Nu var det alldeles för länge sedan vi åt spagetti med kycklingfärssås, så just nu står denna och puttrar på spisen. Har sett att några undrat var man köper färsen, och kycklingfärsen går att köpa färsk i de flesta större butiker ( jag brukar hitta min på Ica Maxi.)
Något som är väldigt gott att ha i grytor som den här, det är kikärter.
Det här behöver du :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
500 gram kycklingfärs
3 msk tomatpure
1 msk kinesisk soya
3 msk konc. kycklingfond
1 burk med tomatkross
1 burk med färdigkokta kikärtor
2 dl creme fraiche
1 tsk paprikapulver
salt & peppar
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med smör, finhacka löken och vitlöken och bryn den glansig. Vänd ner färsen och bryn den klar. Vänd ner tomatpure, soya, fond, och paprika. Rör runt och vänd ner tomatkross och avsköljda kikärtor. Låt sjuda upp tillsammans i 10 minuter. Vänd sist ner creme fraiche och sjud upp- smaka av med salt & peppar och servera med en god pasta.
Imorse ställde jag klockan något tidigare för att starta igång ugnen, jag förberedde nämligen kalljästa frukostbröd igårkväll. Så smidigt att göra, och de blev väldigt uppskattat vid frukostbordet. Hembakat och nybakat är väl alltid det godaste, men handen på hjärtat vem har tid och ork att stå och baka bröd varje morgon 🙂 Därför kommer jag snart tipsa er om dessa godingar.
Nu har barnen åkt till skolan och jag ska sätta igång med pappersarbete och skriva fakturor. Jag tänkte bara först kika igenom senaste numret av Damernas Värld med en kopp kaffe och ett par goda chokladpraliner.
Fina våriga färger på månadens omslag.
Hoppas du får en riktigt fin dag,
vi hörs om en stund igen ( ja om ni kikar förbi senare det vill säja)
Eftersom det är måndag idag tyckte jag att det kunde vara lägligt att presentera en ny vegetarisk måltid. Kålsoppa är både gott , nyttigt & dessutom väldigt billig mat. För en vegansk middag välj bort crème fracihen
Det här behöver du till 6- 8 portioner
1 liten vitkål ( cirka 1 1/2 – 2 liter )
2 stora gullökar
2 vitlöksklyftor
5 morötter
1 sötpotatis
4 potatisar
rapsolja
3 msk med tomatpure
1 msk sirap
1 1/2 – 2 liter vatten
+ 3 grönsaksbuljonger
1 röd paprika
1 msk med hackad fryst persilja
1 msk kinesisk soja
salt & peppar
(1-2 tsk sambal oelek för mer hetta)
Gör så här: Skala & strimla/ hacka vitkål, lök, vitlök, potatis, morötter, sötpotatis i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med rapsolja och fräs alla grönskaer/ löken utom paprikan på medelsvag värme, rör om då och då. Pressa ner tomatpuren och vänd om några gånger innan du tillsätter vattnet, smula ner grönsaksbuljongerna.Låt sjuda i en 10 minuter- en kvart tills alla grönsaker är mjuka. Skiva paprikan i strimlor och lägg ner, dessa ska inte koka länge, då försvinner krispigheten. Smaka nu av soppan med persilja, soja, salt & peppar. Jag ville ha lite mer hetta så jag smakade av med sambal oelek.
Vi kom hem sent igår, så denna förmiddagen har mest räckt till för att packa upp alla väskor & tvätta X antal maskiner. För mig var det första gången jag stod på ett par skidor- och jag höll endast till i de små backarna… haha. Det var tillräckligt svårt för mig kan jag lova, men barnen lärde sig supersnabbt och for omkring i alla backarna på området.
En liten glimt från vår fina stugan.
Några har undrat var vi var för någonstanns och vi hade våran vistelse i Funäsfjällen på den lilla mysiga skidorten Tännäskröket. Jag hade inte tidigare hört talas om detta lilla stället, läste på lite såklart innan vi åkte. Och vi hade planerat att äta middag på deras omtalade restaurang Arran, men den hade tyvärr brunnit ner ett par dagar innan vi kom.
Fast det gick bra att laga mat både i stugan eller grilla korv / burgare över öppna elden vid backarna.
På en skidsemester ska maten gå snabbt att laga, och barnen ska få vara med och rösta fram middagarna. Så maten har bestått av tacos, hamburgare, fläskfile med klyftpommes & bearneiesås och så grillad korv i backarna så klart. Något litet minus så fungerade inte internet alls bra, dv.s inget jobb här inte på flera dagar- så det kanske var rätt bra iallafall 😉 Jag lyckades dock få iväg några instagrambilder, men nu ska jag sätta mig och svara på alla mail & frågor jag fått.
Så summa summaru har vi haft en toppenhärlig weekend.
Och jag återkommer om en stund med ett nytt recept.
Jag använde mig av den ihåliga spagettipastan – tror det är Barillas märke.
Det här behöver du till 5 personer: pasta ( fem stora portioner) 4 portionsbitar lax
1 purjolök
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 msk hummerfond
2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto
2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor
1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor
salt & citronpeppar
Gör så här: Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör. Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen. Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i den sjudande såsen, vänd ner fond & pesto. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar. Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen och likaså med de gröna ärterna. Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera.
Gärna med en god citronpeppar.
* * * * * * * * * * * * * * *
Något gott till kaffet: Mariannes Kladdkaka i bitar.
Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna – en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.
Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.
Många av er önskar tips på varierande frukostar. Och bröd/scones går ju variera massa, dessa goda scones med ost i är verkligen supergoda. Att de är lätta att baka är ju inte heller ett minus om man säger så.
Här kommer receptet- kanske har ni tid att pröva dem i helgen.
En bukett med spretiga snödroppar som Nomi plockat in.
Det här behöver du till 6- 7 frallor / scones :
9 dl vetemjöl ( du kan byta ut några dl mot annat mjöl)
4 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
1 1/2 dl hackad ost
3 dl mjölk
1 dl rapsolja / eller lika mycket smör
Topping: valfria frön och riven ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 210- 225 grader. Rör ihop torra ingredienser samt den hackade osten, och rör ner mjölk och olja i detta. Vänd om tills du får en deg. Forma frallor och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Fördela ut sesamfrön/ solrosfrön och riv över lite ost och grädda i mitten av ugnen i cirka 14 – 18 minuter, eller tills de blivit gyllene.
Gör så här: Ställ ugnen på 225 grader, skala eller skrubba rotsakerna & klyfta upp dem. Ringla över olja, flingsalt & ströbröd och ställ in i mitten på ugnen. Fläskfilen stekte jag i smör med salt & peppar lagom till att rotsakerna var klara. Såsen är klar på 5 minuter , gör så här: mät upp vitvinsvinäger i en lite kastrull och ansa bladen på dragonen och klipp ner. Låt detta sjuda tillsammans innan du vänder ner creme fraiche. Låt sedan detta sjuda upp igen & smaka av med salt & peppar.
Snart bär det av mot fjällen här med hela familjen. En rätt lång bilresa innan vi är framme skvallrade Gps:en om…. Nästan som en Thailandsresa om man jämför för det tar faktiskt 10 1/2 timme. Ssssnark va drygt, men barnen och maken är så peppade- så det känns som om bilresan kommer bli rätt så rolig iallafall. Och vi har massa stopp på vägen upp planerade också, och det lär väl hinna bli ett par hamburgare längst vägen. Köpte med mig X antal kilo frukt som ska med som färdkost, och har med mig nya numret av Damernas som jag inte hunnit läsa.
Bloggen är uppdaterad med massa nya recept under tiden, ifall att mitt internet strular på plats.
Ni kan även följa vår resa på instagram : @jennysmatblogg
Lunch är inte jätteroligt att laga på vardagarna då jag oftast bara äter ensam. Ja, om jag inte har inbokat lunchmöte, eller om Jonathan kommer hem och äter. Men sallad är något sådant som man liksom alltid har hemma, och det går rätt lätt att slänga ihop. Detta blev en variant av ” man-tager-vad-man-haver” med räkor, ägg, avokado, sallad, gurka. tomat & lite fetaost.
Gårdagens lunch blev en räksallad med ägg
Såsen rörde jag ihop av creme fraiche, lite chilisås, en skvätt pressad citron & salt & peppar.
Gillar sallader med massa vackra färger i, nyttigt & gott!
1,2 kilo fläskkarre
salt, peppar och cayennepeppar
3 msk olivolja
3 dl barbecuesås
2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Tillbehör : potatisgratäng, sallad sås En god ratatouille
Gör så här :
Ställ ugnen på 100-120 grader.
Häll i olja i en ugnsform med lock, lägg ner köttet, salta, peppra krydda, gnid in samtliga i köttet. Skala hacka / separera löken och lägg ner i formen tillsammans med köttet.Bred ut barbecuesåsen över köttet, ställ på ett lock och ställ in i nedre delen av ugnen.
I en sådär 7- 8 timmar. När köttet är klart så ska det liksom dela sej när det är färdigt, så fort du sätter gafflen i det. Fantastiskt saftig och smakrik- så gott!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Och så något gott till kaffet : Lingonrutor med crisptopping.
Det här behöver du :
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Rör ihop de torra ingredienerna och vänd ner ägget. Tärna ner smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tryck ut i smord form 20*30. Bred ut sylten och börja med toppingen.
Smält smöret i en kastrull på spisen, dra bort från plattan och rör ner havregryn, socker, vaniljsocker och vänd ihpå så att det blandas ordentligt. Fördela ut crispet över sylten och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.