Bakade det italienska brödet Focaccia igår för första gången, men det kommer inte vara sista gången vill jag lova. Så saftigt och smakrikt. Ni måste prova bara! Perfekt brytbröd till buffen eller goda soppor.
Det här behöver du till en långpanna Focaccia:
25 gram färsk jäst för bröd
4 dl ljummet vatten ( 37 grader)
1 tsk salt
2 msk god olivolja
9 dl vetemjöl
1/2 dl olivolja
1/2 pressad vitlöksklyfta
flingsalt
örtkrydda ( Jag hade knorr provencale)
Körsbärstomater
färsk basilika
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke med lite vatten, rör tills allt löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Rör ner olja, salt och och vetemjölet lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Ställ ugnen på 225 grader, mät upp olivolja och riv ner vitlök och lite örtkrydda och blanda om. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och pensla pappret med olivolja. När degen jäst klart tippa ut den på en den oljade bakplåten. Och tryck ut den till lagom storlek, tryck ner ett finger här och där i degen nästan genom hela degen. Fördela ut olivoljan( allt kanske inte går åt ) så att det rinner ner lite i hålen. Lägg ner tomaterna där och strö över basilika, flingsalt & örtsalt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda sedan i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills brödet fått en vacker färg.
Servera sedan ljummet, går även bra att frysa in.