Veckan har susat förbi i en faslig fart, och redan torsdag idag. Har ni bestämt helgmaten? Inte det… Då tycker jag ni ska kolla hit en gång extra 🙂 Detta är ett långkok som kanske lämpar sig bäst på lördagen med tanken på att den ska stå i ugnen mest hela dagen. Vi har lagat Pulled Pork massor av gånger, lika så pulled beef & pulled chicken – recept finns på bloggen om ni söker. Men denna gången ville jag göra en annan variant, då barbecuesåsen blir rätt rökig i smaken.
Först putsade jag fläskkarren och masserade in kryddor, jag hade kryddblandningen chili explosion.
Sedan är Coca cola alltid gott att marinera kött i så därför tänkte jag att denna kunde lyfta rätten ytterligare. Mycket gott blev det, och jag lovar, köttet smakar inte läsk för det.
Det här behöver du :
1,2 kilo putsade fläskkarre
valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
3 1/2 dl coca cola
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1-2 tsk samal oelek
1 1/2 msk chilisås
1 msk med kalvfond koncentrerad
Gör så här:
ställ ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor. lägg det sedan i en kastrull som tål ugn. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek & fond, och häll över köttet, och lägg på ett lock. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar, och skulle vätska försvinna helt kan du mäta upp lite mer vätska.
Köttet ska när det är klart, dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det så här med två gafflar.
Serveras sedan i hamburgerbröd eller mjukt tortillabröd med grönsaker och en god kall sås.
Vi gjorde såsen på:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk pressad citronsaft
1/2 riven vitlöksklyfta
1 /2 msk chilisås
salt & peppar
cayennepeppar
Bara att blanda ihop och ställ kallt fram till servering.