det riktiga julbordet. Men jag är av den åsikten att jag vill börja så fort jag ser en julskinka i butiken, jag vill äta julmat hela decembermånad så jag hinner tröttna riktigt ordentligt. Så idag ska vi äta skinkmacka till frukosten & det är enda gången om året som vi fuskar och äter vid tv:n eftersom det är julkalendern.  Och det lär nog bli en hel del julfrukostar med skinkmackor fram till jul.  Ja för alla utom Nomi då som inte har ”lärt” sig gilla julmat än.  Men jag har dukat fram köttbullsmacka till henne, så blir det lite festligare än vanliga ostsmörgåsen, eller hur.

IMG_1952

När jag griljerarde skinkan så hade jag :
1 ägg
3/4 dl grovkorning senap
1 msk med socker
1-2 dl ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop ägg, senap & socker och bred över skinkan.
Strö över ströbröd och ställ in i ugnen cirka 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Låt svalna och ställ sedan kallt.

 

0
6 kommentarer

Dumlechips

Hej på er,

Hoppas ni har det bra där ute, här fortsätter vi att julbaka och prova nya julgodissorter. Dessa dumlechips har jag har sett lite överallt på nätet / instagram.  Och det är ju ett rätt roligt alternativ att duka upp till glöggminglet.

Lätt & smidigt, precis som många vill ha det. IMG_0952

Till en på plåt behöver du 10 stycken dumle.
Ställ ugnen på 180 grader och placera ut dumlen på plåten, inte för nära varandra då de flyter ut. Grädda några minuter, tills de smält och ser ut som chips. Ta ut och servera.
Serveras tillsammans med resten av jul / adventsgodiset.

0
10 kommentarer

Julgottis och vacker julmusik

”Stiiiilla natt, heeeeeliga natt, allt är friiid”

Julmusik strömmar ut ur högtalarna här i köket nu medan Nomi och jag bakar julgodis och vi sjunger med så gott vi kan. Vi pyntade huset med stjärnor och ljusstakar i morse, så nu börjar julstämningen verkligen infinna sig.  och jag har så mycket julgottis som jag vill provbaka hela december. Så det är lika bra att börja med en gång 🙂

IMG_1693

Två olika sorter blir det idag- återkommer snart med recept.

IMG_1701

Till topping på julgodiset har jag dessa små chokladkulor, jag hittade det vid strösslet i matbutiken.

0
10 kommentarer

Drömmar recept

IMG_0814

Cirka 20-22 st:

100 gram rumstempurerat smör
1/2 msk vaniljpulver
3 dl strösocker
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.Rör samman till en smidig deg. Dela sedan i två olika högar och rulla cirka 20 Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 20 minuter.

( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet

Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

1
4 kommentarer

Chada beach resort V.S Anantara Si Kao


Hej där ute,

Nu är vi hemma igen, landade hemma i huset igår vid tiotiden ( 04.00 Thailändsk tid) det var inte läge att börja packa upp några väskor inte. Tror hela familjen sov kvart över tio- plus att barnen sov ett par timmar i bilen tidigare också. Och så vaknade  vi pigga redan innan sju idag, men Nomi blir  hemma en extra dag idag. För hon mådde så dåligt på flyget, så idag får hon vara hemma och vila upp sig. Jag ser att många har mailat och frågat om hotellen vi va på så jag tänkte att jag skulle skriva upp en liten jämförelse för er som planerar att boka.

Bilder lånade från fritidsresor.

Chada

De 2 första bilderna är från: Chada beach resort chada1

Chada beach resort :

* Fint hotell, med fina rum.
* Städningen var väl så där.
* Det ligger på en barnvänlig strand, väldigt långgrunt
* Hotellfrukosten får ***
* Ett litet minimarket finns på hotellområdet
* Gott om mysiga strandrestauranger
* Möjligheter till shopping finns ( lite solglas eller badleksaker)
* Tar 5 minuter in till Saladan där mer shopping finns
* Lätt & billigt att boka utflykter med longtailbåtar
* Finns massa utflykter att boka till öar, och besöka fria små apor.
* Bamseklubb finns- kostar pengar.
*Fun break för lite större barn finns ( de spelar, leker & tävlar)  – kostar ingenting
*Boka inte allinclusive.

Anatara Si Kao

* Det lyxigaste hotellet jag bott på i Thailand, fina rum.
* Städningen var väl så där, de glömde bort vårat rum ett par ggr.
*Väldigt välskött trädgård, med bra lekplats, och nära till havet ( dock ingen fin badstrand)
*Hotellfrukosten får *****
* Inget minimarket på området
*Inga restauranger över huvudtaget förutom hotellets.
*Inga möjligheter till shopping i närheten.
* Taxi 5 minuter till byn, 2matställen fanns där & en liten minimarket. Ingen shopping.
* Väldigt dyrt att boka utflykter från hotellet ( 4ggr mer än vad det ”bör” kosta)
Tips! Gå eller cykla ner till hamnen och boka taxi eller båtutflykter.
* Bamseklubb finns – kostar pengar
* Fun break finns till de större barnen.Väldigt duktigt personal ( ***** fem stjärnor till dem)
* Ni bör boka allinclusive – allt är jättedyrt här. Att äta buffe på hotellet kostar 1400 bath per person.

Minus var att maten var väldigt tråkig , egentligen serverades faktiskt ingen ”riktigt” Thaimat alls. Och allt var jättedyrt om man jämför vad det kostade på Koh Lanta!

Anantara

Dessa två bilder är från Anatara Si Kao .

anataraTvå hela veckor på Anantara skulle jag inte boka, tyckte att en vecka räckte gott och väl. Det fanns liksom inte jättemycket att se, och det som fanns – hann vi med på en vecka. Koh Kradan & Koh Mook- dit måste ni om ni har vägarna förbi.

Vill man däremot ha lugn och ro – och inte är ute efter thaimat, eller utflykter så tror jag ni kommer bli supernöjda. För hotellet var jättetrevligt och vackra omgivningar.

0
11 kommentarer

Ugnspannkaka med saffran & bacon

 

En julig lättlagad middag som du lätt kan göra vegetarisk genom att utesluta baconet. IMG_0791

Det här hade jag i min ugnspannkaka:
2 pkt med bacon
1 liter standardmjölk
7 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 kuvert med saffran
1/2- 1 tsk salt
Smör till plåten

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj plåten med smör.
Klipp och fördela baconet och sätt in i 10 minuter i ugnen för att de ska få lite färg & krispighet. Under tiden: vispa ihop ägg, mjöl, mjölk till en slät smet och blanda i saltet + saffranet. Häll smeten i formen och grädda i ca 25- 30 minuter, eller tills den har fått önskad fin färg på ugnspannkakan.

0
Kommentera

Veckomatsedel

Adjö soliga varma Thailand, nu bär det av hemåt Sverige.

Idag reser vi hemåt, och vi har haft ett par fantastiska veckor. Och det ska bli riktigt mysigt att komma hem och börja planera jul och advent nu.  Så adjö november och välkommen december!

Och lite matplanering inför nästa vecka har jag här på lager :

Måndag :  Kycklingenchiladas med grönsallad
Tisdag : Pasta med bacon & krispiga grönsaker
Onsdag : Bakad potatis med kräftröra
Torsdag :  Krämig champinjonsoppa med vitlöksbröd
Fredag : Italiensk file

Italiensk fläskfile

Det här behöver du till 5-6 personer
2 putsade fläskfileer
smör
salt och peppar

Till italienska täcket:
2 mozzarella bollar
1/2 burk med soltorkade tomater i olja
2 finhackade vitlökssklyftor
en bunt med ruccola

Såsen :
Sky + vatten 4 dl
2 dl creme fraiche
2 tsk med soya
3 msk med konc. kalvfond
salt och peppar
1-2 msk maizena mjölredning

Serveras med kokt potatis eller mos.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Hetta upp en stekpanna och bryn den putsade filen i smör och med lite salt och peppar. Fräs på den tills den får bra färg. Skär sedan centimeter tjocka bitar och lägg dem omlott i en ugnsform. Dela mozzarella i småbitar, rör ner den tunt skivade vitlöken och hacka även ner de soltorkade tomaterna. Bred ut täcket över filemedaljongerna och ställ in i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, tills filen är klar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten, och sila ner i en gryta,
Vänd ner ytterligare 2 dl vatten, soyan, fonden , creme fraiche , låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar. Red skyn till önskad konsistens.
Innan servering strö över ruccola över gratängen.

Servera genast!

* * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Polkabräck

IMG_7232-002

Du behöver till detta adventsgodis:

100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
1/2 påse med polkagrisar

Bra att ha : hammare

Så här gör du polkabräck:

Smält chokladen över vattenbad eller micro ( på svagaste effekt )
Ta fram i en bakplåtsklädd form cirka 15*20 cm, lägg första lagret med chokladen i botten och ställ svalt med an du smälter choklad nummer två.
under tiden hammrar du polkagrisarna till karamellströssel. Låt dem ligga kvar i påsen, så skvätter det inte så mycket. Häll på lager två av chokladen och strö polagrisarna över, och ställ svalt tills du kan skära upp lagom stora bitar av godiset.

Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.

0
2 kommentarer

Första Advent

Godmorgon,

Ett tidigt inlägg så här på söndagsmorgonen, ville bara titta förbi bloggen och önska er en riktigt fin 1:a advent!  Hittade denna söta bilden från förra årets första avdent med pepparkakor & julgodis.

Godaste julgodiset tycker jag är fudge ( kanske för att jag är galen i choklad ) – och här på bilden ser ni både daim – och mjölkchokladfudge.

Första

Klicka här för att komma till recepten.

0
1 kommentar

Chicken Oscar / Surf and turf

Efter att ha provlagat File Oscar  som var  fantastiskt gott så ville vi även prova Chicken Oscar. Kan inte bestämma mig för vilken som är godast. Festlig måltid som även är relativt lättlagad, kanske något ni hinner prova redan ikväll?

aa2 (1)

Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar

Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.

Lägg upp & servera som bilden ovan.

God mat behöver inte vara särskilt svår att laga. Mums!

IMG_7170

0
1 kommentar