Chocolate salted caramel Pie

 

Hej alla ni där ute,

Hoppas ni haft en härlig skärtorsdag, och att ni får en fortsatt fin påskhelg.
Minns ni matreportaget jag gjorde med Damernas Värld. Bl.a bakade jag denna chokladpaj ( lite av en favorit här hemma) den är lätt att göra, och bakas helt utan ugn. Denna pajen kommer direkt från kylen, önskar ni lite mer krämig chokladtopping låt den stå i rumstemperatur en halvtimma innan servering. Pssst. ni missar väl inte att följa mig på Facebook & instagram : @jennysmatblogg där jag dagligen tipsar om mat & bakning.

Detta är en av fem smarriga efterrätter som ni nu hittar i senaste numret av Damernas Värld, och även en liten intervjuv med med mig. Hoppas ni gillar dem 🙂
efterrätt lätt

Du kan välja fritt om du vill baka med ljus eller mörkchoklad.

Det här behöver du:
1/2 pkt digestiv
60  gram smält smör ( eller mer om man vill ha botten mindre smulig )
1 burk karamelliserad mjölk
400 gram mjölkchoklad ( jag hade salta mandlar)
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

Serveras med lättvispad grädde & färska bär.

Gör så här : 
Krossa kexen till smulor och rör ihop med smält smör. Och fördela ut i en rund form på 24 cm. Ställ kallt i 20 minuter, och bred ut burken med karamelliserad mjölk över digestivbotten. och ställ svalt medan du gör tryffeltäcket. Mät upp grädden i en kastrull och låt sjuda upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och låt smälta under omrörning. Rör tills allt har smält och chokladen blir slät. Fördela ut det sista lagret över chokadpajen och strö över ett par nypor flingsalt.
Ställ kallt i minst 4 timmar innan servering.

efterrätt2 (1)

14
60 kommentarer

Pasta med lax & kräftor

Hej där,

Här väntar vi hem små påskkärringar när som helst, Nomi Och Lova har varit och påskat hos gammelmormor & gammelmorfar. Melvin är iväg & leker med en kompis i några timmar,medan  jag och Jonathan vi fortsätter med lite pyssel i stugan. Idag är det inbyggnaden av spabadet som ska bli klart, och jag ska gräva ner sladdar för utebelysningen som elektrikerna varit här och fixat i veckan. Solen skiner ( just nu iallafall) så det är härligt att vara ute i det friska vårvädret.

För er som letar middagstips så kikar jag förbi med en annan av mina favoriter bland pastarätterna. Pasta med lax & kräftor.
Det här är bara så gott! Pröva vetja.

lax3

Jag använde mig av den ihåliga spagettipastan – tror det är Barillas märke.

Det här behöver du till 4 personer:
pasta ( fyra portioner)
4 portionsbitar lax
1 purjolök
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
2 1/2 msk hummerfond
2 1/2 tsk ( eller msk) röd pesto
2 1/2 dl ångade / kokta gröna ärtor
1 burk ( cirka 170 gram skalade) kräftor
salt & citronpeppar

Gör så här:
Börja med att häll upp vatten och koka upp med salt – pastan ska sedan kokas al dente. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i olivolja eller smör. Mät upp vatten, grädde & crème fraîche ner i kastrullen. Tärna laxen till 2 * 2 cm tjocka bitar och vänd ner i  den sjudande såsen, vänd ner fond & pesto. Låt sjuda i 6-8 minuter och smaka sedan av med salta & peppar. Häll bort vattnet från pastan, och vänd ner den med laxen  och likaså med de gröna ärterna. Vänd till sist ner kräftorna ( de ska inte koka utan bara bli varma) ta bort från plattan och servera.
Gärna med en god citronpeppar.

IMG_3758

1
8 kommentarer

Räk & citronpasta

Godmorgon, 
Vi jobbar på här i stugan och har nu fått ut de gamla garderoberna och fått in nya fräscha. Blev sådan skillnad, och idag ska nya tapeterna upp i sovrummet. En gammaldags blommig tapet valde vi, tror den blir söt här i stugan. Idag kommer Kevin ( Jonathans lillebror)  hit och lämnar Melvin & Nomi som varit hos farmor & farfar sen i söndags. De har haft det jättemysigt där och varit på badhuset, och i stallet och klappat hästarna & igår tog Kevin med dem till Leos lekland. Så det är väldigt nöjda och glada barn som kommer hem till stugan idag 🙂

Tänkte låta barnen välja mat, så det lutar åt tacos idag. Men om jag får välja hade jag gärna lagat denna pastan. En gräddig räkpasta med smak av frisk citron.  Varje gång jag lagar den så undrar jag varför jag inte gör detta oftare.

IMG_7726Det här behöver du till min räkpasta för 4 personer:
Pasta för 4
olivolja
10 klyftade körsbärstomater
1/2 riven gul lök
2 dl vatten
2 msk koncentrerad hummerfond
2 dl grädde
rivet skal av en citron
( ev. lite pressad citronsaft)
salt & citronpeppar
Ljus maizena
300 gram nyskalade räkor

Gör så här:

Koka pastan i saltat vatten. Värm upp en kastrull där du fräser tomater & riven lök häll över vatten och blanda i fond i kastrullen. Låt sjuda upp, riv ner det gula skalet av citronen ner i såsen & ev lite pressad citron , vänd ner grädde. Red av såsen med maizena och smaka av med salt. Vänd ner den färdiga pastan och räkorna.
Rör om och klart att servera.

Peppra över lite citronpeppar innan servering.

IMG_7730

0
9 kommentarer

Grekisk lax

Godmorgon från öland och stugan,
Igår regnade hela dagen bort så det vart inte så mycket trädgårdsarbete som vi hoppats. Men idag ser det ut att bli uppehåll i vart fall, så efter frukosten ska vi ut och jobba. Jag ska så in lite av gräsmattan som blev uppkörd av grävmaskinerna som var här och fixade med spabadet. Det är på plats och blev jättefint ( ja inte gräsmattan då hehe… men det är snart fixat) Så nu väntar vi bara hit elektrikerna i veckan, så hoppas vi kan bada något nu i påsk. Dagens middagstips från mig till dig blir denna goda lax. Omnomnom

Eftersom getost/ fårost är grekiskt så döpte jag denna urgoda rätt till ”Grekisk lax med örter”

IMG_2985

Det här behöver du till 4 portioner Fetaostlax :
4 bitar lax
15 kuber av fetaost i olja
2-3  msk creme fraiche
salt
1 msk oljan från fetaosten
flingsalt

Rostade pinjenötter

Fetaostkräm:
2 1/2 dl creme fraiche
1/2 burk med av runnen fetaost
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt & salladskrydda

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader. Jag använde mig av halvtinad lax, lättare att skära i. Färsk eller helt tinad lax går ju något snabbare att tillaga. Skär ett snitt över laxen och mosa  ihop 15 kuber fetaost med creme fraichen och lite salt. Fyll laxen med röran, ringla över lite olivolja och flingsalt. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 25- 30 minuter, eller tills laxen är klar. Gör under tiden såsen, mosa ihop fetaost med creme fraiche, vitlök & smaka av med salt & salladskrydda.

Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de doftar nötigt och strö över laxen.

Klart! Smaklig spisIMG_3059

0
15 kommentarer

Mammas köttbullar

Om barnen får välja mat så blir det gärna tacos, köttfärsås eller mammas köttbullar, nu är det alltså inte köpeköttbullarna då utan hemlagade 😉

IMG_7674

Det här behöver du till 5-6 personer:
1 kilo blandfärs
1 ägg
5 msk kalvfond
salt & peppar

Till skyn:
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk med konc. kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk lingonsylt
maizena redning
salt & peppar

Gör så här: 
Rulla och stek dem i mycket smör, tills de är genomstekta. Lägg dem sedan i en annan kastrull/  stekpanna medan du gör skyn. Häll i vatten i den stekpanna du fräste köttbullarna i och vispa upp alla smaker.

IMG_7658

Låt sjuda upp och sila sedan såsen. Vänd ner grädde, soja, fond och lingonsylt och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med salt & peppar och lägg sedan ner köttbullarna i såsen & låt dem puttra på svag värme i några minuter.

IMG_7709

Servera sedan med kokt potatis, lingon och sockerärter. ( Eller andra goda krispiga grönsaker) Detta är en husmansklassiker som jag eller barnen aldrig tröttnar på, lika gott med hemlagad potatismos, eller om barnen får välja stuvade makaroner.

Gott gott!

 

0
17 kommentarer

Vitmålad byrå

 Hej där, 
Jag är i stugan sen igår- Jonathan kommer hit senare i eftermiddag efter jobbet & småttingarna är hos farmor fram tills imorgon. Så vi har massa planer här tills dess, vi ska fixa i trädgården ( så fort det slutar regna)  skruva upp de nya gardroberna & tapetsera om i sovrummet. Det är tur att jag och Jonathan är lika på så vis, att vi tycker det är roligt med renovering och ändra om , annars hade det varit trist.

Fått frågor om Nomis byrå som jag fixade iordning  – och den blev så här efter målningen.

IMG_74081
Nå hur gjorde jag : Jo jag skruvade bort handtagen, slipade med sandpapper, grundmålade & vitmålade 2 ggr innan resultatet blev så här. Jag rollade byrån med en möbelroller, annars är det lika fint att måla med pensel tycker jag, då man ser penseldragen. Jag klädde även om lådorna med Nomis rosa presentpapper som hon önskade. Nu står den på hennes rum med plats för hennes kläder.

IMG_7419
Nu måste jag fortsätta jobba lite, hoppas vi hörs senare.
Kikar förbi då med ett smarrig recept.

Hej så länge.

0
8 kommentarer

Veckomatsedel

Upp och hoppa klockan är snart halvåtta…. eller näe. Den är ju faktiskt snart halvnio, missa inte att ställa fram klockan 🙂
Vi börjar dagen med en veckomatsedel med något vegetariskt , en fiskrätt & en soppa & så lite gott  och blandat som sig bör.

Måndag : Mozzarella & tomatpaj med pinjenötter
Tisdag: Krämig laxpasta med broccoli
Onsdag: Currykyckling i tunnbröd
Torsdag: Kryddig tacosoppa
Fredag: Gyros på fläskytterfile

 gyros

Det här behöver dutill 4 personer :
1 stor fläskytterfile
pitabröd
valfria grönsaker

Kryddningen :
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 kryddmått med kanel

Skaka om kryddorna så är gyrosblandningen klar.

Marinaden :
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk gyroskrydda

Serveras med vitlökssås klicka här

Gör så här:
Blanda ihop kryddningen ( som räcker till många portioner )
Skär köttet i små delar ( jag tycker att det är lättast att jobba med halvfryst)
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i den , gärna 4 timmar innan den ska lagas.
Hetta sedan upp en panna och fräs köttet klar. Om det önskas starkare kan du krydda lite mer under stektiden.

När köttet är klart så är det bara att servera med pitabröd, grönsaker och vitlökssås.
Enkelt och urgott!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Och något gott till kaffet: Sega Lakritssnitt.
lakrits

Det här behöver du:

220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits

Gör så här: 
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen . Dela på två ( eller tre )  och rulla ut till länger.  Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.

Mums

Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.

 

0
13 kommentarer

Cookies med chokladkross

Godmorgon från Växjö.

Hoppas din lördag börjat på bästa sätt. Här är det snart att förbereda lite frukost.  Jacob har haft kompisar här och de har spelat dator hela natten. Och Melvin har också en kompis här sedan igår, och de sover gott just nu, liksom resten av huset. Så det är bara Nomi och jag vakna än , och vi tänkte baka lite scones var tanken. Nomi nöjde sig med att titta på tecknad film med mig & Jonathan igår, och äta godis såklart. Märks knappt att vi är så många eftersom huset har tre våningar, roligt att de vill vara här 🙂 Nu ska vi snart bege oss mot Ikea, och lär väl inte vara ensamma där en lördag direkt.

Ville bara kika förbi med baktips denna lördag : Chokladcookies riktigt smarr.
img_7086 (1) img_7106 (1)

Det här behöver du 16 kakor :
100 gram valfri choklad.
100 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

IMG_7067

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.  Smält smöret och ställ svalt i 10 minuter, så att det inte är för hett. Hacka dumlen i mindre bitar.
Rör ner socker, farin och ägg i det smälta smöret, blanda de torra ingredienserna och vänd ner de också och rör om tills du har en jämn smet. Vänd sist ner dumlen, och rör ihop allt. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, och klicka ut 8 kakor på varje. Tänk på att ha bra med mellanrum mellan kakorna för de flyter ut mycket. Baka kakorna i mitten på ugnen i cirka 8- 10 minuter, håll koll på dem så att de blir gyllenebruna.

Låt kakorna svalna innan de serveras.

0
4 kommentarer

Påsklovet

Yeeeey,

Nu startade minsann påsklovet här i växjö, barnen har kommit hem från skola & förskoleklass, en härlig bukett med färgglada tulpaner är inhandlade till helgen. Och vi ska snart kila ner till affären och handla lite fredagsgodis- med de som vill följa med och handla det vill säga 🙂

IMG_7335

Tänkte tjuvstarta och börja måla ägg redan imorgon 🙂
IMG_7340

Hoppas du får en riktigt lugn och fin helg,
På återseende

0
3 kommentarer

Lätt luftigt frukostbröd

Godmorgon fredag,
och välkommen till den kommande helgen som snart är här. Vi har lite fixarplaner i helgen, röja lite i förråden och städa  trädgården här hemma i stan. Jag har bakat lite bröd nu i veckan som jag gärna vill tipsa er om att baka redan i helgen. Serveras med smör, ost och marmelad…. Mums.

Jag bytte ut 3 dl av mjölet mot kärnmjöl med fullkorn för att göra dem nyttigare.
IMG_7562

Det här behöver du till 15- 18 småbröd :
50 gram jäst för bröd
5 dl ljummet vatten ( 37 grader )
2 tsk salt
2 msk god olivolja
12 dl vetemjöl

Gör så här: 
Ställ ugnen på 220 grader.
Smula ner jästen i en skål, och blanda med lite av vattnet tills all jäst har löst sig. Blanda i salt, och olivolja och arbeta in mjölet ordentligt för hand eller med maskin. Lägg på bakduk och ställ på varmt ställe, te.x nära ugnen. Låt jäsa i 40 minuter, innan du stjälper ut degen på mjölat bakbord. Dela i tre delar och rulla ut till längder skär sedan med vass kniv eller degskrapa snittar av brödet ( Dvs 5- 6 bitar av varje längd)

IMG_7555

Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 10 minuter innan du gräddar dem i mitten av ugnen. När de fått fin färg, ungefär efter 15 minuter så är de klara.

Serveras sedan till frukost eller mellis.
IMG_7566

0
10 kommentarer