Bakdag är det idag då- jag har precis kommit hem från mataffären med X antal kilo choklad 😉 Så ni kan nog gissa temat på mina desserter till kommande matreportage på fredag. Städdag imorgon då med andra ord, haha.
Fem olika sorters efterrätter ska bjudas på – varav 1 jag kan börja förbereda idag.
Har precis också klickat hem ny fondvägg till Melvins rum, så roligt det ska få bli att få den på plats. Helst hade jag velat börja tapetsera redan nu, men den levereras först nästa vecka…… Tror det kommer bli toppenfint ( Ska måla om lite hyllor och bänkar så det mathar senare i eftermiddag)
Tittar förbi bloggen medan jag väntar på att min kaka i ugnen ska bli klar. Förutom massa kakor har jag även bakat dessa godingar.Vart tvungen att smaka innan receptet hamnar på bloggen och detta . . . är ju rena nutellahimlen. Godaste på länge! Receptet kommer imorgon så att ni som vill hinner baka till fredag.
Har ni bestämt vad ni ska baka till nutelladagen än ?
Många av era önskemål kring maträtter är just vardagsrätter- och detta är en klassiker!
Inbakad kassler med färskost, ris & currysås. Omnomnom
Det här behöver du : 1 bit kassler
smördeg
200 gram creme bonjour vitlök & örter
1 ägg
sesamfrön
Currysås: 10 gram smör
1 tsk curry
3 dl vatten
3 dl creme fraiche
1 msk köttfond
Maizena
salt och peppar
Serveras med currysås
Gör så här:
Ta fram och tina ev. fryst smördeg. Ställ ugnen på 220 grader. Koka ris enligt anvisningar på paketet. Skiva kasslern och bred på med creme bonjour emellan skivorna. Ställ upp dem tillsammans och baka in dem i smördegen. Som bilden ovan. Vispa ihop äggen och pensla hela smördegen, strössla över sesamfrön, och ställ in i ugnen.
Och under tiden kan du göra såen, i en kastrull: mät upp smör och låt smälta, pudra ner curryn och bryn tills det doftar ljuvligt. Vänd ner creme fraiche & låt smälta , och vänd ner vätska , fond och smaka av med lite salt & peppar.
När den inbakade kasslern fått fin gyllene färg ( cirka 30 minuter ) så ta ut och skär upp och sedan är det klart att servera.
Är det inte skillnad nu tycker ni? Med massa snö utanför fönstrerna så känns allt så mycket ljusare. Härligt. Var ute i snön flera timmar igår och byggde snöborg med barnen, vet inte vem som hade roligast… Barnen eller jag & Jonathan. Ska fortsätta bygga vidare på den idag, bygga fotöljer och små gluggar till fönster 🙂
Startar upp denna morgon med en lugn frukost framför nyhetsmorgon. Sitter samtidigt och skissar på nästa veckas recept som ska lagas. Det är många som är sjuka nu i februari, så det blir att förska vitaminboosta sig med massa C-vitamin nu. Och hålla tummarna för att vi slipper magsjuka & influensor.
Läste någonstanns att blodapelsinerna bytt namn till ”röda apelsiner”. Sak samma, färgglada är de iallafall.
Nu har vi en skidsemester bokad & klar och vi åker om en månad till makens stora glädje. Han åkte nämligen varje år med sin familj när han var yngre, vilket jag inte har gjort. Jag kan inte ens stå på ett par skidor- så det blir jag och småttingarna som ska skrivas in på skidskola det första vi gör när vi kommer dit. Hehe…
Däremot har jag börjat planera lite mat att ta med, smidiga maträtter som man snabbt kan värma upp. Gulaschsoppa, olika grytor och dessa goda piroger som man kan fylla med både köttfärs & skinka.
Tror dessa blir jättegoda fyllda med tacofärs också.
Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna
Fyllning 1:
400 gram köttfärs
1/2 finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med krossade tomater ( te.x mutti)
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
riven ost
Fyllning 2: chilisås
strimlad skinka
riven ost
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningarna.
Köttfärsfyllningen:
Fräs upp den hackade löken med smör, tills den är glansig. Bryn köttfärsen klar, och låt den sjuda upp med pressad vitlök och tomatkross, soja. Smaka av med salt & peppar. Låt den sjuda bort den mest av vätskan innan du fyller pirogerna.
Till skinkfyllningen :
Riv ost, strimla skinkan.
Sen bakade jag ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene.
För er som undrat så är nu frågorna ni hade besvarade , under samma inlägg där ni ställde dem. Jag har precis vinkat av barnen till skolan & förskoleklass. Nomi var så nöjd med sitt kalas igår, lek & bus i 2 timmar. Ni önskade att jag skulle skriva upp vad vi gjorde på kalaset så här kommer lite av de lekar vi gjorde.
Godispåsarna gjorde jag av rosa bokpapper – går att använda lite tjockare presentpapper också.
Jag klippte ut bitar lika stora som A4-papper och rullade ihop dem till strutar. Jag tejpade kanten på dem och sen var de stadiga, och gick att stapla över varandra ( så de tar ingen plats att förvara direkt.) Sen fyllde vi strutarna med massa godis : halsband, tuggummi, sura nappar , mentos och massa mera.
Vi fick 20 festliga och färglada godispåsar till en kostnad på 7 kronor. Roligt att göra var det också – pappret köpte jag på Ö0B
Och så över till vårat lilla kalasschema:
Vi började med hinderbana
Presentleken – snurra en flaska & den som flaskan pekar på får ge sitt paket.
Korv med bröd
Glass
Pricka svansen på grisen
Följa John
Dansstopp
Under hökens vingar
Gröna lyktan
Kom alla små kycklingar
Sist fick barnen måla fiskedammen, alla barnen fick måla fiskar, sjöstjärnor, maneter, sjöjungfrur o.sv
( detta vart mkt uppskattat och de var jätteduktiga )
Sen fiskade vi och barnen fick sina godispåsar .
Ja de där två timmarna försvann verkligen jättefort 🙂
Det här behöver du till denna gratäng:
1 grillad kyckling
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar
Serveras med ris och en god sallad
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, ta fram en ugnssäker form.
Ta bort köttet på den grillade kycklingen och lägg i formen, tvätta och hacka paprikorna över.
Värm upp en kastrull md philadelphiaost, grädde, senap, soya och krossad rosepeppar. Låt sjuda upp och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, och under tiden kokar du riset.
Servera genast.
* * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet : Smördegsinbakade äppelknyten
Det här behöver du till 4 pers : 4 st smördegsplattor 15*15 cm
1 stort äppel
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl mörkt muscovadasocker
1 ägg
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka de skalade äpplet och rör ihop med creme fraiche och socker i en skål.
Lägg ut plattorna på en ugnsform med bakplåtspapper, och lägg på ett par msk fyllning på varje smördeg. Ta upp alla hörnen och nyp ihop till ett knyte.
Pensla med vispat ägg och ställ sedan in i mitten på ugnen.
Ta ut efter cirka 12- 15 minuter när de fått en gyllene färg.
Servera med vaniljsås, marsansås eller gräddglass.
Om man väntar lite gäster, och bara ska äta något lättare så tycker jag att olika sorters festligare smörgåsar alltid funkar. Och något som är både gott & smidigt att bjuda på är ju räksmörgåsar. (Stort plus att det är lätt att beräkna= lika många smörgåsar som gäster )
Räksmörgåsar deluxe
Detta brukar jag ha på mina räksmörgåsar:
Tekakor
räkor
krussallad
gurka
tomat
ägg
räkröra
skinka
ost
apelsin
färsk dill
Jag har fått flera önskemål om frågestund- och det kunde kanske vara läge för det idag. Snart kommer min lillasyster med familj hit, och stannar tills imorgon. Så jag kommer inte sitta jättemycket framför datorn nu som ni kanske förstår, men jag sätter mig ner och besvara era frågor så fort tiden finns 🙂 Då kör vi:
Fråga på om det är något ni undrar över. ( Jag svarar även här i kommentarsfältet )
Och ett nytt mattips är tidsinställt och dyker upp i eftermiddag.
Tänkte kika in med ett smarrigt efterrätt tips till helgen ( kanske den godaste) chokladfondanten någonsin. Jag tror det men då det var första gången i mitt liv jag både bakade & åt denna efterrätt. Och efter att ha kikat på några olika recept så insåg att den behöver en tvist av något extra så jag provade att göra mina med kolakräm & lite salt. Smeten går att förbereda kvällen innan och gräddas dagen efter.
”Chocolate and salted Caramel”
Följ mig gärna på Facebook HÄReller instagram: @jennysmatblogg
Det här behöver du till 4 portioner :
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.
Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!
Psst… ni brukar ju tips mig om bra filmer och serier och nu tänkte jag tipsa er som inte vet vad ni ska titta på. Vi har börjat följa serien ”Suits” efter Jonathans jobbarkompis tips- och den är så bra att vi streckkollar på den i flera timmar varje dag… Ha ha … Så missa inte den!