Ljummen Kycklingsallad med avokado & fetaost

 Står just nu och bakar lite italienskt bröd, kikar förbi medan det står på jäsning. Bröd är något som vi äter mycket men på senaste tiden har jag bakat det alldeles för sällan, så idag blir det ändring på det. Till tidig lunch blev det idag denna sallad, jag äter gärna sallader till lunch när jag jobbar. Men inte några tråkiga torra sallader nej nej…. Ju mer fetaost, soltorkade tomater avokado & sås  ju bättre. Detta är lätt bästa kylskåpstömingstipset också, man tar helt enkelt var man har hemma.

”En ljummen kycklingssallad deluxe”. Jag & Jonathan har hittat ett nytt lunchställe som har godaste salladen i stada, så jag försökte göra en liknande.

IMG_5383

Plocka bort potatisen så har du en LCHF- sallad

 Det här hade jag i min :

Små potatisar
Stekt kyckling
kryddad med salt & paprikapulver
isbergssallad
romansallad
gurka
rödlök
1 avokado
Fetaost
soltorkade tomater i olja
Körsbärstomater

Till såsen: 
1/2 burk med creme fraiche
1 msk med chilisås
1/2 riven liten vitlöksklyfta
1 skvätt nypressad citron ( jag hade 1 tsk)
salt & peppar
cayennepeppar

Gör så här:
Rör ihop allt till den kalla såsen, och smaka av med hur mkt citron / cayennepeppar som passar dig. Koka potatisen och stek kycklingen  färdig.  Blanda ihop allt till salladen och servera genast.

Så gott ! Och så nyttigt.

IMG_5375

0
3 kommentarer

Damernas Värld & Snygga Iittala glas

 

sponsorskyltdv

 Hej där,

Här kommer lite bilder på helgens dukning, vitt & blått funkar alltid om du frågar mig. Och så de fina Iittala glasen är pricken över I:et. Jag har även dessertglasen från iittala som är så tjusiga att servera efterrätter i, både pannacotta & glass blir festligare att servera i glas på fot tycker jag.  Och nu kan jag i samarbete med  Damernas Värld erbjuda ett kanonerbjudnade. 8 nummer av Damernas Värld plus dessa fyra fina Iittala glas, så långt lagret räcker.

IMG_5219

Jag ville ha en vårig dukning då jag hade en så härlig bukett hemma med pärlhyacinter. De doftar fantastiskt i hela köket.  IMG_5206

IMG_5196

Och imorgon blir det en runda till second hand-butiken igen, se om de fått in mera vackert blått porslin. Vi har nämligen fyndat  ett stort skåp nu till köket och det ser lite glest ut där än så länge. Vill gärna blanda gammalt & nytt, design & enkelt bruksporslin.

IMG_5074

Prenumerationserbjudandet: 8 nummer och fyra vackra Iittala glas, för bara 299 + frakt 79 :-  Klicka här för att komma till erbjudandet. Och för er som redan får hem tidningen i lådan så kommer ni hitta mig & mitt matreportage där i Mars eller kanske April

Lite pirrigt, men hoppas ni kommer gilla det.

IMG_5260

0
6 kommentarer

Alla hjärtansdag ♥

På Lördag är det Alla ♥-ans dag, och jag tänkte tipsa om en liten trerätters tills dess. Är det så att ni vill leta själv bland kategorierna så klicka på de tre strecken uppe till höger på sidan ( via mobil) Och välj en kategori, eller sök i sökrutan.

Förrätt recept

Klassiska toasten, med creme fraiche, citron, rödlök och rom : 
Toastbröd + olivolja
Stenbitsrom
hackad rödlök
1 msk creme fraiche

Gör så här: 
Stek toasten i olivolja.
Lägg upp upp en tallrik och servera.

Varmrätt : Italiensk Lax

Lax recept

Italiensk lax för 4 personer :
4 portionsbitar med lax ( utan skinn och ben)
1 burk med soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
flingsalt
10 potatisar
ruccola
italiensk salladskrydda

Fetaostkräm: 
2 1/2 dl creme fraiche
1 /2 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med fetaost
lite salt
lite italeinska salladskrydda

Gör din italienska lax så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar.
fördela ut dem på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper. Häll av 1/2 dl av olja från tomaterna och pressa ner en vitlök.  Ringla detta över potatisen och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Skär sedan laxen i 2*2 cm bitar. Ta ut formen och fördela ut laxen, ringla över ytterligare ett par msk olja från tomaterna. Strö över flingsalt och ställ in i mitten av ugnen och låt steka i 10 minuter -eller tills laxen är färdig. Rör under tiden ihop såsen, smula osten och blanda ihop alla ingredienser och ställ in i kylskåpet. Ta ut potatisen / laxen  från ugnen och hacka över lite soltorkade tomater och ett gäng med ruccola. Lägg upp på ett vackert fat och serveras med fetaostkrämen.

Efterrätt: Citronkladdkaka

Citronkladdkaka

 

Denna kakan räcker till cirka 8-10 personer

Till en rundform cirka 24 cm
2 mellanstora citroner
4 1/2 dl strösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Servera med lättvispad grädde

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader , rör ihop ägg och socker.  Tvätta citronerna och riv av det gula skalet ner i smeten ( inte det vita – för det smakar beskt ) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt med en träslev. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Vänd om tills allt har blandat sig. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter

Låt stanna till sig i kylskåp ett par timmar innan servering.

0
12 kommentarer

Snart är det vår igen

Tjingeling ,

Det är ju bara den 10 Februari idag, men banne mig det börjar kännas som vår här i Småland alla redan & inte mig emot, jiiiippi! Det ser även ut som denna tisdagen blir solig med klarblå himmel, så jag ska snöra på mig skorna nu och Molly och jag ska ge oss ut på en långrunda runt sjön. Härligt.

Bild från förra våren, sötaste snödropparna från trädgården.

Bloggen-002

Kikar in senare med ett middagstips.

Kram

0
7 kommentarer

Kyckling i citronsås med färsk oregano

Kikar förbi med ett middagstips nu innan jag ska ge mig iväg på utvecklingssamtal. Detta blev en uppskattad middag hos oss, och såsen höjde verkligen hela kycklingrätten. Tror även att såsen kan vara god till vit fisk- såsom torsk eller sej.

IMG_5318

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
1 vitlöksklyfta
1 lite gullök
smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 msk konc. kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
Skalet av 1 citron
ev. lite pressad citronsaft
salt & peppar
ljus maizena redning
färsk organo

Serveras med ris eller pasta

Gör så här:
Riv lök och vitlök och fräs glansig i smör, tillsätt vatten och fond. Riv ner citronskalet och låt sjuda tills halva vätskan kokat bort. Stek under tiden kycklingen. När halva vätskan kokat bort så vänder du ner grädden, smaka av med salt & peppar och ev en skvätt citronsaft. Red av såsen till önskad konsistens med ljus maizena.

Innan servering Skiva upp citronen och strö över färsk oregano.

IMG_5321

2
19 kommentarer

Välkommen måndag

Godmorgon bloggisar,

Vi har vinkat av helgen och nu är det ny vecka igen, solen skiner och det känns toppen. Både Melvin & Nomi är och åker skridskor med klassen idag, de har de sett framemot massa. Extra mycket att de fick ha med sig valfri fika också, så det blev en och annan chokladboll ner i fikalådan. Min kalender är proppad med roliga jobb, flera möten och utvecklingssamtal & föräldrarmöte. Hur ser din vecka ut ?

En härlig bukett med rosa rosor gör mig sällskap i köket idag, snittblommor är verkligen vardagslyx. 
rosor
Nu ska jag ställa mig och förbereda lunch, en ny kycklingrätt jag velat testa länge.

På återseende och ha bästa måndagen

0
4 kommentarer

Ugnsrostad sötpotatis

Brukar ni ha ugnsbakad potatis till era middagar, det är jättegott.
Fast just nu så är sötpotatis min favorit. Man kan skära det som klyftor eller i medaljonger eller småbitar.
Beror på hur man vill servera dem

Här kommer ett recept på ugnsrostad sötpotatis

IMG_7251

Du behöver:
Sötpotatis
Smält smör & olivolja
Flingsalt

Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Skrubba sötpotatisen och skär i skivor.
Pensla över smält smör & ringla över olivolja. Strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen och baka dem tills de blivit mjuka.
Beroende på hur stora du gör skivorna, klyftorna – men cirka 20 – 30 minuter.

IMG_7262

0
Kommentera

Veckomatsedel

Startar upp även denna söndag med tips på veckomatsedel. Hoppas du hittar något som du gillar.
Måndagar kör vi vegetariskt här hemma, så det kommer det presenteras med veg.recept här på bloggen också.

Måndag : Pasta med krispiga grönsaker 
Tisdag: Panerad rödspetta med egengjord remouladsås
Onsdag: Krämig pastasås med bacon
Torsdag: Tacosoppa
Fredag  Kyckling med mynta- tabouleh och frisk citronyougurt

IMG_5227-001

Det här behöver du till 4 personer :
Bulgur
1 grönsaksbuljong
Bladpersilja
mynta

1 citron
2 dl matlagningsyougurt
salt och peppar

2 tomater
1 gurka
1 röd lök
3 vitlöksklyftor ( denna hoppade jag över)
900  gram kyckling innerfile
olivolja
Och krydda till kycklingen : spiskummin, chilipeppar,salt och svartpeppar

Gör så här:
Rör ihop matlagningsyougurten med rivet skal av en citron , och salt och peppar. Ställ den sedan kallt,
Koka bulgurn med en buljongtärning enligt anvisningar på förpackning. Finhacka rödlöken, och tärna tomaterna , och gurkan och  grovhacka ner den färska bladpersilja / myntan. Rör om och blanda ner sedan ner grönskakerna i bulgurn när den är klar.
Krydda kycklingen och stek den klar.

Servera den sedan med bulgurn, och citronyougurten.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Och så något gott till kaffet :

Receptet har jag lånat från kakboken : ” Sju sorters kakor ” där de kallas Wienerstänger.

Det här behöver du till ca 60 stycken småbröd :

250 gram smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt

Fyllning:
3-4 msk fast sylt ( jag gjorde gjorde med hallon & blåbär )

Glasyr
2 dl florsocker
1 1/2 – 2 msk vatten

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 – 200 grader
Rör matfett och socker. tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjorthornsaltet.
Arbeta till en smidig deg.
Dela degen på 4 och forma ca 40 cm långa längder.
Lägg dem på en plåt , med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning och full med sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 12- 15 minuter.
Blanda sedan ingredineserna till glasyren. Och bred detta på de varma längderna.
Skär sedan snitt medan de är varma.

Klara att servera

0
Kommentera

Kasslergratäng med smak av pizza

 

Har ni prövat denna kassler/pizza rätt ännu. Om inte så gör det 🙂
Mina barn är tokiga i denna, och det är tomma tallrikar efter middagen, bästa betyget om du frågar mig.

IMG_8924-001

Till 4-5 personer behöver du:
500 gram kassler
Smör
1 / 2 finriven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 tsk tomatpure
1 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk basilika

Toppa med en valfri ost.

Servera med kokt ris , eller kanske en god pasta.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader,
Strimla kasslern och lägg i en ugnssäker form. Hetta upp en kastrull med en klick smör, och fräs snabbt den rivna löken och pressade vitlöken.
Vänd ner creme fraiche, grädde, oregano, tomatpure , chilisås och den finhackade basilikan och låt koka upp. Häll över den heta såsen över kasslern. Riv över ost och strö över yterligare lite oregano på toppen.
Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter. Tills gratängen fått fin färg.

Servera sedan genast med god sallad & ris.
IMG_8937

12
31 kommentarer

Godmorgon från stugan

Godmorgon, eller godförmiddag snarare.

Här är vi framme i stugan, landade ganska sent då vi kom ifrån Växjö först vid fyra, sen åkte vi lämnade av Thelma hos en kompis i Kårehamn. Det är min äldsta väns dotter som hon skulle hem till, roligt att de tjejerna också är vänner. Frukosten är uppäten och jag ska måtta lite garderober och räkna på tapeter , medan Jonathan ska ut och mäta upp för spabadet.

Stugfrukost med bakeoff bröd och kaffe i sötaste små kopparna.

IMG_5266

 Hoppas du får en härlig lördag.

Jag kikar förbi med nytt recept om en stund.

0
4 kommentarer