En kycklinggratäng med sambal oelek och mangochutney. Den går att göra både mild eller het om man hellre gillar stark mat.
Serveras med potatis, pasta eller couscous.
Gratängen på väg in i ugnen……
Det här behöver du för 4-5 personer:
700 gram kycklingfile
smör
salt & peppar
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Dela kycklingen i mindre bitar och fräs i en stekpanna tills den fått fin färg. Häll upp i en ugnsform. Rör ihop alla ingredienserna till mangosåsen. Vill ni ha mer mangosmak så ta 1-2 msk mer, och vill ni ha mer hetta ta lite mer sambal oelek. Fördela såsen över kycklingen och klyfta över tomater, och riv över osten.
Gratinera sedan hela gratängen i 15- 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
Dagarna går så himla snabbt nu och det är bara en vecka kvar till julafton. och jag tycker att vi börjar komma i ordning med julklapparna och vad vi ska köpa till vem. Och se igår var Thelma och jag iväg och såg den tredje Hobbitfilmen, och ikväll ska Jonathan & Jacob iväg och se den. Har man sett de tidigare två filmerna så måste man ju se den sista, eller hur. Sen såg jag att det ska komma ut massa nya filmer både över jul och nästa år, så det kommer bli ett riktigt bioår 2015, tror jag.
Men nu ska jag sätta mig och göra inköpslistor för julmaten, lika bra att börja innan tiden rusar ifrån mig.
Till sällskap har jag den har smariga fruktsalladen med lättvispad grädde,
känns tillochmed lite nyttigt 🙂
Nu är jag tillbaka från mataffären, fyllt upp kyl & frys för denna veckan. Det går bra mycket fortare att handla på förmiddagarna än att vänta fram till fyra- fem på eftermiddagarna. Då ska alla som är på väg hem handla, så har jag möjlighet handlar jag gärna innan lunch. Har planerat veckans middagar, och det kommer bli en hel del nya recept- och även julförberedelser. Innan det är dags att hämta hem Nomi tänkte jag dock sätta mig ner och äta en pepparkaka eller två och kika igenom senaste numret av Damernas.
Fint och juligt omslag tycker jag.
Och dagens middagsmat blir en ny kycklingrätt som jag tror på, för jag tycker det är väldigt smidigt & gott med gratänger.
Så jag tänkte att det får bli en sådan idag.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar.
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något sött & gott till adventsfikat.
Det här behöver du för att göra wienernougat : 200 gram nougat (odense t.ex )
150 gram mjölkchoklad
100 gram flagad mandel
Gör din wienernougat så här:
Lägg din flagade mandel i en torr stekpanna tills den får lite färg. Håll koll så att den inte blir bränd. Fördela ner nougaten i en bunke över ett vattenbad och låt smälta, bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Vänd ner mandeln och vänd om försiktigt tills allt blandat sig. Häll sedan upp i en liten bakplåtsklädd form cirka 15*15 eller liknande. Låt svalna innan du skär upp lagom stora bitar. Ett måste till julgotte-bordet.
Börja med chokladfudgen, blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp till 120 grader- eller tills den klarar kulprovet.
Kulprovet är att du doppar lite av smeten i iskallt vatten. Kan du sedan rulla smeten till en kula så är smeten färdigkokt. När smeten är uppe i 120 grader tar du bort den från plattan och rör i smör och glukos, bryt ner chokladen och rör tills du får en blank och fin chokladsmet. Häll sedan upp i en ugnssäkerform klädd med bakplåtspapper.
Ställ fudgen svalt medan du börjar med bananfudgen:
Klipp ner bananerna i små bitar och rör ihop dem med smör grädde och socker i en gryta, låt sjuda på svag värme medan du rör om tills allt har smält. Låt sjuda i fem minuter under omrörning , ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills du får en blank ljus smet och bra om den svalnar något innan du häller den över chokladfudgen.
Låt svalna helt innan du skär upp fina bitar. ( Gärna över natten )
Vi kom fram till stugan igår redan runt fyra-tiden, vi precis som många andra var lite oroliga för stormen Alexander som skulle dra in över landet. Och storm brukar ju betyda att bron stängs…. Så vi åkte tidigt mot Öland men det blev inte mycket till storm som tur var.Vi tände brasan, och julpyntade och packade upp i lugn och ro. Middagen hade Melvin och jag varit inne o handlat på vägen, det blev en gryta på fläskfile, som jag tyvärr missade att fota. Idag ska vi sätta upp lite utomhusslingor i träden, och stänga poolen med riktiga plåtar, men innan dess tänkte jag bara visa lite bilder från idag
Startade frukosten med luciasånger från tv:n.
Hemma julpyntar vi mest med vitt & silver, i stugan är det lite annat. Där ska det vara rött, och rutiga rosetter och riktigt så där gammaldags.
Tänkte köpa med mig röda eller vita rosor som helgbukett, men de vart slut – så det fick bli gräddrosa istället. Inte så juligt ,men väldigt fina.
Jag tittar förbi om en stund igen, ha en jättefin lördag.
Hoppas dagen börjat på bästa vis, själv vaknade jag innan klockan ringde, rätt gott att hinna med en kopp kaffe & och lite morgonnyheter innan resten av familjen vaknar. Här i köket doftar det kaffe och hyacinter, finns det en härligare julblomma en just dessa. Och någon som vet vilken färg som doftar mest förresten, är det den blåa?
Ska åka och handla mat och någon julblomma att ta med till stugan sen tänkte jag.
Det tredje julgodiset jag bakade var en jordnötsfudge, hade inga större förhoppningar först om den. Men den var riktigt riktigt god, och Jonathans absoluta favorit- han tog med de sista bitarna till jobbet idag. Sen blir de nog att koka en till omgång innan jul. Till skillnad från de andra fudgerna så är denna inte alls lika söt, utan mer att lite sött möter mera salt & jordnötter.
Detta är en smuligare fudge – påminner om innehållet snickers när man äter den. Omnomnom
Detta behöver du för att koka jordnötsfudge:
2 dl grädde
1 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör / slät eller med bitar
50 gram mjölkchoklad
1 dl salta jordnötter
Så här gör du för att koka jordnötsfudge :
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och låt sjuda upp till 120 grader. Ta bort från plattan och rör ner jordnöttsmör och choklad till smeten är bland och fin. Vänd ner jordnötterna och vänd om innan du häller upp i en liten form som är bakplåtsklädd. Jag toppade även min fudge med lite hackad jordnötscrunch.
Låt stelna i kylskåp innan du skär upp den i lagom stora munsbitar.
Dagarna går så snabbt och det är bara ett par dagar kvar till lucia. I år har vi bara ett barn som ska ha luciafirande, men jag minns när barnen var mindre & alla hade luciafirande. Det var rätt mycket stress & planering för att hinna att titta på alla. Hur har du det i år, har ni något eller kanske flera luciafiranden?
Ballerinaskorna är ett par år men gillar dem fortfarande lika mycet, och den vita renen hittades på blomsterlandet.
Även i år blev det en vit & silvrig gran här hemma. Men i sommarstugan köpte jag faktiskt rött & guld, vill ha lite mer lantligt och gammaldags där.
En så länge har vi hunnit med att laga och äta 1 julskinka hemma hos oss. Och häromdagen när vi forfarnade hade en bit över så lagade vi en god pastagratäng på den. Kan vara värt att spara detta receptet, om ni kommer behöva tips på vad ni ska göra över julskinkan längre fram. Denna går lika bra att göra med rökt kassler så klart, och så här lagade jag denna gratäng.
Det här behöver du till 6 personer : Pasta Pennor till en ugnsform
700 gram med kassler/ julskinka
1 zucchihi
olivolja
Gör så här:
Ställ ugnen på 200- 225 grader. Tärna zucchinin & kassler i lagom stora munsbitar, Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs dem två lite snabbt ställ undan och börja med såsen. Fräs löken och vitlöken i olivolja tills den blir blank och något mjuk, Strö över socker och mät upp tomatpure, och tomatkross, blanda vidare i philadelphiaosten och creme fraichen. Låt sjuda upp smaka av med timjan, rosmarin, salt och svart peppar. Låt sjuda minst en kvart på låg värme, och vänd sedan ner kassler och zucchini och låt puttra ihop ett par minuter – zucchinin ska fortfarande behålla sin krispighet. Häll av vattnet på pastan och vänd ner i pastasåsen, vänd och och häll upp i en stor ungsform strö över massa god ost och gratinera tills den får vacker färg .