Yeeeeej…. Välkommen Fredag!
Solig dag ser det ut att bli, och jag ska ta och bege mig för att handla lite vårlökar och en ny utekruka. Nu innan helgen och allt så tänkte jag att det kunde vara läge att presentera denna chokladspäckade dröm. Och hur ska man nu beskriva denna godingen ? Det var lite som att hamna i chokladhimlen faktiskt, helt underbart god. Det är en seg jättestor amerikansk cookie, perfekt om man bara ska äta 1 kaka 😉
Inspirationen hittade jag ur den braiga tidningen”Hembakat” sen ändrade jag om receptet för att det skulle passa mig bättre.
Kan serveras med en klick grädde eller vaniljglass
Istället för mörkchoklad så bakade jag min cookie med Dumle, schweizernötsmjölkchoklad och en näve salta jordnötter. Denna kaka går att variera i evighet, och gissa om jag kommer baka den fler gånger? Blev helt såld på den…. Det är alltså ingen kladdkaka ut den smakar verkligen som en stor seg amerikansk cookie. Fast den bakas i en rund springform ( eller stekpanna som tål ugn fungerar lika bra)
Det här behöver du:
200 gram mjölkchoklad te.x schweizernötssmak
15 stycken Dumlekolor
1 dl med salta jordnötter
175 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl havregryn
3 1/2 dl vetemjöl
Spara 3 dumlekolor + några rutor choklad till toppingen
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Grovhacka choklad, dumle & jordnötter. Tärna ner det det rumsvarma smöret i en skål tillsammans med brunt farinsocker & strösocker. Vispa ihop det med en elvisp, sedan räcker det att du rör ihop resten för hand. Vänd ner ägg, och de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.
Vänd ner choklad & jordnötskross och arbeta in till en jämn smet. Klä en rund form med bakplåtspapper cirka 22-24 cm och tryck ut kakdegen där i. Grädda sedan i nedre delen på ugnen i cirka30 – 35 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Pudra över lite florsocker när kakan svalnat något.
Serveras som den är eller med lite grädde. Ljuvligt god när den är ljummen, och lika farligt god och segare när den svalnat.