SNART ÄR VI HÄR IGEN


.

Hej hej
Hoppas ni har en fin Tisdag. Här skiner solen över Kalmar, en alldeles ljuvlig vårdag.
Gårdagen avslutades med plugg, jag går ju på kurs för förarbeviset som krävs till vattenskoter från och med Maj månad. Så 10 måndagskvällar i rad har / och kommer jag sitta i skolbänken. Har gått en fem gånger nu så halva kursen är avklarad, lite pirrig för uppskrivningen bara.

Barnen har sportlov här nu och har varit en extra dag hos mig men åker till pappa senare ikväll.
Så resten av veckan blir det massa jobb för att komma i fatt att vi var sjuka. Och på tal om det, ser att jag har teamsmöte inbokat här om fem minuter. Ska hitta länken och dyka in på det nu.

Ha en härlig dag bloggisar,
Så hörs vi senare

18
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckans matsedel,
varsågoda

.

Måndag : Morotssoppa med gräddfil
Tisdag : Västerbottenlax
Onsdag: Korvgratäng med mos
Torsdag : Raggmunkar i våffeljärnet

Fredag: Oxfilé, Potatisgratäng med hemslungad bea

Potatisgratängen är svårt att ge i exakta mått. Men vi skivade potatisen tunt med mandolin. Kokte den mjuk i hälften grädde, och hälften mjölk. Smakade av den med kalvfond, salt & peppar. Slängde upp den i en ugnsform och rev över ost och swish in i ugnen på 250 grader tills den blivit gratinerad. 

Till detta serverade vi en mör och god oxfilé. Rödvinsåsen hittar ni här

Det här behöver du till bearnaisesås: 
150 gram smör 
2 schalottenlökar 
2 msk vitvinsvinäger
4 vit pepparkorn
3 msk vatten
2 äggulor 
1/2 msk torkad dragon 
1 nypa salt 


Så här gjorde vi bea:n: 
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna. Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen då spricker bearnaisen direkt. Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader. Sila över vinägern i en liten såskastrull. Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp ca 30 sekunder. Obs börja med låg värme – blir det för varmt då koagulerar äggen och såsen spricker direkt. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Obs börja med låg värme som sagt annars spricker såsen. Tillsätt salt och dragon.  
När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter. Obs chansa ej och värm för länge – den ska ej bli för varm (över 60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. 
Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt ev. mer dragon.

* * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: PLOPP-KLADDIS

Recept kladd kaka

Det här behöver du för att baka denna kladdiga kladdis:
Form cirka 22-24 cm
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
2 nypa med flingsalt
2 rullar med plopp eller center

Gör din chokladiga kladdkaka så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en  10 – 15 ploppbitar . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ) . Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.

* * * * * * * * *


8
Kommentera

KRÄKSJUKAN IN DA HOUSE

.

Ursäkta frånvaron, men vi har haft en sådan där mindre rolig släng av kräksjukan här i huset.
Nu har den gått laget runt, men nu kan ingen mer bli smittad så att säga. Så det senaste dygnet har jag bara sanerat, desinfektionerat och tvättat. Roligare helg kan man faktiskt ha, men så kan det vara ibland. Finns dock ingen bättre känsla när man vaknar upp och man inte mår illa längre, känns ju som om man fått livet tillbaka. Haha…

Och idag efter 12 timmars sömn så vaknade vi upp till sol och ett underbart väder, så vi åt frukosten utomhus. Ljuvligt, nu kan det bara bli bättre.

Inga större planer idag att skryta om, blir bara hemma och skrotar runt.
Ska uppdatera en veckomatsedel till er, sedan blir det nog seriemaraton.

Kram på er.

14
Kommentera

TORSDAGSKVÄLL


.

Godkväller,
Nu har lugnet lagt sig här hemma i Kalmar. Jag har haft en bra och effektiv jobbdag i dag, hunnit med massa. Sedan kom Jacob & Klara förbi här och fikade, mysigt när man hinner ses flera gånger på en vecka. Vi planerade lite inför Aarons ett årsdag, och snackade strunt. Fortfarande lite orealistiskt att ta in att han fyller 1 år om 1 1/2 månad, gullungen.


Denna buketten köpte jag inne i stan för några dagar sedan, ville ha något yvigt och sött. Blir glad av att bara titta på den.

Nu väntas läxläsning och en tråkig röjning i tvättstugan
men sedan blir det seriemaraton tills jag somnar. Mys!

Hörs imorgon godingar.

24
Kommentera

KREOLSK KYCKLINGGRYTA

Tips på god middag till helgen.

Det här behöver du till 4 personer:
smör600 gram kycklingfile
salt & peppar
2 stycken choritzokorvar
1 stor gul lök
10 stycken klyftade champinjoner
1 röd paprika
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
maizena
salt
1/2 tsk oregano
1/2 tsk timjan
1 dl svarta oliver
1 dl syltlök

Serveras med ris

Gör så här: 
Skär kycklingen i små bitar och fräs den i smör i stekpannan tills den är genomstekt. Krydda med salt & peppar. Skär paprika, lök & svamp, korv i mindre bitar. Lyft över kycklingen på en tallrik medan du steker den löken, den ska bara bli glansig. Vänd ner korven paprika och svampen och bara hetta upp allt – då lägger du tillbaka kycklingen. Vänd i vatten, grädde, fond & soja. Låt allt sjuda upp, önskar du tjockare konsistens kan du reda av grytan med lite maizena. Smaka sedan av grytan med salt, oregano, timjan. Sist du ner syltlök & oliver, när allt blivit genomvärmt är grytan klar att servera.

7
Kommentera
REKLAM FÖR APOLLO

BOKAT & KLART


.

Hej hej

Som ni vet så frågade jag om era bästa Greklandstips på Instagram för lite sedan. Och många tips blev det. De flesta hade bara positivt att säga om ön Zakynthos , så hit bär det av nu. Och jag har varit i Grekland flera gånger men aldrig just här. Så det här ska bli spännande. Vi har bokat med Apollo som vi alltid gör, känns tryggt och bra.


Detta hotellet ska vi bo på , såg så himla fint ut på bilderna så vi har höga förväntningar.
Vi valde halvpension, dv.s frukost och middag.

Läste efter att vi bokat hotellet att detta är ”Barnfritt”
Vet inte om jag bott på det innan. Jag var ju iväg med kidsen för några månader sedan så de kände att det var helt okej att jag åkte den veckan som de var hos pappa. Men hoppas på att komma iväg med alla barnen/barnbarnet till hösten. Tips på barnvänligt resmål ?

Har googlat på ön och det verkar finns massa att se. Så jag gissar att vi kommer hyra mopeder och ta oss runt.


Men innan Grekland bär det även av till Österrike. Woop woop.
Just den resan har blivit avbokad två gånger under Corona , så tredje gången gillt hoppas vi.

På dagens schema står det jobb med boken, lunch med Marika och sedan hämta hem Aaron.
Vi ska få låna honom tills imorgon. Så myyyyysigt!


Nu dyka ner i jobb.
Kram på er.

27
9 kommentarer

BJUDEN PÅ 3 RÄTTERS <3


.

Hej där bloggisar,
Som ni sett på Instagram så blev det en välbehövlig helg hemma och i trädgården. Vi har räfsat löv och klippt häckar som aldrig förr. Och det blev många släp till återvinningen innan vi vart klara. Men så fint det blir, nu längtar jag ännu mer till våren.

Och förutom att vakna upp till världens träningsvärk så vaknade vi ju även upp till den 14 februari idag, Alla hjärtans dag och allt. Här ska kidsen och jag grilla till kvällen, sedan har jag köpt chokladhjärtan och rosor så vi ska duka fint. Men det blir en rätt tidig middag för jag ska iväg på båtkurs idag klockan 18.
Hur firar ni?

Jag fick ju även en liten försmak på alla hjärtans redan i fredags då jag blev bjuden på 3 rätters. Lyxigt värre.
Och hur gott var inte detta må ni tro?

Toastskagen – kan vara världens godaste förrätt.

Hemgjord potatisgratäng med oxfilé, rödvinsås och jureskogs bea.
Som ni vet brukar jag hylla denna köpevariant, men har ni inte provat jureskogs såser- gör de, de är verkligen såååå goda! Det närmaste hemgjorda man kommer.



Citronpannacotta med hallontopping.
Mumsfillibabba.

Vad händer idag då?
Jo jag har bokat möte med banken, dags att kolla över räntorna.
Bokat flyg och hotellet till Österrike, men mer om den senare.
Svarat på alla mail som kommit in över helgen.
Och nu ska jag sätta mig med bokföringen innan det är dags att åka in till stan och fylla på kyl och frys inför den kommande barnveckan.

Vi hörs snart igen.


18
Kommentera

VECKOMATSEDEL


Måndag: Tomatsoppa med kikärter & rostade nötter
Tisdag: Sweetchili lax
Onsdag: Mina godaste pannbiffar med brunsås
Torsdag: Ost- & skinkpaj
Fredag : Kycklingburgare med sötpotatis


Burgaren är lika enkel som den låter.
Hamburgerbröd, kycklingfile, cheddarost, dressing & sallad, tomat , lök.
.

Detta behöver du till sötpotatispommesen :
1 stor sötpotatis
2-3 msk potatismjöl
rapsolja
flingsalt

Gör dina sötpotatisstrips så här:
Skrubba din sötpotatis och skär den i tjocka strimlor. Precis som pommes strips.
Lägg dem i kallt vatten i cirka 15 minuter, ställ ugnen på 225 grader. Ta upp dem och låt dem rinna av. Blanda dem med ett par- tre msk potatismjöl, och lägg sedan ut dem på en plåt. Nu råkade mitt bakplåtspapper vara slut,  men lägg dem gärna på bakplåtspapper.
Ringla över lite matolja.  Lägg dem inte i en hög utan rada upp dem så att de inte nuddar varandra.
Skjuts in i ugnen, och låt den bakas där i 20 minuter ( mer eller mindre beroende på hur tjocka du gör dem)
Strö över flingsalt och servera.

Magiskt gott och de blir perfekt krispiga.


* * * * * * *

Något gott till kaffet : Dumlecookies


Det här behöver du till 14 kakor: 
2 äggvitor
2 1/2 dl florsocker
4 msk kakao
17 grovhackade dumlekolor

Gör så här: 
Ställ ugnen på 170 grader.
Vispa ihop äggvitor med florsocker med en elvisp. Vispa tre minuter.
Rör sedan ner kakao + grovhackad dumle. Fördela ut smeten med en sked.
Max sju kakor på varje, lägg dem glest. Ställ in i mitten och grädda cirka 10-12 minuter, håll ett koll på dem så de inte blir brända.

3
Kommentera
REKLAM FÖR MIN BOK

REA REA REA


.

Godmorgon på er raringar,
Jag ska alldeles snart packa ut mig i bilen för att fara till Växjö. Jag har jobb inbokat där idag, och passar såklart på att hälsa på min lilla ögonsten samtidigt. Han har tagit flera steg sedan jag såg honom sist, så jag hoppas han vill visa farmor nu när vi ses. Gullungen.

Men innan jag styr kosan mot Växjö så vill jag tipsa om SUPER-REAN som just nu är på ”Snabbt, Gott & Billigt”
För bara 109 :- blir den inbundna varianten din, erbjudandet är tidsbegränsat.
KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA MER


Trevlig fredag på er,

13
Kommentera

ERIKSBERG / SYNVILLAN


.

Hejsan,

Då var vi hemkomna efter ett par fantastiska dagar på Eriksberg, Nordens största naturreservat. Och som ni vet så gillar ju jag lite annorlunda boenden, så vi checkade in på synvillan som är en spegelvilla byggt på pålar.
Och vilken cool upplevelse detta var, och vilket fantastiskt ställe, vi har sett så mycket djur ätit fantastiskt god mat och bara vilat upp oss.

Själva huset här är som sagt spegelblankt,
och smälter in i omgivningarna hur bra och osynlig som helst.


Vardagsrummet med glasgolv, för att man skulle kunna se lite av alla vildsvin som gick och bökade. Man matade dem precis under så hade man tur så kom de fram och åt vid skymningen.

Sovrummet med utsikt över klippor och vattnet.


Jag har uppdaterat instagram under hela vistelsen med filmer och massa fler bilder.
Kika in där om ni vill se mer av vår tid här.

Nu ska jag sätta mig och jobba med korrläsningen av 2 kapitel innan jag tar kväll.

Hoppas ni får en superfin kväll.

18
2 kommentarer