Vi har inte många planer idag förutom en fika hos barnens gammelmormor & morfar i eftermiddag. Det blev en sen långsittarfrukost och sen har vi fixat lite här i stugan. Elden sprakar gott i spisen, medan vi har fixat lite med de sista listerna. Varför är det alltid någon list som liksom aldrig hamnar på plats och man lite blundra för att den fattas, är ni likadana? Ja sen har vi mätt & räknat för och förvaring, det kan man inte få för mycket av.
Fyndade söta doftljus på Netto igår, gillade färgen och doften som var så där lagom. Doftar friskt & fräscht.
Även en söt bukett med röd/ orange tulpaner fick följa med hem. Tulpaner skvallrar lite om att våren faktiskt snart är här på riktigt, inte länge kvar nu.
Hoppas du får bästa lördagen.
Och kanske ”hörs” vi lite senare idag!
Tänkte passa på att smita förbi och tipsa om en god efterrätt till Melodifestivalen imorgon. Nämligen den smarriga snickersglassen vi blev bjudna på igår hemma hos Daries & Tobias. Detta är en smidig variant där man bara använder kondeserad sötad mjölk plus grädde, sedan vilken smaksättning / choklad man vill. Jag har flitigt provat denna glassen också, verkligen jättesmidig & krämigt gräddig.
Gräddig glass med smak av jordnötter, choklad och kolasås.
För 5 personer
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( inte kokad)
5 dl vispgrädde
200 gram hackad mjölkchoklad
2 dl grovhackade salta jordnötter
kolasås ( hemgjord eller på tub)
Gör så här: Burken ska inte kokas innan, utan öppna den och ställ åt sidan. Vispa grädden tills den blir luftig. Vänd ner den kondenserade mjölken och blanda i cirka 150 gram av den hackade chokladen i glassen, och hälften av jordnötterna. Spara det sista till toppingen. Rör om och stjälp upp i en form, strö över toppingen och plasta in väl och frys in i minst fem timmar.
Ta fram 10 minuter innan servering, och ringla då över kolasåsen.
Igår var vi hemma hos lillasyster och åt middag & blev bjudna på världens godaste snickersglass. Recept på den godingen kommer under dagen. Är det just en särskild dag som vi äter tacos så är det just fredagar. Något som blivit en favorit under åren är denna tacopajen med osttäcke. Har ni inte prövat så tycker jag att ni ska göra det redan ikväll, serveras med en god krispig sallad. För fler tips följ mig på instagram : @jennysmatblogg
Det här behöver du till pajdegen : 4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk
Till fyllningen: 800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter .
Under tiden kan du göra såsen. Blanda samman allt och ställ kallt fram till servering. När pajen fått fin färg är den klar. Serveras sedan med lite god sås och en krispig grönsallad
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Jonathan & Melvin är också på plats här i stugan idag, så vi ska ut och fixa lite i trädgården tänkte i och grilla lite korv med bröd ute över vedkorgen. Det är så fint väder nu att vintern är ett minne blott och snödropparna syns i mängder nu på tomten. Hoppas ni får en riktigt fin fredag, vi hörs om en stund igen.
Middagstips som passar lika bra en måndag som till helgen. En gräddig citronsås med babyspenat, detta blev en riktigt fullpott. Och ett enkelt sätt att äta rikligt med vitaminer & nyttigheter. För när babyspenaten blir varm så krymper den ihop- och då kan man lätt äta mycket mer än när den serveras i en kall sallad.
Det här behöver du till 4 personer: 4 kycklingfileer
1 vitlöksklyfta
1 lite gullök
smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 msk konc. kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
Skalet av 1 citron
ev. lite pressad citronsaft
100 gram ekologisk babyspenat
salt & peppar
ljus maizena redning
Serveras med ris eller pasta
Gör så här: Riv lök och vitlök och fräs glansig i smör, tillsätt vatten och fond. Riv ner citronskalet och låt sjuda tills halva vätskan kokat bort. Stek under tiden kycklingen. När halva vätskan kokat bort så vänder du ner grädden, smaka av med salt & peppar och ev en skvätt citronsaft. Red av såsen till önskad konsistens med maizena. Häll citronsåsen över kycklingen och vänd ner babyspenaten, och låt sjuda ihop i några minuter.
Här sitter jag och skriver lite på datorn framför öppna brasan i stugan, så mysigt med öppen spis. Har haft hantverkare här i förmiddags som kikar på badrummet, vi vill byta ut badrumsmöblerna och få kaklat där. Ni ska få se före & efterbilder så småningom. Senare kommer två av systrarna : Mona, Daries hit och vi ska laga mat och skvallra lite. Får se vad vi ska laga för något gott, men det lutar åt fläskfile eller kyckling som jag har hemma.
Något som Jonathan & Tobias lagade sist vi hade middag var ju dessa goda langos- det är så enkelt att göra och så gott!
Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering
Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.
Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.
Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.
Hoppas din måndag har varit jättefin. Det märks att våren är på väg hit till öland för vi såg både vintergäck & snödroppar jag & Daries på vår promenad. Men så blåsigt, vi höll på att blåsa bort, så efter långpromenaden bjöd vi in oss på på fika hos mormor & morfar. Kaffe & nästan sju sorters kakor, inte alls tokigt. Nomi har varit med mamma till simhallen & ska sova över tills imorgon, jisses så tomt det vart. Bara Molly och jag i stugan- men jag har hunnit jobba massa så tiden har gått snabbt 🙂
Snart blir det tv:tittande och prova chokladen jag fick till alla hjärtansdag.
Jag gillar ju dokusåporna som Robinson, Bonde söker fru & Ensam mamma söker så nu sitter jag och väntar på att ”Stjärnorna på slottet” ska börja. Har ni sett det och vad tyckte ni ? !
Tv-tittande och äta chokoladpraliner blir det idag och imorgon är det restaurangbesök inbokat. Vi ska fira Fanny ( min systerdotter ) som fyller 17 år, jisses vart tar tiden vägen. Och sedan blir det eftermiddagsfika med Therese som kommer hit med sin dotter Victoria som är lika gammal som Nomi, roligt.
Men vi hörs mer imorgon, har en riktigt god laxrätt jag ska tipsa om då.
Ni har väl inte glömt bort att det är Semledagen imorgon. Så jag påminner om dessa busenkla om ni vill baka egna tills dess. Dessa är supergoda och världens smidigaste semlor. Det tar en bara en kvart att baka.
Wienersemlor en nya favvo här hemma.
Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllning man vill ha. Nu har vi även testat med nutellafyllning och med nötkräm i – blir fantastiskt gott! Det här behöver du till 4 wienersemlor: 12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle) mandelmassa + ovispad grädde 2 1/2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker Florsocker
Så här ser de ut färdiggräddade
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, Ta fram tre smördegsplattor pensla dem med kallt vatten och lägg dem över varandra . Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla dem med kallt vatten. Och grädda dem tills de precis blir gyllene, ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa & lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig. Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden & spiritsa/ klicka ut. Pudra över florsocker och servera genast.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens BÄSTA shoppingtips har ni här! Bubbleroom har fått in de sötaste vårnyheterna, Och just nu får ALLA nya kunder 15 % RABATT på hela köpet. KLICKA HÄR
Söndag it is… och vi startar upp dagen med ny veckomatsedel. Nomi & jag åker till stugan idag, Jonathan & Melvin kommer senare i veckan och stora barnen har sin pappavecka då. Vårat sportlov börjar imorgon, så välkommen sovmornar och lata stugdagar. Och så har vi både utflykter och simhallsbesök inbokat, det hör ju till.
Måndag Vegetariska piroger med sweetchilisås Tisdag Pepparlax med hemgjord citronaioli Onsdag Bacon- & kycklinggryta Torsdag Värmande gulaschsoppa Fredag Skogspanna med fläskfile & lingon.
För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!
En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
4 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?
Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar, Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter. * mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.
Klar att servera !
* * * * * * * * * * * * * *
Gott till kaffet : O´boybollar
Garnera dem med kokos, pärlsocker, hackade nötter eller strössel
Det här behöver du :
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
Gör så här:
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.
Tycker att det är himlans smidigt att sitta hemma och klicka hem från nätet, vem har alltid tid att springa runt på stan för att leta inspiration ? Dessa söta kuddfodral är resultat från lite nätshopping, och kuddar kan man inte få för mycket av. den randiga är från HM Home.
Och ren kudden som har två olika sidor hittade jag på Ellos. Texten på baksidan kanske var lite julig, men jag vänder bara på den. Tycker det är fint motiv.
Och till Melvins rum som vi håller på att tapetsera köpte jag den här söta.
Hur gullig liksom, kommer passa fint till nya rummet.