Focaccia – italienskt bröd

Bakade det italienska brödet Focaccia igår för första gången, men det kommer inte vara sista gången vill jag lova. Så saftigt och smakrikt. Ni måste prova bara! Perfekt brytbröd till buffen eller goda soppor.

IMG_54742

IMG_54463

Det här behöver du till en långpanna Focaccia: 
25 gram färsk jäst för bröd
4 dl ljummet vatten ( 37 grader)
1 tsk salt
2 msk god olivolja
9 dl vetemjöl

1/2 dl olivolja
1/2 pressad vitlöksklyfta
flingsalt
örtkrydda ( Jag hade knorr provencale)
Körsbärstomater
färsk basilika

Gör så här: 
Smula ner jästen i en bunke med lite vatten, rör tills allt löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Rör ner olja, salt och och vetemjölet lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Ställ ugnen på 225 grader, mät upp olivolja och riv ner vitlök och lite örtkrydda och blanda om. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och pensla pappret med olivolja. När degen jäst klart tippa ut den på en den oljade bakplåten. Och tryck ut den till lagom storlek, tryck ner ett finger här och där i degen nästan genom hela degen. Fördela ut olivoljan( allt kanske inte går åt ) så att det rinner ner lite i hålen. Lägg ner tomaterna där och strö över basilika, flingsalt & örtsalt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Grädda sedan i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills brödet fått en vacker färg.

Servera sedan ljummet, går även bra att frysa in.

IMG_5438

0
17 kommentarer

Kycklingwrap med hemlagad rhode islandsås

Ett gott & smidigt lunch- & middagstips är dessa kycklingwraps. Och blir ännu godare med lite hemlagad smakrik rhode islandsås.
img_4688 (2)
Det du behöver till 4 personer:
4 kycklingfileer
smör
valfri kryddning *
4 st tortillabröd
sallad
tomat
gurka
rödlök
fetaost
oliver

Rhode Islandsås:
1/2  dl gräddfil
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl majonnäs
4-5 msk chilisås
5 droppar tabasco
1 nypa salt & lite peppar

Gör så här :
Börja med såsen, vispa grädden ”lättvispad” och rör ihop med gräddfilen och majonnäsen, vänd ner chilisåsen ( mer eller mindre hur stark du vill ha) Likaså tabascon, smaka sist av med en nya salt och ett par drag med pepparkvarnen. Ställ kallt medan du gör kycklingen.  Strimla och stek kycklingen klar med valfria kryddor.

* Min kryddning :

Kryddblandning ( kebab) :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Gör så här: 
Blanda ihop allt i en glasburk och förvara sedan bland de andra kryddorna

* * * * * * * * *

Fyll tortillabröden med valfria grönsaker kyckling och sås. Rullar ihop och servera. Jag rullade in våra i bakplåtspapper, lite tjusigt och så slipper man matkladd.

0
2 kommentarer

Dagens tips

Hej på er,

Jag vet att ni brukar gillar lite små tips, och jag tycker det är roligast att tipsa om sådant som alla har råd med. Oftast har jag lite småtips från Netto,Rusta, Öb och ibland Gekås. Idag blir det ett dagens tips från Willys, då jag var där och handlade imorse.

Först Ben & Jerry glass ( små burkar ) för 10 :-

IMG_5507

Bunkrade upp med en hel del kan jag säga. Så skynda att fynda!

Och så sprang jag på denna duschcreme, tror det är en nyhet iallafall. Den  fanns även i blåbärsdoft såg jag, denna hallondoften påminner verkligen om sommaren!

IMG_5502

Hepp nu dags att jobba vidare,
Återkommer snart med nytt recept.

0
6 kommentarer

Gratinerade sötpotatisar

Hej Hej

Här kommer något bland de godaste vi provat på länge i vår vegetariska kategori.
Gratinerad sötpotatis, här kommer mitt recept:  IMG_7276

Du behöver:
Sötpotatis
Smält smör & olivolja
Flingsalt

Gratineingen:
2 dl riven ost ( te.x mozzarella eller hushållsost )
6 st finskurna körsbärstomater
Finhackad jalapenos

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Skrubba sötpotatisen och skär i skivor.
Pensla över smält smör & ringla över olivolja. Strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen och baka dem tills de blivit mjuka.
Ta ut dem och fördela ut toppingen, och ställ in igen. Höj nu graderna till 250.
När osten smält och bubblat är de klara
Beroende på hur stora du gör skivorna, klyftorna – så är cirka tiden allt som allt 30 minuter.

På väg in i ugnen
IMG_7264

0
4 kommentarer

Vitt skåp till köket

 Godkväller,

Tack för alla era hejarop på instagram, det betyder jättemycket. Att bloggen växer i rasande fart, och det är ju tack vare er- att ni gillar & delar och pratar om den 🙂 Enligt bloggportalen.se så är det cirka 300 000 besök i veckan nu för tiden, och det är helt tokigt  mycket. Men jag försöker att inte tänka på det, för då får jag skrivkramp. Och ni är så välkomna här och ännu roligare såklart att läsa en rad från er.

IMG_5422

Några av er ville se hur skåpet såg ut, och så här blev det nu när det är klart & på plats. Någon undrade om stolarna till matbordet- de är från Ikea och just nu omklädda i brunt fuskskinn. Tänkte snart klä om dem igen, men i någon ljusare färg.

IMG_5408

Och en liten glimt i skåpet, vitt blandat med blått. Gammalt, med ärvt, med nytt & vanligt bruksporslin i en salig blandning.

IMG_5497

Vitt och blått är en fin kombo när det gäller porslin. Gillar det jättemycket.Jag hann aldrig ner till Erikshjälpen idag, men kanske får kika in någon butik i Kalmar nästa vecka. Vet du någon bra second hand där så tipsa gärna.

IMG_5493

Nu ska jag snart stänga ner datorn för dagen, bara jobba av de sista mailen. Sen är det dags att kolla vidare på den braiga serien ”Suits”

Fortsatt fin torsdag!

0
32 kommentarer

Ljummen Kycklingsallad med avokado & fetaost

 Står just nu och bakar lite italienskt bröd, kikar förbi medan det står på jäsning. Bröd är något som vi äter mycket men på senaste tiden har jag bakat det alldeles för sällan, så idag blir det ändring på det. Till tidig lunch blev det idag denna sallad, jag äter gärna sallader till lunch när jag jobbar. Men inte några tråkiga torra sallader nej nej…. Ju mer fetaost, soltorkade tomater avokado & sås  ju bättre. Detta är lätt bästa kylskåpstömingstipset också, man tar helt enkelt var man har hemma.

”En ljummen kycklingssallad deluxe”. Jag & Jonathan har hittat ett nytt lunchställe som har godaste salladen i stada, så jag försökte göra en liknande.

IMG_5383

Plocka bort potatisen så har du en LCHF- sallad

 Det här hade jag i min :

Små potatisar
Stekt kyckling
kryddad med salt & paprikapulver
isbergssallad
romansallad
gurka
rödlök
1 avokado
Fetaost
soltorkade tomater i olja
Körsbärstomater

Till såsen: 
1/2 burk med creme fraiche
1 msk med chilisås
1/2 riven liten vitlöksklyfta
1 skvätt nypressad citron ( jag hade 1 tsk)
salt & peppar
cayennepeppar

Gör så här:
Rör ihop allt till den kalla såsen, och smaka av med hur mkt citron / cayennepeppar som passar dig. Koka potatisen och stek kycklingen  färdig.  Blanda ihop allt till salladen och servera genast.

Så gott ! Och så nyttigt.

IMG_5375

0
3 kommentarer

Damernas Värld & Snygga Iittala glas

 

sponsorskyltdv

 Hej där,

Här kommer lite bilder på helgens dukning, vitt & blått funkar alltid om du frågar mig. Och så de fina Iittala glasen är pricken över I:et. Jag har även dessertglasen från iittala som är så tjusiga att servera efterrätter i, både pannacotta & glass blir festligare att servera i glas på fot tycker jag.  Och nu kan jag i samarbete med  Damernas Värld erbjuda ett kanonerbjudnade. 8 nummer av Damernas Värld plus dessa fyra fina Iittala glas, så långt lagret räcker.

IMG_5219

Jag ville ha en vårig dukning då jag hade en så härlig bukett hemma med pärlhyacinter. De doftar fantastiskt i hela köket.  IMG_5206

IMG_5196

Och imorgon blir det en runda till second hand-butiken igen, se om de fått in mera vackert blått porslin. Vi har nämligen fyndat  ett stort skåp nu till köket och det ser lite glest ut där än så länge. Vill gärna blanda gammalt & nytt, design & enkelt bruksporslin.

IMG_5074

Prenumerationserbjudandet: 8 nummer och fyra vackra Iittala glas, för bara 299 + frakt 79 :-  Klicka här för att komma till erbjudandet. Och för er som redan får hem tidningen i lådan så kommer ni hitta mig & mitt matreportage där i Mars eller kanske April

Lite pirrigt, men hoppas ni kommer gilla det.

IMG_5260

0
6 kommentarer

Alla hjärtansdag ♥

På Lördag är det Alla ♥-ans dag, och jag tänkte tipsa om en liten trerätters tills dess. Är det så att ni vill leta själv bland kategorierna så klicka på de tre strecken uppe till höger på sidan ( via mobil) Och välj en kategori, eller sök i sökrutan.

Förrätt recept

Klassiska toasten, med creme fraiche, citron, rödlök och rom : 
Toastbröd + olivolja
Stenbitsrom
hackad rödlök
1 msk creme fraiche

Gör så här: 
Stek toasten i olivolja.
Lägg upp upp en tallrik och servera.

Varmrätt : Italiensk Lax

Lax recept

Italiensk lax för 4 personer :
4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
10 potatisar
ruccola
italiensk salladskrydda

Fetaostkräm: 
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda

Gör din italienska lax så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök.  Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen  från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.

Efterrätt: Citronkladdkaka

Citronkladdkaka

 

Denna kakan räcker till cirka 8-10 personer

Till en rundform cirka 24 cm
2 mellanstora citroner
4 1/2 dl strösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Servera med lättvispad grädde

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader , rör ihop ägg och socker.  Tvätta citronerna och riv av det gula skalet ner i smeten ( inte det vita – för det smakar beskt ) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt med en träslev. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Vänd om tills allt har blandat sig. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter

Låt stanna till sig i kylskåp ett par timmar innan servering.

0
12 kommentarer

Snart är det vår igen

Tjingeling ,

Det är ju bara den 10 Februari idag, men banne mig det börjar kännas som vår här i Småland alla redan & inte mig emot, jiiiippi! Det ser även ut som denna tisdagen blir solig med klarblå himmel, så jag ska snöra på mig skorna nu och Molly och jag ska ge oss ut på en långrunda runt sjön. Härligt.

Bild från förra våren, sötaste snödropparna från trädgården.

Bloggen-002

Kikar in senare med ett middagstips.

Kram

0
7 kommentarer

Kyckling i citronsås med färsk oregano

Kikar förbi med ett middagstips nu innan jag ska ge mig iväg på utvecklingssamtal. Detta blev en uppskattad middag hos oss, och såsen höjde verkligen hela kycklingrätten. Tror även att såsen kan vara god till vit fisk- såsom torsk eller sej.

IMG_5318

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
1 vitlöksklyfta
1 lite gullök
smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 msk konc. kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
Skalet av 1 citron
ev. lite pressad citronsaft
salt & peppar
ljus maizena redning
färsk organo

Serveras med ris eller pasta

Gör så här:
Riv lök och vitlök och fräs glansig i smör, tillsätt vatten och fond. Riv ner citronskalet och låt sjuda tills halva vätskan kokat bort. Stek under tiden kycklingen. När halva vätskan kokat bort så vänder du ner grädden, smaka av med salt & peppar och ev en skvätt citronsaft. Red av såsen till önskad konsistens med ljus maizena.

Innan servering Skiva upp citronen och strö över färsk oregano.

IMG_5321

2
19 kommentarer