Veckomatsedel

Söndag och kanske dags för nästa veckas matplanering?
Här kommer mina tips på en god vecka.

Smaklig spis

Måndag: Pestokyckling med ris
Tisdag: Ugnspannkaka med bacon
Onsdag:
Pestolax med krispig grönsallad
Torsdag : Gräddig soppa med pasta & kyckling
Fredag: Ostfylld fläskfile, med potatisgratäng och bearneiesås

IMG_6766

Detta behöver du till ostfylld fläskfile :
1 fläskfile
2 msk smör
salt och peppar
Fyllning :
100 gram philadelphiaost
Chilikrydda / alternativt en egen favoritkrydda
salt och peppar
Serveras till potatisgratäng & bearneisesås

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Rör ihop alla ingredienser till philadelphia- röran.
Putsa fileén och salta och peppra.
Hetta upp en panna med smör och bryn fläskfilen så att den får fin färg runt om.
Lägg den på en skärbräda och skär ett snitt längst hela fileen ,
fyll upp med färskosten och lägg i en ugnsform.
Gratinera i ca 40 minuter ( eller tills köttet är genomstekt )

Klart att servera !

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet : Bärpaj med fluffigt vaniljvisp

IMG_0376

Det här behöver du:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker

300- 400 gram hallon/blåbär
ca 1/2 – 1 dl socker till bären
1- 2 msk potatismjöl

Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Blanda ihop ingredinerna till pajdegen, det ska bli en gryning massa.
smörj en form med smör och lägg i bären.
Sockra och pudra över potatismjöl. Fördele sedan över degen på pajen.
Och grädda i ca 20 minuter.

Servera sedan pajen varm medmycket  kall vispad vaniljsås.

0
4 kommentarer

Kassler med mozzarella & tomat

Tjingeling,
en ledig lördag var det här och vi tänkte ge oss iväg till stan och kika på födelsedagspresenter till Nomi. Hon fyller ju år nästa helg, på hennes önskelista är det mycket klänningar, Frost-leksaker & pyssel som står uppskrivet. Vi får väl se vad vi lyckas hitta till henne. Men innan vi åker ville jag kika förbi med ett litet lunch eller middagstips.

För vi provade en ny god kasslergratäng i veckan, även till den gjorde jag den goda ”fusk” bearneiesåsen.  Mums

kassler recept

 

Detta behöver du till kasslergratängen:
1 bit kassler
2 bollar mozzarella
2 tomater

Bearneiesåsen: 
1 kruka färsk dragon
1 1/2 – 2 msk vit vinsvinäger
2 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Såsen är klar på 5 minuter , gör så här: mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar. Skiva kassler, tomat & mozzarella & varva dessa i en ugnssäker form.  Häll bean på sidan om kasslern och ställ in allt i ugnen i cirka 20 minuter och servera sedan med ris.

kassler2

 

0
17 kommentarer

Fläskfile i chutneysås

Smidig och god gratäng med fläskfile.

IMG_2818Det här behöver du för 3-4 personer: 
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar

Mangosås:
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk sambal oelek
1 tsk kinesisk soja
3 msk mangochutney
1 msk chilisås
1 tsk paprika pulver

5-8 körsbärstomater
2 dl riven valfri ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skär fläskfilen i medaljonger och fräs i en stekpanna tills den fått fin färg. Lägg upp i en ugnsform. Rör ihop alla ingredienserna till mangosåsen i en kastrull och låt sjuda upp. Vill ni ha mer mangosmak så ta 1-2 msk mer, och vill ni ha mer hetta ta lite mer sambal oelek. Fördela såsen över fläskfilen och klyfta över tomater, och riv över osten.
Gratinera sedan hela gratängen i 15- 20 minuter eller tills fläskfilen är genomstekt.

Servera genast med pasta och grönsaker.

 

14
4 kommentarer

Kycklinggryta med ris

Här kommer gårdagens middag, en mumsig kycklingrätt.  Vi äter mycket kyckling här hemma, och det går ju variera i oändlighet. Gryta är en favorit, och för att få fram smakerna så är en skvätt med gele, balsamico eller lingonsylt hemligheten. Lyfter smakerna på hela grytan.

kycklinggryta (1)

Det här behöver du till 4 personer:
4 stora kycklingfile
smör till stekning
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 1/2 msk kinesisk soya
1 tsk tomatpur
2 msk konc. oxfond
1 msk med rödvinbärsgele
salt & peppar

Serveras med kokt ris

Gör så här:
Strimla kycklingen, och stek den klart i smör. Vänd ner creme fraiche, fond, grädden sojan, tomatpuren och låt sjuda upp på svag värme. Smaka av med gelen & salt och peppar.

Serveras med ris & god sallad

31
24 kommentarer

Wienersemlor

Hallå där,

 Vem gillar inte semlor liksom ♥ Och jag ville prova ett nytt recept till dess, nämigen wienersemlor ( hälften wienerbröd hälften semla) . Jag har sett dess på ett och annat bageri, och som jag trodde blev de oemotståndligt goda! Ni måste pröva. Jag gillar att göra det lätt för mig så jag köpte färdig smördeg, vill man kan man naturligtvis baka egen.

IMG_4116Jag behöver verkligen öva på att spritsa grädden ser jag, haha.  Men här hade jag en ny sort, Så jag skyller på det. Men det går lika bra att klicka ut grädden för den som ingen sprits har.

IMG_4119
Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllnin man vill ha. 

Det här behöver du till 4 wienersemlor: 
12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle)
mandelmassa + ovispad grädde
2 1/2 dl vispgrädde + 2-3  tsk vaniljsocker
Florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, 
Lägg tre tinade smördegsplattor över varandra och tryck ihop dem så de fastnar över varandra, för att få dem att fastna bättre kan man pensla dem med kallt vatten emellan.  Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla även ovansidan med kallt vatten, och grädda dem tills de precis blir gyllene ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa &  lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig.  Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden + vaniljsockret & spritsa/ klicka ut i semlan. På med locket pudra över rikligt med florsocker och servera genast.

Recept semlor

För att komma till mitt recept på ”vanliga” semlor klicka HÄR

  Psssst…. Missa inte att följa mig på instagram för både mat- och baktips @jennysmatblogg

2
55 kommentarer

Falukorv med dillsås & potatispure

Ser att ni är många som letat efter recept på falukorv och andra korvrätter de senaste veckorna, just denna kategorin har jag inte så många recept på än. Så därför provade jag ett nytt recept förra veckan, efter tips från en bloggläsare. det blev en falulåda med dillsås – och den försvann i ett nafs. Bra betyg tycker jag .

IMG_3837

Du behöver till 4 personer :
1/2 ring falukorv
2 tomater
1 gullök
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk konc. köttfond
2 msk dill
salt & peppar

Serveras med potatismos

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Skiva korven, tomaten och löken och varva i en form. Se bild ovan.Mät upp grädde, crème fraîche, fond och dill o en kastrull. Låt sjuda upp och smaka av med salt & peppar. Häll detta i den ugnsfasta formen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills såsen kokar och korven fått lite färg. Servera genast med potatismoset.

IMG_3864tomaten

 

0
20 kommentarer

3-rätters på Jacobs skola

Godmorgon

Jag har tidsinställt ett inlägg till er redan igår, då jag vet att många av er tycker det är roligt att läsa dagens första inlägg till morgonkaffet. Vi var iväg på en jättetrevlig middag igår på Jacobs skola, deras klass ( årskurs 9 ) stod för 3-rätters och olika frågesporter. det var en jätterolig kväll, och detta är ett tips till er klassföräldrar som ska komma med ideer för att spara ihop till klassresan.

Till förrätt fick mitt bord dessa goda hembakade baguetter med tomat, olivolja & basilikaförrätt

Till varmrätt bjöds det på Pesto-pasta med lite lufttorkad skinka

varmrätt

Och efterrätten söta pannkakor med hemlagad hallonparfait

efterrätten

Vilken fin meny verkligen, och vilka duktiga nior som lagat den här maten.
Jättetack till dem för denna 3-rätters och de roliga frågesporterna !

0
7 kommentarer

Kyckling- och tomatsoppa

Kikar förbi er med ett litet middagstips, soppor & grytor är något som hör vintern till. Gillar ni som jag tomat  & kyckling så kommer absolut att gilla denna, en mustig gryta som även kan serveras som en matigare soppa. Och då gärna med en god bit bröd till, mumsigt.

soppa

Till 6 personer behöver du: 
900 gram kycklingfile
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 burk med tomatkross
1 burk med passerad tomat
1 burk med vatten ( samma som tomatkrossen)
1 1/2  kycklingbuljongtärningar
1 tsk strösocker
2 msk med finhackad persilja ( fryst hade jag )
1 kryddmått timjan
cayenne efter smak & tycke
salt & peppar

1 pkt med bacon

Serveras: med ris om man vill, eller som soppa.

Gott att ha en klick creme fraiche till & klippa över lite färska örter.

Gör så här:
Hetta uppe gryta med lite smör / olja, klyfta löken och fräs den glansig. Skiva kycklingen tunt och vänd ner och fräs den så att den får lite färg. Pressa ner vitlöken och häll över tomatkross, tomatpure och vatten. Smula ner kycklingbuljongen , vänd ner socker och låt sjuda upp i 10 minuter. Rör ner persiljan timjan och smaka av med cayenne, salt & peppar. Vill du ha soppan tjockare så låter du den koka länge utan lock, då dunstar vätskan, eller om du vill ha den lite lösare, då kan du tillsätta mer vätska.

klipp ner baconet smått & knaperstek det, strössla över med lite färska örter och servera.

soppa2

0
6 kommentarer

Ny vecka – ny energi

 

Gooooodmorgon  alla där ute,

Då startar vi upp denna veckan och jag måste säga att jag gillar verkligen måndagar. En nystart med massa energi och nya mål i sikte. Jag gillar det, och idag har jag två nya maträtter som ska provlagas och fota innan solen går ner. Dock är det lite begränsad med soltimmarna nu på vintern. Så nog börjar jag se fram emot våren lite med längre dagar &  ljusare kvällar. På tal om något helt annat, så ska Jonathan& Jag gå ut & äta middag ikväll, närmare bestämt på Jacobs skola. Det är  hans klass som står för maten, så det ska bli spännade att se vad som står på menyn.

Och en bild på gårdagens härliga buketten med rosa tulpaner.

tulpaner rosa

Men nu måste jag rusa, har en tid hos tandläkaren nu om tjugo minuter.

Hej på ett tag!

0
9 kommentarer

Gräddig lövbitsgryta

IMG_8249

Det här behöver du till 4- 5 portioner :
800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
6 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
2 dl grädde
maizenaredning

Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg

Serveras med ris & sallad

Gör så här :
Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden. Fin hacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak.   Rör ner  tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om, tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar. Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele. Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde ( jag ville ha en mustig gryta denna gången och hoppade över)  och låt sjuda upp och red av med lite maizena -sjud ett par minuter och servera sedan genast.

IMG_8237

En god krispig sallad är ju såklart ett måste till.
Här med blandsallad, tomat, paprika i olika färger, rödlök och soltorkade tomater.

IMG_8199

0
Kommentera