Nybakade gifflar med brie & salami

Hej från ett gråmulet växjö.

Här står jag i och provar fram en massa nya efterrätter, till ett kommande matreportage. Det är ett nytt år och mitt nyårslöfte var att tacka Ja till fler foto- & matjobb trots att det känns lite nervöst. För förra året tackade jag nej till detta matreportage flera ggr, men skam den som ger sig, så på fredag kommer fotografen. Det blir första hemma-hos-mig reportaget och det känns nervöst och faktiskt riktigt roligt – så tills dess ska jag välja ut fem efterrätter. Och jag har tre stycken jag ska prova nu i helgen, så bra att vi får gäster för nu ska de få hjälpa till hjälpa att provsmaka och ge betyg. Men nu över till något mindre onyttigt- nämligen dessa goda gifflar fyllda med salami & brie. Jag brukar även baka dessa med vanlig ost & skinka för det gillar barnen bäst, perfekt att ha med sig till skidbacken med lite varm choklad.

Och så ett ”latmans” alternativ:  Köp färdig pizzadeg, funkar jättebra både till piroger & gifflar.

giffel

 

Det här behöver du till cirka 30 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
1 bit brieost
75-100 gram salami

Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :

IMG_4715

Varje del fyller du ut med lite brie och en salami- bit

IMG_4738

Sedan rullar du ihop den , du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen. Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg, Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter. eller tills de blivit gyllene.

Klara att serveras.

Mums

IMG_4760

 Fungerar fin fint att frysa in, tina gärna på svag värm i ugnen ( 50 – 60 grader ) så blir de precis som nybakde igen.

0
14 kommentarer

Kalasförberedelser

 

Godmorgon

Det blev en lite senare frukost idag, och jag ska jag ge mig iväg och handla till helgens kalas. Ballonger, servetter, plastglas & tallrikat  & så det viktigaste av allt en himla massa godis. Godispåsarna har jag gjort själv med ett färgglatt papper- kan visa er senare för det var väldigt enkelt & det blev riktigt festligt faktiskt.  Nomi bjöd in alla tjejer i klassen + kusinerna , och det verkar som alla utom en kan komma så sammanlagt 21 barn blir det på söndag. ( Vi har hyrt gymnastiksalen 🙂 för vi hade inte fått plats här hemma trots att vi har ganska stort )

Måste även skriva ner ett litet schema för alla lekar vi ska leka- gissa om Nomi längtar till söndag just nu.

fredagsfruskot

 Hepp dags att göra mig färdig och åka mot affären.

Hörs senare

0
13 kommentarer

Blått är flott

Godkväll i stugorna, 

Nu har jag precis landat i tvsoffan efter att ha jagat iväg de sista dammråttorna från golven, och det doftar skurmedel i hela huset. Nice! Idag så blev det en tur ner till Second hand och jag hittade flera söta koppar och små muggar till samlingen. Jag tycker att blått porslin är så himla vackert och så letar jag bara någon fin möbler att förvara det i.

Blått är flott – och flera udda koppar och kannor är bara charmigt tycker jag

IMG_4642

Kannan i bakgrunden har jag fått av Karin, men resten är dagens loppisfynd.

kaffe

 

Fortsatt trevlig kväll på er!
Hörs mer imorgon.

0
2 kommentarer

Skinkpaj med ädelost

Godmorgon 

Jag tänkte att jag kikar in med ett tidigt middagstips idag. Matpajer äter vi alldeles för sällan, för det är ju bara så gott. Här fyllde vi en med röktskinka och ädelost, smakrik och serveras med goda grönsaker.

IMG_3191

 

Det här behöver du till denna ost och skinkpaj ( 5- 6 personer):

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1/2 dl kallt vatten
75 gram rumsvarmt smör
1/2 tsk salt

Fyllning: 
350 gram kassler / rökt skinka
140 gram ädelost
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 msk grovkorning senap
salt & peppar
5 körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredinenser  till pajdegen, och tryck ut i pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och förgrädda i 8-10 minuter. Under tiden tärnar du osten och skivar skinkan tunt, detta fyller du sedan pajskalet med och vispar ihop äggstanningen för hand : ägg, grädde, senap & salt och peppar. Häll detta över fyllningen, dela tomater och lägg över och in i ugnen i cirka 35- 40 minuter.

Låt svalna / stanna till sig något innan du serveras.

Smaklig måltid. 

0
8 kommentarer

Vegetarisk omelettpizza

Ni är så många som önskar vegetariska tips & recept. Och jag precis som ni vill bidra till att äta mer grönt för vår miljöns skull inte minst. Ingen kan gör allt men alla kan göra något, så vi skippar köttet iallafall en dag i veckan. Hur gör du ?

pizzaveg

Min vegetariska omelettpizza med mozzarella, purjolök & soltorkade tomater.

Det här behöver du till en panna :
en bit purjolök
4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar

Topping:
1/2 msk Chilisås + 1 tsk tomatpure
mozzarella
finskivad soltorkade tomater

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen)  med lite olja och fräs den skivade purjolöken mjuk.  Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Blanda ihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela mozzarella, soltokade tomater över omeletten , och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.

Strö över lite oregano eller timjan & servera genast

vegpizza

0
10 kommentarer

Barbietårta

Hejsan,
Nu är vi tillbaka hemma i stan igen. Och hämtat hem barnen från bästa farmor, de stora barnen kommer hem imorgon igen. Och nu medan Nomi är iväg på sin innebandyträning tänkte jag uppdatera med tårtan. Jag & Jonathan hjälptes åt att baka den här i fredags, trodde nog att den skulle vara klar på ett ögonblick 😉 Men haha.. det tog sin tid, även om det var en rolig tårta att baka. Och dottern trodde knappt sina ögon när vi dukade fram hennes Frost-tårta till födelsedagsfikat, den blev så uppskattad.

Baka tårtor är något jag vill lära mig &  göra mer- denna tårtan är inte svår på något vis, den tar bara lite mer tid när det ska kavlas marsipan och dekorera. Jag är verkligen ingen expert på tårtbak – så kan jag så kan du!

IMG_4286

Istället för att baka i den vanliga runda springformen så bakade vi i en 3 litersform, för att få rätta formen. Och som många rekommenderat så bakade jag en tårta som kalas ”lika delar”  där vi utgick ifrån 8 ägg. Ta fram tre lika stora glas, där ägg, socker och mjöl ska vara lika mkt i varje glas.

Till en 3 litersform som tål ugn  ( se bilden ovan ) : 
8 ägg
lika mkt socker
lika mkt mjöl
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver

Garnering : Marsipan

Gör så här: 
Ställ ugnen på 160 grader, Smöra och bröa formen.
Mät upp lika mkt ägg, socker & mjöl i tre olika glas. Vispa sedan socker och ägg poröst ( vitt ) i cirka 5- 7  minuter.
Rör ihop mjöl, vaniljsocker, och bakpilver. Vänd sedan ner mjölblandningen , i den porösa smeten och vänd försiktigt om tills allt har blandat sig. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme , eller tills tårtbotten är genomgräddad. Öppna inte ugnsluckan de första 40 minuterna, finns risk att den sjunker ihop.  Låt svalan och frys in minst en dag i förväg. ( Då blir kakan lättar att dela. )

Frost

Fyllning: 
370 gram lemoncurd ( finns att köpa vid sylten)
5 dl vispgrädde

Marsankräm : 
Se baksidan – mjölk + marsanpulver.

Gör så här:
Vispa grädden och rör ihop till en jämn smet med lemoncurden. Rör ihop en tjock marsankräm och låt stå kallt. Dagen innan kalaset skar vi upp tårtan, gjorde hål i mitten, med hjälp av äggkopp. Och fördelade fyllningen ( jag delade i fyra delar ) varannan lemuncurd , varannan marsanfyllning. Plasta in tårtan och låt stå kallt i gärna 10-12 timmar. Sen kavla ut marsipanen och klä in dockan i klänning, vilket är lättast att göra innan ni sätter dit dockan i tårtan.  Sen mät ur och kavla ut marsipanen & klä in resten av tårtan i klänning. Vi gjorde Frostklänning lite veckad ner till, och har man ännu mer tid kan man såklart göra mönster eller ha olika färger.

Roligt & tidskrävande 🙂

IMG_4539

2
5 kommentarer

Veckomatsedel

Morrn morrn.
Kikar förbi med tips till er veckomatsedel – ska försöka hinna med att uppdatera recept/ beskrivning på tårtan vi visade på instagram också.


Måndag :
Paj  med ost, skinka & broccoli
Tisdag : Köttfärs- och pastagratäng
Onsdag : Supersnabba Carbonara
Torsdag : Grön ärtsoppa
Fredag : Citron & parmesanbakad kyckling

 

Det här behöver du till 4 portioner :
Bulgur
800 gram Kycklingfile
Pesto
50-75 gram Smör (rumsvarmt )
1 vitlöksklyfta
75- 100 gram parmesanost ( eller annan längre lagrad smakrik ost )
2 citroner (skal )
Timjan
Salt & peppar

Gör så här:

Ställ ugnen på 180- 200 grader. Tvätta citronerna, och riv skalet i en skål,
rör samman skalet med mjukt smör. Rör ner några småkvistar av färsk timjan och en pressad vitlök. Riv ner osten i smörblandningen och smaka av med lite salt och peppar. Lägg upp kycklingfilen i en ungssäkerform, och bred ut smörblandnigen över fileerna. Ställ in dem i ugnen.  ( hur länge beror på hur tjocka fileer det är, du får kolla kycklingköttet med ett snitt. )
Under tiden kokar du bulgur enligt anvisningar på förpackning. Blanda precis innan servering ner din favorit pesto i bulgurn.

Serveras sedan kycklingen / bulgurn med en god sallad

0
4 kommentarer

Till ostbrickan

Hej där,

Nu har gästerna åkt hem, och vi har dukat av & diskat klart. En väldigt nöjd & glad 6åring har det varit här hemma idag, massa fina paket har hon fått också. Sen följde Nomi & Melvin med Farmor hem till kalmar och ska stannar där tills imorgon. Så kvar är bara jag & Jonathan här i stugan och det blir en filmkväll för oss och en liten ostbricka.   Jag sprang på små söta ostar på mataffären häromdagen, dessa röda brukar väl alla ha till sin ostbricka.  Dessa smakar cheddar och var en härlig färgklick, jag köpte mina på Willys. Ett erbjudande så varje förpackning kostade 10 :-  tips till er som gillar ost.

ost

0
1 kommentar

Vita Kexchoklad

Godmorgon,
Idag är ingen vanlig dag …. Idag är Nomis födelsedag ♥ Hurra hurra hurraaaa. Vi landade i stugan i går eftermiddag, och lilltösen sover fortfarade gott fast klockan närmar sig halv nio.  Så medan Jonathan dukar fram det sista av frukostbrickan tänkte jag bara smita förbi och uppdatera  bloggen med ett nytt recept

Vita kexchoklad – dessa ska vi blandannat bjuda på idag 
kex

Det här behöver du till 5 stycken chokladkex ( 15 stycken bitar)  : 
20 – 24 stycken smörgåsrån
3 stycken dubbelnougat 50 gram + 50 gram mjölkchoklad
Chokladdoppas i 250 gram vit choklad  + 1 msk rapsolja

IMG_4443

Gör så här :

Smält nougaten och 50 gram mjölkchoklad och bred ut på smörgåsrånen. Använd 4 rån till varje, dvs tre lager fyllningar.  Ställ in dem i kylen och låt dem svalna helt innan du skär varje bit i tre delar. Smält chokladen tillsammans med en msk neutralolja, och chokladdoppa sedan kexen. Låt dem torka på ett galler.
Ställ svalt fram till servering.

kex2

0
14 kommentarer

Sega hallonrutor med havretopping

Godmorgon godmorgon,


Lite trött idag, då jag nästintill bodde på flygplatsen igår ( känns så när man får vänta i evigheter) För tyvärr blev det inte alls så smidigt som jag hoppats på med flyget igår- först var flyget försenat i 3 timmar *suck*  Sen blev hemresan inställd och vi blev ombokade till kalmarflyget, som mellanlandade oss i växjö på vägen. Men hem kom jag och jag hann i tid till mötet. Det är alltid roligt att besöka huvudstaden, men tyvärr hann jag varken med shopping eller gå på stan. Men nu över till dagens första recept….

Denna kakan bakades i veckan en gudagod syltruta som kan göras med vilken sylt som finns hemma.
img_9928-001 (1)

Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl hallonsylt ( eller lingonsylt / jordgubbssylt )

Crisp:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.

Låt svala innan du skär upp kakan i bitar

 

IMG_9834

0
26 kommentarer