Hoppas ni vaknat på bästa humöret och får en riktigt fin dag. Själv sitter jag i soffan med datorn i knäet, redigerar bilder och halvtittar lite på nyhetsmorgon. Har mera gott julgodis att visa er snart. Ska bara som Alfons säger…. ska bara besvara lite mail innan & jobba bort lite pappersarbete. Men till något helt annat så var det detta med doftljus – tycker egentligen att Yankee-ljusen är för dyra. Men härom dagen unnade jag mig att köpa hem ett nytt iallafall, med juldoft. Vilken är din favorit doft ?
Nu ska jag snabba mig på med bilderna så dyker det snart upp nya recept. Ja även en middagstips ser jag att jag har här bland bilderna.
På återseende och ha en underbar dag!
Tihi… Måste nästan varna er nu för världens godaste citronkola!
Och jag är löjligt förtjust i alla efterrätter / godisar som smakar citron. Så när jag fick tipset om denna citronkola kunde jag ju knappt vänta färdigt på att den skulle kallna för att kunna provsmaka resultat. Detta var den godaste av de godaste kan jag säga- om ni bara ska göra ett julgodis i år tycker jag ni ska göra denna. Receptet kommer ursprungligen ifrån duktiga Mat-Tina, tusen tack för det !
Använd gärna en juicepress för att få ur alla citonsaft.
Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5 3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)
Behövs : kökstermometer
Gör så här: Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.
Fungerar utmärkt att frysa.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och hörni, missa inte att det är upp till 50 % REA på LINDEX just nu. Klicka här
Tänkte starta upp denna tisdag med ett litet mattips. Jag tycket att detta påminner någonstanns mellan amerikanska pannkakor & nyfriterade munkar. Och krabbelurer är något som mina barn gillar både till frukost & mellanmål. Nu i jultiderna kan du lätt göra krabbelurerna lite juliga genom att doppa dem i socker och kanel. Något onyttigt kanske , men nyttigt för själen 😉 är att servera dem med ljus sirap – det är så gott. Prova vetja
Stek dessa godingar tre och tre i taget.
Stek dem med mycket smör
Det här behöver du : 1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
Garnerning : strösocker & kanel
Gör så här :
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.
Hej hej,
Precis kommit hem efter att ha hämta hem Nomi från förskoleklassen, och en kompis till henne också. Så medan de leker tänkte jag uppdatera bloggen och fortsätta att koka lite julgodis.Tre nya julgodisar ska prövas idag, återkommer med bilder & recept lite senare. Igår var barnens farmor & farfar & farbror Kim här och hälsade på hos oss. Och Karin hade köpt med sig så urgulliga ljuslyktor- helt i min smak.
De är från EM möbler , jag dekorerade dem med lite granris.
Kan även vara gullig med lite lingonris, små kottar, eller kanske små nyponkvistar.
Julgranen flyttade in igår, och är julpyntad och klar, ska fota den sen och visa lite av de nya julgranskulorna som vi köpt.
Nu så, har jag fått bilderna och recepten klara på julgodiset jag bakade igår….. Det som är svårast just nu denna årstiden är att fota bilderna, eftersom solen visar sig knappt förän det blir mörkt igen. Men lite snö hade ju ljusat upp mörkret lite- så vi håller tummarna för en riktig vinter iår.
Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med vit choklad
Strössel, daimkulor eller liknande
Bra att ha: kökstermometer
Så här ser strösslet ut, jag köpte mitt vid glassen
Gör så här: Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt över natten.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.
Så här bakar du mjuk pepparkaka :
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.
Jag får många mail av er där ni önskar lättgjorda godsaker till julgottis bordet, och då kom jag och tänka på de här pimpade pepparkakorna häromdagen. Dessa hinner och kan verkligen alla baka- ställ fram dessa, lite apelsiner, nötter, polkabräck goda chokaldpraliner så är du i hamn.
Chokladdoppade pepparkakor- kan det bli enklare ?
Du behöver
1/2 burk med pepparkakor
100 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Smält chokladen , doppa halva pepparkakan.
Låt svalna och stelna på bakplåtspapper och förvara svalt.
Smidigt och supergott.
Jag gjorde mina igårkväll, till dagens fikagäster som när som helst kommer på besök. Och jag hade mjölkchoklad när jag doppade dessa, men går utmärkt att doppa i smaksatt mjölkchoklad eller mörk choklad om man hellre vill det.
Det här behöver du till denna räkcheesecake : 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta : 5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg, skinka, räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Perfekt krämig och med massor utan smaker.
* * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : .
Du behöver :
300 gram vit choklad
1 1/2 dl polkagrisar
Skalet av en halv citron ( kan uteslutas )
2 msk kokos
Gör så här :
Smält chokladen över ett vatten bad.
Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( jag rekommenderar en hammare, och låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hammrar på en skärbräda)
När chokladen är smält så rör du i kokos , och riven skal där i.
Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.
Strö sedan polkakrosset över chokladen, och ställ in i kyl i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.
Jag får så galet många frågor och kommentarer hur jag skär upp mina godisbitar & hur jag förvarar dem. Så jag tyckte att dessa tipsen kunde få ett eget inlägg. Det är egentligen inga konstigheter alls. För det första ha inte för bråttom, vänta med att skära upp julgodiset så det har fått stå kallt över natten.
Världens godaste citron-julgodis kommer alldeles strax på bloggen.
Använd en tunn vass kniv eller degskrapan är faktisk jättebra. Såga inte igenom kolan / fudgen utan tryck igenom kniven hela vägen. Voila, så får du fin-fina kanter.
Och förvaringen då… Jo julgodis håller länge eftersom det är mycket socker i dem. Men jag fryser in mina för att de inte ska bli en hård hinna på dem, och för att de ska vara färska när jag bjuder på dem. Allt julgodis går att frysa, är de doppade i choklad kan de få lite kondens när du tinar dem- tina långsamt eller pudra över lite florsocker.
Jag är inte så förtjust i att baka eller äta vanliga lussekatter, tycker man kan variera lussebrödet med olika fyllningar istället. Både godare och roligare att baka. Och jag fick så många tips av er att jag skulle göra saffransbullar med vit choklad i, så jag var tvungen att prova. Och de blev verkligen jättegoda, tack!
Istället för pärlsocker så toppade jag med chokladströssel, blev extra festligt tyckte jag. Strössla medan de är varma så att chokladen smälter lite.
Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :
Fyllning:
100 gram med rumsvarmt smör
200 gram grovriven vit choklad
Topping:
smält smör
chokladströssel
Gör saffransbullarna här :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över smöret, och riv över chokladen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan du penslar dem med smält smör & strösslar över chokladströssel.