Pulled Pork utan barbecuesås

Veckan har susat förbi i en faslig fart, och redan torsdag idag. Har ni bestämt helgmaten? Inte det… Då tycker jag ni ska kolla hit en gång extra 🙂 Detta är ett långkok som kanske lämpar sig bäst på lördagen med tanken på att den ska stå i ugnen mest hela dagen. Vi har lagat Pulled Pork massor av gånger, lika så pulled beef & pulled chicken – recept finns på bloggen om ni söker. Men denna gången ville jag göra en annan variant, då barbecuesåsen blir rätt rökig i smaken.

Först putsade jag fläskkarren och masserade in kryddor, jag hade kryddblandningen chili explosion.

IMG_7400

Sedan är Coca cola alltid gott att marinera kött i så därför tänkte jag att denna kunde lyfta rätten ytterligare. Mycket gott blev det, och jag lovar, köttet smakar inte läsk för det. IMG_7398

Det här behöver du :
1,2 kilo putsade fläskkarre
valfria kryddor ( jag hade chili explosion )
3 1/2 dl coca cola
4 msk olivolja
1 msk kinesisk soja
1-2  tsk samal oelek
1 1/2 msk chilisås
1 msk med kalvfond koncentrerad

Gör så här: 
ställ ugnen på 110 – 120 grader, putsa köttet och gnid in valfria kryddor. lägg det sedan i en kastrull som tål ugn. Blanda ihop coca cola, olivolja, soja, chilisås, sambal oelek & fond, och häll över köttet, och lägg på ett lock. Ställ in i ugnen i cirka 6-7 timmar, och skulle vätska försvinna helt kan du mäta upp lite mer vätska.

Köttet ska när det är klart, dela sig lätt och bara falla isär när du skär i det så här med två gafflar.

IMG_7457

 Serveras sedan i hamburgerbröd eller mjukt tortillabröd med grönsaker och en god kall sås.

IMG_7484

Vi gjorde såsen på:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk pressad citronsaft
1/2 riven vitlöksklyfta
1 /2 msk chilisås
salt & peppar
cayennepeppar

Bara att blanda ihop och ställ kallt fram till servering.

IMG_7463

2
33 kommentarer

Nikkaluoktasoppa med köttfärs

 

Jag gillar att koka soppor, och jag gillar att prova nya recept. Detta receptet fick jag mailat till mig av en bloggläsare som heter Anna, tusen tack rara du som tänker på mig!

Vill man variera denna soppan så är denna säkert gott att laga på veg.färs eller kycklingfärs.
IMG_6740

Det här behöver du för soppa till 6 portioner:
1 finhackad gul lök
600 gram köttfärs
smör
6 dl finstrimlad vitkål
1 liten sötpotatis
1 burk med passerade tomater / eller krossade tomater
1 röd strimlad paprika
1 msk med dijonsenap
1 1/2 liter vatten
2 köttbuljongstärningar
1 1/2 msk med kinesisk soja
salt & peppar
paprikapulver

Gör så här:
Skala och tärna sötpotatisen.
Hetta upp en stekpanna med smör, fräs löken glansig och vänd ner färsen och bryn den klar. Vänd ner den strimlade vitkålen, sötpotatisen och fräs den i 10 minuter eller tills den mjuknar lite. Vänd i tomatkross och vatten, smula ner buljong och låt det skjuda upp och koka i 10- 15 minuter tills vitkålen har fått lagom fin konsistens. Paprikan la jag soppan de sista 5 minuterna, annars blir den mjuk  – vill gärna behålla lite krispighet. Smaka av med soja,  senap ,salt & peppar och paprikapulver.

IMG_6739

Servera gärna med en klick creme fraiche, eller turkisk yougurt.

IMG_6751

12
20 kommentarer

Storhandling på gång

Onsdag den 25 mars och det är både Våffeldagen & Trandagen idag. Jodå tranan hittade hit till växjö i år också. Han smög som vanligt in genom skorstenen och lämnade både små presenter och godis till barnen. Vilken lycka på morgonen tyckte Nomi när hon fick öppna sitt påskägg.  Nu är barnen i skolan, och jag äter lite senare frukost här i lung och ro. Skriver matsedel och inköpslista innan jag ska bege mig iväg och handla.

IMG_7390Frukosten blev bara lite smidigt bake off bröd med ost & skinka. Och så lite grön smörgåskrasse som jag och Melvin har sått på en bricka i köket.  Detta gjorde alltid mormor & morfar när jag var liten minns jag, så spännande att se hur fort det faktiskt växer från dag till dag.

Så nu måste jag skynda, på återseende !

Kram

0
3 kommentarer

Laxpanna med sparris & sötpotatis

Idag har det bakats bröd i olika former och olika smaker, mestadels frallor som är smidiga att frysa in. Gott att sedan tina långsamt i ugnen på 40-50 grader- då blir de som nybakade igen.  En annan riktigt god maträtt är denna som jag lagade för lite sen till lunch för mig & Jonathan. Lagom att laga i en stekpanna när barnen ändå äter lunch i skolan 🙂

IMG_7493

Det behövs inte många ingredienser till denna, och egentligen kan man ta det som finns hemma. Byt ut sötpotatis mot vanlig potatis, lägg till fler grönsaker mer lök o.sv.

IMG_7517

Det här hade jag i min laxpanna för 2 personer:
2 portionsbitar med lax
1 gul lök
1 stor sötpotatis
10 stycken gröna sparris
olivolja
salt & peppar

Till såsen: 
1 1/2 dl creme fraiche
1 msk pressad citronsaft
1/2 msk chilisås
salt & citronpeppar

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ kallt till servering.
Skala lök, sötpotatis och klyfta dem i mindre bitar. Lägg dem i en form / stekpanna och ringla över lite olivolja. Ställ in i ugnen i 10 minuter. Under tiden skär du laxen i 2*2 cm tärningar och delar sparrisen i mindre bitar. Öppna ugnen och lägg ner detta också i stekpannan bland grönskakerna. Låt stekai ugnen i 15 minuter tills laxen är färdig, rör om då och då.

Servera sedan genast med kall sås.

IMG_7518

0
10 kommentarer

Cesarsallad med cesardressing

Godmorgon vänner,

Hoppas din tisdagsmorgon har börjat fint. Nu är alla barnen iväg till skolan, utan Thelma som är hemma och vilar idag för sin förkylning. Jag har ju varit iväg rätt mycket på jobb de senaste veckorna, och då blir det att äta lunch ute. Själv gillar jag sallader och har ätit många ceasarsallader på lunchställena den senaste tiden. Och då blev jag inspirerad till att göra en egen ceasardressing. Detta är första gången jag prövar, annars brukar jag oftast köpa färdig.  Men hemlagat är godast, detta gäller även ceasardressing.

Ceasarsallad med dressing.
IMG_7327 IMG_7325

Till ceasarsalladen: 
Stekt kyckling
romansallad
parmesanost
Brödkrutonger*

Till cesardressingen:
1 dl olivolja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1/2 – 1 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardellfileer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 msk grädde
salt & peppar

Gör så här: 
Hacka ner sardellerna i en skål, vänd ner äggula, pressad vitlök, citron. Mixa detta och häll i lite av olivolja/rapsoljan i taget, tills allt blandat sig, vänd ner osten & grädde tills och mixa slätt. Smaka av med salt & peppar  och ev. dofta över lite cayennepeppar.

*Så här gör du frasiga brödkrutonger: 
2 rostbröd
olivolja

Rosta dem i ugnen på 200 grader tills de blir riktigt frasiga och gyllene.
Dela dem i fyrkanter och låt svalna.

Smaklig måltid!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Pssst…. Tycker ni att det är svårt att söka på sidan via mobilen? Klicka då på de 3 strecken upp till höger på skärmen, där hittar ni både kategorier och sökruta!

0
5 kommentarer

Falukorvswok

Hej igen,

Vardagsmat är det som efterfrågas mest här på bloggen, och kanske inte konstigt eftersom det är den man ofta vill ha nya variationer på. Vi äter inte jättemycket korv hemma här, men då och då plockar man ner en i kundvagnen. Sen kommer man hem och har ingen aaaaaning om vad man ska laga för något. Förutom den ugnsbakade med ost & ketchup. Känner ni igen er?

Men sist så klurade jag på ett nytt lite thai-inspirerat recept. Och det blev jättegott!

wok (1)

Det här behöver du till 4 personer:
1 gul lök
1/2 falukorvring
rapsolja
1 morot
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk med skivade vattenkastanjer
1 burk med minimajs

Wooksås: 
1 msk tomatpure
1 bit riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 nypa strösocker
1 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med jasminris.

Gör så här:

Skiva / klyfta grönsakerna , lök & korv, strimla moroten med en potatisskalare så blir det nättare bitar. Hetta upp en stekpanna eller wokpanna med olja. Fräs löken tills den blir glansig, vänd ner strimlad morot, korv, minimajs och fräs en minut. Sist lägger du ner paprika och vattenkastanjen, och fräser runt. Paprikan ska inte fräsa för länge för då blir den mosig.  Rör ihop alla ingredienser till woksåsen, börja med att späd ut tomatpuren med vatten, innan du blandar samman resten av ingrediener. Häll över woksåsen över och blanda om, låt koka ihop en minut eller två.

Sedan klart att servera med ris.

wok1 (1)

1
11 kommentarer

Färgglada fjädrar

Ny vecka och nu närmar sig påsken,
Vi har pysslat lite under helgen tog in videung från trädgården som barnen klädde med färgglada fjädrar. En och annan kyckling har fått flytta fram, annars har vi inte speciellt mycket påskpynt. Och på onsdagen är det trandagen, är det något som ni firar eller är det bara väldigt småländskt ?

påsk2

Dagen innan trandagen ska barnen hänga upp en strumpa ( raggsockor är bäst! ) i sitt rum, och på trandagen brukar tranan smita in genom skorstenen och lämna påskägg med godis / present i dessa. Oftast lämnar tranan lite fjädrar efter sig eller små sotiga fågelspår.

påsk1

Nu dags att ta itu med dagens måsten.

Hoppas du får en riktigt fin måndag, ses senare med nytt recept.

0
21 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag it is, och det betyder att vi startar upp dagen med veckomatsedel. Yeeeej!

Måndag : Äggsallad med krispiga krutonger
Tisdag : Baconsås med smak av ost
Onsdag:  Havets wallenbergare med mos
Torsdag: Thaisoppa med kyckling , lime & koriander
Fredag Räkcheesecake  (Samt god till påskbuffen)
r

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

på

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : O´boybollar
oboy

 Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.

0
18 kommentarer

Mozzarellastoppad fläskfile med ugnsrostade rotfrukter

 Hej regninga och gråa lördag,

här i växjö har det t.om snöat idag, inget gilla på det. Men å andra sidan ger det mig tid för att fixa inomhus, måla byrå och göra långkok. Idag håller jag nämligen på att prova fram ett nytt recept på ”pulled pork” utan bbq-sås. Tror detta blir riktigt gott, och någotannat som är riktigt gott är denna mozzarellastoppade file med ugnsrostade rotfrukter.

 

På väg in i ugnen.IMG_5934

Det går att använda annan mozzarella också, det är bara att skära dem i lagom stora bitar.

Det här behöver du: 
fläskfile
smör
salt & peppar
små mozzarellabollar
potatis
morötter
gul lök
rapsolja
flingsalt + örtkrydda ( te.x knorrs provencale)

Fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
100 gram god fetaost
1 gnutta flytande honung
1 pressad liten vitlöksklyfta
salt & peppar
salladskrydda.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Börja med såsen: Smula ner fetaosten i en skål och rör ihop med alla övriga ingredienser till krämen.
Putsa filen och värm upp en stekpanna med smör. Bryn den runt om tills den får vacker färg och skär sedan snitt i den cira 1 1/2 cm ifrån varandra. Lägg den skurna filen i en ugnssäkerform och skiva ner potatis, lök & morötter runt omkring. Fyll sedan skårorna i fläskfilen med mozzarella. Ringla över olja över grönsakerna och strö över flingsalt.

Ställ in i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills filen & potatisen är klara.

Serveras med kall fetaostsås.

0
8 kommentarer

Helgen är här

Tjingeling & välkommen fredagskväll.

Nu har maken kommit hem från jobbet och vi har redan varit nere på affären och handlat fredagsmys. Både chips, chilinötter & choklad så nu är helgen officiellt här. N är det gäller chilinötter så ska man inte gå och köpa snålvarianten 😉  Nu menar jag de här stora budgetpåsarna på ÖoB eller Netto. Tro mig jag har provsmakat varenda påse chilinötter jag sprungit på, och de är aldrig goda utan endast billiga.

IMG_7374

Favoriterna är Olw & Estrella OCH faktiskt ett mindre märke: ”Garant”  som man  hittar på hemköp & Willys. Riktigt goda & bra mycket billigare än de kända märkerna.  Så det fick bli kvällens tips.

Någon som har något bra filmtips till mig,  gärna hyfsat ny film  ?
(Och gärna action eller komedi )

0
16 kommentarer