Falukorvswok

Hej igen,

Vardagsmat är det som efterfrågas mest här på bloggen, och kanske inte konstigt eftersom det är den man ofta vill ha nya variationer på. Vi äter inte jättemycket korv hemma här, men då och då plockar man ner en i kundvagnen. Sen kommer man hem och har ingen aaaaaning om vad man ska laga för något. Förutom den ugnsbakade med ost & ketchup. Känner ni igen er?

Men sist så klurade jag på ett nytt lite thai-inspirerat recept. Och det blev jättegott!

wok (1)

Det här behöver du till 4 personer:
1 gul lök
1/2 falukorvring
rapsolja
1 morot
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk med skivade vattenkastanjer
1 burk med minimajs

Wooksås: 
1 msk tomatpure
1 bit riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 nypa strösocker
1 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1-2 tsk sambal oelek

Serveras med jasminris.

Gör så här:

Skiva / klyfta grönsakerna , lök & korv, strimla moroten med en potatisskalare så blir det nättare bitar. Hetta upp en stekpanna eller wokpanna med olja. Fräs löken tills den blir glansig, vänd ner strimlad morot, korv, minimajs och fräs en minut. Sist lägger du ner paprika och vattenkastanjen, och fräser runt. Paprikan ska inte fräsa för länge för då blir den mosig.  Rör ihop alla ingredienser till woksåsen, börja med att späd ut tomatpuren med vatten, innan du blandar samman resten av ingrediener. Häll över woksåsen över och blanda om, låt koka ihop en minut eller två.

Sedan klart att servera med ris.

wok1 (1)

1
11 kommentarer

Färgglada fjädrar

Ny vecka och nu närmar sig påsken,
Vi har pysslat lite under helgen tog in videung från trädgården som barnen klädde med färgglada fjädrar. En och annan kyckling har fått flytta fram, annars har vi inte speciellt mycket påskpynt. Och på onsdagen är det trandagen, är det något som ni firar eller är det bara väldigt småländskt ?

påsk2

Dagen innan trandagen ska barnen hänga upp en strumpa ( raggsockor är bäst! ) i sitt rum, och på trandagen brukar tranan smita in genom skorstenen och lämna påskägg med godis / present i dessa. Oftast lämnar tranan lite fjädrar efter sig eller små sotiga fågelspår.

påsk1

Nu dags att ta itu med dagens måsten.

Hoppas du får en riktigt fin måndag, ses senare med nytt recept.

0
21 kommentarer

Veckomatsedel

Söndag it is, och det betyder att vi startar upp dagen med veckomatsedel. Yeeeej!

Måndag : Äggsallad med krispiga krutonger
Tisdag : Baconsås med smak av ost
Onsdag:  Havets wallenbergare med mos
Torsdag: Thaisoppa med kyckling , lime & koriander
Fredag Räkcheesecake  (Samt god till påskbuffen)
r

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

på

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet : O´boybollar
oboy

 Det här behöver du : 
150 gram smör
2 dl strösocker
10-12 msk med oboy
6 dl havregryn
1 dl mjölk

Gör så här: 

Blanda allt i en skål och rör ihop till en smet , jag använder elvisp.
Ställ kallt i en halvtimme och forma sedan lagom stora chokladbollar.
Rulla i kokos och sen är det klart.

0
18 kommentarer

Mozzarellastoppad fläskfile med ugnsrostade rotfrukter

 Hej regninga och gråa lördag,

här i växjö har det t.om snöat idag, inget gilla på det. Men å andra sidan ger det mig tid för att fixa inomhus, måla byrå och göra långkok. Idag håller jag nämligen på att prova fram ett nytt recept på ”pulled pork” utan bbq-sås. Tror detta blir riktigt gott, och någotannat som är riktigt gott är denna mozzarellastoppade file med ugnsrostade rotfrukter.

 

På väg in i ugnen.IMG_5934

Det går att använda annan mozzarella också, det är bara att skära dem i lagom stora bitar.

Det här behöver du: 
fläskfile
smör
salt & peppar
små mozzarellabollar
potatis
morötter
gul lök
rapsolja
flingsalt + örtkrydda ( te.x knorrs provencale)

Fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
100 gram god fetaost
1 gnutta flytande honung
1 pressad liten vitlöksklyfta
salt & peppar
salladskrydda.

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader. Börja med såsen: Smula ner fetaosten i en skål och rör ihop med alla övriga ingredienser till krämen.
Putsa filen och värm upp en stekpanna med smör. Bryn den runt om tills den får vacker färg och skär sedan snitt i den cira 1 1/2 cm ifrån varandra. Lägg den skurna filen i en ugnssäkerform och skiva ner potatis, lök & morötter runt omkring. Fyll sedan skårorna i fläskfilen med mozzarella. Ringla över olja över grönsakerna och strö över flingsalt.

Ställ in i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, eller tills filen & potatisen är klara.

Serveras med kall fetaostsås.

0
8 kommentarer

Helgen är här

Tjingeling & välkommen fredagskväll.

Nu har maken kommit hem från jobbet och vi har redan varit nere på affären och handlat fredagsmys. Både chips, chilinötter & choklad så nu är helgen officiellt här. N är det gäller chilinötter så ska man inte gå och köpa snålvarianten 😉  Nu menar jag de här stora budgetpåsarna på ÖoB eller Netto. Tro mig jag har provsmakat varenda påse chilinötter jag sprungit på, och de är aldrig goda utan endast billiga.

IMG_7374

Favoriterna är Olw & Estrella OCH faktiskt ett mindre märke: ”Garant”  som man  hittar på hemköp & Willys. Riktigt goda & bra mycket billigare än de kända märkerna.  Så det fick bli kvällens tips.

Någon som har något bra filmtips till mig,  gärna hyfsat ny film  ?
(Och gärna action eller komedi )

0
16 kommentarer

Lite smått & gott

Ni är flera som vill se lite av vad jag handlade, så jag tänkte jag skulle göra några shoppinginlägg från i onsdags. Något som är perfekt att handla på sig på gekås är födelsedagspresenter, för det är rätt många barnkalas för de minsta. Och något som går hem just nu hos de flesta i Nomis klass är alla Frostsaker, så jag passade på att handla en hel del födelsedagspresenter i förväg.

IMG_7172

Målarböcker, färgglad tejp, målarpennor, pennskrin, nagellack , dagbok .

IMG_7191

Något som oftast är jättedyrt att handla är saker till poolen, iallafall från de större pool/spabads-sidorna. Så jag bunkrade upp med massa sådant, uppblåsbar basketskorg, volleybollnät, bollar & olika saker till poolen i stugan.

IMG_7205

Bollar & dykleksaker kostade inte många kronor där. Lägg märke till den söta vattenspridaren också – ser ut som en bläckfisk.

IMG_7211Nu ska jag grundmåla byrån.

Hörs lite senare igen.

0
2 kommentarer

Fredagsbukett från Damernas

Gutenmorgen,


Har precis vinkat av barnen till skolan, och maken som åkte till jobbet.  Själv sitter jag med en kopp kaffe, datorn i knät och jobbar framför nyhetsmorgon.  Fick en ursöt bukett av bästa ”Damernas Värld”  igår för att det strulat & stökat på bloggen i veckan, så gulligt ! Tusen tack 😉 fast ni är förlåtna för länge sen ♥

Visst är det härliga färger!
IMG_7310

En härligt krispig bukett med färgglada tulpaner piggar alltid upp. De lila blommorna vet jag inte riktigt vad de heter, men söta de också.

IMG_7298

Bakom buketten skymtar man några av mina fynd från Gekås. Blandannat bunkrade jag upp med doftljus – detta är favoriten därifrån. Sedan hittade jag ännu en ljusbricka, har redan för många men tyckte att denna var så snygg i färgen. Och några av de andra brickorna får nog följa med till stugan istället.

IMG_7303

Nu ska jag jobba på lite här, och kikar in senare med fler fynd från blå / gula varuhuset ( inte Ikea då ) utan Gekås denna gången.

Ha det bäst! 

0
15 kommentarer

Nyhet i godishyllan

Godkväll där ute.

Nu när jag varit utan bloggen ett tag så har jag ju massor att blogga ikapp om- hoppas ni står ut. På Gekås igår sprang jag förbi den här nyheten och var självklart tvungen att köpa med mig ett ex hem.  Polly Påsk – med smak av påskmust, påsktoffe och citronmaräng.  Har ni prövat och gillade ni dem?

IMG_7215

Ja vad tyckte jag då om dessa? Nja det föll mig inte i smaken alls. Smakerna var rätt svåra att identifiera tycker jag. Den gula citronmarängen var okej, men lite för söt.

IMG_7222

Min egen favorit när det gäller Pollygodiset är den svarta påsen Rocks – med citron och lakritssmak.
Där pratar vi en fullpoängare 🙂

Trevlig kväll!

0
9 kommentarer

Dumlecookies


Jippi
Nu ska bloggen fungera som den ska igen, säger de som vet. Jag har inte kunnat logga in som vanligt, eller kunnat ladda upp bilder. Först var det lite nice med att vara ofrivilligt bloggledig, men efter dagar och massa mail senare så vart det lite frustrerande saknar ju min blogg. Fast nu har de duktiga teknikerna efter att ha jobbat dag & natt bokstavligen, fått allt att funka igen. Så nu så blir ni inte av med mig i första taget 🙂

Här kommer nu mina Dumlekakor precis som utlovat. 

img_7141 (1)

Det här behöver du 16- 18 st kakor :
15 stycken Dumlekolor
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

IMG_7054

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Smält smöret och ställ svalt i 10 minuter, så att det inte är för hett. Hacka dumlen i mindre bitar.
Rör ner socker, farin och ägg i det smälta smöret, blanda de torra ingredienserna och vänd ner de också och rör om tills du har en jämn smet. Vänd sist ner dumlen, och rör ihop allt. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, och klicka ut 8- 9 kakor på varje.

dumle

Tänk på att ha bra med mellanrum mellan kakorna för de flyter ut mycket. Baka kakorna i mitten på ugnen i cirka 8- 10 minuter, håll koll på dem så att de blir gyllenebruna.

Låt kakorna svalna innan de serveras.

Sega med smaka av kola & choklad.

img_7145 (1)

1
13 kommentarer

Ätbara Påskkycklingar

Hej hej från Göteborg.
Jag och lillasyster är iväg denna helgen. Vi har precis ätit låååång hotellfrukost och ska snart gå ner och spa:a. Så jag visar mer bilder sen när jag hinner.  Dessa godingar bjöd jag på till frukost förra helgen. Ätbara små söta påskdekorationer.
Kanske inte de snyggaste man sett, men de blev väldigt uppskattade!

IMG_7172

Det du behöver till 6 äggkycklingar: 
6 hårdkokta ägg
3/4 dl majonäs ( ej lätt majo )+ 2 msk senap
Morot till fossningar & näbb
Korinter eller pepparkorn till ögon

Gör så här
Skär ut näbb och fossingar av en morot. Och lägg fötterna på plats först. Jag skar tre tunna stavar till varje fot.
Skär av toppen på ägget, blanda ihop majonäs och senap och klicka ut till ett litet huvud över ägget.
Lägg försiktigt på toppen ( jag stöttade upp bakom med en varsin liten tandpetare ) Placera ut näbb och ögon och så är de klara att servera.

1
Kommentera