Veckomatsedel

Godmorgon raringar.
Vi startar upp med en tidig veckomatsedel och hoppas ni hittar något som passar er.

Måndag: Lax med gräslökstäcke
Tisdag:Kyckling med mangosalsa & kryddig bulgur
Onsdag Majs & potatissoppa
Torsdag: Ugnsbakad falukorv med hallouimost
Fredag:  Pulled Beef

högrev långkok

Det här behöver du till pulled beef : 
1 kilo högrev

3 vitlöksklyftor
4 msk rapsolja
2 msk tomatpure
1 röd finhackad gul lök
1 msk spiskummin
4 dl coca cola
2 msk kinesisk soya
1/2 msk paprikakrydda
Svartpeppar

Pulled beef recept

Gör så här:
Ställ ugnen på 100- 120 grader. Putsa högreven och lägg i en ugnssäker gryta,skiva vitlöksklyftorna tunt och fördela ut runt omkring och ringla över rapsoljan. Blanda ihop coca cola, tomatpure finhackad lök, spiskummin , soya och paprikakrydda , svartpeppar, och häll över köttet. Sätt på lock och ställ in i mitten av ugnen. Låt det stå i 7- 8 timmar – när det är klart så faller köttet isär så fort du drar i det med två gafflar. Jag fick  hälla avlite av vätskan innan.
Servera med en god tomatsalsa och gärna i tortillabröd.

För recept på vitlökssås klicka HÄR

Pulled beef

I tomatsalsan är det tomat, finhackad lök, koriander olivolja och lite flingsalt.
Serveras med fördel rumstempurerad.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Snabba Syltbakelser 

Till 4 stycken :
4 smördegsplattor
1 dl marmelad / fast sylt
1 äggula
Florsocker

 Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Ta fram de upptinade smörplattorna och fördela sylten i mitten på plattorna. Vik på mitten och pensla med uppvispat ägg. Fäst kanterna med hjälp av att trycka ihop kanterna med en gaffel. Grädda tills de fått en vacker gyllene färg.
Pudra över florsocker.

Servera genast

0
14 kommentarer

Tusen tack

Tusen tack för alla filmtips – ni är bäst! Många av filmerna hade vi redan sett, vi plöjer ju filmer & serier här 🙂 Men Dracula hade vi inte sett- så den kikade vi på igår. Inte riktigt min typ av film, men den var spännande hela filmen igenom. Idag ska vi välja en komedi bland de ni tipsar om.  Just nu har barnen kompisar hemma så det är snart tid att förbereda en sen lunch till dem.

Tänkte bara sätta mig ner och bläddra igenom senaste numret av Damernas Värld innan dess. Det är alltid lika roligt när denna dimper ner i brevlådan, och jag kan inte annat än att bli aningen stolt att lilla jag får vara en del av denna superstora tidning

damernas

 Damernas Värld har funnits sedan 1940 så i år har tidningen alltså funnits i 75 år, det är rätt länge det.

IMG_3996

0
5 kommentarer

Filmtips…. Pliiiiz

Har precis kommit hem från affären och skolan där jag hämtat hem Nomi. Och det började snöa bara för ett par timmar, och nu har vi massor igen- så vi ska snart ge oss ut och bygga en snögubbe ( innan det töar bort igen) Middagsmaten är inhandlad – och även lite fredagsgodiset – min stora svaghet är ju godis & choklad och chips & ostbågar … Och är det helg så är det och ikväll blir det filmkväll här och jag & mannen behöver filmtips. Helst komedier & actionfilmer

Tipsa gärna i kommentarsfältet. Tack 🙂

tulpa

En helgbukett med rosa spretiga tulpaner fick också följa med hem idag.
godis2

0
63 kommentarer

Pasta med ost & knaperstekt sidfläsk

Här kommer en glimt av gårdagens lunch 🙂

Och det där med att laga lunch bara till sig själv…. Det är ju inte lika roligt. Men äta bör man och efter en kylskåpsinventering hittade jag ett paket med sidfläsk i kylskåpet. Meningen från början var att jag skulle ha gjort lufsa för ett par dagar sedan av detta. Men det blev tyvärr inte av så istället slängde jag ihop en snabb och god pastarätt till lunch .

bacon

Det här behövs till 2 portioner :
Pasta för cirka 2 pers
250 gram skivat sidfläsk ( går lika bra med bacon)
3 msk philadelphiaost
3 msk creme fraiche
1/2 dl riven lagrad ost
Salt & peppar

Gör så här:
Koka pastan i saltat vatten.Klipp sidfläsket i småbitar och knaperstek det. Häll av vattnet av pastan och rör ihop med creme fraiche, phialdelhiaost.Pastan ska bli krämig, kan behöva tillsättas en extra msk med philadelphia. Riv ner osten och låt allt smälta samman.Häll upp på tallrik och strö över den knaperstekta baconet. Vrid ett par varv med salt & pepparkvarnen över måltiden

Klart att servera. 

IMG_3892

0
4 kommentarer

Hemmagjord Kebab i pitabröd

Hej på er alla,
Hoppas ni haft en bra torsdag så här långt… Idag är första skoldagen, och jag ska snart iväg och hämta hem Nomi & hennes vän från förskoleklassen. Hon hade verkligen hunnit sakna skolan nu under lovet, så det var inga problem för henne att stiga upp vid sju imorse. Det blir en riktigt kortvecka nu efter jul med tanke på att det redan är fredag imorgon. Och då tänkte jag att jag skulle tipsa om en god och enkel fredagsmiddag. Som med fördel kan förberedas redan idag, efter som kebaben ska vila i kylskåp över natten.

IMG_8686

Kebabsåsen är en riktig höjdare, och jag provade denna gången ett nytt recept. Där jag bytte ut läsken mot apelsinjuicen jag hade hemma och det blev riktigt bra.

Det här behöver du :
1 kg nötfärs ( eller blandfärs )
1 1/2 msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar malen
2 msk lökpulver

Kebabsåsen:
1 dl filmjölk
1 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1/2 dl apelsinjuice ( utspädd)
1/2 msk chilisås
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar

Serveras i pitabröd med krispig sallad & pommes

Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om, baka ihop till en jämn rulle något mindre i stolek än en köttfärslimpa, utan håligheter. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt ( för att vätskan ska rinna ut. ) Placera rullen på gallret. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen dom fångar upp vätskan. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar, låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. Precis innan du ska äta , så hyvlar du med hjälp av en osthyvel – ta och tryck ner den ordentligt när du skär så att du får snygga remsor. Stek den i olja/ smör och servera genast.

( Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också )

Servera sedan med pommes, sås, grönsaker & feffaroni.

IMG_8679

0
37 kommentarer

Godmorgon sista jullovsdag

Godmorgon sista lediga jullovsdag,

imorgon börjar skolan igen- och då är man tillbaka till vardagen. Känns helt okej efter denna långa ledighet tycker jag. Tror sällan vi sovit så här länge som  detta lovet. Nu börjar iallafall resten av familjen att vakna till även Melvin och hans kompis som sovit över här. Själv var jag uppe tidigare då jag ställde klockan för att hinna med att jobba lite innan frukost.

IMG_3831

Nu blir det frukost och sen ska Nomi iväg och leka med sin klasskompis efter lunch, och det ser hon fram emot. Men  innan dess ska vi ut och åka pulka också- för inatt har det kommit massor utav snö här i växjö. Och man vill passa på nu innan snön töar bort lika snabbt som den kom.

Ha en bästa onsdagen så hörs vi om en stund igen.

0
9 kommentarer

Kräftsallad med ägg & pasta

Hej där, 

Jag har precis hämtat döttrarna från bion ” Tingeling-filmen”  Och det var en stolt lillasyster som följde med storasyster  in på bion idag utan mamma & pappa och hämtade ut biobiljetter & köpte popcorn. Ja minsann…. liten börjar bli stor och  jag tror Thelma tyckte det var lika roligt hon att få gå på bio med bara Nomi. Här är det snart dags att börja med middagsmaten idag, och jag har en ny maträtt jag ska testa, som jag blivit tipsad av en av er läsare. Ska bli spännande och se om den går hem på middagbordet hos oss också. Dagens tips från mig till dig blir en god fräsch sallad.

Goda sallader tröttnar jag nog aldrig på, och oftast brukar jag göra kycklingsallad – men en god kräftsallad det är inte fel det heller.

sallad

 

Det här behöver du till 2 sallader:
1 burk med kräftstjärtar (170 gram)
2 dl med valfri kokt pasta
3 kokta ägg
en bit gurka
ett par körsbärstomater
rödlök
isbergsallad
lime/ citron

Serveras med en klick gräddfil/ turkiskyougurt

Gör så här:
Det är väl inte så mycket att säga om det här….
Skiva upp och blanda och servera med en stor klick turkisk yougurt.

Mums
kräft

0
3 kommentarer

Lax & kräftpasta

 Måndag igen,
Och går inte dagarna bara i rasande fart – snart dags för skola & vardag igen. Här är det ”huset fullt” med alla barnen hemma & hälften av dem har sovkompisar. Jag ska snart skjutsa Thelma & Johanna till stan, där de skulle handla och fika lite. Själv har jag en lunchmöte inbokat om en stund, så ska plocka ner till det. Men nu innan jag far ville jag skriva ner receptet på den goda pastarätt vi åt i lördags. Lätt att komma ihåg receptet då jag hade i 2 1/2  av nästan alla ingredienser 🙂

Majj Gad va gott!

IMG_3742

Jag använde mig av den ihåliga spagettipastan – tror det är Barillas märke.

Det här behöver du till 5 personer:
pasta ( fem stora portioner)
4 portionsbitar lax
1 purjolök
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 msk hummerfond
2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto
2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor
1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor
salt & citronpeppar

Gör så här:
Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör. Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen. Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i  den sjudande såsen, vänd ner fond & pesto. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar. Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen  och likaså med de gröna ärterna. Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera.
Gärna med en god citronpeppar.

IMG_3774

lax5

3
22 kommentarer

Veckomatsedel

Gutenmorgen

Hoppas du har sovit gott min vän. Vi fortsätter med veckomatsedeln även denna vecka, trots trettondagen – för den verkar ju vara uppskattad  :-)För ännu fler uppdateringar med mat & baktips hittar ni bloggen på facebook också & instagram : @jennysmatblogg

Mina förslag till nästa veckans matsedel.

Måndag: Kikärtsbiffar med gurkdressing
Tisdag: Pulled Chicken med tillbehör
Onsdag: Kycklingrullader i senapssås
Torsdag: Hemmagjorda fiskhamburgare 
Fredag: Smördegsinbakad tacofärs

 

IMG_6413

Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie för att få den lite krämig. Annars så gör du en  ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :

500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar

Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader, ta fram smördegen ( om den är fryst )värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.

Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.

 Vitlökssåsen :

Detta behöver du :
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1-2 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar

Garnering : Lite färska örter

Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,Och ställ kallt ett par timmar innan servering.Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!Så kan absolut förberedas dagen före.Och vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 %mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tips på något gott till kaffet: Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !

 

twix

Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm

Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.  Skär bitar med en vass kniv  så fort kakan stannat till sig. Alltså den ska inte bli för kall, då kan det bli svårt att skära fina bitar.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

0
12 kommentarer

Pannkakor

IMG_3717

Detta hade jag till en himlans massa pannkakor :
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
6 eko ägg
12 dl eko standardmjölk

Gör så här.
Jag brukar göra smeten en timme innan det är dags , så att den hinner svälla tills det är dags att grädda. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker, i en skål- vispa ut med lite av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölk och ägg och vispa till en slät smet.

Jag har inget smör i smeten, det har jag sedan i stekpannan när jag gräddar.

1
20 kommentarer