Amerikansk (jätte) cookie

Yeeeeej…. Välkommen Fredag!

Solig dag ser det ut att bli, och jag ska ta och bege mig för att handla lite vårlökar och en ny utekruka. Nu innan helgen och allt så tänkte jag att det kunde vara läge att presentera denna chokladspäckade dröm. Och hur ska man nu beskriva denna godingen ? Det var  lite som att hamna i chokladhimlen faktiskt, helt underbart god. Det är en seg jättestor amerikansk cookie, perfekt om man bara ska äta 1 kaka 😉

Inspirationen hittade jag ur den braiga tidningen”Hembakat” sen ändrade jag om receptet för att det skulle passa mig bättre.

 IMG_6967

Kan serveras med en klick grädde eller vaniljglass

IMG_6989

 

IMG_6847

 

Istället för mörkchoklad så bakade jag min cookie med Dumle, schweizernötsmjölkchoklad och en näve salta jordnötter.  Denna kaka går att variera i evighet, och gissa om jag kommer baka den fler gånger? Blev helt såld på den…. Det är alltså ingen kladdkaka ut den smakar verkligen som en stor seg amerikansk cookie. Fast den bakas i en rund springform ( eller stekpanna som tål ugn fungerar lika bra)

 

IMG_6863

Det här behöver du:
200 gram mjölkchoklad te.x schweizernötssmak
15 stycken Dumlekolor
1 dl med salta jordnötter
175 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl havregryn
3 1/2 dl vetemjöl

Spara 3 dumlekolor + några rutor choklad till toppingen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Grovhacka choklad, dumle & jordnötter. Tärna ner det det rumsvarma smöret i en skål tillsammans med brunt farinsocker & strösocker. Vispa ihop det med en elvisp, sedan räcker det att du rör ihop resten för hand. Vänd ner ägg, och de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.

IMG_6860
Vänd ner choklad & jordnötskross och arbeta in till en jämn smet. Klä en rund form med bakplåtspapper cirka 22-24 cm och tryck ut kakdegen där i. Grädda sedan i nedre delen på ugnen i cirka30 – 35 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Pudra över lite florsocker när kakan svalnat något.

Serveras som den är eller med lite grädde. Ljuvligt god när den är ljummen, och lika farligt god och segare när den svalnat.

IMG_6900

2
39 kommentarer

Baka till påsk

Påsken närmar sig med stormsteg, det märker man inte minst i alla butiker just nu.

påskOch jag har fått önskemål om baktips till påsken, och jag har egentligen inte bakat så mycket till påsk ser jag i arkivet ( får bli ändring på det  tror jag minsann ) Men lite hittar jag och det  är dessa:

Påsktårta med lemoncurdfyllning & KitKat
påsk1

För mindre portionsbitar, skär mindre KitKatbitar

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen

150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Cirka 11 KitKat gick åt till denna tårtan.

Garnering : Chokladbitar & påskgodis

Gör så här:
Ugnen 175 grader. 
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna innan du skär upp i 2 delar.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning : 

4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd

Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten. Dekorera tårtan precis innan servering – detta är ju det allra roligaste :-)
Sedan är den klar att servera.

Och vilken tårta som helst blir ju ”påskig” med lite fina godisägg. Eller hur?

Påskig kladdkaka riktigt gul och härlig färg.

kladd

Till denna påskefterrätt behöver du :

4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1 /2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
200 gram vit choklad ( Marabous tex )
cirka 10 droppar gul karamellfärg

Serveringstips : 2 dl grädde + 3/4 – 1 dl lemoncurd

 Gör din påsk dessert så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och chokladen över vattenbad tillsammans, låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 – 25 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat – cirka 3 timmar.

Servera med citrongrädde & färgglada godisar.

4
8 kommentarer

Kalljästa frallor

Godmorgon godmorgon.
Försökte uppdatera denna tidigare , men texten verkar försvunnit ut i cyberrymden. Så jag försöker igen 🙂 Detta är smidiga goda, saftiga frallor som förbereds kvällen innan och kalljäser i kylskåpet över natten.

IMG_6829

Till 20 frallor behöver du :
1 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
3-4 dl vetemjöl med fullkorn eller valfri blandning mjöl

Toppa med sesamfrön

Gör så här: 
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med lite vatten och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt därefter allt vatten, olja, salt & arbeta in mjölet med bakmaskin eller för hand. Använd så mycket mjöl tills du får en smidig och fin deg som släpper.
Baka ut och dela upp i 18-20 bullar och baka ut och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en bakhandduk över och ställ in i kylskåpet. Morgonen efter ställer du ugnen på 200 grader, ta ut plåtarna i rumstemperatur medan ugnen fått rätt temperatur. Pensla dem med vatten strö över frön och skjuts in i ugnen tills de fått en vacker färg.

Klara att servera.

0
8 kommentarer

Cheesecake i glas

Godkväll i stugorna,

Har precis satt mig ner i soffan med datorn i knät. Dagen har minst sagt rusat förbi, och snart är det ny vecka igen. Vi startade med en skogspromenad jag & Jonathan, sådär riktigt svensson-aktigt. Fattas bara att vi köper matchande träningskläder nu… hihi. Sedan har vi handlat, fixat i trädgården skjutsat, hämtat lämnat barn hos vänner och fritidsaktiviteter. En vanlig söndag med andra ord.

Och nu vart det dags att uppdatera med denna goda efterrätt som Thelma bjöd på i fredags.
Gott & lätt att göra.

IMG_7519 (2)

Till 6 portioner
250 gram hallonkvarg
10 st kakor ( Tex. Ballerina , Mary eller oreo )
1 ask med färska bär

Gör så här: 
Smula kakorna och varva alla ingredienser i fina glas.
Servera genast!

IMG_7530

0
1 kommentar

Jobbmöte och planering

Välkommen soliga onsdag,

Här har jag en dag med  flera inbokade möten som står på schemat, det planeras för nya projekt. Just nu önskar jag bara att dygnet hade fler timmar, för allt jag vill hinna med och allt jag vill lära mig. Det känns spännande det här och så roligt ni kommer självklart få veta när det närmar sig. En bild på söta rosbuketten var det här innan jag måste rusa.

IMG_6502

Hoppas du får en jättefin onsdag

0
3 kommentarer

Köttfärssås med kyckling

Nu var det alldeles för länge sedan vi åt spagetti med kycklingfärssås, så just nu står denna och puttrar på spisen. Har sett att några undrat var man köper färsen, och kycklingfärsen går att köpa färsk i de flesta större butiker ( jag brukar hitta min på Ica Maxi.)

Något som är väldigt gott att ha i grytor som den här, det är kikärter.

IMG_5718-001

Det här behöver du :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
500 gram kycklingfärs
3 msk tomatpure
1 msk kinesisk soya
3 msk konc. kycklingfond
1 burk med tomatkross
1 burk med färdigkokta kikärtor
2 dl creme fraiche
1 tsk paprikapulver
salt & peppar

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör, finhacka löken och vitlöken och bryn den glansig. Vänd ner färsen och bryn den klar. Vänd ner tomatpure, soya, fond, och paprika. Rör runt och vänd ner tomatkross och avsköljda kikärtor. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter. Vänd sist ner creme fraiche och sjud upp- smaka av med salt & peppar och servera med en god pasta.

Bon appetit

3
3 kommentarer

Vårblommor, kaffe & senaste numret

Godmorgon där ute,

Imorse ställde jag klockan något tidigare för att starta igång ugnen, jag förberedde nämligen kalljästa frukostbröd igårkväll. Så smidigt att göra, och de blev väldigt uppskattat vid frukostbordet. Hembakat och nybakat är väl alltid det godaste, men handen på hjärtat vem har tid och ork att stå och baka bröd varje morgon 🙂 Därför kommer jag snart tipsa er om dessa godingar.

Nu har barnen åkt till skolan och jag ska sätta igång med pappersarbete och skriva fakturor. Jag tänkte bara först  kika igenom senaste numret av Damernas Värld med en kopp kaffe och ett par goda chokladpraliner.

IMG_6789

Fina våriga färger på månadens omslag.

IMG_6807

Hoppas du får en riktigt fin dag,
vi hörs om en stund igen ( ja om ni kikar förbi senare det vill säja)

Tjingeling.

0
4 kommentarer

Veckans vegetariska – Kålsoppa

Eftersom det är måndag idag tyckte jag att det kunde vara lägligt att presentera en ny vegetarisk måltid. Kålsoppa är både gott , nyttigt & dessutom väldigt billig mat. För en vegansk middag välj bort crème fracihen

IMG_6728

Det här behöver du till 6- 8 portioner 
1 liten vitkål ( cirka 1 1/2 – 2 liter )
2 stora gullökar
2 vitlöksklyftor
5 morötter
1 sötpotatis
4 potatisar
rapsolja
3 msk med tomatpure
1 msk sirap
1 1/2 – 2 liter vatten
+ 3 grönsaksbuljonger
1 röd paprika
1 msk med hackad fryst persilja
1 msk kinesisk soja
salt & peppar
(1-2 tsk sambal oelek för mer hetta)

Gör så här:
Skala & strimla/ hacka vitkål, lök, vitlök, potatis, morötter, sötpotatis i mindre bitar. Hetta upp en kastrull  med rapsolja och fräs alla grönskaer/ löken utom paprikan på medelsvag värme, rör om då och då. Pressa ner tomatpuren och vänd om några gånger innan du tillsätter vattnet, smula ner grönsaksbuljongerna.Låt sjuda i en 10 minuter- en kvart tills alla grönsaker är mjuka. Skiva paprikan i strimlor och lägg ner, dessa ska inte koka länge, då försvinner krispigheten. Smaka nu av soppan med persilja, soja,  salt & peppar. Jag ville ha lite mer hetta så jag smakade av med sambal oelek.

Riktigt gott!

IMG_6721

1
12 kommentarer

Funäsfjällen

Hej måndag,

Vi kom hem sent igår, så denna förmiddagen har mest räckt till för att packa upp alla väskor & tvätta X antal maskiner. För mig var det första gången jag stod på ett par skidor- och jag höll endast till i de små backarna… haha. Det var tillräckligt svårt för mig kan jag lova, men barnen lärde sig supersnabbt och for omkring i alla backarna på området.

En liten glimt från vår fina stugan.IMG_6595

Några har undrat var vi var för någonstanns och vi hade våran vistelse i Funäsfjällen på den lilla mysiga skidorten Tännäskröket. Jag hade inte tidigare hört talas om detta lilla stället, läste på lite såklart innan vi åkte. Och vi hade planerat att äta middag på deras omtalade restaurang Arran, men den  hade tyvärr brunnit ner ett par dagar innan vi kom.

IMG_6622

Fast det gick bra att laga mat både i stugan eller grilla korv / burgare över öppna elden vid backarna.

IMG_6633

På en skidsemester ska maten gå snabbt att laga, och barnen ska få vara med och rösta fram middagarna. Så maten har bestått av tacos, hamburgare, fläskfile med klyftpommes & bearneiesås och så grillad korv i backarna så klart. Något litet minus så fungerade inte internet alls bra, dv.s inget jobb här inte på flera dagar- så det kanske var rätt bra iallafall 😉  Jag lyckades dock få iväg några instagrambilder, men nu ska jag sätta mig och svara på alla mail & frågor jag fått.

Så summa summaru har vi haft en toppenhärlig weekend.
Och jag återkommer om en stund med ett nytt recept.

0
2 kommentarer

Veckomatsedel

Veckomatsedel på plats även denna söndag!

Hoppas ni hittar lite ni gillar 🙂

Måndag : Pestopasta med soltorkade tomater ( vegetariskt)
Tisdag: Fetaostlax med pinjenötter
Onsdag: Raggmunkar med bacon & lingon
Torsdag  : Krämig kycklingsoppa med pasta
Fredag : Lax- och kräftpasta

IMG_3742

Jag använde mig av den ihåliga spagettipastan – tror det är Barillas märke.

Det här behöver du till 5 personer:
pasta ( fem stora portioner)
4 portionsbitar lax
1 purjolök
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 msk hummerfond
2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto
2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor
1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor
salt & citronpeppar

Gör så här:
Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör. Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen. Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i  den sjudande såsen, vänd ner fond & pesto. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar. Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen  och likaså med de gröna ärterna. Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera.
Gärna med en god citronpeppar.

* * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Mariannes Kladdkaka i bitar.

IMG_4577-001

Till den sega mintkakan behöver du :

200 gram smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 påse med mariannegodis (sådan med papper)

Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna – en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.

Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.

0
7 kommentarer