Köpekakor

Mamma är det köpekakor hörde jag barnen sjunga i kör… Tydligen inte så vanligt som vi inte har hembakat hemma- och barnen var lyriska.  Så dessa ska de få fika på senare när vi kommer fram till stugan, först ska de få vara med i kulisserna på dagens fotoshoot.

IMG_5109

Både doftljus och det lilla turkosa kakfatet köpte jag på HM Home.

IMG_5111
Köpekakor som Delikatobollar & syltkakor får vara med i bakgrunden idag, bland hembakade kladdkakor, pajer & cheesecakes och massa annat gott. Kikar förbi senare när vi är framme på Öland, och i sommarhuset.

Kram

0
7 kommentarer

Inför matreportaget

Gutenmorgen,

Igår var det mest förberedelser för idag…. Baka, städa, putsa & damma… och städa lite till. Man vill ju inte bjuda hem en så duktig fotograf hit och så ska hon bli bortskrämd av dammråttorna… haha. Igår åkte jag även förbi och hämtade upp buketterna som jag beställde redan förra veckan, ville ha våriga buketter tills idag. Hur vacker är inte denna med blåa pärlhyacinter & vit brudslöja – kan inte se mig mätt på den.

Blått är flott….

IMG_5051

De fick hamna i lilla runda vasen från HMhome- den påminner om den jag har från Mio fast i mindre storlek. Och passar till lite mindre buketter, till skillnad från den andra stora där det krävs rejäla stjälkar för att de inte ska försvinna ner i vasen.
IMG_5074

 

Och medan jag väntar hit fotografen Helen,  så tänkte jag visa en förebild- för så här välstadat är det nog inte i många minuter till. Men det ska bli jätteroligt att se hur hon jobbar, och förhoppningsvis lär jag mig väl ett & annat nytt kring matfotografering. Följer ni mig på instagram får ni kanske se lite foton av vår dag @jennysmatblogg

IMG_5081

Hoppas du får en riktigt härlig fredag,
på återseende.

0
13 kommentarer

Tobleronepannacotta

Tips på god efterrätt till helgen !

Efter att ha provat den goda Daimpannacottan till nyår ville vi även testa med en annan god smak- nämligen toblerone. Gillar ni Toblerone så måste ni prova denna snart, förutom att pannacotta kan vara den smidigaste efterrätten. Så blir den så krämig också när man gör den med mjölkchoklad. Omnomnom.

IMG_3615

Det här behöver du till 6 portioner :
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 1/2  st gelatinblad
250 gram toblerone

Topping: 
1 dubbeldaim

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden på svag värme, skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna, låt både frön & stång sjuda i några minuter med grädden. Fiska upp vaniljstången och bryt ner chokladen under omrörning, tills den smält. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner ( ett par minuter) till en slät smet och så allt har blandats ordentligt. Häll upp i serveringsglas och ställ sedan kallt i kylskåp minst 4 timmar innan servering

Innan servering hacka daimen och fördela över serveringsglasen.

0
11 kommentarer

Godaste pastarätten

Hej där, 

Idag har det verkligen inte funnits tid till att stå och laga mat i flera timmar, utan det fick bli en favorit i repris. Gräddig pasta med pepparsalami & purjolök.  Vem gillar inte pasta liksom …. Har ni inte lagat denna än så  måste ni pröva snart!  Själv ska jag ställa mig och förbereda efterrätt nummer fyra, innan det är dags att skjutsa iväg Melvin & hans kompis till handbollen. Det blir mycket hämtningar och lämningar när man är själv hemma, men Jonathan kommer hem ikväll efter ett par dagars konferans på västkusten.  Nu över till receptet- denna maträtt tar en 15 -20 minuter att laga.

Varsågoda.

pasta12närbild

Det här behöver du till 4-5 personer: 
250 gram okokt pasta
100 gram pepparsalami
1/2 purjolök
olja till stekning
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl grädde
1 msk med chilisås
salt & peppar

Toppa med 1 boll mozzarella

Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
Koka pastan i saltat vatten, al dente. Och fräs hackad purjolök med  strimlad pepparsalami, och vänd i grädde & creme fraiche. Smaka av med chilisås & salt & peppar. När pastan är klar, häll av vattnet och vänd ner pastan i såsen och vän om. Önskas mer sås så vänd ner ytterligare lite creme fraiche eller grädde. Skiva över mozzarella och ställ in i mitten av ugnen.

Gratinera där tills osten börjat bubbla och smält in i resten av pastan.
Ta fram och servera genast med lite krispiga grönsaker.

Salamin kan bytas up mot skinka, bacon , strimlad kyckling, eller om ni vill äta vegetariskt mot goda gränsaker.
Lätt middag som kan varieras massa.

10
14 kommentarer

Baka baka liten kaka

Hej där raringar,

Hoppas eran onsdag börjat bra, här har Nomi och jag precis svängt ihop första efterrätten tills fredag. Och smeten blev grymt god, så då måste ju resultatet och bli bra eller hur ?

Choklad choklad choklad.

baka

Chokladig efterrätt med vit-, mörk- & mjölkchoklad

Mums

0
12 kommentarer

Bakdag – gissa temat ?

Hej där, 

Bakdag är det idag då- jag har precis kommit hem från mataffären med X antal kilo choklad 😉 Så ni kan nog gissa temat på mina desserter till kommande matreportage på fredag. Städdag imorgon då med andra ord, haha.

IMG_4997

Fem olika sorters efterrätter ska bjudas på  – varav 1 jag kan börja förbereda idag.

IMG_4982

Har precis också klickat hem ny fondvägg till Melvins rum, så roligt det ska få bli att få den på plats. Helst hade jag velat börja tapetsera redan nu, men den levereras först nästa vecka…… Tror det kommer bli toppenfint  ( Ska måla om lite hyllor och bänkar så det mathar senare i eftermiddag)

Hej hopp & på återseende

0
2 kommentarer

Baka med nutella

Tittar förbi bloggen medan jag väntar på att min kaka i ugnen ska bli klar. Förutom massa kakor har jag även bakat dessa godingar.Vart tvungen att smaka innan receptet hamnar på bloggen och detta . . . är ju rena nutellahimlen. Godaste på länge!  Receptet kommer imorgon så att ni som vill hinner baka till fredag.

Har ni bestämt vad ni ska baka till nutelladagen än ?

IMG_2249 (1)

0
Kommentera

Inbakad kassler med ris & currysås

Många av era önskemål kring maträtter är just vardagsrätter- och detta är en klassiker!
Inbakad kassler med färskost, ris  & currysås. Omnomnom

img_8635 (1)

Det här behöver du :
1 bit kassler
smördeg
200 gram creme bonjour vitlök & örter
1 ägg
sesamfrön

Currysås:
10 gram smör
1 tsk curry
3 dl vatten
3 dl creme fraiche
1 msk köttfond
Maizena
salt och peppar

Serveras med currysås

IMG_8579

Gör så här:
Ta fram och tina ev. fryst smördeg. Ställ ugnen på 220 grader. Koka ris enligt anvisningar på paketet. Skiva kasslern och bred på med creme bonjour emellan skivorna. Ställ upp dem tillsammans och baka in dem i smördegen. Som bilden ovan. Vispa ihop äggen och pensla hela smördegen, strössla över sesamfrön, och ställ in i ugnen.
Och under tiden kan du göra såen, i en kastrull: mät upp smör och låt smälta, pudra ner curryn och bryn tills det doftar ljuvligt. Vänd ner creme fraiche & låt smälta , och vänd ner vätska , fond och smaka av med lite salt & peppar.

IMG_8582

När den inbakade kasslern fått fin gyllene färg ( cirka 30 minuter ) så ta ut och skär upp och sedan är det klart att servera.

IMG_8638

0
7 kommentarer

Frukost framför Nyhetsmorgon

 

Godmorgon Tisdag


Är det inte skillnad nu tycker ni? Med massa snö utanför fönstrerna så känns allt så mycket ljusare. Härligt. Var ute i snön flera timmar igår och byggde snöborg med barnen, vet inte vem som hade roligast… Barnen eller jag & Jonathan.  Ska fortsätta bygga vidare på den idag, bygga fotöljer och små gluggar till fönster 🙂

IMG_4970

Startar upp denna morgon med en lugn frukost framför nyhetsmorgon. Sitter samtidigt och skissar på nästa veckas recept som ska lagas. Det är många som är sjuka nu i februari, så det blir att förska vitaminboosta sig med massa C-vitamin nu. Och hålla tummarna för att vi slipper magsjuka & influensor.

Läste någonstanns att blodapelsinerna bytt namn till ”röda apelsiner”. Sak samma, färgglada är de iallafall.

IMG_4975

0
12 kommentarer

Piroger med olika fyllningar

 Tjingeling

Nu har vi en skidsemester bokad & klar och vi åker om en månad till makens stora glädje. Han åkte nämligen varje år med sin familj när han var yngre, vilket jag inte har gjort. Jag kan inte ens stå på ett par skidor- så det blir jag och småttingarna som ska skrivas in på skidskola det första vi gör när vi kommer dit. Hehe…

Däremot har jag börjat planera lite mat att ta med, smidiga maträtter som man snabbt kan värma upp. Gulaschsoppa, olika grytor och dessa goda piroger som man kan fylla med både köttfärs & skinka.

pirgoger (1)

Tror dessa blir jättegoda fyllda med tacofärs också.

Det här behöver du till cirka 20-22 st :
50 gram jäst
5 dl standardmjölk
200 gram smör
1 nypa strösocker
1 1/2 tsk salt
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
1 uppvispat ägg- till att limma ihop kanterna

Fyllning 1:
400 gram köttfärs
1/2 finhackad gullök
1 vitlöksklyfta
1 burk med krossade tomater ( te.x mutti)
1 tsk kinesisk soja
salt & peppar
riven ost

Fyllning 2:
chilisås
strimlad skinka
riven ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.  Smält smöret & häll ner mjölken i kastrullen och värm upp till 37 gradigt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen, till allt löst sig. Blanda ner resten av den ljumna mjölken i jästen med socker & saltet och nästan allt mjöl. Arbeta tills degen är smidig och släpper från kanterna. Låt sedan degen jäsa under en handduk i 45 minuter.  Under tiden kan du förbereda fyllningarna.

piroger1 (1)

aaaaaa (1)

Köttfärsfyllningen:
Fräs upp den hackade löken med  smör, tills den är glansig. Bryn köttfärsen klar, och låt den sjuda upp med pressad vitlök och tomatkross, soja. Smaka av med salt & peppar. Låt den sjuda bort den mest av vätskan innan du fyller pirogerna.

Till skinkfyllningen :
Riv ost, strimla skinkan.

Sen bakade jag  ut degen, och gjorde runda cirklar med hjälp av en skål, min var cirka 12- 13 cm i diameter. Och sedan fyllde jag dem penslade sidorna med uppvispat ägg och veck dem dubbelt till halvmånar. För att få kanterna att sitta riktigt bra tryckte jag ihop kanterna ytterligare en gång fast med gaffel. Vill man pensla dem med vispat ägg gör man det. jag tycker de blir finare om man inte gör det. Men det är en smaksak… Ställ sedan in i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-12 minuter tills de är gyllene.

Servera sedan med sallad

Fungerar utmärkt att frysa in.

IMG_4707 aaaaa1 (1)

 

5
68 kommentarer