Julpyntat i stugan

Godmorgon,

Nu har jag farit runt och tagit lite bilder från julpyntad stuga, det är ju egentligen inte mycket mer än en liten julgran som krävs för att det ska bli julstämning, sen är det dock roligt att fixa med tomtar och plantera lökar.

Julkgran2

Vi valde en liten gran till stugan, men den blev rätt stor ändå när den kom in. Thelma & Nomi fixade med glitter & julgranspyntet helt själva, medan jag kokade lite mera julgodis.

vardagsrum

Vi har ingen gran på gården, däremot en & annan enbuske, så man får ta vad man har. Klippte några kvistar och stoppade i vatten, blev lite gulligt med de rödrutiga hjärtat.
enris
Köpte även en bukett med krispiga tulpaner til mig när vi hämtade granen, och för en juligare känsla knöt jag en stor röd rosett runt vasen. tulpan

Planer för idag? Vi har väldigt många…. Så nu hinner jag inte sitta här längre.
Vi  hörs om en stund, och det är så roligt när ni lämnar en rad eller två i kommentarsfältet, tack för att ni tar er tid.

Kram

0
19 kommentarer

Veckomatsedel

Veckomatsedel igen,

Något annorlunda, Och något nytt- välkomna in.

Måndag : Sill-inläggningar
Tisdag : Pannbiffar med fluffigt mos
Onsdag;  Julafton
Torsdag: Juldagen
Fredag : Annandag Jul
Lördag :  File Oscar
Söndag : Pulled Pork

pulled

* * * * * * *  ** * * * * *

Något sött  till söndags kaffet:  Schweizernötsfudge till kaffet – klicka här :

schweis

1
10 kommentarer

Ugglor

 

Tjingeling raringar,

Här packas det och stuvas in i bilen, vi far snart mot mamma på lunch & sedan vidare till stugan. Väntar hem husvakterna närsomhelst, känns tryggt att ha någon som bor i huset när man inte är hemma.  Sist vi var i stugan fotade jag blandannat denna bilden som inte kommit med på bloggen. Den får mig att tänka Piff  & Puff-filmen som visas på julafton, ugglan påminner ju om de där små tomtarna som står på Musses spis.

Tyckte den var söt hur som helst , fanns i flera olika färger på Rusta.

uggla

Jag kikar in senare, när vi är framme i stugan med nytt recept 🙂

Ha bästa lördagen

0
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Ost- och skinkpaj

Hej igen, 

Dagens tips blir en grymt god maträtt där man enkelt tar tillvara på den julskinkan som kan tänkas bli över från julen. Och får du ingen julskinka över så går det lika bra att laga med kassler, eller rökt skinka.

ost och skinkpaj

Det här behöver du till denna ost och skinkpaj ( 5- 6 personer):

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1/2 dl kallt vatten
75 gram rumsvarmt smör
1/2 tsk salt

Fyllning: 
350 gram julskinka/ kassler / rökt skinka
2 dl riven smakrik ost
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 msk grovkorning senap
salt & peppar
5 körsbärstomater

paj3

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredinenser  till pajdegen, och tryck ut i pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och förgrädda i 8-10 minuter. Under tiden river du osten och skivar skinkan tunt, detta fyller du sedan pajskalet med och vispar ihop äggstanningen för hand : ägg, grädde, senap & salt och peppar. Häll detta över fyllningen, dela tomater och lägg över och in i ugnen i cirka 35- 40 minuter.

Låt svalna / stanna till sig något innan du serveras.

Smaklig måltid. 

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  

Och här kommer dagens tips med finfina hotell-lakan. För bara 129 kronor!!
KLICKA HÄR
Värsta klippet, ju.

4
14 kommentarer

Fredagsbuketten & sista dagen innan julovet

Godmorgon bloggvänner,

Fredag och helgen är alldeles snart här, och många av er kommer vara långlediga nu. Barnen har sista dagen i skolan idag, innan det långa jullovet. Nu hoppas vi på lite snö och kyla så att de kan bli is på rinken, så att det går att åka lite skridskor. Vi håller tummarna för detta tycker jag. Var iväg på stan en liten sväng igår och herreguuuud så mycket folk, antar att det kommer vara ännu mer i helgen. Sprang förbi blomsteraffären och köpte mig en bukett med röda rosor till vardagsrummet, tänk vad en lite bukett färska blommor kan pigga upp.

rosor

Min stora runda vas kommer från Mio

  IMG_4778

Hoppas du får en riktigt fin fredag, jag kikar förbi senare med ettmiddagstips till helgen. Men innan dess så ropar jobbet efter mig, dags att sätta fart med mailen!.

Hej så länge,

0
3 kommentarer

Fetaost lax med pinjenötter

Har precis fått klart bilderna från gårdagens middag, jag jobbar med en för mig ny dator nu, då min tidigare har börjat strejka. Och det är inte det lättaste när man är van vid andra redigeringsprogram & kommandon…. men men nu är det klart. Jag ska iväg på lunchmöte alldeles snart och sedan blir det en liten tur på stan för att julhandla. Är du färdig med alla julklappar, och brukar ni köpa till alla i familjen eller bara till barnen?  Här brukar vi bara köpa till barnen, plus att vi har paketleken på kvällen, så då köper man något för 100- 200 kronor som kan passa vem som helst. Sedan spelar man tärning om paketen, och man kan gå ifrån denna leken med massor av presenter, eller kan man i värsta fall bli helt tomhänt 😉

IMG_3051

Jag använde mig av en fetaost med örter när jag lagade denna fiskrätt. Det är en glasburk med färdigskuren feta med olja, örter & chili. Finns  i massa olika märken, välj den som du gillar bäst.

Det här behöver du till 4 portioner Fetaostlax :
4 bitar lax
15 kuber av fetaost i olja
2-3  msk creme fraiche
salt
1 msk oljan från fetaosten
flingsalt

Rostade pinjenötter

Fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 burk med av runnen fetaost
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt & salladskrydda

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader. Jag använde mig av halvtinad lax, lättare att skära i. Färsk eller helt tinad lax går ju något snabbare att tillaga. Skär ett snitt över laxen och mosa  ihop 15 kuber fetaost med creme fraichen och lite salt. Fyll laxen med röran, ringla över lite olivolja och flingsalt. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 30 minuter, eller tills laxen är klar. Gör under tiden såsen, mosa ihop fetaost med creme fraiche, vitlök & smaka av med salt & salladskrydda.

Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de doftar nötigt och strö över laxen.

Klart! Smaklig spis.

lax ugn

1
8 kommentarer

Kyckling med chili- mangochutney

En kycklinggratäng med sambal oelek och mangochutney. Den går att göra både mild eller het om man hellre gillar stark mat.
Serveras med potatis, pasta eller couscous.

Gratängen på väg in i ugnen……kyckling-1 (1)

Det här behöver du för 4-5 personer: 
700 gram kycklingfile
smör
salt & peppar

Mangosås: 
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk sambal oelek
1 tsk kinesisk soja
3 msk mangochutney
1 msk chilisås
1 tsk paprika pulver

5-8 körsbärstomater
2 dl riven valfri ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Dela kycklingen i mindre bitar och fräs i en stekpanna tills den fått fin färg. Häll upp i en ugnsform. Rör ihop alla ingredienserna till mangosåsen. Vill ni ha mer mangosmak så ta 1-2 msk mer, och vill ni ha mer hetta ta lite mer sambal oelek. Fördela såsen över kycklingen och klyfta över tomater, och riv över osten.
Gratinera sedan hela gratängen i 15- 20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

Servera genast med pasta och grönsaker.

 

2
8 kommentarer

Fruktsallad & Hobbit

Välkommen Onsdag, 

Dagarna går så himla snabbt nu och det är bara en vecka kvar till julafton. och jag tycker att vi börjar komma i ordning med julklapparna och vad vi ska köpa till vem. Och se igår var Thelma och jag iväg och såg den tredje Hobbitfilmen, och ikväll ska Jonathan & Jacob iväg och se den. Har man sett de tidigare två filmerna så måste man ju se den sista, eller hur.  Sen såg jag att det ska komma ut massa nya filmer både över jul och nästa år, så det kommer bli ett riktigt bioår 2015, tror jag.

Men nu ska jag sätta mig och göra inköpslistor för julmaten, lika bra att börja innan tiden rusar ifrån mig.

fruktsallad

Till sällskap har jag den har smariga fruktsalladen med lättvispad grädde,
känns tillochmed lite nyttigt 🙂

0
1 kommentar

Pepparkaksfika med Damernas

Hej där,

Nu är jag tillbaka från mataffären, fyllt upp kyl & frys för denna veckan. Det går bra mycket fortare att handla på förmiddagarna än att vänta fram till fyra- fem på eftermiddagarna. Då ska alla som är på väg hem handla, så har jag möjlighet handlar jag gärna innan lunch. Har planerat veckans middagar, och det kommer bli en hel del nya recept- och även julförberedelser. Innan det är dags att hämta hem Nomi tänkte jag dock sätta mig ner och äta en pepparkaka eller två och kika igenom senaste numret av Damernas.

damernas2

Fint och juligt omslag tycker jag.

damernas2

Och dagens middagsmat blir en ny kycklingrätt som jag tror på,  för jag tycker det är väldigt smidigt & gott med gratänger.
Så jag tänkte att det får bli en sådan idag.

Ha bästa måndagen!

0
13 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon,
Vi kör en tidig veckomatsedel då jag vet att många av er vill hinna handla hem till recepten under dagen.

Måndag: Fiskgratäng med räkor& oliver
Tisdag Falsk fläskfile med brunsås
Onsdag: Kycklingfärssås med kikärtor
Torsdag Blomkålssoppa
Fredag Hemlagad pizza

IMG_2028

Detta var barnens val : tomatsås, ost och skinka.

Till två plåtar pizzor ( tunna )

25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Olika förslag till topping: tomatsås, ost, kyckling, skinka, fläskfile , tonfisk, räkor , paprika oliver, ananas, champinjoner, lök, feffaroni, jalapenjo, pesto, färskost,

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar.
Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och kebaben , jalapenosen och färskosten.

Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något sött & gott till adventsfikat.

Recept på Wienernougat

Det här behöver du för att göra wienernougat :
200 gram nougat (odense t.ex )
150 gram mjölkchoklad
100 gram flagad mandel

Gör din wienernougat så här:

Lägg din flagade mandel i en torr stekpanna tills den får lite färg. Håll koll så att den inte blir bränd. Fördela ner nougaten i en bunke över ett vattenbad och låt smälta, bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Vänd ner mandeln och vänd om försiktigt tills allt blandat sig. Häll sedan upp i en liten bakplåtsklädd form cirka 15*15 eller liknande. Låt svalna innan du skär upp lagom stora bitar. Ett måste till julgotte-bordet.

0
4 kommentarer