Rör ihop socker, florsocker, äggvita i en skål. Rör ner det kalla vattnet i skålen. Värm sedan upp det andra vattnet kokhett i micron på spisen och rör sedan ut gelatinpulvret där i, det ska bli klumpfritt. Värm annars igen under omrörning. Vispa sedan ner detta i blandningen med en elvisp eller en bakmaskin med roterande bunke/ visp
Vispa i 30 minuter, blandningen kommer vara tjock porös och fluffig. Mät upp hälften av kokosen i en form 20*30 och häll ner smeten där. OCh strö över resten av kokosen. Ställ sedan kallt i två timmar innan du skär lagom stora portionsbitar. Doppa även kanterna i kokos.
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra och bröa en rund form på cirka 24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen. Ställ in i mitten på ugnen och grädda kakan i 20 – 25 minuter. Låt kakan sedan svalna i kylskåp i fyra timmar.
Toppingen gör du genom att smälta smöret. Rör ihop med citronsaft, florsocker & äggula. Garneringen ska vara rätt tjock och trögflytande. Tillsätt mer florsocker om så behövs.
Nu är det inte så många veckor kvar till Påsk, och vår påskmat ser ungefär ut som ett litet miniformat av jolbordet. Varierar såklart lite år från år, men något som alltid är givet är Janssons frestelse. Receptet kommer här nedan.
Vad måste ni ha på er påskbuffé.
Det här behöver du: 1 gul lök 700 gram potatis 2 burka med ansjovis ( mindre om ni vill minska smaken) 4 dl vispgrädde (salt) + peppar skivad smör ströbröd
Gör så här: ställ ugnen på 200-225 grader. Hacka löken och skär potatisen i mindre strimlor, dela anjovisbitarna. Smöra en ugnssäker form och varva potatis, ansjovis, lök , grädde & lite ansjovisspad. Det ska knappt/ precis täcka med grädde över potatisen. Salt inte för mycket, ansjovisen i sig är redan salt. Hyvla över smör och strö över ströbröd och ställ in i mitten på ugnen i cirka 1 timme
Det här behöver du till 5-6 personer: 3 stycken cirklar med halvmånebröd smör .
Fyllning: 1 purjolök smör till stekning 1 burk med små champinjoner 5 dl creme fracihe svartpeppar 300 gram tunt strimlad rökt skinka
Toppingen: Riven ost tomater oregano .
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. Hacka purjolöken, och skär champinjonerna i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör, och fräs löken mjuk. Ta bort från plattan och rör ner svamp, crème fraîche och smaka av med svart peppar. .
Lägg ut första cirkeln med bröd på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Fördela hälften av fyllningen på brödet. Strimla skinkan och lägg av hälften av skinkan på brödet. Lägg på cirkel nummer två och gör samma sak. På cirkel nummer 3 brer du ett lager med smör.
Toppa med ost. ( Jag hade olika sorters riven ost, därav den vackra färgen ) Toppa med tomater och torkad oregano. .
Ställ in i ugnen tills osten fått en vacker färg. Cirka 15-20 minuter.
Servera den varma smörgåstårtan med en god sallad.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Och så dagens tips! Dessa kylväskor är såååå snygga. Villhöver typ en i varje färg. Men jag hejdade mig och köpte med mig den turkosa hem. Vilken tycker ni är snyggast? Du hittar dem HÄR
Men se godmorgon, Hoppas att ni vaknat upp på ett bra humör denna nya veckan. Gårdagen var så trevlig sååå, jag och storasyster & lillasyster styrde ihop kroppkakskalas för hela tjocka släkten. Vi rullade ihop 126 stycken kroppkakor, så det räckte och blev faktiskt en och annan över.
Efter några sena återbud så blev vi ändå 32 personer , inkluderat med alla barnen. Så vi är en ganska stor släkt, och det är så kul när vi ses allihopa.
Och ett nytt inslag på våra träffar är ju att vi numera får besök av kycklingen och kaninen. Hahaha… De busar, dansar och delar ut godis till de minsta barnen. Vet inte om kycklingen och kaninen tycker det är roligast, eller barnen. Men hur som helst ett nytt inslag hos oss.
Och vad vi kunde se var det vääääldigt poppis hos alla barnen , förutom Aaron. Men han kommer nog hinna vänja sig 😉 Det blir många barnkalas och högtider att fira under åren.
Nu ska jag ner och vinka av Nomi till bussen och göra mig klar för att köra Melvin och hans tjej till skolan. Hoppas ni får en fortsatt fin dag,
Gör så här : Värm upp ugnen till 225 grader och lägg i de färdigskalade , klyftade och kryddade potatisen där med rikligt med olja. ( cirka 40- 50 minuter behöver potatisen) Dela fileerna till lagom stora delar, jag gjorde mina cirka 3-4 cm långa. Vispa upp ägg och häll i en djup tallrik, och blanda ströbröd, sesam och salt i en annan djup tallrik. Hetta upp oljan, och doppa sedan kycklingen först i ägget, sedan i ströbrödsblandningen. Lägg i kycklingbitarna i tre omgångar ( så att du lägger ner varje omgång samtidigt ) annars är det svårt att veta när de är färdiga. Friteringen ska bli gyllene brun och lagom kripspig, och köttet ska inte vara rosa. Under tiden gör du såsen , plocka bort basilika bladen och lägg i en skål tillsammans med krydda, salt, olivolja och creme fraiche. Mixa allt slätt och ställ kallt fram till servering.
Serveras de nyfriterade chicken nugget : en genast.
* * * * * * * ’ * * * * *
Mumsiga Coca-cola-rutor
Coca-colamums.
Det här behöver du till 30 stora coca cola-bitar : 200 gram smör 5 ägg 4 dl strösocker 4 dl vetemjöl 1 dl kakao 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2 dl coca cola ( orginal )
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader. ( 175-200 grader beroende på ugn ) Ta fram en ugnslångpanna och klä med bakplåtspapper. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker så att det blir vitt & luftigt, blanda resten av de torra ingredienserna till kakan och sikta ner i smeten. Tillsätt smör & coca cola under omrörning och rör till en jämn smet. Häll smeten i långpanna och grädda i 20 – 25 minuter. Under tiden gör du glasyren.
Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna tills du har en jämn smet. Bred ut glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över kokos eller strössel och skär kakan i bitar.
Hej där godingar, Hoppas ni fått en lugn och fin start på dagen. Själv vaknade jag med tuppen, och tassade upp i lugn och ro och gjorde en brasa och drack kaffe. Sällan jag vaknar tidigt, men när det händer så är det ju rätt härligt att fånga dagen. Nomi har sin kusin från Öland här denna helgen, och Melvin har sin tjej här. När klockan närmade sig tio så lyckades jag väcka småkusinerna för gofrulle, samlade mammapoäng och mosterpoäng.
Våfflor är ju bara för lyxigt på helgerna. Sedan åkte jag bort till fotbollsplanen för att kolla på när Martinas grabb spelade fotboll, vi drack kaffe och snacka massa skit. Vi hade så trevligt att vi bestämde att vi kör lite knytis-middag och mellomys här ikväll sedan med kidsen. Roligt att barnen också gillar att umgås tillsammans.
Men innan de kommer så ska jag skära 2 kilo fläsk till morgondagens kroppkakskalas. Jag och mina systrar har bjudit in till kroppkaksmiddag imorgon, och hela tjocka släkten kommer. Mysigt värre.
Med det så önskar jag er en riktigt fin lördagseftermiddag.
Hej hej, Förra helgen var vi ute och donade i trädgården så mycket vi bara hann och orkade. Så mycket trevligare när det är vackert väder ju. Och är man ute och arbetar då måste man ju grilla korv också. Allt smakar godare utomhus. Håller tummarna för fint väder även i helgen så man kan vara ute och greja lite mellan varven.
Planerna för idag är att skicka in lite kompletterade uppgifter / texter till boken. Då fotograf & matstylist fotar hela dagen idag och imorgon. Sedan har jag möte inne i stan, och sedan ska handlas rekvisita till ett kommande samarbete. Helgen har vi planer att besöka Ullared / Gekås – känns som en evighet sedan jag var där nu. Behöver lite allt möjligt ( Villhöver massor ) På söndag har jag och systrarna bjudit in till kroppkaksmiddag för alla barn / kusiner och morföräldrar. Håll tummarna för att vi lyckas laga mat åt så många 😉 Tror vi blev närmare 40 personer.
Men nu dags att fortsätta jobba, Önskar er en häääärlig torsdag.
Godkväll där ute, Jag har fått några besvikna kommentarer från er, och jag läser alla och förstår vad ni menar. Det är inte så att jag struntat i det, eller missat att det pågår ett krig eller angrepp mot Ukraina. Utan jag ansåg att jag noga hade övervägt för och emot. Kanske valde / väljer jag att göra fel, kanske inte. Jag skulle kunna skriva ett långt och känslosamt inlägg varje dag, för självklart berör kriget mig också. Jag liksom de flesta av oss, gråter för alla oskyldiga människor som får sätta livet till, som flyr, gömmer sig och är rädda. Försöker sätta mig in så fruktansvärt det måste vara för alla nu med ovissheten vad som händer med ens familj, boende, flyktplaner och framtidsdrömmar. Helt avskyvärt!
Det första jag gör när jag går upp på morgonen är att läsa Aftonbladet, och lyssnar på nyheterna, försöker ta in allt nytt som händer i världen och det är mycket….. Alla dessa krigsnyheter och uppdateringarna är överallt nu – såklart. Någon undrar varför inte jag startade en insamling, men jag har valt att skänka pengar själv till olika insamlingar på andras bloggar, via radion och tidningar. Dessa insamlingar finns också överallt, så jag tror inte att någon av mina läsare missat det.
Så vart vill jag komma…… jo, jag valde att göra mina lilla blogg till en frizon, där du & jag för en liten stund kan få andas ut , fly undan en kort stund innan verkligheten slår oss i ansiktet som ett knytnävslag. En frizon en kortstund, innan vi snart igen får ta in ännu mera fakta, hemskheter och läsa hur många fler människor som dör i kriget. Mitt hjärta går i tusen bitar bara jag tänker på alla oskyldiga barn. Men den hemska verkligheten finns överallt och uppdateras varje minut, så därför tog jag detta beslutet. Vill ni smita in här på min lilla blogg i fortsättningen & få några minuters lugn och ro i själen så kommer jag fortsätta med det.
Jag är ledsen om några av er blivit upprörda av detta, det var såklart inte min mening.
Vaknade upp till ett soligt Kalmar. Underbart vårväder nu. Och som ni läste igår så har jag då provat på att dreja för första gången i mitt liv. Woop woop! Så kul, kladdigt och svårt. Men jag blev taggad, vill definitivt prova flera gånger. Kan tänka mig att det liksom behövs rätt många hundra lerklumpar innan man har den där fingertoppskänslan.
Första kaffekoppen, den är alldeles för tjock i väggarna. Men man måste ju börja någonstans 😉 Men sådant lugn att bara sitta och dreja, älskar´t!