Ädelostfyllda biffar

 Hej på er,

Ni har ju efterfrågat fler recept på köttfärs. Här kommer ett på riktigt goda ädelostfyllda biffar.

IMG_8371

 

Det här behöver du för 4- 5 personer: 
1 kilo blandfärs
4 msk oxfond eller kalvfond
salt & peppar

Valfri ost till fyllning : jag hade 2 trianglar med ädelost

Serveras med potatismos & Brunsås

Såsen: 
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1 msk ox eller kalvfond
1 msk kinesisk soya
1 msk med lingonsylt.

Gör så här:
Skala & koka potatisen i saltat vatten. Häll upp färsen i en skål och vänd ner fond, salt & peppar och rör om till en jämn smet. Skär ut cirka 20 st små kuber från osten , rulla sedan in en ost-kub i varje biff. Stek biffarna klart i smör och ställ in i ugnen på 70 grader, använd stekskyn till att göra sås. Häll i vatten, fond och kinesisk soja och låt sjuda upp. Vänd ner grädde & sylt och låt sjuda upp. Smaka av med salt och peppar. Red ev av om ni önskar tjockare sås.

Potatismoset gör jag med en potatiskross , när den är mjuk – en rejäl klick smör, lite salt , vitpeppar och en eller ett par dl mjölk.

0
13 kommentarer

Väntar på flygplatsen . . . . .

Godmorgon där ute i cyberrymden.

Hoppas din dag har börjat fint. Min klocka ringde tidigt för att jag skulle hinna med flyget till huvudstaden, och sen vill jag ju alltid komma i god tid. Så nu får jag sitta här och vänta, men det går ingen nöd på mig har en stor påse med lösgodis som sällskap. Ja med vad står på schemat idag, jobbmöten för min del och sedan tänkte jag kika efter födelsedagspresenter till Nomi när jag ändå har lite tid på stan.

Godis Stockholm

Mot Stockholm  tur & retur.

Återkommer med ett tidsinställt middagstips lite senare.

Kram

0
6 kommentarer

Laxgratäng med basilika

Godmorgon,

Ska snart sätta mig och planera för matveckorna lite framöver & även bakveckorna. Så jag kastar ut en liten fråga: Vad vill ni se eller läsa mer av här på bloggen ?  Är det någon kategori som behöver utöka sig, eller har du bara tips på goda maträtter jag har missat. Skriv och berätta 🙂

Idag blir middagstipset en riktigt smidig laxgratäng, basilikan ger riktigt fin smak till såsen och hela fiskrätten.
Hoppas ni gillar.

laxrecept

Använder du som jag grön pesto ( basilikasmak) så blir det en helt ljuvlig färg på den. Likaså om du använder den röda  – välj din egen favorit.

Det här behöver du till 4 personer :
4 bitar lax ( färsk eller tinad)
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl creme fraiche
4 msk valfri pesto ( jag hade den gröna burken med basilika )
salt & peppar
5 körsbärstomater

Toppa med pinjenötter

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Ta fram en ugnssäkerform och lägg den tinade eller färska laxen där. Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche, pesto smaka av med sat & peppar. Häll såsen över fisken skiva tomaterna och ställ in i ugnen tills fisken är genomstekt ( cirka 30 ) det beror på hur tjock / tunn den är. Innan servering, rosta pinjenötterna i torrpanna tills de doftar nötigt och blir lite gyllene.
Strö över dem precis innan servering.

Serveras med ris och god sallad.

aaalax (1) aaalax2 (1)

1
67 kommentarer

Pasta- & salamipanna

Hej där ute,

Har precis kommit innanför dörren efter att ha hämtat Nomi på skolan… ja förskoleklass då. Och nu blir det en promenad med Molly, vår lilla papillon som då avskyr när det är blött & kallt ute. Haha… jag trodde innan att alla hundar gillade vatten, men icke. Iallafall innan vi ska gå tänkte jag kikar förbi med ett sådant här busenkelt middagstips till er idag- och gudagott är det också! Det tar cirka en 20 minuter att laga och räcker  till cirka 4-5 personer.

salami 20

Det här behöver du till 4-5 personer: 
250 gram okokt pasta
100 gram pepparsalami
1/2 purjolök
olja till stekning
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl grädde
1 msk med chilisås
salt & peppar

Toppa med 1 boll mozzarella

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Koka pastan i saltat vatten, al dente. Och fräs hackad purjolök med  strimlad pepparsalami, och vänd i grädde & creme fraiche. Smaka av med chilisås & salt & peppar. När pastan är klar, häll av vattnet och vänd ner pastan i såsen och vän om. Önskas mer sås så vänd ner ytterligare lite creme fraiche eller grädde. Skiva över mozzarella och ställ in i mitten av ugnen.

salamipanna1

Gratinera där tills osten börjat bubbla och smält in i resten av pastan.
Ta fram och servera genast med lite krispiga grönsaker.

Salamin kan bytas up mot skinka, bacon , strimlad kyckling, eller om ni vill äta vegetariskt mot goda gränsaker.
Lätt middag som kan varieras massa.

salami10

 

2
19 kommentarer

Sommarstugan

Godmorgon min vän,
Blir lite glad av denna sommarbilden från stugan nu när det är kallt & massa snö utanför mitt fönster. Jag har fått in massor av mail angående uthyrning av sommarstugan och två veckor är redan bokade. Stugan finns drygt 2 km från köpingsvik, på öland. Vi hyr bara ut de är de veckor vi inte planerat att vara där själva, så det är inte mycket.  Men tyvärr hinner jag inte svar er alla som skickat förfrågningar, har fått flera hundra sedan förra sommaren.  Så för er som undrat så är det bara midsommarveckan (v 25) kvar som går att hyra. Och eventuellt en weekend, annonsen finns iallafall  på blocket här  

Maila lite kort vem du är & vi ser helst att ni har simkunniga barn eftersom pool finns. 
sommarhus

Vi kommer också innan juni ha fått klart spabadet, för den som vill bubbla. Vi har inte skrivit in det i annonsen då detta kommer anordnas nu våren.

Vi hörs om en stund igen, då med nytt recept. 

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag och kanske dags för nästa veckas matplanering?
Här kommer mina tips på en god vecka.

Smaklig spis

Måndag: Pestokyckling med ris
Tisdag: Ugnspannkaka med bacon
Onsdag:
Pestolax med krispig grönsallad
Torsdag : Gräddig soppa med pasta & kyckling
Fredag: Ostfylld fläskfile, med potatisgratäng och bearneiesås

IMG_6766

Detta behöver du till ostfylld fläskfile :
1 fläskfile
2 msk smör
salt och peppar
Fyllning :
100 gram philadelphiaost
Chilikrydda / alternativt en egen favoritkrydda
salt och peppar
Serveras till potatisgratäng & bearneisesås

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Rör ihop alla ingredienser till philadelphia- röran.
Putsa fileén och salta och peppra.
Hetta upp en panna med smör och bryn fläskfilen så att den får fin färg runt om.
Lägg den på en skärbräda och skär ett snitt längst hela fileen ,
fyll upp med färskosten och lägg i en ugnsform.
Gratinera i ca 40 minuter ( eller tills köttet är genomstekt )

Klart att servera !

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Bärpaj med fluffigt vaniljvisp

IMG_0376

Det här behöver du:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker

300- 400 gram hallon/blåbär
ca 1/2 – 1 dl socker till bären
1- 2 msk potatismjöl

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Blanda ihop ingredinerna till pajdegen, det ska bli en gryning massa.
smörj en form med smör och lägg i bären.
Sockra och pudra över potatismjöl. Fördele sedan över degen på pajen.
Och grädda i ca 20 minuter.

Servera sedan pajen varm medmycket  kall vispad vaniljsås.

0
4 kommentarer

Kassler med mozzarella & tomat

Tjingeling,
en ledig lördag var det här och vi tänkte ge oss iväg till stan och kika på födelsedagspresenter till Nomi. Hon fyller ju år nästa helg, på hennes önskelista är det mycket klänningar, Frost-leksaker & pyssel som står uppskrivet. Vi får väl se vad vi lyckas hitta till henne. Men innan vi åker ville jag kika förbi med ett litet lunch eller middagstips.

För vi provade en ny god kasslergratäng i veckan, även till den gjorde jag den goda ”fusk” bearneiesåsen.  Mums

kassler recept

 

Detta behöver du till kasslergratängen:
1 bit kassler
2 bollar mozzarella
2 tomater

Bearneiesåsen: 
1 kruka färsk dragon
1 1/2 – 2 msk vit vinsvinäger
2 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Såsen är klar på 5 minuter , gör så här: mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar. Skiva kassler, tomat & mozzarella & varva dessa i en ugnssäker form.  Häll bean på sidan om kasslern och ställ in allt i ugnen i cirka 20 minuter och servera sedan med ris.

kassler2

 

0
17 kommentarer

Fläskfile i chutneysås

Smidig och god gratäng med fläskfile.

IMG_2818Det här behöver du för 3-4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Mangosås:
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk sambal oelek
1 tsk kinesisk soja
3 msk mangochutney
1 msk chilisås
1 tsk paprika pulver

5-8 körsbärstomater
2 dl riven valfri ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skär fläskfilen i medaljonger och fräs i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg upp i en ugnsform. Rör ihop alla ingredienserna till mangosåsen i en kastrull och låt sjuda upp. Vill ni ha mer mangosmak så ta 1-2 msk mer, och vill ni ha mer hetta ta lite mer sambal oelek. Fördela såsen över fläskfilen och klyfta över tomater, och riv över osten.
Gratinera sedan hela gratängen i 15- 20 minuter eller tills fläskfilen är genomstekt.

Servera genast med pasta och grönsaker.

 

14
4 kommentarer

Kycklinggryta med ris

Här kommer gårdagens middag, en mumsig kycklingrätt.  Vi äter mycket kyckling här hemma, och det går ju variera i oändlighet. Gryta är en favorit, och för att få fram smakerna så är en skvätt med gele, balsamico eller lingonsylt hemligheten. Lyfter smakerna på hela grytan.

kycklinggryta (1)

Det här behöver du till 4 personer:
4 stora kycklingfile
smör till stekning
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 1/2 msk kinesisk soya
1 tsk tomatpur
2 msk konc. oxfond
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Strimla kycklingen, och stek den klart i smör. Vänd ner creme fraiche, fond, grädden sojan, tomatpuren och låt sjuda upp på svag värme. Smaka av med gelen & salt och peppar.

Serveras med ris & god sallad

31
24 kommentarer

Wienersemlor

Hallå där,

 Vem gillar inte semlor liksom ♥ Och jag ville prova ett nytt recept till dess, nämigen wienersemlor ( hälften wienerbröd hälften semla) . Jag har sett dess på ett och annat bageri, och som jag trodde blev de oemotståndligt goda! Ni måste pröva. Jag gillar att göra det lätt för mig så jag köpte färdig smördeg, vill man kan man naturligtvis baka egen.

IMG_4116Jag behöver verkligen öva på att spritsa grädden ser jag, haha.  Men här hade jag en ny sort, Så jag skyller på det. Men det går lika bra att klicka ut grädden för den som ingen sprits har.

IMG_4119
Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllnin man vill ha. 

Det här behöver du till 4 wienersemlor: 
12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2-3  tsk vaniljsocker
Florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, 
Lägg tre tinade smördegsplattor över varandra och tryck ihop dem så de fastnar över varandra, för att få dem att fastna bättre kan man pensla dem med kallt vatten emellan.  Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla även ovansidan med kallt vatten, och grädda dem tills de precis blir gyllene ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa &  lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig.  Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden + vaniljsockret & spritsa/ klicka ut i semlan. På med locket pudra över rikligt med florsocker och servera genast.

Recept semlor

För att komma till mitt recept på ”vanliga” semlor klicka HÄR

  Psssst…. Missa inte att följa mig på instagram för både mat- och baktips @jennysmatblogg

2
55 kommentarer