Mingel & plockmat

Jag fick tips av en läsare på facebook-sidan om en lätt & god rätt att göra till nyår. Och denna rätt blev succe kan jag lova, den är även kallad  Myrstacken.  Något jag tänkte på när vi serverade den var att man kan göra ändringar lätt man inte gillar rom. Säkert lika god att täcka den med finklippt gräslök eller varför inte krossade ostbågar istället. Och så skulle man kunna byta ut den naturell philadelphiaost mot en med ört- eller vitlökssmak.

Mumsigt iallafall.

IMG_3657

Det här behöver du:
200 gram philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 liten finhackad rödlök
salt & peppar

Till dekorering: röd & svart rom

Gör så här:
Blanda ihop philadelphian & creme fraichen med finhackad lök & salt och peppar. La fram en liten skål och täck med plast. och häll ner blandningen. Låt stå kallt i några timmar ( jag hade min i 4 timmar eller lite mer )  tippa ut försiktigt på en tallrik. Bred röd kaviar över halva och bred svart över den andra halvan. Fördela ut kexen runt omkring, klart att servera.

förrätt10

2
13 kommentarer

Välkommen 2015

1 januari och nytt år – jag hoppas att ni hade en jättefin nyårsafton igår & att erat kommande 2015 blir precis vad ni hoppas på.
Och då är det alltså Nyårsdagen idag, är det inte då som pizzeriorna säljer flest pizzor på året. Någon köpepizza blir det inte för oss idag, men däremot hembakad. Mums.

Lite tips på olika sorters pizzavarianter kommer här.

Tacopizza med heta jalapenos
taco

Smördegspizza med salami

smördegspizza

LCHF pizza

lchf

Pizzaomelett om man vill göra det lätt för sig

omelett

Minipizzor med smak av taco

mini

God fortsättning och på återseende snart igen!

Kram

0
2 kommentarer

Nyårsmaten och förrättsbuffe

Vi hade en riktigt trevlig kväll igår, och temat för kvällen var mask eller hatt, roligt med maskerad och det ordnar man för sällan. Tänkte jag skulle visa en glimt från den trevliga nyårsdukningen som lillasyster hade ordnat. Här framdukat också med lite av den otroliga förrättsbuffen som bjöds på. Vi var liksom nästan mätta efter allt gott som bjöds på redan här. Sen blev det två till sittningar med varmrätt & efterrätt. Mums

IMG_3684

Vi delade upp det så att alla stod för lika många smårätter var både vid förrätt, varmrätt & efterrätt. Det var fyllda croustader i olika tappningar, kräftcocktail, snittar, oliver, lufttorkad skinka med melon, bruschetta, ostar & kex.

IMG_3703

Berätta gärna mer om din nyårskväll, hade ni också lite maskeradtema. Och vad åt ni för gott ?

0
9 kommentarer

Gott Nytt År

Jag ser att tiden rinner ifrån mig här nu, så nya recept och bilder från vår nyårsmat kommer imorgon. Jag ville iallafall kika in och önskar dig en riktigt trevlig kväll.

Och Gott Nytt År – på återseende 2015 igen. 

IMG_8256

 Vita krispiga tulpaner, en av mina favorit blommor. 

0
4 kommentarer

Daimpannacotta

Ja då var det dags för årets sista dag: Vi säger hej då till fina 2014 och välkomnar härliga 2015. Vi ska vara hos Daries ikväll, och min storasyster Mona med familj kommer också dit. Vi ska ha massa olika smårätter till förrätt, varmrätt & efterrrätt. Och alla ska göra några var, på min lott hamnade denna Daimpannacotta i miniatyr.  Och detta blir nog årets sista tips på efterrätt här på bloggen, för sedan är det mest förrätter som kommer dyka upp här under dagen, eller så fort jag hinner.

Vi börjar med en krämig & len pannacotta med daimkross.
daim2 (1)

Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram Daim mjölkchoklad
( Går även bra med mjölkchoklad om ni inte hittar)

Topping: 
1 dubbeldaim

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas ( vi gjorde pyttesmå & då räckte det till 15 stycken) men det räcker till 6 vanliga portioner, skulle jag säga. Ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.

daim3 (1)

5
30 kommentarer

Året som gått….

rosor

Nu kan man läsa i var & varannan blogg om en liten årssummering och förhoppningar & drömmar inför 2015. Och jag ska inte vara sämre jag, det har varit ett spännande år och det har hänt mycket på jobbfronten. Jag har jobbat väldigt mycket i år, fast det är så roligt så jag får så mycket energi både från er & att se hur bloggen uppskattas.  Framförallt har jag arbetat ännu mer med fotojobb & mer med recept och prövat mig fram. Det kanske allra roligast med mitt jobb är att sedan läsa att ni prövat recepten och att ni gillar dem, det gör mig stolt så in i norden.

Hur var jobbåret 2014?
Jobbåret 2014 har varit väldigt  roligt. Och då extra roligt att matbloggen dubblade sig flera gånger om. Den klassas numera som en av top 10 mest besökta proffsblogg i sverige. Här kan ni se bloggportalens statistik. Det största steget för mig personligen var att jag i år startade upp mitt egna aktiebolag, det var en stor milstolpe.

Det sämsta med jobbåret 2015?
Något sämsta har det väl egentligen inte varit… Men det har varit lite för mycket jobb, jag borde stänga av mobilen & lägga ner datorn efter klockan 18.00. Det är inte så att mailen försvinner bara för att jag inte svarar på den klockan åtta på kvällen. Å andra sidan så tycker jag att det är roligt, men jag ska bättra mig nästa år.

Hur många blogginlägg har skrivits i år ?
* Räknar efter i statistiken*  Och med detta blir det 610 stycken för 2014. Som ni kanske redan vet så sker det mesta av mitt jobb utanför datorn ( dvs den tiden jag planerar, förbereder, handlar, prövar recept, fotograferar och jobbar med papper & mail os.v ) Så det är en väldigt liten del ni ser att det arbetetet på bloggen.

Vilket blogginlägg har fått mest uppmärksamhet ?
Det är utan tvivel världens godaste kladdkaka. Klicka här för recept

kladdkaka

Har någon i din närhet fått barn?
Ja, Jonathans kusin Erica & hennes man fick en liten Oscar. Och min lillasyster & hennes Tobias fick lilla Mila. Som jag &  Jonathan är stolta gudföräldrar till.

Någon av dina vänner som gift sig under året?
Nej, inte detta året- men nästa år bjuder på lite bröllop. Så härligt!

Något som gjorde dig ledsen detta året?
Ja orättvisor, fattigdom och sjukdomar. I år är nog det året jag skänkt mest till välgörenhet.

Något som gjorde dig särskilt glad ?
Ja min familj & mina vänner ( såklart) Och när vi ”hittade” vår sommarstuga efter att ha letat länge.

Vad gjorde du i sommaren 2014 ?
Tokrenoverade den slitna sommarstugan vi blev ägare till. Det slipades, målades och skruvades altan hela långa sommaren. Jag hann med att sola lite också- medan vi målade om utsidan av huset 🙂

sommar

Vill ni kika på före & efter bilderna från sommarhuset så finns de i denna kategorin HÄR

Vad önskade du att du gjort mer under 2014 ?
Läst mer böcker, latat mig mer och såklart rest mera.

Vad önskade du att du gjorde mindre?
Slösurfat, och valt bort mina löprundor.

Vilka utlandsresor gjordes under året? 
New York, Thailand …. och ja Danmark om det räknas.

Förhoppningar inför 2015 ?
Jag har många planer för 2015, och vet att detta kommer bli ett riktigt roligt år. Jag har nya planer som rör bloggen och förändringarnas vindar blåser över sidan. Är det inte spännande så säg 🙂 Och nej det är ingen bloggflytt i sikte, men det kommer hända nya saker. Och mer om detta kommer ni att kunna läsa när tiden närmar sig. Sen ska jag prova mängder med nya recept det blir mycket matlagning, sylta, safta & baka – det är i köket bland alla kastruller jag trivs bäst.

Nyårslöfte ?
Jag tror inte på nyårslöften som innefattar träning och så- så det stryker jag med en gång från min lista.  Men jag har taggat & bestämt mig för att jag ska tro mer på mig själv nästa år. I år har jag tackat nej till alldeles för många spännande mat & fotojobb för att jag inte riktigt vågat  ( rädd att misslyckas ) Det kommer inte ske nästa år, det är mitt löfte till mig själv. Att tacka Ja fast det känns nytt & nervöst.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nu har jag berättat lite om mitt år, själv är jag mest nyfiken på vilka ni alla är som har hittat hit under åren som gått.

Kan du  inte berätta kort i kommentarsfältet  :

Vad heter du ?
Hur gammal är du? 
Vart kommer du ifrån? 
Och hur hittade du hit ?

0
148 kommentarer

Wallenbergare på blandfärs

Husmanskost kan vara det godast som finns, och ännu godare nu när man ätit så mycket julmat. Något som vi börjat laga oftare är ”falska” Wallenbergare. Det är så gott och dessutom så enkelt att göra.

Wallenbergare med mos och brunsås

IMG_9374

IMG_9380

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
salt + peppar

2 dl ströbröd

Serveras med potatismos, lingon och brunsås

Såsen:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
1/2 msk lingonsylt
salt & peppar

ev. maizena

Gör så här:

Ställ ugnen på 180 grader.
Blanda ihop alla ingredienser ( förutom ströbröd) till wallenbergarna i en bunke, smeten blir rätt lös. Fyll en tallrik med ströbröd, hetta upp en stekpanna med rapsolja.
Forma till biffar cirka och doppa i ströbröd och stek dem ett par minuter på varje sida för att de ska få fin färg. Lägg dem på en ungssäker form och ställ in dem i ugnen så att de blir ordentligt genomstekta. Under tiden gör du sås av stekskyn, häll ner vatten i pannan och vispa upp alla smaker. Sila över skyn till en kastrull, tillsätt grädde, soja, fond och låt sjuda upp- smaka av med lingonsylt, salt och peppar. Önskas såsen tjockare red av med lite maizena

Servera sedan med potatismos

 

IMG_9365

0
4 kommentarer

Ljuvliga vinter

Godmorgon Måndag,

Härligt med julledigt, sovmornar & långa frukostar utan stress- känns lite lyxigt. Igår var vi på leklandet och det var precis lagom med folk, så de kunde åka rutchkanor och studsa studsmattor så mycket de orkade utan att behöva köa.  Sen blev det utelek i snön, härligt att vintern äntligen har kommit hit på riktigt. Vi fick ju en hel del  snö här på Öland i förrgår, och jag var inte sen med att ge mig ut och fota. Så vackert det är när snön precis har lagt sig.  Nu är trädgården fylld med snögubbar & snöänglar- och det är fint de med.

baksida

Lilla huset där fåglarna äter- har redan sett massor som hittat dit. Sen har vi varit ute med äpplen för att mata rådjuren, min mormor sa att de gillade äpplen bäst så då köpte vi hem det. Vet du om det är det annat som de gillar tipsa mig gärna vi har massor av rådjur här runt omkring ?

baksida2Nu ska jag snöra på mig skorna och så ska Molly & jag möta upp lillsyster & Milia på en långpromenad. Passar på medan Jonathan & Tobias är på badhuset med barnen. Och i eftermiddag ska vi till min mormor & morfar för fika, alltid lika mysigt.

Ha bästa dagen, vi ”hörs” senare!

0
Kommentera

Tilltugg och Mingelmat

Godkväll,

Jag ser att många söker och efterfrågar god och enkel plockmat och mingelmat. Så jag har samlat några av mina favoriter i samma inlägg, lätt att förbereda och mumsigt.

Varsågoda: Philadelphia- snacks

 Du behöver : 
100 gram philadelphiaost + 1 msk creme fraiche för att den skulle bli lite mjukare.
Sen klickar man ut detta på en tallrik, ringlat över sweet chili och lägger ut chipsen runt om
klart att duka fram.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Mini-bruschettor

IMG_2443

Det här behöver du till 6 bitar  : 
6 valfria bröd /skivor
olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta
3  mogna bifftomater
2 msk olivolja
1/2 kruka med färsk basilika
flingsalt

Gör din förrätt  så här :
Tomaterna ska vara rumsvarma, tvätta dem och hacka dem i småbitar, och hacka ner en halv kruka med basilika blad och rör runt med olivoljan.  Stek brödet i rikligt med olivolja, när de är klara så delar du på vitlöken ( ta bort skalet ) och gnuggar varje bröd med klyftan. Fördela ut bruschetta över varje bit och servera.

Kan förberedas så långt att du gör bruschettan och steker brödet – men lägg inte på fyllningen förän innan servering.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  *

Mingel snacks

Nötter kan man ta det som man tcyker är godast själv, vi hackade ner valnötter och blandade med sesamfrön.Och plus för att det är smidigt att förbereda kvällen före, om man önskar.

Du behöver :
En bit brieost
Valfria nötter / frön

Gör så här :
Hacka nötterna smått, skär av kanterna på brien och skär i lagom stora bitar,  rulla sedan bitarna i de hackade nötterna och lägg upp på en tallrik.
Ställ kallt tills det är dags att servera.

* * * * * * * * * * * * * * * *

 

IMG_3041-001

 

1 påse med crostiner
1 förpackning med getost ( President Petits chevres Doux  )
3-4  msk philadelphiaost
Toppat med skivade jordgubbar.

Nu när jag gjorde dessa crostinerna för första gången  så hade jag inte philadelphiaost i,
Men det kommer jag ha nästa gång. Rör ihop getosten med philadelphian till en oströra.  Då blir det mycket lättare att bre.
Skiva sedan jordgubbarna och toppa dem med, och så är det klart att servera.

* * * * * * * * * * * * * * * *

IMG_3053
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration

Fyll krustaderna och dekorera.

Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.

Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom

Gör så här: 
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Hoppas ni hittat något ni gillar ! 

0
4 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon och välkommen söndag,

Knappt man har koll på vilken dag det är nu under julledigheten, eller vad säger ni? Men jag ville trots detta klämma in en liten veckomatsedel, om än lite mindre än vanligt.  För även om julmat är god i all ära så är det väl ändå slut på allt vad julskinka & sill heter nu, iallafall är det så här hemma hos oss.

Måndag: Jannes goda fisksoppa
Tisdag: Kycklingfärssås med kikärtor
Onsdag: Nyårsafton
Torsdag: Godaste pizzan
Fredag: Fläskfile & gorgonzolagryta

Recept gorgonzola

Till 5-6 personer :
2 putsade fläskfileer
1/3 finhackad / riven gul lök
salt & peppar
smör
2 1/2 dl grädde
300 gram philadelphiaost
1/2 msk kinesisk soya
2 msk kalvfond
150 gram gorgonzolaost

Serveras med pasta.

Gör grytan så här:
Koka pastan enligt anvisningar på förpackning,
Skär upp den putsade fileen i lagom stora bitar – salta och peppra. Hetta upp en stekpanna, och låt smöret tystna – lägg på fläskfilen och löken samtidigt. Och fräs tills fileerna fått fin färg . Tillsätt grädde, fond, soya och rör ner philadelphiaosten – låt sjuda upp.
Till sist smula ner gorgonzolaosten, och låt smälta innan du servera med god pasta.

Tänk på att osten är smakrik i sig- så jag tycker inte att det behövs något salt eller extra kryddor i denna gryta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet- rosa drömmar.

rosa drömmar

Ca 30 – 35 stycken drömmar 
100 gram rumstempurerat smör
1 tsk vaniljpulver
3 dl strösocker
1 dl rumstempurerad rapsolja
1 tsk hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
några droppar röd karamellfärg.

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten. Rör samman till en smidig del. Rör till sist ner karamellfärgen. Och blanda inte för mycket, det blir ett vackert marmorerat mönster och du bara vänder ner färgen. Dela sedan i tre olika högar och rulla ut till tre  längder. Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och  lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.Grädda sedan kakorna i ca 25 minuter.

Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.

0
3 kommentarer