Ser att ni är många som letat efter recept på falukorv och andra korvrätter de senaste veckorna, just denna kategorin har jag inte så många recept på än. Så därför provade jag ett nytt recept förra veckan, efter tips från en bloggläsare. det blev en falulåda med dillsås – och den försvann i ett nafs. Bra betyg tycker jag .
Du behöver till 4 personer : 1/2 ring falukorv
2 tomater
1 gullök
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk konc. köttfond
2 msk dill
salt & peppar
Serveras med potatismos
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Skiva korven, tomaten och löken och varva i en form. Se bild ovan.Mät upp grädde, crème fraîche, fond och dill o en kastrull. Låt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Häll detta i den ugnsfasta formen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills såsen kokar och korven fått lite färg. Servera genast med potatismoset.
Jag har tidsinställt ett inlägg till er redan igår, då jag vet att många av er tycker det är roligt att läsa dagens första inlägg till morgonkaffet. Vi var iväg på en jättetrevlig middag igår på Jacobs skola, deras klass ( årskurs 9 ) stod för 3-rätters och olika frågesporter. det var en jätterolig kväll, och detta är ett tips till er klassföräldrar som ska komma med ideer för att spara ihop till klassresan.
Till förrätt fick mitt bord dessa goda hembakade baguetter med tomat, olivolja & basilika
Till varmrätt bjöds det på Pesto-pasta med lite lufttorkad skinka
Och efterrätten söta pannkakor med hemlagad hallonparfait
Vilken fin meny verkligen, och vilka duktiga nior som lagat den här maten.
Jättetack till dem för denna 3-rätters och de roliga frågesporterna !
Kikar förbi er med ett litet middagstips, soppor & grytor är något som hör vintern till. Gillar ni som jag tomat & kyckling så kommer absolut att gilla denna, en mustig gryta som även kan serveras som en matigare soppa. Och då gärna med en god bit bröd till, mumsigt.
Till 6 personer behöver du:
900 gram kycklingfile
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 burk med tomatkross
1 burk med passerad tomat
1 burk med vatten ( samma som tomatkrossen)
1 1/2 kycklingbuljongtärningar
1 tsk strösocker
2 msk med finhackad persilja ( fryst hade jag )
1 kryddmått timjan
cayenne efter smak & tycke
salt & peppar
1 pkt med bacon
Serveras: med ris om man vill, eller som soppa.
Gott att ha en klick creme fraiche till & klippa över lite färska örter.
Gör så här: Hetta uppe gryta med lite smör / olja, klyfta löken och fräs den glansig. Skiva kycklingen tunt och vänd ner och fräs den så att den får lite färg. Pressa ner vitlöken och häll över tomatkross, tomatpure och vatten. Smula ner kycklingbuljongen , vänd ner socker och låt sjuda upp i 10 minuter. Rör ner persiljan timjan och smaka av med cayenne, salt & peppar. Vill du ha soppan tjockare så låter du den koka länge utan lock, då dunstar vätskan, eller om du vill ha den lite lösare, då kan du tillsätta mer vätska.
klipp ner baconet smått & knaperstek det, strössla över med lite färska örter och servera.
Då startar vi upp denna veckan och jag måste säga att jag gillar verkligen måndagar. En nystart med massa energi och nya mål i sikte. Jag gillar det, och idag har jag två nya maträtter som ska provlagas och fota innan solen går ner. Dock är det lite begränsad med soltimmarna nu på vintern. Så nog börjar jag se fram emot våren lite med längre dagar & ljusare kvällar. På tal om något helt annat, så ska Jonathan& Jag gå ut & äta middag ikväll, närmare bestämt på Jacobs skola. Det är hans klass som står för maten, så det ska bli spännade att se vad som står på menyn.
Och en bild på gårdagens härliga buketten med rosa tulpaner.
Men nu måste jag rusa, har en tid hos tandläkaren nu om tjugo minuter.
Det här behöver du till 4- 5 portioner :
800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
2 dl grädde
maizenaredning
Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg
Serveras med ris & sallad
Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak. Rör ner tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar. Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele. Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde ( jag ville ha en mustig gryta denna gången och hoppade över) och låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.
En god krispig sallad är ju såklart ett måste till.
Här med blandsallad, tomat, paprika i olika färger, rödlök och soltorkade tomater.
Gör så här:
Ställ ugnen på 100- 120 grader. Putsa högreven och lägg i en ugnssäker gryta,skiva vitlöksklyftorna tunt och fördela ut runt omkring och ringla över rapsoljan. Blanda ihop coca cola, tomatpure finhackad lök, spiskummin , soya och paprikakrydda , svartpeppar, och häll över köttet. Sätt på lock och ställ in i mitten av ugnen. Låt det stå i 7- 8 timmar – när det är klart så faller köttet isär så fort du drar i det med två gafflar. Jag fick hälla avlite av vätskan innan.
Servera med en god tomatsalsa och gärna i tortillabröd.
Till 4 stycken :
4 smördegsplattor
1 dl marmelad / fast sylt
1 äggula
Florsocker
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram de upptinade smörplattorna och fördela sylten i mitten på plattorna. Vik på mitten och pensla med uppvispat ägg. Fäst kanterna med hjälp av att trycka ihop kanterna med en gaffel. Grädda tills de fått en vacker gyllene färg.
Pudra över florsocker.
Tusen tack för alla filmtips – ni är bäst! Många av filmerna hade vi redan sett, vi plöjer ju filmer & serier här 🙂 Men Dracula hade vi inte sett- så den kikade vi på igår. Inte riktigt min typ av film, men den var spännande hela filmen igenom. Idag ska vi välja en komedi bland de ni tipsar om. Just nu har barnen kompisar hemma så det är snart tid att förbereda en sen lunch till dem.
Tänkte bara sätta mig ner och bläddra igenom senaste numret av Damernas Värld innan dess. Det är alltid lika roligt när denna dimper ner i brevlådan, och jag kan inte annat än att bli aningen stolt att lilla jag får vara en del av denna superstora tidning
Damernas Värld har funnits sedan 1940 så i år har tidningen alltså funnits i 75 år, det är rätt länge det.
Har precis kommit hem från affären och skolan där jag hämtat hem Nomi. Och det började snöa bara för ett par timmar, och nu har vi massor igen- så vi ska snart ge oss ut och bygga en snögubbe ( innan det töar bort igen) Middagsmaten är inhandlad – och även lite fredagsgodiset – min stora svaghet är ju godis & choklad och chips & ostbågar … Och är det helg så är det och ikväll blir det filmkväll här och jag & mannen behöver filmtips. Helst komedier & actionfilmer
Tipsa gärna i kommentarsfältet. Tack 🙂
En helgbukett med rosa spretiga tulpaner fick också följa med hem idag.
Och det där med att laga lunch bara till sig själv…. Det är ju inte lika roligt. Men äta bör man och efter en kylskåpsinventering hittade jag ett paket med sidfläsk i kylskåpet. Meningen från början var att jag skulle ha gjort lufsa för ett par dagar sedan av detta. Men det blev tyvärr inte av så istället slängde jag ihop en snabb och god pastarätt till lunch .
Det här behövs till 2 portioner : Pasta för cirka 2 pers
250 gram skivat sidfläsk ( går lika bra med bacon)
3 msk philadelphiaost
3 msk creme fraiche
1/2 dl riven lagrad ost
Salt & peppar
Gör så här: Koka pastan i saltat vatten.Klipp sidfläsket i småbitar och knaperstek det. Häll av vattnet av pastan och rör ihop med creme fraiche, phialdelhiaost.Pastan ska bli krämig, kan behöva tillsättas en extra msk med philadelphia. Riv ner osten och låt allt smälta samman.Häll upp på tallrik och strö över den knaperstekta baconet. Vrid ett par varv med salt & pepparkvarnen över måltiden
Hej på er alla,
Hoppas ni haft en bra torsdag så här långt… Idag är första skoldagen, och jag ska snart iväg och hämta hem Nomi & hennes vän från förskoleklassen. Hon hade verkligen hunnit sakna skolan nu under lovet, så det var inga problem för henne att stiga upp vid sju imorse. Det blir en riktigt kortvecka nu efter jul med tanke på att det redan är fredag imorgon. Och då tänkte jag att jag skulle tipsa om en god och enkel fredagsmiddag. Som med fördel kan förberedas redan idag, efter som kebaben ska vila i kylskåp över natten.
Kebabsåsen är en riktig höjdare, och jag provade denna gången ett nytt recept. Där jag bytte ut läsken mot apelsinjuicen jag hade hemma och det blev riktigt bra.
Det här behöver du : 1 kg nötfärs ( eller blandfärs )
1 1/2 msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar malen
2 msk lökpulver
Gör så här : Ställ ugnen på 100 grader. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om, baka ihop till en jämn rulle något mindre i stolek än en köttfärslimpa, utan håligheter. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt ( för att vätskan ska rinna ut. ) Placera rullen på gallret. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen dom fångar upp vätskan. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar, låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. Precis innan du ska äta , så hyvlar du med hjälp av en osthyvel – ta och tryck ner den ordentligt när du skär så att du får snygga remsor. Stek den i olja/ smör och servera genast.
( Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också )
Servera sedan med pommes, sås, grönsaker & feffaroni.