Nu så, har jag fått bilderna och recepten klara på julgodiset jag bakade igår….. Det som är svårast just nu denna årstiden är att fota bilderna, eftersom solen visar sig knappt förän det blir mörkt igen. Men lite snö hade ju ljusat upp mörkret lite- så vi håller tummarna för en riktig vinter iår.
Du behöver till cirka 25-30 bitar :
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med vit choklad
Strössel, daimkulor eller liknande
Bra att ha: kökstermometer
Så här ser strösslet ut, jag köpte mitt vid glassen
Gör så här: Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt över natten.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.
Så här bakar du mjuk pepparkaka :
Ställ ugnen på 175 grader.
Krossa pepparkakor i en påse med hjälp av en kavel eller mixa. Smörj och pepparkaksbröa formen.
Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser och rör sen ner smöret ( inte vispa) och rör ner mjölken/ grädden och ev smaksättning.
Fördela smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 – 45 minuter.
Jag får många mail av er där ni önskar lättgjorda godsaker till julgottis bordet, och då kom jag och tänka på de här pimpade pepparkakorna häromdagen. Dessa hinner och kan verkligen alla baka- ställ fram dessa, lite apelsiner, nötter, polkabräck goda chokaldpraliner så är du i hamn.
Chokladdoppade pepparkakor- kan det bli enklare ?
Du behöver
1/2 burk med pepparkakor
100 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Smält chokladen , doppa halva pepparkakan.
Låt svalna och stelna på bakplåtspapper och förvara svalt.
Smidigt och supergott.
Jag gjorde mina igårkväll, till dagens fikagäster som när som helst kommer på besök. Och jag hade mjölkchoklad när jag doppade dessa, men går utmärkt att doppa i smaksatt mjölkchoklad eller mörk choklad om man hellre vill det.
Det här behöver du till denna räkcheesecake : 250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta : 5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg, skinka, räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör din räkcheesecake så här : Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat. Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.
Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Perfekt krämig och med massor utan smaker.
* * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : .
Du behöver :
300 gram vit choklad
1 1/2 dl polkagrisar
Skalet av en halv citron ( kan uteslutas )
2 msk kokos
Gör så här :
Smält chokladen över ett vatten bad.
Under tiden ska du få polkagrisarna till lagom stort kross ( jag rekommenderar en hammare, och låt polkagrisarna vara kvar i påsen under tiden du hammrar på en skärbräda)
När chokladen är smält så rör du i kokos , och riven skal där i.
Bred sedan ut på ett bakplåtspapper på en plåt så att det blir ett tunt lager över nästan hela pappret.
Strö sedan polkakrosset över chokladen, och ställ in i kyl i ca 30 minuter, innan du bryter lagom stora bitar.
Jag får så galet många frågor och kommentarer hur jag skär upp mina godisbitar & hur jag förvarar dem. Så jag tyckte att dessa tipsen kunde få ett eget inlägg. Det är egentligen inga konstigheter alls. För det första ha inte för bråttom, vänta med att skära upp julgodiset så det har fått stå kallt över natten.
Världens godaste citron-julgodis kommer alldeles strax på bloggen.
Använd en tunn vass kniv eller degskrapan är faktisk jättebra. Såga inte igenom kolan / fudgen utan tryck igenom kniven hela vägen. Voila, så får du fin-fina kanter.
Och förvaringen då… Jo julgodis håller länge eftersom det är mycket socker i dem. Men jag fryser in mina för att de inte ska bli en hård hinna på dem, och för att de ska vara färska när jag bjuder på dem. Allt julgodis går att frysa, är de doppade i choklad kan de få lite kondens när du tinar dem- tina långsamt eller pudra över lite florsocker.
Jag är inte så förtjust i att baka eller äta vanliga lussekatter, tycker man kan variera lussebrödet med olika fyllningar istället. Både godare och roligare att baka. Och jag fick så många tips av er att jag skulle göra saffransbullar med vit choklad i, så jag var tvungen att prova. Och de blev verkligen jättegoda, tack!
Istället för pärlsocker så toppade jag med chokladströssel, blev extra festligt tyckte jag. Strössla medan de är varma så att chokladen smälter lite.
Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :
Fyllning:
100 gram med rumsvarmt smör
200 gram grovriven vit choklad
Topping:
smält smör
chokladströssel
Gör saffransbullarna här :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över smöret, och riv över chokladen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och grädda bullarna i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan du penslar dem med smält smör & strösslar över chokladströssel.
Här har vi precis vinkat av kusinerna och Daries & Tobbe, de skulle vidare hem till öland nu. Jag lät barnen bestämma maten igår, och inte så förvånande över att de valde Tacos, smidigt att göra när man är många också. Och lillkusinen Milia har ju blivit så stor på dessa veckor som vi inte setts, det händer verkligen jättemycket varje vecka i den där åldern.
Nomi och Milia – kusin vitamin.
Idag är det inga större planer förutom Melvin som ska sälja fikabröd, och sedan plocka in julgranen och klä den.
Vad hittar ni själva på en lördag som denna?
Här julbakas det för fullt, och det är mjöl & pärlsocker över hela köket. Jag har precis bakat klart den sista plåten med lussebullar och ska snart börja sanera mitt kök och diska upp alla skålar. Ska bara påsförpacka alla bullar, det blev lite över 100 stycken av en dubbelsats – jag gjorde två olika sorter – så jag återkommer senare med andra receptet. Herregud tänker ni nu, hur ska de hinna äta upp alla detta lussebröd. Men det är inte till oss utan Melvin ska stå och sälja fikabröd imorgon med några av hans klasskompisar, inför deras kommande klassresa.
Det här hade vi i vetedegen, cirka 50 lussebullar :
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite a sockret.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt mjöl , gärna med bakmaskin.
Pudra över lite mjöl och täck med bakhanduk, låt jäsa i 40 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen : Rör ihop samtliga ingredienser.
När degen jäst färdig , dela i två delar och kavla ut på mjölat bord. Cirka 30* 60 cm Bred över fyllningen och rulla ihop och skär lagom stora bitar och lägg i bullformarna. Täck över med en bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Sätt ugnen på 225- 250 grader, och vispa upp ett ägg. Pensla bullarna försiktigt innan de ska gräddas och strö över pärlsocker,
Grädda i cirka 8- 10 minuter tills bullarna fått en fin färg.
Nu är det dags att sätta fart med städningen för nu kommer snart barnens kusiner, Daries & Tobbe. De ska stanna till på lite tacomiddag här nu när de kommer från Ullared.
Nu har jag precis hämtat hem yngsta tösen & hennes vän från förskoleklass och medan de leker och pysslar på Nomis rum, så tänkte jag passa på att tipsa er om en god kycklingrätt. Detta är jättelätt att göra och brukar bli uppskattat av alla: nämligen kycklingkebab med pommes och kebabsås.
Hur stark du vill ha såsen bestämmer du själv när du doserar cayennen, jag vill ha rätt stark sås.
Jag använder samma kryddning som jag hade när jag lagar gyros.Jag väljer att göra rätt mycket kryddning, den sparar jag sedan tills nästa gång.
Det här behöver du för att laga kycklingkebab till 4- 5 personer:
1 kilo kycklingfile
1/2 dl rapsolja + 1 msk saft av pressad citron
pommes
Tillbehör: isbergssallad, gurka, rödlök, tomat och fetaost.
Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel
( blanda alla kryddor och förvara i en burk med lock.)
Gör kycklingkebab så här: Strimla kycklingen tunt tunt, lättare att jobba med halfrysen kycklingfile. Lägg i en skål och vänd ner rapsolja och citronsaft. Krydda med valfri mängd kebabkrydda ( jag hade cikra 3- 4 msk ) och blanda om med kycklingen. Ställ in i kylskåpet ett par timmar. Rör under tiden ihop ingredienserna till kebabsåsen och ställ kallt fram till servering. Värm på pommesen, stek kycklingkebaben med aningen salt och vill du ha mer kryddig kebab, kan du krydda under stekningen. Och servera sedan med krispig sallad & sås.
Jag vaknar fortfarande tidigt tidigt om mornarna, det är rätt mysigt att tassa upp när alla sover och tända lite ljus och brygga en kanna kaffe. Jag hinner kika lite på datorn & tv-nyheterna innan det är dags att väcka resten av familjen. Sen är jag lika trött på kvällen sen, inte likt mig- men det vänder nog snart. Idag ska jag prova ett nytt recept som jag har handlat till, och sedan ska jag ge mig ut på granjakt. När brukar ni själva plocka in julgranen? Runt lucia brukade vi ta in granen, men nu känner jag att jag gärna vill titta mig mätt på den innan den åker ut igen. Och köper man en kungsgran/ silvergran så står de ju länge också utan att barra. Så den får flytta in tidigare , japp så får det bli 🙂
En härlig bukett med rosa/ vita rosor köpte jag hem igår till köksbordet.
Och dessa lyser så fint i morgonmörkret ( fyndade på HM home )