Laxtacos till fredagsmyset

Hej där & godkväll i stugorna,


Som ni märkt så strular sidan fortfarande, tyvärr. Men teknikerna jobbar på det, och hoppas det löser sig så snart som möjligt.  Jag har själv försökt att ladda upp bilderna på Dumlekakorna nu i över en timma *suck* Så håll tummarna för att det fungerar snart igen, då ska jag uppdatera dem så ni kan handla för bakning. Nu är vi hemma igen efter en rolig shopping i Ullared på Gekås. Jag ska fota lite och visa er vad jag hittade denna gången- det blev inte jättemycket fast det är roligt att bara gå omkring och kika där bland alla inredning & kläder.  Jonathan & barnen har haft min morfar här & även farfar Thomas, så de var iväg och kollade ishockeymatch igår.

Istället blir det ett middagstips som skulle hamna på bloggen först imorgon. Nämligen laxtacos – en riktigt favvo hemma hos oss.
IMG_5837

Det här behöver du till 4 personer:
4 bitar lax
2 ägg
2 dl ströbröd
sesamfrön
1 tsk flingsalt
smör

serveras i mjuka tortilla bröd
valfria grönsaker
god kall sås

Gör så här:
Skär laxen i lagom stora bitar, lättast när den är halvtinad. Vispa upp äggen och stjälp upp på en tallrik, och fyll en annan tallrik med ströbröd, salt och lite sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med smör, och doppa laxbitarna i de uppvispade äggen och sedan i ströbröden & rätt ner i pannan. Stek några minuter under omrörning, tills laxen är klar.

IMG_5873

Så här gör jag min sås:

2 1/2 dl med creme fraiche eller gräddfil
2 msk chilisås
1 tsk pressad citronsaft
salt & citronpeppar

Blanda ihop och ställ kallt innan & efter servering.

Smaklig spis

IMG_5866

0
11 kommentarer

Blocketfynd, kakbak och snart på väg.

Hej igen,

Tittar förbi igen som hastigast med ett par bilder från gårdagens blocketfynd ( hämtde den på väg hem från flyget ) En jättesöt gammal byrå, till Nomis rum. Och ja jag ska måla om den 😉 den ska bli vit & sedan tänkte jag klä om lådorna invändigt med presentpapper  som hon får välja själv.

IMG_7044

När jag ska hinna måla om den det vet jag inte riktigt, men jag hoppas nästa vecka. Då ska ni få se det slutgiltiga resultatet, tror det kommer bli toppen. Och mycket roligare än hennes Ikea-byrå som står där idag.
IMG_7053

Om ni är nyfikna på mina andra möblerenoveringar, så hittar ni dessa i kategorin ”hemma hos oss”. Det är  blandannat stolar som har klätts om, en äldre kökssoffa, skrivbord, sidebord, kista, soffbord, hyllor & månbord som har målats om.  Jag handlar gärna gamla rejäla möbler och målar om i vitt, tycker det blir snyggt och pampigt.

Annars har jag bakat lite idag som jag tidigare skrev och de blev så goda- och var väldigt enkla att baka dessutom. Så de kakorna kommer dyka upp, kan ju ge en ledtråd att det handlar en ny sort dumlekakor.

IMG_7054
Fast just nu hinner jag inte skriva ner receptet… För nu ska jag hämta upp Thelma & lillasyster Johanna, för vi ska till Ullared. Japp, vi har hyrt en stuga & kommer stanna tills imorgon, passar på när barnen har studiedag 🙂

Jag packar med mig datorn så hörs vi därifrån.

Ha det bäst!

0
9 kommentarer

Lax på sparrisbädd

Hej

Det blev lite ofrivillig frånvaro på bloggen igår då det var uppdatering/ byte av servrar för Damernas Värld. Nu tror jag och hoppas att det ska fungera igen. Stockholm igår tur & retur, givande jobbmöten och försenade flyg-så såg min gårdagen ut. Hoppas din var bra!  Just nu står jag och bakar ett par nya sorts kakor,  innan jag ska jämta Nomi från skolan. Jag återkommer med recept om det blir lika gott som jag hoppas och tror.

Dagens snabba middagstips blir denna goda varmrökta lax, vill man kan man även servera med några kokta potatisar.

IMG_5589

Det här behöver du per portion:
Varmrökt lax ( går lika bra med vanlig stekt lax om man bättre gillar det)
ett knippe med grön sparris
vatten salt
ev. potatis

Såsen
1 dl gräddfil
4 msk röd rom
1 skvätt pressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser till såsen. Under tiden kokar du sparrisen i saltat vatten, tills den är tillräckligt mjuk. Jag tycker den är godast när den är lite al dente.

Servera sedan med laxen på sparrisen, och en klick sås.

IMG_5604

0
3 kommentarer

Veckomatsedel

Godmorgon från Öland,

Vi har tillbringat vår helg i stugan, vårstädat lite i trädgården och bara njutit av lantluften. Snart bär det hemåt Nomi har innebandy i eftermiddag, men vi tänkte stanna till på lunch hos mamma på vägen. En bra söndag med andra ord.

För er som vill planera nästa veckas matsedel, hoppas ni hittar lite gott bland tipsen.

Måndag Hemlagade falafel (vegetariskt) 
Tisdag Steksandwich med pommes 
Onsdag Krämig kycklinglasagne
Torsdag Gräddig ostsoppa med pasta
Fredag Falska Wallenbergare

img_9340

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
salt + peppar

2 dl ströbröd

Serveras med potatismos, lingon och brunsås

Såsen:
steksky
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soya
1/2 msk lingonsylt
salt & peppar

 ev. maizena

Gör så här:

Ställ ugnen på 180 grader.
Blanda ihop alla ingredienser ( förutom ströbröd)  till wallenbergarna i en bunke, smeten blir rätt lös.  Fyll en tallrik med ströbröd, hetta upp en stekpanna med rapsolja.
Forma till biffar cirka och doppa i ströbröd och stek dem ett par minuter på varje sida för att de ska få fin färg. Lägg dem på en ungssäker form och ställ in dem i ugnen så att de blir ordentligt genomstekta. Under tiden gör du sås av stekskyn, häll ner vatten i pannan och vispa upp alla smaker. Sila över skyn till en kastrull, tillsätt grädde, soja, fond och låt sjuda upp- smaka av med lingonsylt, salt och peppar. Önskas såsen tjockare red av med lite maizena

Servera sedan med potatismos

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Fyllda Nutellacookies
nutella

Det här behöver du  till cirka 35-37 cookies:

120 gram rumsvarmt smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning :  frusen nutella
Garnering : Strösocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft ) Börja med att ställa nutellan kallt- då blir den lättare att jobba med och när den är kall så skedar du upp teskedsstora kulor och fryser in på en bricka med bakplåtspapper.Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen & sirap i sockersmeten, blanda väl. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar. Ta fram den frysta nutellakulorna och platta ut bollen med entryck i mitten lägg dit en nutella kula och rulla ihop till en boll. Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt- grädda i 6- 10 minuter tills de har flytit ut lite oh får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.

Så gott med ett stort glas iskall mjölk till.

 

0
9 kommentarer

LCHF-Pizza med hemlagad pizzasallad

Tips på god & nyttig LCHF- pizza med den godaste pizzasalladen. Jag har provat så många olika varianter, men nu vet jag hur man ska få den sådär perfekt mjuk som man får den på pizzerian. Hemligen är hett vatten- kolla in receptet längre ner.

Lchf-pizza1

LCHF-PIZZA 
Till botten behöver du:

150 gram philadelphiaost
3 ägg
5 1/2 dl riven stureost
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano

Fyllning :
Massa riven ost
skinka
Skivad lök & körsbärstomat – kan också uteslutas
Pepparoni
Och Philadelhiaost.

Förslag till andra fyllningar:
Stekt currykyckling
oliver
Köttfärs
fläskfile / oxfile
Bearneiesås
Sparris
svamp

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.Vispa ihop ägg med philadelphiaosten , tills smeten blir slät.
Rör ner ost , grädde och creme fraiche. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Och fördela smeten jämnt.Grädda i ca 20- 25 minuter i mitten på ugnen, tills den är gyllene.
Under tiden kokar du tomatsåsen.Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter.
Ställ ugnen på 200- 225 grader. Sedan toppar du pizzan med tomatsås, och den övriga fyllningen.Klicka ut lite philadelphiaost, så blir det jättegott och krämigt på pizzan.
Grädda i 10 – 15 minuter – tills osten börjat bubbla.

Servera genast.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

IMG_6558

Godaste pizzasalladen : 
1 litet huvud med vitkål
1 kastrull med kokhett vatten
3 korkar med ättika ( te.x perstorp)
1 dl rapsolja
1 1/2 tsk med salt
grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Hyvla kålen med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg i ett durkslag och häll över det kokande vattnet över den strimlade kålen. Skölj sedan med iskallt vatten tills kålen svalnat. Låt rinna av medan du blandar ihop ättika, rapsolja salt & svartpeppar.
Häll ner och vänd om både vitkål & ättikssåsen blanda väl och smaka ev av med mera ättika eller kryddor.

Klarar sig fint i 5- 6 dagar i kylskåp.

0
6 kommentarer

Amerikansk (jätte) cookie

Yeeeeej…. Välkommen Fredag!

Solig dag ser det ut att bli, och jag ska ta och bege mig för att handla lite vårlökar och en ny utekruka. Nu innan helgen och allt så tänkte jag att det kunde vara läge att presentera denna chokladspäckade dröm. Och hur ska man nu beskriva denna godingen ? Det var  lite som att hamna i chokladhimlen faktiskt, helt underbart god. Det är en seg jättestor amerikansk cookie, perfekt om man bara ska äta 1 kaka 😉

Inspirationen hittade jag ur den braiga tidningen”Hembakat” sen ändrade jag om receptet för att det skulle passa mig bättre.

 IMG_6967

Kan serveras med en klick grädde eller vaniljglass

IMG_6989

 

IMG_6847

 

Istället för mörkchoklad så bakade jag min cookie med Dumle, schweizernötsmjölkchoklad och en näve salta jordnötter.  Denna kaka går att variera i evighet, och gissa om jag kommer baka den fler gånger? Blev helt såld på den…. Det är alltså ingen kladdkaka ut den smakar verkligen som en stor seg amerikansk cookie. Fast den bakas i en rund springform ( eller stekpanna som tål ugn fungerar lika bra)

 

IMG_6863

Det här behöver du:
200 gram mjölkchoklad te.x schweizernötssmak
15 stycken Dumlekolor
1 dl med salta jordnötter
175 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl havregryn
3 1/2 dl vetemjöl

Spara 3 dumlekolor + några rutor choklad till toppingen

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Grovhacka choklad, dumle & jordnötter. Tärna ner det det rumsvarma smöret i en skål tillsammans med brunt farinsocker & strösocker. Vispa ihop det med en elvisp, sedan räcker det att du rör ihop resten för hand. Vänd ner ägg, och de torra ingredienserna och rör ihop till en jämn smet.

IMG_6860
Vänd ner choklad & jordnötskross och arbeta in till en jämn smet. Klä en rund form med bakplåtspapper cirka 22-24 cm och tryck ut kakdegen där i. Grädda sedan i nedre delen på ugnen i cirka30 – 35 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Pudra över lite florsocker när kakan svalnat något.

Serveras som den är eller med lite grädde. Ljuvligt god när den är ljummen, och lika farligt god och segare när den svalnat.

IMG_6900

2
39 kommentarer

Baka till påsk

Påsken närmar sig med stormsteg, det märker man inte minst i alla butiker just nu.

påskOch jag har fått önskemål om baktips till påsken, och jag har egentligen inte bakat så mycket till påsk ser jag i arkivet ( får bli ändring på det  tror jag minsann ) Men lite hittar jag och det  är dessa:

Påsktårta med lemoncurdfyllning & KitKat
påsk1

För mindre portionsbitar, skär mindre KitKatbitar

Till tårtbotten på 20-22 cm behöver du :
smör & ströbröd till formen

150 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
1 1/2 dl hett vatten

Cirka 11 KitKat gick åt till denna tårtan.

Garnering : Chokladbitar & påskgodis

Gör så här:
Ugnen 175 grader. 
Börja med att smöra & bröa formen.  Fortsätt med att smälta smöret och vispa ihop äggen i en kopp.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner smör och de lättvispade äggen. Vänd sist ner de heta vattnet och häll upp i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20- 30 minuter- eller tills den är färdig. Låt svalna innan du skär upp i 2 delar.

Fyllningen mellan tårtorna gjorde jag med citronfyllning : 

4 dl vispgrädde
1 1/2- 2 dl lemoncurd

Vispa grädden fluffig och vänd ner och blanda runt lemoncurden. Bred på lagrerna när tårtbotten och lite runt omkring tårtan, så fort den svalnat helt. Och ställ in i kylskåp under natten. Dekorera tårtan precis innan servering – detta är ju det allra roligaste :-)
Sedan är den klar att servera.

Och vilken tårta som helst blir ju ”påskig” med lite fina godisägg. Eller hur?

Påskig kladdkaka riktigt gul och härlig färg.

kladd

Till denna påskefterrätt behöver du :

4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 1 /2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
200 gram vit choklad ( Marabous tex )
cirka 10 droppar gul karamellfärg

Serveringstips : 2 dl grädde + 3/4 – 1 dl lemoncurd

 Gör din påsk dessert så här:
Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och chokladen över vattenbad tillsammans, låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Bred sedan ut det i en rund form ( smord och bröad ) och ställ in i ugnen i cirka 20 – 25 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Ställ sedan in i kylskåp tills den svalnat – cirka 3 timmar.

Servera med citrongrädde & färgglada godisar.

4
8 kommentarer

Kalljästa frallor

Godmorgon godmorgon.
Försökte uppdatera denna tidigare , men texten verkar försvunnit ut i cyberrymden. Så jag försöker igen 🙂 Detta är smidiga goda, saftiga frallor som förbereds kvällen innan och kalljäser i kylskåpet över natten.

IMG_6829

Till 20 frallor behöver du :
1 pkt med jäst
6 dl kallt vatten
4 msk rapsolja eller olivolja
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
3-4 dl vetemjöl med fullkorn eller valfri blandning mjöl

Toppa med sesamfrön

Gör så här: 
Smula ner jästen i en bunke, lös upp med lite vatten och rör tills all jäst löst sig. Tillsätt därefter allt vatten, olja, salt & arbeta in mjölet med bakmaskin eller för hand. Använd så mycket mjöl tills du får en smidig och fin deg som släpper.
Baka ut och dela upp i 18-20 bullar och baka ut och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en bakhandduk över och ställ in i kylskåpet. Morgonen efter ställer du ugnen på 200 grader, ta ut plåtarna i rumstemperatur medan ugnen fått rätt temperatur. Pensla dem med vatten strö över frön och skjuts in i ugnen tills de fått en vacker färg.

Klara att servera.

0
8 kommentarer

Cheesecake i glas

Godkväll i stugorna,

Har precis satt mig ner i soffan med datorn i knät. Dagen har minst sagt rusat förbi, och snart är det ny vecka igen. Vi startade med en skogspromenad jag & Jonathan, sådär riktigt svensson-aktigt. Fattas bara att vi köper matchande träningskläder nu… hihi. Sedan har vi handlat, fixat i trädgården skjutsat, hämtat lämnat barn hos vänner och fritidsaktiviteter. En vanlig söndag med andra ord.

Och nu vart det dags att uppdatera med denna goda efterrätt som Thelma bjöd på i fredags.
Gott & lätt att göra.

IMG_7519 (2)

Till 6 portioner
250 gram hallonkvarg
10 st kakor ( Tex. Ballerina , Mary eller oreo )
1 ask med färska bär

Gör så här: 
Smula kakorna och varva alla ingredienser i fina glas.
Servera genast!

IMG_7530

0
1 kommentar

Jobbmöte och planering

Välkommen soliga onsdag,

Här har jag en dag med  flera inbokade möten som står på schemat, det planeras för nya projekt. Just nu önskar jag bara att dygnet hade fler timmar, för allt jag vill hinna med och allt jag vill lära mig. Det känns spännande det här och så roligt ni kommer självklart få veta när det närmar sig. En bild på söta rosbuketten var det här innan jag måste rusa.

IMG_6502

Hoppas du får en jättefin onsdag

0
3 kommentarer