Banan- & chokladfudge

 Banan- och chokladfudge.

För flera godistips, följ mig gärna på instagram också : @jennysmatblogg.

bananfudge

Det här behöver du till chokladfudge : 

3 dl vidpgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
50 gram smör
1 msk glukos
100 gram valfri mörkchoklad

Detta behöver du till bananfudge:

10- 12 stycken skumbananer
2 dl socker
1 dl grädde
50 smör
150 gram vitchoklad

Gör så här :

Börja med chokladfudgen, blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.  Låt sjuda upp till 120 grader- eller tills den klarar kulprovet.
Kulprovet är att du doppar lite av smeten i iskallt vatten. Kan du sedan rulla smeten till en kula så är smeten färdigkokt. När smeten är uppe i 120 grader tar du bort den från plattan och rör i smör och glukos, bryt ner chokladen och rör tills du får en blank och fin chokladsmet. Häll sedan upp i en ugnssäkerform klädd med bakplåtspapper.
Ställ fudgen svalt medan du börjar med bananfudgen:
Klipp ner bananerna i små bitar och rör ihop dem med smör grädde och socker i en gryta, låt sjuda på svag värme medan du rör om tills allt har smält. Låt sjuda i fem minuter under omrörning , ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills du får en blank ljus smet och bra om den svalnar något innan du häller den över chokladfudgen.

Låt svalna helt innan du skär upp fina bitar. ( Gärna över natten )

fudge recept

0
2 kommentarer

Lördag på öland

Hej

Vi kom fram till stugan igår redan runt fyra-tiden, vi precis som många andra var lite oroliga för stormen Alexander som skulle dra in över landet. Och storm brukar ju betyda att bron stängs…. Så vi åkte tidigt mot Öland men det blev inte mycket till storm som tur var.Vi tände brasan, och julpyntade och packade upp i lugn och ro. Middagen hade Melvin och jag varit inne o handlat på vägen, det blev en gryta på fläskfile, som jag tyvärr missade att fota. Idag ska vi sätta upp lite utomhusslingor i träden, och stänga poolen med riktiga plåtar, men innan dess tänkte jag bara visa lite bilder från idag

Startade frukosten med luciasånger från tv:n.IMG_2588

Hemma julpyntar vi mest med vitt & silver, i stugan är det lite annat. Där ska det vara rött, och rutiga rosetter och riktigt så där gammaldags.

IMG_2640

Tänkte köpa med mig röda eller vita rosor som helgbukett, men de vart slut – så det fick bli gräddrosa istället. Inte så juligt ,men väldigt fina.

IMG_2647

Jag tittar förbi om en stund igen, ha en jättefin lördag.

0
3 kommentarer

Happy Friday

Happy Friday till er alla, 

Hoppas dagen börjat på bästa vis, själv vaknade jag innan klockan ringde, rätt gott att  hinna med en kopp kaffe & och lite morgonnyheter innan resten av familjen vaknar. Här i köket doftar det kaffe och hyacinter, finns det en härligare julblomma en just dessa.  Och någon som vet vilken färg som doftar mest förresten, är det den blåa?

IMG_2552-001

Ska åka och handla mat och någon julblomma att ta med till stugan sen tänkte jag.

IMG_2554

Le mot världen så ler den tillbaka mot dig ♥

Kram

0
16 kommentarer

Jordnötsfudge med crunch

Det tredje julgodiset jag bakade var en jordnötsfudge, hade inga större förhoppningar först om den. Men den var riktigt riktigt god, och Jonathans absoluta  favorit- han tog med de sista bitarna till jobbet idag. Sen blir de nog att koka en till omgång innan jul. Till skillnad från de andra fudgerna så är denna inte alls lika söt, utan mer att lite sött möter mera salt & jordnötter.

IMG_2478

Detta är en smuligare fudge – påminner om innehållet snickers när man äter den. Omnomnom

Detta behöver du för att koka jordnötsfudge:
2 dl grädde
1 1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör / slät eller med bitar
50 gram mjölkchoklad
1 dl salta jordnötter

Så här gör du för att koka jordnötsfudge :
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och låt sjuda upp till 120 grader. Ta bort från plattan och rör ner jordnöttsmör och choklad till smeten är bland och fin. Vänd ner jordnötterna och vänd om innan du häller upp i en liten form som är bakplåtsklädd. Jag toppade även min fudge med lite hackad jordnötscrunch.
Låt stelna i kylskåp innan du skär upp den i lagom stora munsbitar.

 

0
26 kommentarer

11 December

Godmorgon

Dagarna går så snabbt och det är bara ett par dagar kvar till lucia. I år har vi bara ett barn som ska ha luciafirande, men jag minns när barnen var mindre & alla hade luciafirande. Det var rätt mycket stress & planering för att hinna att titta på alla. Hur har du det i år, har ni något eller kanske flera luciafiranden?

IMG_2346-001

Ballerinaskorna är ett par år men gillar dem fortfarande lika mycet, och den vita renen hittades på blomsterlandet.

IMG_2340

Även i år blev det en vit & silvrig gran här hemma. Men i sommarstugan köpte jag faktiskt rött & guld, vill ha lite mer lantligt och gammaldags där.

Hörs om en stund med nya recept.

0
6 kommentarer

Pasta & skinkgratäng

En så länge har vi hunnit med att laga och äta 1 julskinka hemma hos oss. Och häromdagen när vi forfarnade hade en bit över så lagade vi en god pastagratäng på den. Kan vara värt att spara detta receptet, om ni kommer behöva tips på vad ni ska göra över julskinkan längre fram. Denna går lika bra att göra med rökt kassler så  klart, och så här lagade jag denna gratäng.

Pastagratäng recept

Det här behöver du till 6 personer :
 Pasta Pennor till en ugnsform
700 gram med kassler/ julskinka
1 zucchihi
olivolja

Till tomat / pastasåsen :
olivolja
1 finriven gullök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk socker
2 burkar med krossade tomater
2 msk tomatpure
100 gram philadelphiaost
1 dl creme fraiche
1/2 tsk torkad timjan / rosmarin
1/2 tsk salt
svartpeppar

Toppa med god riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 200- 225  grader.
Tärna zucchinin & kassler i lagom stora munsbitar, Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs dem två lite snabbt ställ undan och börja med såsen. Fräs löken och vitlöken i olivolja tills den blir blank och något mjuk, Strö över socker och mät upp tomatpure, och tomatkross, blanda vidare i philadelphiaosten och creme fraichen. Låt sjuda upp smaka av med timjan, rosmarin, salt och svart peppar. Låt sjuda minst en kvart på låg värme, och vänd sedan ner kassler och zucchini och låt puttra ihop ett par minuter – zucchinin ska fortfarande behålla sin krispighet. Häll av vattnet på pastan och vänd ner i pastasåsen, vänd och och häll upp i en stor ungsform strö över massa god ost och gratinera tills den får vacker färg .

Smaklig måltid.

IMG_4300-001

0
3 kommentarer

Juldofter och mera julgodis

Godmorgon där ute,

Hoppas ni vaknat på bästa humöret och får en riktigt fin dag. Själv sitter jag i soffan med datorn i knäet, redigerar bilder och halvtittar lite på nyhetsmorgon.  Har mera gott julgodis att visa er snart. Ska bara som Alfons säger….  ska bara besvara lite mail innan &  jobba bort lite pappersarbete. Men till något helt annat så var det detta med doftljus – tycker egentligen att Yankee-ljusen är för dyra. Men härom dagen unnade jag mig att köpa hem ett nytt iallafall, med juldoft. Vilken är din favorit doft ?

IMG_2330

Nu ska jag snabba mig på med bilderna så dyker det snart upp nya recept.  Ja även en middagstips ser jag att jag har här bland bilderna.
På återseende och ha en underbar dag!

0
14 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Världens godaste Citronkola

Tihi… Måste nästan varna er nu för världens godaste citronkola!

Och jag är löjligt förtjust i alla efterrätter / godisar som smakar citron. Så när jag fick tipset om denna citronkola kunde jag ju knappt vänta färdigt på att den skulle kallna för att kunna provsmaka resultat. Detta var den godaste av de godaste kan jag säga- om ni bara ska göra ett julgodis i år tycker jag ni ska göra denna. Receptet kommer ursprungligen ifrån duktiga Mat-Tina, tusen tack för det !

IMG_2425

Använd gärna  en juicepress för att få ur alla citonsaft.

Du behöver till denna citronkola ( 70 – 80 bitar ) :
5  3/4 dl strösocker ( alltså nästan 6 dl socker)
3 st citroner
125 gram med smör
350 gram vit choklad
225 gram kokosfett ( jag minskade ner till 200 gram)

Behövs : kökstermometer

Gör så här:
Tvätta och riv av det gula skalet från alla citronerna ner i en kastrull. Presa sedan ur all saft ur citronerna ner där i, ja använde en juicepress för att få ut all saft. Koka upp socker och saft, skal tills sockret har smält. Sila det och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda upp och koka upp till 115 grader. Tillsätt då smöret och låt fortsätta koka upp till 120 grader. Pensla med kallt vatten på kanterna av kastrullen för att förhindra sockret att karamelliseras under koktiden. Rör ner den vita chokladen och rör smeten blank, Tärna ner kokossmöret och låt smälta under omrörning. När smeten är blank häll upp i en stor form klädd med bakplåtspapper, eller två mindre.
Låt kallna innan du skär upp med en vass kniv.

Fungerar utmärkt att frysa.

IMG_2434

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Och hörni, missa inte att det är upp till 50 % REA på LINDEX just nu.
Klicka här

12
92 kommentarer

Krabbelurer med socker och kanel

Goodmorning,

Tänkte starta upp denna tisdag med ett litet mattips. Jag tycket att detta påminner någonstanns mellan amerikanska pannkakor & nyfriterade munkar.  Och krabbelurer är något som mina barn gillar både till frukost & mellanmål. Nu i jultiderna kan du lätt göra krabbelurerna lite juliga genom att doppa dem i socker och kanel.  Något onyttigt kanske , men nyttigt för själen 😉 är att servera dem med ljus sirap – det är så gott. Prova vetja

Stek dessa godingar tre och tre i taget.

Stek dem med mycket smör

Det här behöver du :
1 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk

Garnerning : strösocker & kanel

Gör så här :

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Jag hade en vanlig handvisp när jag vispade ner ett ägg i taget, och sedan vätskan.
Smält ganska mycket smör i en stekpanna och klicka sedan ut tre stycken krabbelurer i taget i stekpannan och stek dem på medelstark värme tills de fått en gyllene färg.
Under tiden fyller du en platt tallrik med socker och här ska du genast doppa de färdig gräddade krabbelurerna . Annars fastnar inte sockret.

Servera genast.

2
20 kommentarer

Söt adventsljusstake från svärmor

Hej hej,
Precis kommit hem efter att ha hämta hem Nomi från förskoleklassen, och en kompis till henne också. Så medan  de leker tänkte jag uppdatera bloggen och fortsätta att koka lite julgodis.Tre nya julgodisar ska prövas idag, återkommer med bilder & recept lite senare. Igår var barnens farmor & farfar & farbror Kim här och hälsade på hos oss. Och Karin hade köpt med sig så urgulliga ljuslyktor- helt i min smak.

De är från EM möbler , jag dekorerade dem med lite granris.

IMG_2303-001

Kan även vara gullig med lite lingonris, små kottar, eller kanske små nyponkvistar.

IMG_2291

Julgranen flyttade in igår, och är julpyntad och klar, ska fota den sen och visa lite av de nya julgranskulorna som vi köpt.

Så på återseende snart min vän

0
6 kommentarer