Vi har vinkat av helgen och nu är det ny vecka igen, solen skiner och det känns toppen. Både Melvin & Nomi är och åker skridskor med klassen idag, de har de sett framemot massa. Extra mycket att de fick ha med sig valfri fika också, så det blev en och annan chokladboll ner i fikalådan. Min kalender är proppad med roliga jobb, flera möten och utvecklingssamtal & föräldrarmöte. Hur ser din vecka ut ?
En härlig bukett med rosa rosor gör mig sällskap i köket idag, snittblommor är verkligen vardagslyx. Nu ska jag ställa mig och förbereda lunch, en ny kycklingrätt jag velat testa länge.
Brukar ni ha ugnsbakad potatis till era middagar, det är jättegott.
Fast just nu så är sötpotatis min favorit. Man kan skära det som klyftor eller i medaljonger eller småbitar.
Beror på hur man vill servera dem
Här kommer ett recept på ugnsrostad sötpotatis
Du behöver:
Sötpotatis
Smält smör & olivolja
Flingsalt
Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Skrubba sötpotatisen och skär i skivor.
Pensla över smält smör & ringla över olivolja. Strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen och baka dem tills de blivit mjuka.
Beroende på hur stora du gör skivorna, klyftorna – men cirka 20 – 30 minuter.
Startar upp även denna söndag med tips på veckomatsedel. Hoppas du hittar något som du gillar.
Måndagar kör vi vegetariskt här hemma, så det kommer det presenteras med veg.recept här på bloggen också.
Det här behöver du till 4 personer :
Bulgur
1 grönsaksbuljong
Bladpersilja
mynta
1 citron
2 dl matlagningsyougurt
salt och peppar
2 tomater
1 gurka
1 röd lök
3 vitlöksklyftor ( denna hoppade jag över)
900 gram kyckling innerfile
olivolja
Och krydda till kycklingen : spiskummin, chilipeppar,salt och svartpeppar
Gör så här:
Rör ihop matlagningsyougurten med rivet skal av en citron , och salt och peppar. Ställ den sedan kallt,
Koka bulgurn med en buljongtärning enligt anvisningar på förpackning. Finhacka rödlöken, och tärna tomaterna , och gurkan och grovhacka ner den färska bladpersilja / myntan. Rör om och blanda ner sedan ner grönskakerna i bulgurn när den är klar.
Krydda kycklingen och stek den klar.
Servera den sedan med bulgurn, och citronyougurten.
* * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet :
Receptet har jag lånat från kakboken : ” Sju sorters kakor ” där de kallas Wienerstänger.
Fyllning:
3-4 msk fast sylt ( jag gjorde gjorde med hallon & blåbär )
Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning och full med sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna.
Skär sedan snitt medan de är varma.
Har ni prövat denna kassler/pizza rätt ännu. Om inte så gör det 🙂
Mina barn är tokiga i denna, och det är tomma tallrikar efter middagen, bästa betyget om du frågar mig.
Till 4-5 personer behöver du:
500 gram kassler
Smör
1 / 2 finriven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 tsk tomatpure
1 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk basilika
Toppa med en valfri ost.
Servera med kokt ris , eller kanske en god pasta.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader,
Strimla kasslern och lägg i en ugnssäker form. Hetta upp en kastrull med en klick smör, och fräs snabbt den rivna löken och pressade vitlöken.
Vänd ner creme fraiche, grädde, oregano, tomatpure , chilisås och den finhackade basilikan och låt koka upp. Häll över den heta såsen över kasslern. Riv över ost och strö över yterligare lite oregano på toppen.
Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter. Tills gratängen fått fin färg.
Här är vi framme i stugan, landade ganska sent då vi kom ifrån Växjö först vid fyra, sen åkte vi lämnade av Thelma hos en kompis i Kårehamn. Det är min äldsta väns dotter som hon skulle hem till, roligt att de tjejerna också är vänner. Frukosten är uppäten och jag ska måtta lite garderober och räkna på tapeter , medan Jonathan ska ut och mäta upp för spabadet.
Stugfrukost med bakeoff bröd och kaffe i sötaste små kopparna.
Mamma är det köpekakor hörde jag barnen sjunga i kör… Tydligen inte så vanligt som vi inte har hembakat hemma- och barnen var lyriska. Så dessa ska de få fika på senare när vi kommer fram till stugan, först ska de få vara med i kulisserna på dagens fotoshoot.
Både doftljus och det lilla turkosa kakfatet köpte jag på HM Home.
Köpekakor som Delikatobollar & syltkakor får vara med i bakgrunden idag, bland hembakade kladdkakor, pajer & cheesecakes och massa annat gott. Kikar förbi senare när vi är framme på Öland, och i sommarhuset.
Igår var det mest förberedelser för idag…. Baka, städa, putsa & damma… och städa lite till. Man vill ju inte bjuda hem en så duktig fotograf hit och så ska hon bli bortskrämd av dammråttorna… haha. Igår åkte jag även förbi och hämtade upp buketterna som jag beställde redan förra veckan, ville ha våriga buketter tills idag. Hur vacker är inte denna med blåa pärlhyacinter & vit brudslöja – kan inte se mig mätt på den.
Blått är flott….
De fick hamna i lilla runda vasen från HMhome- den påminner om den jag har från Mio fast i mindre storlek. Och passar till lite mindre buketter, till skillnad från den andra stora där det krävs rejäla stjälkar för att de inte ska försvinna ner i vasen.
Och medan jag väntar hit fotografen Helen, så tänkte jag visa en förebild- för så här välstadat är det nog inte i många minuter till. Men det ska bli jätteroligt att se hur hon jobbar, och förhoppningsvis lär jag mig väl ett & annat nytt kring matfotografering. Följer ni mig på instagram får ni kanske se lite foton av vår dag @jennysmatblogg
Hoppas du får en riktigt härlig fredag,
på återseende.
Efter att ha provat den goda Daimpannacottan till nyår ville vi även testa med en annan god smak- nämligen toblerone. Gillar ni Toblerone så måste ni prova denna snart, förutom att pannacotta kan vara den smidigaste efterrätten. Så blir den så krämig också när man gör den med mjölkchoklad. Omnomnom.
Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2 st gelatinblad
250 gram toblerone
Topping:
1 dubbeldaim
Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas och ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering
Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.
Idag har det verkligen inte funnits tid till att stå och laga mat i flera timmar, utan det fick bli en favorit i repris. Gräddig pasta med pepparsalami & purjolök. Vem gillar inte pasta liksom …. Har ni inte lagat denna än så måste ni pröva snart! Själv ska jag ställa mig och förbereda efterrätt nummer fyra, innan det är dags att skjutsa iväg Melvin & hans kompis till handbollen. Det blir mycket hämtningar och lämningar när man är själv hemma, men Jonathan kommer hem ikväll efter ett par dagars konferans på västkusten. Nu över till receptet- denna maträtt tar en 15 -20 minuter att laga.
Varsågoda.
Det här behöver du till 4-5 personer:
250 gram okokt pasta
100 gram pepparsalami
1/2 purjolök
olja till stekning
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl grädde
1 msk med chilisås
salt & peppar
Toppa med 1 boll mozzarella
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Koka pastan i saltat vatten, al dente. Och fräs hackad purjolök med strimlad pepparsalami, och vänd i grädde & creme fraiche. Smaka av med chilisås & salt & peppar. När pastan är klar, häll av vattnet och vänd ner pastan i såsen och vän om. Önskas mer sås så vänd ner ytterligare lite creme fraiche eller grädde. Skiva över mozzarella och ställ in i mitten av ugnen.
Gratinera där tills osten börjat bubbla och smält in i resten av pastan.
Ta fram och servera genast med lite krispiga grönsaker.
Salamin kan bytas up mot skinka, bacon , strimlad kyckling, eller om ni vill äta vegetariskt mot goda gränsaker.
Lätt middag som kan varieras massa.
Hoppas eran onsdag börjat bra, här har Nomi och jag precis svängt ihop första efterrätten tills fredag. Och smeten blev grymt god, så då måste ju resultatet och bli bra eller hur ?
Choklad choklad choklad.
Chokladig efterrätt med vit-, mörk- & mjölkchoklad