Välkommen Måndag

Go´morgon där ute,

För er som undrat så är nu frågorna ni hade besvarade , under samma inlägg där ni ställde dem. Jag har precis vinkat av barnen till skolan & förskoleklass. Nomi var så nöjd med sitt kalas igår, lek & bus i 2 timmar. Ni önskade att jag skulle skriva upp vad vi gjorde på kalaset så här kommer lite av de lekar vi gjorde.

Godispåsarna gjorde jag av rosa bokpapper – går att använda lite tjockare presentpapper också.

IMG_4888

Jag klippte ut bitar lika stora som A4-papper och rullade ihop dem till strutar. Jag tejpade kanten på dem och sen var de stadiga, och gick att stapla över varandra ( så de tar ingen plats att förvara direkt.) Sen fyllde vi strutarna med massa godis : halsband, tuggummi, sura nappar , mentos och massa mera.

IMG_4895

Vi fick 20 festliga och färglada godispåsar till en kostnad på 7 kronor. Roligt att göra var det också – pappret köpte jag på Ö0B

IMG_4909

Och så över till vårat lilla kalasschema:

Vi började med hinderbana
Presentleken – snurra en flaska & den som flaskan pekar på får ge sitt paket.
Korv med bröd
Glass
Pricka svansen på grisen
Följa John
Dansstopp
Under hökens vingar
Gröna lyktan
Kom alla små kycklingar

Sist fick barnen måla fiskedammen, alla barnen fick måla fiskar, sjöstjärnor, maneter, sjöjungfrur o.sv
( detta vart mkt uppskattat och de var jätteduktiga )
Sen fiskade vi och barnen fick sina godispåsar .

Ja de där två timmarna försvann verkligen jättefort 🙂

0
11 kommentarer

Veckomatsedel

Vi startar upp denna söndagsmorgonen med en tidig veckomatsedel.

Måndag : Vegetariska paj med broccoli & ädelost
Tisdag: Godaste laxgrytan
Onsdag : Pastasås med skinka & champinjoner
Torsdag : Potatis & köttfärssoppa
Fredag : Rosepepparkyckling

kycklinggratäng

Det här behöver du till denna gratäng:
1 grillad kyckling
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
200 gram philadelphiaost
2 1/2 dl grädde
2 msk kinesisk soya
1 tsk dijonsenap
1 msk med grovkrossad rosepeppar

Serveras med ris och en god sallad

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader, ta fram en ugnssäker form.
Ta bort köttet på den grillade kycklingen och lägg i formen, tvätta och hacka paprikorna över.
Värm upp en kastrull md philadelphiaost, grädde, senap, soya och krossad rosepeppar. Låt sjuda upp och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter, och under tiden kokar du riset.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet :   Smördegsinbakade äppelknyten

Det här behöver du till 4 pers :
4 st smördegsplattor 15*15 cm
1 stort äppel
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl mörkt muscovadasocker
1 ägg

Gör så här :

Ställ ugnen på 225 grader.
Finhacka de skalade äpplet och rör ihop med creme fraiche och socker i en skål.

Lägg ut plattorna på en ugnsform med bakplåtspapper, och lägg på ett par msk fyllning på varje smördeg. Ta upp alla hörnen och nyp ihop till ett knyte.
Pensla med vispat ägg och ställ sedan in i mitten på ugnen.
Ta ut efter cirka 12- 15 minuter när de fått en gyllene färg.

Servera med vaniljsås, marsansås eller gräddglass.

 

0
11 kommentarer

Räksmörgåsar

 

Om man väntar lite gäster, och bara ska äta något lättare så tycker jag att olika sorters festligare smörgåsar alltid funkar. Och något   som är både gott & smidigt att bjuda på är ju räksmörgåsar. (Stort plus att det är lätt att beräkna= lika många smörgåsar som gäster )

Räksmörgåsar deluxeräkmacka

Detta brukar jag ha på mina räksmörgåsar: 
Tekakor
räkor
krussallad
gurka
tomat
ägg
räkröra
skinka
ost
apelsin
färsk dill

0
2 kommentarer

Frågor på det?

Jag har fått flera önskemål om frågestund- och det kunde kanske vara läge för det idag. Snart kommer min lillasyster med familj hit, och stannar tills imorgon.  Så jag kommer inte sitta jättemycket framför datorn nu som ni kanske förstår, men jag sätter mig ner och besvara era frågor så fort tiden finns 🙂 Då kör vi:

Fråga på om det är något ni undrar över. ( Jag svarar även här i kommentarsfältet )

IMG_4855

Och ett nytt mattips är tidsinställt och dyker upp i eftermiddag.

Ha nu bästaste bästa lördagen!

0
71 kommentarer

Godaste Chokladfondant

Hej där,

Tänkte kika in med ett smarrigt efterrätt tips till helgen ( kanske den godaste) chokladfondanten någonsin. Jag tror det men då det var första gången i mitt liv jag både bakade & åt denna efterrätt. Och efter att ha kikat på några olika recept så insåg att den behöver en tvist av något extra så jag provade att göra mina med kolakräm & lite salt. Smeten går att förbereda kvällen innan och gräddas dagen efter.

”Chocolate and salted Caramel”

Följ mig gärna på Facebook HÄR eller instagram: @jennysmatblogg

IMG_4804

Det här behöver du till 4 portioner : 
2 ägg
2 äggulor ( sammanlagt 4 ägg – men bara äggulor på 2 av dem)
3 msk strösocker
100 gram smör
100 gram mörkchoklad 70% kakao
3 msk vetemjöl
4 msk med Karamelliserad mjölk
4 nypor flingsalt

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader ( jag bakar alltid med vanlig ugn om inget annat anges)
Vispa ägg, äggulor & strösocker vitt och poröst. Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan, bryt ner den mörka chokladen  i smöret och låt smälta under omkörning. Blanda ihop smörblandningen och  äggröran och pudra sist i vetemjölet och vänd tills allt har blandats. Smöra de ugnssäkra formarna väl, så att de lossnar sen. Fyll upp halva formarna innan du klickar ner den karamelliserade mjölken, strö över en nypa salt på varje. Täck med resten av chokladsmeten och grädda i mitten på ugnen i 7 1/2 minut ( 7-8 minuter ) beroende på vilken ugn.

Ta ut och själp upp på en tallrik och dela lite med en kniv så att det rinner ut lite. En chokladfondant ska ha en fast krispig yta med vara rinnande inuti.
Mäktig & så gott!

IMG_4816

Psst… ni brukar ju tips mig om bra filmer och serier och nu tänkte jag tipsa er som inte vet vad ni ska titta på. Vi har börjat följa serien ”Suits” efter Jonathans jobbarkompis tips- och den är så bra att vi streckkollar på den i flera timmar varje dag… Ha ha … Så missa inte den!

Ha nu en riktigt fin kväll,

Kram

2
51 kommentarer

Nybakade gifflar med brie & salami

Hej från ett gråmulet växjö.

Här står jag i och provar fram en massa nya efterrätter, till ett kommande matreportage. Det är ett nytt år och mitt nyårslöfte var att tacka Ja till fler foto- & matjobb trots att det känns lite nervöst. För förra året tackade jag nej till detta matreportage flera ggr, men skam den som ger sig, så på fredag kommer fotografen. Det blir första hemma-hos-mig reportaget och det känns nervöst och faktiskt riktigt roligt – så tills dess ska jag välja ut fem efterrätter. Och jag har tre stycken jag ska prova nu i helgen, så bra att vi får gäster för nu ska de få hjälpa till hjälpa att provsmaka och ge betyg. Men nu över till något mindre onyttigt- nämligen dessa goda gifflar fyllda med salami & brie. Jag brukar även baka dessa med vanlig ost & skinka för det gillar barnen bäst, perfekt att ha med sig till skidbacken med lite varm choklad.

Och så ett ”latmans” alternativ:  Köp färdig pizzadeg, funkar jättebra både till piroger & gifflar.

giffel

 

Det här behöver du till cirka 30 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
1 bit brieost
75-100 gram salami

Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :

IMG_4715

Varje del fyller du ut med lite brie och en salami- bit

IMG_4738

Sedan rullar du ihop den , du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen. Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg, Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter. Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter. eller tills de blivit gyllene.

Klara att serveras.

Mums

IMG_4760

 Fungerar fin fint att frysa in, tina gärna på svag värm i ugnen ( 50 – 60 grader ) så blir de precis som nybakde igen.

0
14 kommentarer

Kalasförberedelser

 

Godmorgon

Det blev en lite senare frukost idag, och jag ska jag ge mig iväg och handla till helgens kalas. Ballonger, servetter, plastglas & tallrikat  & så det viktigaste av allt en himla massa godis. Godispåsarna har jag gjort själv med ett färgglatt papper- kan visa er senare för det var väldigt enkelt & det blev riktigt festligt faktiskt.  Nomi bjöd in alla tjejer i klassen + kusinerna , och det verkar som alla utom en kan komma så sammanlagt 21 barn blir det på söndag. ( Vi har hyrt gymnastiksalen 🙂 för vi hade inte fått plats här hemma trots att vi har ganska stort )

Måste även skriva ner ett litet schema för alla lekar vi ska leka- gissa om Nomi längtar till söndag just nu.

fredagsfruskot

 Hepp dags att göra mig färdig och åka mot affären.

Hörs senare

0
13 kommentarer

Blått är flott

Godkväll i stugorna, 

Nu har jag precis landat i tvsoffan efter att ha jagat iväg de sista dammråttorna från golven, och det doftar skurmedel i hela huset. Nice! Idag så blev det en tur ner till Second hand och jag hittade flera söta koppar och små muggar till samlingen. Jag tycker att blått porslin är så himla vackert och så letar jag bara någon fin möbler att förvara det i.

Blått är flott – och flera udda koppar och kannor är bara charmigt tycker jag

IMG_4642

Kannan i bakgrunden har jag fått av Karin, men resten är dagens loppisfynd.

kaffe

 

Fortsatt trevlig kväll på er!
Hörs mer imorgon.

0
2 kommentarer

Skinkpaj med ädelost

Godmorgon 

Jag tänkte att jag kikar in med ett tidigt middagstips idag. Matpajer äter vi alldeles för sällan, för det är ju bara så gott. Här fyllde vi en med röktskinka och ädelost, smakrik och serveras med goda grönsaker.

IMG_3191

 

Det här behöver du till denna ost och skinkpaj ( 5- 6 personer):

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1/2 dl kallt vatten
75 gram rumsvarmt smör
1/2 tsk salt

Fyllning: 
350 gram kassler / rökt skinka
140 gram ädelost
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 msk grovkorning senap
salt & peppar
5 körsbärstomater

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredinenser  till pajdegen, och tryck ut i pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och förgrädda i 8-10 minuter. Under tiden tärnar du osten och skivar skinkan tunt, detta fyller du sedan pajskalet med och vispar ihop äggstanningen för hand : ägg, grädde, senap & salt och peppar. Häll detta över fyllningen, dela tomater och lägg över och in i ugnen i cirka 35- 40 minuter.

Låt svalna / stanna till sig något innan du serveras.

Smaklig måltid. 

0
8 kommentarer

Vegetarisk omelettpizza

Ni är så många som önskar vegetariska tips & recept. Och jag precis som ni vill bidra till att äta mer grönt för vår miljöns skull inte minst. Ingen kan gör allt men alla kan göra något, så vi skippar köttet iallafall en dag i veckan. Hur gör du ?

pizzaveg

Min vegetariska omelettpizza med mozzarella, purjolök & soltorkade tomater.

Det här behöver du till en panna :
en bit purjolök
4 ägg
4 msk grädde / mjölk eller vatten
salt & peppar

Topping:
1/2 msk Chilisås + 1 tsk tomatpure
mozzarella
finskivad soltorkade tomater

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Hetta upp en stekpanna ( håll koll så att den går att ställa i ugnen)  med lite olja och fräs den skivade purjolöken mjuk.  Vispa ihop ägg och vätska och vänd ner, stek på medelsvagvärme tills omeletten stannat till. Blanda ihop chilisås & tomatpute och bred över omeletten fördela mozzarella, soltokade tomater över omeletten , och gratinera sedan i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills osten börjar bubbla.

Strö över lite oregano eller timjan & servera genast

vegpizza

0
10 kommentarer