VECKOMATSEDEL


.
Här hittar ni middagstipsen för veckan,

Måndag: Potatisplättar med lingonsylt ( veg. )
Tisdag: Pankopanerad rödspätta 
Onsdag Korv- & rispytt
Torsdag Tacosoppa med makaroner
Fredag Chicken Sweet & Sour

IMG_0079

Det här behöver du till 3-4 portioner :
rapsolja
1 gul lök
1 msk tomatpure
600 gram stimlad kyckling
3 dl vatten
1 dl sweetchilisås
1 liten strimlad röd paprika
1 liten burk med bambuskott
1 ananasring
2 msk ananasspad
1- 2 tsk vitvinsvinäger
lite salt & peppar
1 msk maizena

Servera med jasminris,

Gör så här
Hetta upp en stekpanna med olja, klyfta löken och stek den glansig. Vänd ner tomatpure och fräs runt.
Vänd sedan ner det stimlade kycklingen och fräs tills det får vacker färg. Tillsätt vatten, chilisås, strimlad paprika, bambuskott och grovhackad ananas + spad. Låt alltsammans sjuda upp några minuter, tills kycklingen är genomstekt.
Smaka av grytan med vitvinsvinäger + salt & peppar och vill ni ha den lite tjockare så reder ni av med maizena.

Klart!

Kladdkakemuffins

IMG_1707


Till cirka 15  stycken :
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
15 stycken dumlekolor
15 stycken noblesschoklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Ställ ut formarna på en plåt.
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev. Blanda sist i smöret och rör tills smeten är ordentligt blandad. Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Trycks ner en varsin dumle i mufffinsen, och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter. Ta ut och lägg en noblesschoklad på varje.

Serveras med fördel lite ljumna. Eller för den delen de är försvinnande goda även från frysen

5
3 kommentarer

LAX MED SESAMFRÖN PÅ NUDELBÄDD

Kikar förbi med onsdagens middagstips.

Det här behöver du till 4 personer: 
4 bitar tinad lax
sesamfrön
chili flakes
matolja

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. 
Lägg laxen i en ugnsfast form. Krydda och ringla över olja och skjuts in i ugnen i cirka 15 minuter.
Eller tills laxen är klar. Under tiden gör du nudelwoken här under.

Nudelwok till 4 portioner: 
200 gram äggnudlar
2 msk rapsolja
1 burk med minimajs
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rödlök
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl teriyakisås

Gör så här: 
Skölj och klyfta lök och grönsaker. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Koka upp vattnet till nudlarna och lägg ner dem, koka enligt beskrivning på förpackning. Medan de kokar så fräser du grönsakerna så att de bara får lite färg. Man vill behålla krispigheten i dem. Vänd ner nötter & teriyakisås och rör om. Häll bort vattnet från nudlarna när de är klara och vänd sedan ner i woken.

Fördela woken på 4 tallrikar, toppa med laxen, pensla ett drag med teriyakisås, krydda med sesamfrön,
Och servera genast. Magiskt gott.

9
1 kommentar

VECKOMATSEDEL

Här kommer lite förslag till veckan som kommer,
.

Måndag Vegetarisk pyttipanna med stekt ägg
Tisdag Krämig laxpanna 
Onsdag Paj med ost-skinka & broccoli
Torsdag : Baconinlindad kyckling i ugn
Fredag Grillade högrevsburgare

img_0397

Det här behöver du till 8  burgare :
1 kilo högrevsfärs
2-3 msk med barbequesås eller Hp-sause
salt och peppar

Goda hamburgerbröd
Sallad, tomat, gurka och dressing *

Dressing: 
1 dl creme fraiche
4 msk majonäs
4 msk bostongurka
1 msk ketchup
1 msk chilisås
1 tsk senap
salt

Gör så här:
Rör ihop och ställ kallt fram till servering.

Gör så här :
Rör ihop ingredienserna till hamburgarna, låt stå en timme i kylen innan du formar burgare och steker dem klara.
Jag vill ha mina lite rosa i mitten – men det är en smak sak.

Servera med bröd , grönsaker och en god dessing.

* * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Äppelkaka

img_5175 (1)

Det här behöver du till en form 30*25 cm:
225 gram smör
5 dl socker
4 små ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 äppel

Kardemumma och Pärlsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smöra och bröa formen. Smält smöret i en rymlig skål i micron eller en kastrull på spisen.
Ta ut & låt svalna något, rör ner socker och ägg till en jämn smet och sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och rör ihop. Häll upp i formen 30 *30 cm , och skala sedan äppel och skiva dem tunt. Tryck ner dem i ett fint mönster i kakan strö över kardemumma och strössla över pärlsocker.  Ställ in äppelkakan i mitten / eller lite lägre och grädda 30- 45 ( beroende på ugn)   minuter tills kakan fått fin färg och stannat till sig.  Skär sedan upp den när den svalnat något, pudra över florsocker och servera med en klick vaniljsås.

Omnomnom

7
Kommentera

VÅFFELLANGOS

Våffeldagen och allt! Är det så ni inte gillar vanliga våfflor så vill jag passa på och slå ett slag för våffellangos. Prova vetja

VÅFFELLANGOS


Det här behöver du: 
Våffelmix
creme fraiche
finhackad rödlök
handskalade stora räkor
stenbits rom

Vitlöksolja: 
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl matolja

Gör så här:
Grädda våfflorna en extra minut så de blir lite extra frasiga.
Låt dem svalan något, dela dem som små hjärtan. Pensla dem med vitlöksoljan.
Toppa med creme fraiche, rom, finhackad lök och räkor.
.

12
Kommentera

ONSDAGSBUKETTEN

.

Hej där raringar,
Hoppas ni har en fin vecka. Min startade som vanligt med båtkursen i Måndags. Sista lektionen är då numera avklarad, och nu har vi uppskrivning kommande vecka. Håll tummarna för mig. Sedan har jag bokat en resa till paradiset, tänkte skriva mer om den när den närmar sig. Skönt att vi fixade nya pass innan det blev helt galna köer.


I dag har jag jobbat av mailen, korrläst boken och samtidigt försökt tvätta och röja i tvättstugan. I kväll ska bilen hämtas, den har stått på verkstaden en sväng och sedan ska det bokas tid för vaccination numero tre. Och på fredag vankas ju våffeldagen, så ska damma av det bästa receptet på våfflor som jag har till er.
Håll utkik,

Kram

14
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckomatsedelen om än en dag för sent.
Varsågoda.

Måndag: Färgglad mustig kålsoppa (veg.)
Tisdag: Lax med citronsås & räkor 
Onsdag: Carbonara med rökt skinka 
Torsdag: Tacostroganoff med ris
Fredag: Köttgryta med primörer 

Det här behöver du:

1 gul lök
1 stor morot
1 palsernacka
1 msk tomatpure
1 paket bacon
500 gram grytbitar av oxe
4 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 msk kinesisk soja
1 burk med champinjoner
1 nypa timjan
salt & peppar

Gör så här:
Börja med att skala grönsakerna. Slanta upp morot och palsternacka, klyfta löken.
hetta upp en kastrull med smör och fräs grönsakerna tills de får vacker färg, pressa ner tomatpure och låt fräsa ihop i en minut.
Lägg på ett fat och klipp ner baconet i grytan och fräs den knaperstekt, och lägg på tallriken med frästa grönsaker. 
Nu fräser du upp köttbitarna i några minuter tills de får gyllene färg.
Vänd över vatten, soja och fond och låt allt sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme, på svag värme. Kokar vätska bort så tillsätt mer. Vänd sedan ner svamp och grönsaker / bacon och låt allt sjuda ytterligare tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med timjan, salt och peppar Önskar man kan man runda av gryta med en dl grädde.

Servera sedan med kokt potatis.

* * * * * * *

Något gott till kaffet: Hallonrutor med vanilj.

Det här behöver du till en långpanna 30 * 40 cm ( 42 kakor )
500 gram smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning: 
2 1/2 dl Vanilj kesella
5 dl creme fraiche
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

3 pkt med färska hallon

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader.
Jobba ihop mördegen i en matberedare, har du liten så kan du göra hälften först och hälften sen till toppingen.
Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen. Rör sedan ihop fyllningen och häll ut över kakan. Tryck ner hallon i smeten. Strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllnings och grädda i mitten på ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna, innan du skär lagom fina rutor.  Smaklig fika.

11
Kommentera

COOKIES MED NONSTOP

Recept amerikanska cookies

Det här behöver du till 25 kakor:
175 gram smält smör
2 dl brun farinsocker
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
2 dl mini-nonstop
1/2 dl mini-nonstop tills efter gräddning

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Smält smöret, och låt svalna. Vispa smöret, socker & farinsocker med en elvisp. Vispa sedan i bägge äggen till en fin smet. Blanda mjöl, bikarbonat & vaniljsocker och rör ner i smeten/degen. Blanda ner nonstopen och klicka ut degen på bakplåtspapper ( jag fick kakor till tre plåtar ) Grädda i mitten på ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och tryck ner några fler nonstop precis när de kommit ut från ugnen.

IMG_5977
7
1 kommentar

PÅSKTÅRTA


En riktig godistårta med massa färgglada bitar – byt ut till vilket godis du gillar bäst.

Kit Kat tårta

Vill man kan man dela kitkatchokladen i enstaka bitar- men jag tycker att den är lättast att få både snygg & hålla ihop om det är större delar.

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen

150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Cirka 11 KitKat gick åt till denna tårtan.

Garnering : Färgglada godisbitar

Gör så här:
Ugnen 175 grader. 
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna innan du skär upp i 2 delar.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning : 

4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd

Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten. Dekorera tårtan precis innan servering – detta är ju det allra roligaste 🙂
Sedan är den klar att servera.

12
Kommentera

VECKOMATSEDEL

.
Måndag :
Grönsaksburgare med pommes
Tisdag: Dillstuvad potatis med panerad torsk
Onsdag Kasslergömma med ris & currysås 
Torsdag : Nikkalouktasoppa med köttfärs
Fredag  : Fläskfile med ”fusk”- bea 

fläskfile 2

Det här behöver du till 4 personer : 
2 putsade fläskfileer
smör
salt & peppar

potatis ( jag valde sorten Marilyn )
samt några morötter
rapsolja
ströbröd
flingsalt

Snabb bearneiesås:
1 kruka färsk dragon
1 1/2 – 2 msk vit vinsvinäger
2 1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader, skala eller skrubba rotsakerna & klyfta upp dem. Ringla över olja, flingsalt & ströbröd och ställ in i mitten på ugnen. Fläskfilen stekte jag i smör med salt & peppar lagom till att rotsakerna var klara. Såsen är klar på 5 minuter , gör så här: mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar.

* * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Kladdkaka + Bananoffie pie = sant

Kladdkakebotten: 
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
.
Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr. Smöra & bröa en rund form med avtagbara kanter, och fördela ut smeten. Grädda kakan i mitten på ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig efter ett par timmar i kylskåp.

Toppingen: 
1/2 burk med karamelliserad mjölk
1 skivad banan
2 1/2 dl vispad grädde
50 gram hackad choklad
rostad flagad mandel
.
Gör så här:
Bred ut den karamelliserade mjölken ( kolan ) över kladdkakan.
Skiva över bananen, och fördela ut den lättvispade grädden.
Toppa med rostad flagad mandel och chokladkross.

Smaklig fika,

3
Kommentera

GODASTE TEKAKORNA

Jag vågar nästan påstå att detta är världens godaste tekakor, och de är så lätta att baka hemma att det nästan borde vara lag på att baka dem en gång i månden 🙂 Detta är kanske något ni ska bjuda på till Söndagsfrullen imorgon?

 Mjuka, fluffiga och så där perfekt fluffiga. 

IMG_7227
Det här behöver du :

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig, tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter. Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen. Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.

Servera sedan genast med smör, ost och god hallonmarmarmelad

IMG_7248

Mjuka tekakor med smör, ost och marmelad. Mumma

29
5 kommentarer