imorgon börjar skolan igen- och då är man tillbaka till vardagen. Känns helt okej efter denna långa ledighet tycker jag. Tror sällan vi sovit så här länge som detta lovet. Nu börjar iallafall resten av familjen att vakna till även Melvin och hans kompis som sovit över här. Själv var jag uppe tidigare då jag ställde klockan för att hinna med att jobba lite innan frukost.
Nu blir det frukost och sen ska Nomi iväg och leka med sin klasskompis efter lunch, och det ser hon fram emot. Men innan dess ska vi ut och åka pulka också- för inatt har det kommit massor utav snö här i växjö. Och man vill passa på nu innan snön töar bort lika snabbt som den kom.
Jag har precis hämtat döttrarna från bion ” Tingeling-filmen” Och det var en stolt lillasyster som följde med storasyster in på bion idag utan mamma & pappa och hämtade ut biobiljetter & köpte popcorn. Ja minsann…. liten börjar bli stor och jag tror Thelma tyckte det var lika roligt hon att få gå på bio med bara Nomi. Här är det snart dags att börja med middagsmaten idag, och jag har en ny maträtt jag ska testa, som jag blivit tipsad av en av er läsare. Ska bli spännande och se om den går hem på middagbordet hos oss också. Dagens tips från mig till dig blir en god fräsch sallad.
Goda sallader tröttnar jag nog aldrig på, och oftast brukar jag göra kycklingsallad – men en god kräftsallad det är inte fel det heller.
Det här behöver du till 2 sallader: 1 burk med kräftstjärtar (170 gram)
2 dl med valfri kokt pasta
3 kokta ägg
en bit gurka
ett par körsbärstomater
rödlök
isbergsallad
lime/ citron
Serveras med en klick gräddfil/ turkiskyougurt
Gör så här: Det är väl inte så mycket att säga om det här…. Skiva upp och blanda och servera med en stor klick turkisk yougurt.
Måndag igen,
Och går inte dagarna bara i rasande fart – snart dags för skola & vardag igen. Här är det ”huset fullt” med alla barnen hemma & hälften av dem har sovkompisar. Jag ska snart skjutsa Thelma & Johanna till stan, där de skulle handla och fika lite. Själv har jag en lunchmöte inbokat om en stund, så ska plocka ner till det. Men nu innan jag far ville jag skriva ner receptet på den goda pastarätt vi åt i lördags. Lätt att komma ihåg receptet då jag hade i 2 1/2 av nästan alla ingredienser 🙂
Majj Gad va gott!
Jag använde mig av den ihåliga spagettipastan – tror det är Barillas märke.
Det här behöver du till 5 personer: pasta ( fem stora portioner) 4 portionsbitar lax
1 purjolök
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 msk hummerfond
2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto
2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor
1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor
salt & citronpeppar
Gör så här: Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör. Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen. Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i den sjudande såsen, vänd ner fond & pesto. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar. Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen och likaså med de gröna ärterna. Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera.
Gärna med en god citronpeppar.
Hoppas du har sovit gott min vän. Vi fortsätter med veckomatsedeln även denna vecka, trots trettondagen – för den verkar ju vara uppskattad :-)För ännu fler uppdateringar med mat & baktips hittar ni bloggen på facebookockså & instagram : @jennysmatblogg
Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie för att få den lite krämig. Annars så gör du en ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :
500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar
Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, ta fram smördegen ( om den är fryst )värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.
Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.
Vitlökssåsen :
Detta behöver du : 2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1-2 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar
Garnering : Lite färska örter
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,Och ställ kallt ett par timmar innan servering.Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!Så kan absolut förberedas dagen före.Och vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 %mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Tips på något gott till kaffet: Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt. Skär bitar med en vass kniv så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.
Detta hade jag till en himlans massa pannkakor :
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
6 eko ägg
12 dl eko standardmjölk
Gör så här.
Jag brukar göra smeten en timme innan det är dags , så att den hinner svälla tills det är dags att grädda. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker, i en skål- vispa ut med lite av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölk och ägg och vispa till en slät smet.
Jag har inget smör i smeten, det har jag sedan i stekpannan när jag gräddar.
Jag fick tips av en läsare på facebook-sidan om en lätt & god rätt att göra till nyår. Och denna rätt blev succe kan jag lova, den är även kallad Myrstacken. Något jag tänkte på när vi serverade den var att man kan göra ändringar lätt man inte gillar rom. Säkert lika god att täcka den med finklippt gräslök eller varför inte krossade ostbågar istället. Och så skulle man kunna byta ut den naturell philadelphiaost mot en med ört- eller vitlökssmak.
Mumsigt iallafall.
Det här behöver du: 200 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 liten finhackad rödlök
salt & peppar
Till dekorering: röd & svart rom
Gör så här: Blanda ihop philadelphian & creme fraichen med finhackad lök & salt och peppar. La fram en liten skål och täck med plast. och häll ner blandningen. Låt stå kallt i några timmar ( jag hade min i 4 timmar eller lite mer ) tippa ut försiktigt på en tallrik. Bred röd kaviar över halva och bred svart över den andra halvan. Fördela ut kexen runt omkring, klart att servera.
1 januari och nytt år – jag hoppas att ni hade en jättefin nyårsafton igår & att erat kommande 2015 blir precis vad ni hoppas på.
Och då är det alltså Nyårsdagen idag, är det inte då som pizzeriorna säljer flest pizzor på året. Någon köpepizza blir det inte för oss idag, men däremot hembakad. Mums.
Lite tips på olika sorters pizzavarianter kommer här.
Vi hade en riktigt trevlig kväll igår, och temat för kvällen var mask eller hatt, roligt med maskerad och det ordnar man för sällan. Tänkte jag skulle visa en glimt från den trevliga nyårsdukningen som lillasyster hade ordnat. Här framdukat också med lite av den otroliga förrättsbuffen som bjöds på. Vi var liksom nästan mätta efter allt gott som bjöds på redan här. Sen blev det två till sittningar med varmrätt & efterrätt. Mums
Vi delade upp det så att alla stod för lika många smårätter var både vid förrätt, varmrätt & efterrätt. Det var fyllda croustader i olika tappningar, kräftcocktail, snittar, oliver, lufttorkad skinka med melon, bruschetta, ostar & kex.
Berätta gärna mer om din nyårskväll, hade ni också lite maskeradtema. Och vad åt ni för gott ?
Jag ser att tiden rinner ifrån mig här nu, så nya recept och bilder från vår nyårsmat kommer imorgon. Jag ville iallafall kika in och önskar dig en riktigt trevlig kväll.
Och Gott Nytt År – på återseende 2015 igen.
Vita krispiga tulpaner, en av mina favorit blommor.
Ja då var det dags för årets sista dag: Vi säger hej då till fina 2014 och välkomnar härliga 2015. Vi ska vara hos Daries ikväll, och min storasyster Mona med familj kommer också dit. Vi ska ha massa olika smårätter till förrätt, varmrätt & efterrrätt. Och alla ska göra några var, på min lott hamnade denna Daimpannacotta i miniatyr. Och detta blir nog årets sista tips på efterrätt här på bloggen, för sedan är det mest förrätter som kommer dyka upp här under dagen, eller så fort jag hinner.
Vi börjar med en krämig & len pannacotta med daimkross.
Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)
Topping:
1 dubbeldaim
Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering
Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.