Godmorgon

Godmorgon lördag,

och välkommen sista februari. Imorgon startar Mars upp, och gissa om våren är välkommen nu. Även om vi åker mot snö ( förhoppningsvis snö ) och fjällen nästa vecka. Denna veckan har det varit ovanligt mycket att hinna med. Nya iochförsig spännande beslut kring jobbet att fatta & ännu fler jobbmöten, och flera rätter än vanligt att hinna med. Så denna lördagen tänkte jag för en gångs skull inte ägna till mycket jobb alls, för att jag idag är värd lite vila 🙂

Lördagsbuketten med rosa rosor 
IMG_6110

Planer idag är att stänga ner datorn, kanske komma iväg och fönstershoppa lite. Och åka iväg med hela familjen till något trevligt fik eller kanske rent av bara gå ut och äta. Ja, något åt det hållet blir det nog.

IMG_6088
Hur som hur- det blir en lat lördag 🙂

Tack för att du läser – och på återseende!

Kram

0
4 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Fläskfilegömma

Hej där! 

Lagade en jättegod fläskfilerätt för lite sedan, och den påminner om kasslergömman jag brukar göra. Så jag döpte den helt enkelt till ”fläskfilegömma”, kan tänka mig att den även blir god med kyckling om man nu gillar det bättre.

Mitt tips på morgondagens fredagsmiddag kommer här,
(tänk att det snart redan är helg igen…. Yeeej )

IMG_6007

Det här behöver du till en gratäng för 4 personer:
1 stor putsad fläskfile
smör
salt & peppar
1/2 bit purjolök
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk chilisås
1/2 msk kalv eller köttfond
salt & peppar
10 körsbärstomater
mozzarella

Gör så här: 

Ställ ugnen på 225 grader.  Putsa och skär filen i medaljonger och bryn bitarna klara i en stekpanna med smör, salt & peppar.
Hacka purjolöken och lägg i botten, ( vill ni ha mjukare smak så bryner ni även löken innan) lägg file bitarna över. Blanda ihop creme fraiche, vispgrädde, chilisås, fond salt & peppar.

IMG_5967

Fördela ut såsen över fläskfilen, klyfta tomaterna och skiva över några bollar mozzarella. Jag hade små bitar, annars räcker det med två stora bollar. Några varv med pepparkvarnen över gratängen och ställ in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten har smält och bubblat.

IMG_5971

Klart att servera. Vi serverade med ugnsbakde rotfrukter, men den är nog även god med kokt ris.

Och så ett dagens tips, från mig till dig! Just nu har Bubbleroom så mycket snygga höstnyheter. 
Kolla in mina favoriter här

1
15 kommentarer

Baka bröd utan jäst- Fröiga scones

Godmorgon,
Klockan ringde tidigt idag någon gång sådär vid 05.45 hua. Men jag ska hinna med nio flyget upp till huvudstaden för möte, och nu ett par koppar kaffe senare är jag mycket piggare.   Och det är ju det där med nybakat bröd till frukosten, det är bara så himla gott. Och ofta är man stressad och har inte tillräckligt med tid för att vänta in jäsning och detta. Därför uppskattar jag lättbakat bröd som man bara rör ihop och gräddar.

Dessa bakade jag med ost & toppade med sesamfrön, rykande åtgång.

IMG_5832

 

Det här behöver du till 6- 7 frallor / scones : 
9 dl vetemjöl ( du kan byta ut några dl mot annat mjöl)
4 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
1 1/2 dl hackad ost
3 dl mjölk
1 dl rapsolja / eller lika mycket smör

Topping : sesamfrön och riven ost

IMG_5777

Gör så här: 
Ställ ugnen på 210- 225 grader. Rör ihop torra ingredienser samt den hackade osten, och rör ner mjölk och olja i detta. Vänd om tills du får en deg. Forma frallor och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Fördela ut sesamfrön och riv över lite ost och grädda i mitten av ugnen i cirka 14 – 18 minuter, eller tills de blivit gyllene.

Serveras med smör, ost & mycket philadelphiaost

IMG_5817

1
16 kommentarer

Chokladpaj med len kola

Denna förmiddag försvann snabbare än snabbast. Bakat två sorters bröd och så fick lite oväntade kaffegäster, alltid trevligt. I helgen bakade vi denna goda chokladpajen i stugan, och toppade med massa friska bär. Det är en efterrätt som kan varieras hur mkt som helst. Beroende på vilken choklad som just du gillar bäst. Jag har bakat denna flera ggr och tycker den är godast när man har 50 % av mörk & mjölk-choklad.

Psssst….. Glöm inte att följa matsajten på Facebook
och instagram : @jennysmatblogg

Tar en kvart att slänga ihop ( sen ska svalna innan servering) , går inte misslyckas med.

IMG_5284

Karamelliserad mjölk är färdig kokat ( kondenserad sötad mjölk)

Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60-75  gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
( Knappt )1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde

Gör så här : 
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt så chokladen hinner stelna.

En stor bit med chokladpaj till Melvin. 

IMG_5279

10
67 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon Söndag,

Gårdagen bjöd på trevlig fika hos min mormor & morfar. Sen kikade vi på mellon i vanlig ordning. I eftermiddag ska vi hemåt växjö igen, och stannar till hos Jonathans bror Kim på vägen hem. Han renoverar för fullt i sitt hus, så det är alltid lika roligt att se förändringarna när man kommer dit på besök.

Nu iallafall över till mina middagstips till er, hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag : Spansk Frittata 
Tisdag Västerbottenlax
Onsdag Kasslerpizza-gratäng
Torsdag Majs & potatissoppa toppad med bacon
Fredag  Chicken Oscar

aa2 (1)

Du behöver till 4 personer
8 tunna kycklingfileer
Smör
Pommes
Bearneiesås – recept här (om du vill göra egen)
2 knippe grön sparris
1 burk med kräftstjärtar

Gör så här:
Sätt på ugnen och ställ in pommes:en tills de får en fin krispig yta. Jag brukar ringla på ordentligt med rapsolja för den lite mer friterade ytan. Smörstek kycklingen klar och koka sparrisen.

Lägg upp & servera som bilden ovan.

God mat behöver inte vara särskilt svår att laga. Mums!

* * * * * * * * * * * * * * *

Tips på något gott till kaffet: Sega Daimsnitt

daimkakor

Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl

2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram mjölkchoklad med daim-smak

IMG_9559

 

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg.
Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Galet goda!

Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.

0
15 kommentarer

Lördag i stugan

Hej och välkommen lördag,

Vi har inte många planer idag förutom en fika hos barnens gammelmormor & morfar i eftermiddag. Det blev en sen långsittarfrukost och sen har vi fixat lite här i stugan. Elden sprakar gott i spisen, medan vi har fixat lite med de sista listerna. Varför är det alltid någon list som liksom aldrig hamnar på plats och man lite blundra för att den fattas, är ni likadana?   Ja sen har vi mätt & räknat för och förvaring, det kan man inte få för mycket av.

IMG_57371Fyndade söta doftljus på Netto igår, gillade färgen och doften som var så där lagom. Doftar friskt & fräscht.

IMG_5734

 Även en söt bukett med röd/ orange tulpaner fick följa med hem. Tulpaner skvallrar lite om att våren faktiskt snart är här på riktigt, inte länge kvar nu.

IMG_5762

Hoppas du får bästa lördagen.
Och kanske ”hörs” vi lite senare idag!

0
6 kommentarer

Snickersglass med kolasås

Godkväll, 

Tänkte passa på att smita förbi och tipsa om en god efterrätt till Melodifestivalen imorgon. Nämligen den smarriga snickersglassen vi blev bjudna på igår hemma hos Daries & Tobias. Detta är en smidig variant där man bara använder kondeserad sötad mjölk plus grädde, sedan vilken smaksättning / choklad man vill. Jag har flitigt provat denna glassen också, verkligen jättesmidig & krämigt gräddig.

Gräddig glass med smak av jordnötter, choklad och kolasås.

IMG_5724

För 5 personer
1 burk med sötad kondenserad mjölk ( inte kokad)
5 dl vispgrädde
200 gram  hackad mjölkchoklad
2 dl grovhackade salta jordnötter
kolasås ( hemgjord eller på tub)

Gör så här:
Burken ska inte kokas innan, utan öppna den och ställ åt sidan. Vispa grädden tills den blir luftig. Vänd ner den kondenserade mjölken och blanda i cirka 150 gram av den hackade chokladen i glassen, och hälften av jordnötterna. Spara det sista till toppingen. Rör om och stjälp upp i en form, strö över toppingen och plasta in väl och frys in i minst fem timmar.

Ta fram 10 minuter innan servering, och ringla då över kolasåsen.

IMG_5716

2
10 kommentarer

Godaste tacopajen

Välkommen (taco)fredag!

Igår var vi hemma hos lillasyster och åt middag & blev bjudna på världens godaste snickersglass. Recept på den godingen kommer under dagen. Är det just en särskild dag som vi äter tacos så är det just fredagar. Något som blivit en favorit under åren är denna tacopajen med osttäcke.  Har ni inte prövat så tycker jag att ni ska göra det redan ikväll, serveras med en god krispig sallad. För fler tips följ mig på instagram : @jennysmatblogg

IMG_2246IMG_2256

Det här behöver du till pajdegen :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk

Till fyllningen:
800 gram blandfärs
2 tacokryddpåsar
1/2 burk med fyllig tomatkross

Topping:
tomater
2 1/2 dl creme fraiche
2 dl riven ost

Såsen:
2 1/2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
2 msk chilisås
1-2 tsk italiensk salladskrydda
1/2 tsk paprikapulver
1 presssad vitlök
dofta över cayennepeppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, kavla ut och tryck ut i en rund form med avtagbara kanter. Fräs färsen klar, i med kryddningen och en halv burk med krossade tomater. Låt sjuda ihop ett par minuter. Fyll skalet med färsen, och dela tomaterna och lägg överst. Blanda ihop creme fraichen och den rivna osten och klicka ut över fyllningen. Ställ sedan in tacopajen i mitten på ugnen i cirka 20- 25 minuter .

Under tiden kan du göra såsen. Blanda samman allt och ställ kallt fram till servering. När pajen fått fin färg är den klar. Serveras sedan med lite god sås och en krispig grönsallad

* * * * * * * * * * * * * * * * *
Jonathan & Melvin är också på plats här i stugan idag, så vi ska ut och fixa lite i trädgården tänkte i och grilla lite korv med bröd ute över vedkorgen. Det är så fint väder nu att vintern är ett minne blott och snödropparna syns i mängder nu på tomten. Hoppas ni får en riktigt fin fredag, vi hörs om en stund igen.

20
43 kommentarer

Kyckling med citron- och spenatsås

Middagstips som passar lika bra en måndag som till helgen. En gräddig citronsås med babyspenat, detta blev en riktigt fullpott. Och ett enkelt sätt att äta rikligt med vitaminer & nyttigheter. För när babyspenaten blir varm så krymper den ihop- och då kan man lätt äta mycket mer än när den serveras i en kall sallad.

IMG_5331

Det här behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileer
1 vitlöksklyfta
1 lite gullök
smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 msk konc. kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
Skalet av 1 citron
ev. lite pressad citronsaft
100 gram ekologisk babyspenat
salt & peppar
ljus maizena redning

Serveras med ris eller pasta

IMG_5328

Gör så här:
Riv lök och vitlök och fräs glansig i smör, tillsätt vatten och fond. Riv ner citronskalet och låt sjuda tills halva vätskan kokat bort. Stek under tiden kycklingen. När halva vätskan kokat bort så vänder du ner grädden, smaka av med salt & peppar och ev en skvätt citronsaft. Red av såsen till önskad konsistens  med maizena. Häll citronsåsen över kycklingen och vänd ner babyspenaten, och låt sjuda ihop i några minuter.

Serveras med ris eller pasta

 

IMG_5333

0
14 kommentarer

Langos

Godförmiddag,

Här sitter jag och skriver lite på datorn framför öppna brasan i stugan, så mysigt med öppen spis. Har haft hantverkare här i förmiddags som kikar på badrummet, vi vill byta ut badrumsmöblerna och få kaklat där. Ni ska få se före & efterbilder så småningom. Senare kommer två av systrarna : Mona, Daries hit och vi ska laga mat och skvallra lite. Får se vad vi ska laga för något gott, men det lutar åt fläskfile eller kyckling som jag har hemma.

Något som  Jonathan & Tobias lagade sist vi hade middag var ju dessa goda langos- det är så enkelt att göra och så gott!

IMG_4919

Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

Riktigt gott!!

3
29 kommentarer