Hoppas din måndag har varit jättefin. Det märks att våren är på väg hit till öland för vi såg både vintergäck & snödroppar jag & Daries på vår promenad. Men så blåsigt, vi höll på att blåsa bort, så efter långpromenaden bjöd vi in oss på på fika hos mormor & morfar. Kaffe & nästan sju sorters kakor, inte alls tokigt. Nomi har varit med mamma till simhallen & ska sova över tills imorgon, jisses så tomt det vart. Bara Molly och jag i stugan- men jag har hunnit jobba massa så tiden har gått snabbt 🙂
Snart blir det tv:tittande och prova chokladen jag fick till alla hjärtansdag.
Jag gillar ju dokusåporna som Robinson, Bonde söker fru & Ensam mamma söker så nu sitter jag och väntar på att ”Stjärnorna på slottet” ska börja. Har ni sett det och vad tyckte ni ? !
Tv-tittande och äta chokoladpraliner blir det idag och imorgon är det restaurangbesök inbokat. Vi ska fira Fanny ( min systerdotter ) som fyller 17 år, jisses vart tar tiden vägen. Och sedan blir det eftermiddagsfika med Therese som kommer hit med sin dotter Victoria som är lika gammal som Nomi, roligt.
Men vi hörs mer imorgon, har en riktigt god laxrätt jag ska tipsa om då.
Ni har väl inte glömt bort att det är Semledagen imorgon. Så jag påminner om dessa busenkla om ni vill baka egna tills dess. Dessa är supergoda och världens smidigaste semlor. Det tar en bara en kvart att baka.
Wienersemlor en nya favvo här hemma.
Jag skriver inga exakta mått på fyllningen för det beror på hur mkt mandelmassefyllning man vill ha. Nu har vi även testat med nutellafyllning och med nötkräm i – blir fantastiskt gott! Det här behöver du till 4 wienersemlor: 12 fyrkantiga smördegsplattor ( eller motsvarande på rulle) mandelmassa + ovispad grädde 2 1/2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker Florsocker
Så här ser de ut färdiggräddade
Gör så här: Ställ ugnen på 200 grader, Ta fram tre smördegsplattor pensla dem med kallt vatten och lägg dem över varandra . Stamla ut runda bitar med hjälp av ett glas. Pensla dem med kallt vatten. Och grädda dem tills de precis blir gyllene, ungefär 10 minuter. Rör ihop mandelmassa & lite ovispad grädde så att den blir ”lagom” krämig. Skär av locket & låt wienersemlorna svalan innan du klicka ut fyllningen. Vispa grädden & spiritsa/ klicka ut. Pudra över florsocker och servera genast.
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️
Dagens BÄSTA shoppingtips har ni här! Bubbleroom har fått in de sötaste vårnyheterna, Och just nu får ALLA nya kunder 15 % RABATT på hela köpet. KLICKA HÄR
Söndag it is… och vi startar upp dagen med ny veckomatsedel. Nomi & jag åker till stugan idag, Jonathan & Melvin kommer senare i veckan och stora barnen har sin pappavecka då. Vårat sportlov börjar imorgon, så välkommen sovmornar och lata stugdagar. Och så har vi både utflykter och simhallsbesök inbokat, det hör ju till.
Måndag Vegetariska piroger med sweetchilisås Tisdag Pepparlax med hemgjord citronaioli Onsdag Bacon- & kycklinggryta Torsdag Värmande gulaschsoppa Fredag Skogspanna med fläskfile & lingon.
För festligare tillfällen kan fläskfilen lätt bytas ut mot oxfile. Mums!
En skogspanna för 5-6 personer :
smör
1 näve med kantareller
2 putsade fläskfileer
5 dl grädde
4 msk kinesisk soya
2 msk med ox eller kalv-fond
2 msk med lingonsylt
maizena ( eller mjölredning* )
salt & peppar
Serveras med ungsbakad potatis & morötter
eller kokt potatis eller kanske ris?
Gör så här:
Dela svampen i lagom stora munsbitar, Hetta upp ett par msk smör i pannan fräs sedan kantarellerna så att vätskan försvinner. Under tiden skär du köttet i medaljonger och delar varje medaljong i tre bitar. Lägg ner köttet och fräs det så att det får fin yta, och nästan är genomstekt. Tillsätt grädden, soyan och fonden och låt sjuda upp. Smaka av med lingonsylt och lite salt och peppar.
Sjud ihop en kvart innan servering, dekorera med lite färska lingon och några gröna örter. * mjölredning är att man blandar 1/2 dl vatten med 2 msk mjöl och vispar upp , häll sedan i litet i taget i grytan och låt sjuda upp till önskad konsistens.
Klar att servera !
* * * * * * * * * * * * * *
Gott till kaffet : O´boybollar
Garnera dem med kokos, pärlsocker, hackade nötter eller strössel
Det här behöver du :
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk
Gör så här:
Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.
Tycker att det är himlans smidigt att sitta hemma och klicka hem från nätet, vem har alltid tid att springa runt på stan för att leta inspiration ? Dessa söta kuddfodral är resultat från lite nätshopping, och kuddar kan man inte få för mycket av. den randiga är från HM Home.
Och ren kudden som har två olika sidor hittade jag på Ellos. Texten på baksidan kanske var lite julig, men jag vänder bara på den. Tycker det är fint motiv.
Och till Melvins rum som vi håller på att tapetsera köpte jag den här söta.
Hur gullig liksom, kommer passa fint till nya rummet.
Bakade det italienska brödet Focaccia igår för första gången, men det kommer inte vara sista gången vill jag lova. Så saftigt och smakrikt. Ni måste prova bara! Perfekt brytbröd till buffen eller goda soppor.
Det här behöver du till en långpanna Focaccia:
25 gram färsk jäst för bröd
4 dl ljummet vatten ( 37 grader)
1 tsk salt
2 msk god olivolja
9 dl vetemjöl
1/2 dl olivolja
1/2 pressad vitlöksklyfta
flingsalt
örtkrydda ( Jag hade knorr provencale)
Körsbärstomater
färsk basilika
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke med lite vatten, rör tills allt löst upp sig och häll sedan i resten av vätskan. Rör ner olja, salt och och vetemjölet lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Ställ ugnen på 225 grader, mät upp olivolja och riv ner vitlök och lite örtkrydda och blanda om. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och pensla pappret med olivolja. När degen jäst klart tippa ut den på en den oljade bakplåten. Och tryck ut den till lagom storlek, tryck ner ett finger här och där i degen nästan genom hela degen. Fördela ut olivoljan( allt kanske inte går åt ) så att det rinner ner lite i hålen. Lägg ner tomaterna där och strö över basilika, flingsalt & örtsalt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda sedan i mitten av ugnen i 25 minuter eller tills brödet fått en vacker färg.
Ett gott & smidigt lunch- & middagstips är dessa kycklingwraps. Och blir ännu godare med lite hemlagad smakrik rhode islandsås.
Det du behöver till 4 personer: 4 kycklingfileer
smör
valfri kryddning *
4 st tortillabröd
sallad
tomat
gurka
rödlök
fetaost
oliver
Gör så här : Börja med såsen, vispa grädden ”lättvispad” och rör ihop med gräddfilen och majonnäsen, vänd ner chilisåsen ( mer eller mindre hur stark du vill ha) Likaså tabascon, smaka sist av med en nya salt och ett par drag med pepparkvarnen. Ställ kallt medan du gör kycklingen. Strimla och stek kycklingen klar med valfria kryddor.
Gör så här:
Blanda ihop allt i en glasburk och förvara sedan bland de andra kryddorna
* * * * * * * * *
Fyll tortillabröden med valfria grönsaker kyckling och sås. Rullar ihop och servera. Jag rullade in våra i bakplåtspapper, lite tjusigt och så slipper man matkladd.
Jag vet att ni brukar gillar lite små tips, och jag tycker det är roligast att tipsa om sådant som alla har råd med. Oftast har jag lite småtips från Netto,Rusta, Öb och ibland Gekås. Idag blir det ett dagens tips från Willys, då jag var där och handlade imorse.
Först Ben & Jerry glass ( små burkar ) för 10 :-
Bunkrade upp med en hel del kan jag säga. Så skynda att fynda!
Och så sprang jag på denna duschcreme, tror det är en nyhet iallafall. Den fanns även i blåbärsdoft såg jag, denna hallondoften påminner verkligen om sommaren!
Hepp nu dags att jobba vidare,
Återkommer snart med nytt recept.
Här kommer något bland de godaste vi provat på länge i vår vegetariska kategori.
Gratinerad sötpotatis, här kommer mitt recept:
Du behöver:
Sötpotatis
Smält smör & olivolja
Flingsalt
Gratineingen:
2 dl riven ost ( te.x mozzarella eller hushållsost )
6 st finskurna körsbärstomater
Finhackad jalapenos
Gör så här
Ställ ugnen på 225 grader. Skrubba sötpotatisen och skär i skivor.
Pensla över smält smör & ringla över olivolja. Strö över flingsalt.
Ställ in i mitten av ugnen och baka dem tills de blivit mjuka.
Ta ut dem och fördela ut toppingen, och ställ in igen. Höj nu graderna till 250.
När osten smält och bubblat är de klara
Beroende på hur stora du gör skivorna, klyftorna – så är cirka tiden allt som allt 30 minuter.
Tack för alla era hejarop på instagram, det betyder jättemycket. Att bloggen växer i rasande fart, och det är ju tack vare er- att ni gillar & delar och pratar om den 🙂 Enligt bloggportalen.se så är det cirka 300 000 besök i veckan nu för tiden, och det är helt tokigt mycket. Men jag försöker att inte tänka på det, för då får jag skrivkramp. Och ni är så välkomna här och ännu roligare såklart att läsa en rad från er.
Några av er ville se hur skåpet såg ut, och så här blev det nu när det är klart & på plats. Någon undrade om stolarna till matbordet- de är från Ikea och just nu omklädda i brunt fuskskinn. Tänkte snart klä om dem igen, men i någon ljusare färg.
Och en liten glimt i skåpet, vitt blandat med blått. Gammalt, med ärvt, med nytt & vanligt bruksporslin i en salig blandning.
Vitt och blått är en fin kombo när det gäller porslin. Gillar det jättemycket.Jag hann aldrig ner till Erikshjälpen idag, men kanske får kika in någon butik i Kalmar nästa vecka. Vet du någon bra second hand där så tipsa gärna.
Nu ska jag snart stänga ner datorn för dagen, bara jobba av de sista mailen. Sen är det dags att kolla vidare på den braiga serien ”Suits”